Wontergem - Deinze Wontergem (509 ha.) Landbouw- en woondorp aan de Oude Mandelbeek, in Zandig-Vlaanderen. Gelegen aan de rijksweg Deinze-Tielt en de spoorlijn Gent-Adinkerke. Matig golvend landschap (10-15 meter), met natte valleien van Oude Mandelbeek en Vondelbeek, overwegend met weiland. Wontergem eert wielerlegende
De kreten van bewondering waren niet uit de lucht toen burgemeester Jacques De Ruyck van Deinze en voorzitter Sylveer Maes van het Comité Lucien Buysse de vlaggen verwijderden van het nieuwe monument ter ere van gewezen Wontergemnaar en tourwinnaar Lucien Buysse. Het bronzen beeld, ingewerkt in een 5,5 ton wegende blok graniet, mag inderdaad gezien worden. (Klik op de foto)
Daniël, Marcel en Adrienne Buysse, de drie overlevende kinderen van de oud-wielerkampioen, en vele andere familieleden pinkten bij de onthulling van het beeld een traantje weg. De 400 á 500 aanwezige wielerliefhebbers en dorpsgenoten mijmerden meteen over de goede oude tijd van de Flandriens . Zelfs de onverslijtbare Briek Schotte keek met een beetje heimwee naar het monument. De West-Vlaamse wielerkampioen moet zich immers in een naburige West-Vlaamse gemeente met een iets bescheidener monument tevredenstellen.
Het beeld prijkt voor de kerk in de dorpskern van Wontergem, waar tal van leden van de familie Buysse opgroeiden. Het organiserend Comité Lucien Buysse liet zaterdag al een bloemenkrans neerleggen op het graf van de wielrenner. Daarna werd even stilgestaan bij een herenwoning aan de spooroverweg, waar de familie Buysse nog altijd huist. Als hulde liet de familie aan het balkon in smeedijzer een herinnering aan de tourwinnaar aanbrengen. Het oogt fraai.
De echte Flandriens Ook het monument zelf mag gezien worden. Beeldhouwers José Mestdagh van Deinze en zijn vriend Walter De Dauw van het Gentse collectief Walter De Buck -- die net iets te laat in Wontergem arriveerde om zijn lied over de fiets te zingen -- maakten van het monument een meesterwerk. Andere wielermonumenten, bondsvoorzitter Laurent De Backer, de Oost-Vlaamse gedputeerden, het Deinse stadsbestuur, sponsors en Wontergemnaars konden dit alleen maar beamen.
|