Media
welkom op de eurobiljetten
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Startpagina !
Zoeken met Google


Zoeken in blog

Willekeurig Bloggen.be Blogs
windowsgids
www.bloggen.be/windows
Willekeurig Bloggen.be Blogs
nabor
www.bloggen.be/nabor
Willekeurig Bloggen.be Blogs
movie
www.bloggen.be/movie
Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Vul jullie Eurobriefjes ook in
  • Radio
    02-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Apollo definitief uit ether
    De medewerkers van Radio Apollo vinden het jammer dat ze uit de ether verdwijnen.
     Marc AertsDe medewerkers van Radio Apollo vinden het jammer dat ze uit de ether verdwijnen. 
     68 lokale radio’s hebben vrijdag een erkenning gekregen van de Vlaamse regering. Radio Apollo uit Wiekevorst is daar niet bij. Oprichter Benny Deckers en goed twintig collega’s zij er kapot van. Vandaag bekijken ze of er nog een toekomst is voor Apollo. 

    De nieuwe erkenningsgolf kadert in een grote herverdeling van frequenties om Vlaanderen voor te bereiden op een digitaal radiolandschap. Terwijl vrijdag na de bekendmaking op verschillende redacties werd gejuicht, was het in de studio van Apollo heel stil. De radio verliest zijn frequentie aan RGR.

    Oprichter Benny Deckers is er kapot van. “Dit komt hard aan”, zal hij een paar keer herhalen. “Dit doet terugdenken aan de tijd dat Veronica van de ene dag op de andere moest stoppen. Wat we gaan doen, weet ik niet. Officieel weten we nog van niets. Dit is te zwaar”, breekt hij het interview af.

    Schoolvrienden

    Deckers richtte Radio Apollo 35 jaar geleden op in de tuin van Flora Vercammen, bekend als moemoe Apollo, langs de Witte Gracht in Wiekevorst. “Een aantal schoolvrienden startte de piratenradio in een oud patattenkot dat werd omgevormd tot studio”, duidt radiomaker Bart Smolders. Ook hij is er het hart van in. “We hadden dit niet zien aankomen, al wisten we natuurlijk dat er kapers op de kust waren. Ik hoop dat de minister ons een goede verklaring zal geven waarom we geen erkenning krijgen. We zijn allemaal vrijwilligers die dit niet uit commerciële overwegingen doen, maar omdat we vrije radio in het hart dragen”, vertelt Smolders.

    Apollo stuurde gisterenavond een open brief naar de minister met het verzoek de beslissing nog eens te bekijken. “En ons zo misschien nog enkele jaren te gunnen om de overgang naar de digitalisering te maken. Of hebben wij ten onrechte vertrouwen gehad in de politiek?“


    Of de radiozender op een of andere manier de beslissing zal aanvechten of via digitale weg verder zal gaan, dat bekijken de medewerkers vandaag op een vergadering. “Vraag is of het veel zin heeft. Ik vrees dat de jaarlijkse top-100 later deze maandwel eens de laatste zou kunnen zijn”, klinkt het weinig hoopvol.

    Feestje in mineur

    Ook Radio Rivierenland - de regionale radio voor Klein-Brabant, Vaartland en de Rupelstreek - is niet meer terug te vinden in het nieuwe frequentieplan. “We zouden net ons éénjarig bestaan vieren, maar dat wordt een feestje in mineur”, zegt Marc Van Praet, die de zender samen met Geert Bollé opstartte. “We gaan ons zo snel mogelijk informeren, een nieuw dossier indienen en aan de minister vragen of we in tussentijd toch mogen blijven uitzenden via 104.9FM. We hebben een jaar lang hard gewerkt om een vast luisterpubliek op te bouwen. Met onze mobiele studio waren we op zo veel mogelijk grote evenementen in de regio aanwezig. Het zou frustrerend zijn om al die inzet verloren te zien gaan. Wat we natuurlijk ook kunnen overwegen is om als internetradio te blijven uitzenden tot we onze nieuwe licentie te pakken hebben.”

    02-12-2017, 12:41 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIG breidt uit, Delta verliest frequentie
    MIG breidt uit en daar zijn de radiomakers uitermate blij mee.
     Foto Frank EeckhoutMIG breidt uit en daar zijn de radiomakers uitermate blij mee. 
     Radio MIG gaat uitbreiden. De radiozender voor Geraardsbergen en Lierde zal binnenkort ook te beluisteren zijn in Ninove en Zottegem. 

    Daardoor verhoogt het aantal potentiële luisteraars van 30.000 naar 130.000. Met de schaalvergroting wordt MIG meteen de grootste regionale radio in de streek. “We kijken er enorm naar uit om aan de slag te gaan in Ninove en Zottegem”, zegt voorzitter Joachim De Leeuw.

    ”We hebben een heel erg sterke band met Geraardsbergen en omgeving. Het is onze bedoeling om ook snel het muzikale hart van de Ninovieters en Zottegemnaars te veroveren. We hopen dat onze mix van hedendaagse muziek en veel streeknieuws ook hen zal boeien.” MIG zendt vandaag uit via FM 104.9 in de regio van Geraardsbergen.


    In Ninove wordt FM 106.2 de nieuwe frequentie. Zottegem wordt FM 105.2. Dankzij de RDS-functie op elk radiotoestel zullen alle frequenties met elkaar worden verbonden, zodat het overschakelen tussen de verschillende frequenties automatisch gebeurt. Radio Delta, de tweede radiozender uit de Oudenbergstad, is haar frequentie kwijt.


    ”We voeren momenteel gesprekken om toch in de ether te blijven. Stoppen zou vooral een domper zijn voor al onze medewerkers”, reageert Dirk De Quick.


    (FEL)

    02-12-2017, 12:38 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Lichtaart: “We doen voort via internet”
    Gert Moris (vooraan) en Gerard Vissers.
     Foto VandervekenGert Moris (vooraan) en Gerard Vissers. 

    De toekenning van de nieuwe frequenties heeft ook enkele slachtoffers gemaakt. De opvallendste naam in de Kempen is wellicht Radio Lichtaart. De zender bestaat meer dan 35 jaar en nam anderhalf jaar geleden nog een nieuwe studio in gebruik.

    Het was huidig voorzitter Gust Flater die in 1981 mee op het idee kwam om een vrije radio op te starten. Omdat in de vergaderzaal toevallig een doosje smeerkaas op tafel stond, werd de zender Radio Philadelphia gedoopt. Midden jaren ’90 veranderde de naam in Radio Lichtaart. Sindsdien brengt de zender via 106.6 FM vooral Vlaamse schlagermuziek.


    Daar komt binnenkort verandering in. Radio Lichtaart krijgt geen frequentie meer. “Is dat zo? We hadden daar zelf nog niks van vernomen. Maar we hadden dit eigenlijk wel zien aankomen”, vertelt Flater.


    Radio Lichtaart, dat anderhalf jaar geleden verhuisde van de Herentalsesteenweg naar de Leistraat, wordt momenteel draaiende gehouden door een 25-tal medewerkers. Het mislopen van een frequentie betekent niet automatisch dat hun avontuur bij Radio Lichtaart stopt. “We blijven radio maken, maar zullen voortaan (alleen) via internet uitzenden”, zegt Gust Flater. “Veel mensen luisteren reeds radio via internet. Internetradio is de toekomst. Maar we beseffen wel dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Radio Lichtaart zal sowieso heel wat oudere luisteraars verliezen.”

    Plezier blijft

    Als luisteraars afhaken, zullen waarschijnlijk ook een aantal adverteerders volgen. “En het is best mogelijk dat ook enkele medewerkers niet willen blijven. Maar het plezier overleeft, daar ben ik zeker van.” (JVN)

    02-12-2017, 12:36 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Noorderkempen wordt dubbel zo groot
    Stefan De Wilde in zijn studio.
     Foto Ton WiggenraadStefan De Wilde in zijn studio. 
     De Vlaamse regering heeft Radio Noorderkempen uit Oud-Turnhout twee frequenties toegekend. Door die onverwachte meevaller kan de zender een enorm bereik krijgen, van Rijkevorsel tot Dessel. “Een andere mogelijkheid is dat we een tweede zender starten, met vooral oldies”, zegt programmadirecteur Stefan De Wilde. 

    In totaal 68 lokale radio’s in Vlaanderen krijgen van de Vlaamse regering een nieuwe erkenning met bijbehorende frequentie(s). Alle lokale radiozenders konden een dossier indienen, maar het bleef bang afwachten. Ook bij Radio Noorderkempen zat de schrik er in. Onterecht, zo blijkt. Als enige radiozender in de Kempen krijgt Radio Noorderkempen zelfs twee frequentiepakketten toegewezen. “Met dat eerste kunnen we sowieso al naar een verdubbeling van bereik gaan”, zegt programmadirecteur Stefan De Wilde. “Zo zullen we binnenkort ook te ontvangen zijn in Beerse, Rijkevorsel, Vlimmeren en Merksplas. Dat betekent een pak extra luisteraars.”

    Naar 30.000 luisteraars

    Maar de radiozender krijgt dus niet één, maar twee frequentiepakketten. Daardoor kunnen ze ook uitzenden in de omgeving Arendonk, Retie en Dessel.

    Oldies

    “Een enorme meevaller”, zegt De Wilde. “We gaan nu snel bekijken waarvoor we dat tweede frequentiepakket gaan gebruiken. Ofwel kunnen we het bereik van Radio Noorderkempen nog vergroten. Dat zou dan een zender worden die te beluisteren is van Rijkevorsel tot Dessel. We zouden dan van 13.000 naar 30.000 luisteraars kunnen springen. Maar we spelen ook met het idee om een tweede radiozender op te starten. In Arendonk, Retie en Dessel zouden we dan een nieuwe radiozender kunnen lanceren, met een ander concept. We denken dan aan een oldiesproject, dus met oudere muziek.”

    Stefan De Wilde wil op korte termijn die knoop doorhakken. Al gaat zijn aandacht in eerste instantie uit naar het eerste frequentiepakket. “Radio Noorderkempen moet zo snel mogelijk in de ether zijn in Beerse en omgeving. We hebben al een offerte laten maken voor een extra mast en apparatuur. We moeten die offerte nu alleen bevestigen, alles installeren en aanschakelen. Op 1 januari hopen we al meteen van start te gaan met die uitbreiding.”

    02-12-2017, 12:33 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslagenheid groot bij Radio Beiaard
    Maurits de Saeger in de studio van Radio Beiaard. De zender mag nog uitzenden tot 31 december.
     Foto Geert De RyckeMaurits de Saeger in de studio van Radio Beiaard. De zender mag nog uitzenden tot 31 december. 
     Radio Beiaard houdt op te bestaan. De Dendermondse lokale radio krijgt geen nieuwe erkenning van minister Sven Gatz (Open Vld). De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders doen de zender de das om. De verslagenheid bij de twintig vrijwilligers van Beiaard is enorm groot. 

    Minister van Cultuur Sven Gatz zorgt voor een grote hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen. Bedoeling is om vrije radio’s een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moesten radiostations een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. Zopas stemde de Vlaamse Regering in met een erkenningsgolf van 68 lokale radio’s. Maar lokale Radio Beiaard is daar niet bij.

    36 jaar in de ether

    “De teleurstelling is groot”, zegt Maurits De Saeger. “We hadden dit echt niet verwacht. Iedereen bij Beiaard was de voorbije maanden wel wat ongerust over de toekomst, maar tegelijk hadden we ook een sterk dossier ingediend om de frequentie aan ons toe te kennen. We geloofden daar echt in. We zijn zo verankerd in Dendermonde en hebben prima lokale contacten hebben. Dat was één van de criteria om een nieuwe erkennig te krijgen. Maar blijkbaar houdt de politiek daar allemaal geen rekening mee en is er daar weinig begrip voor wat zenders als de onze in een buurt betekenen.”

    Met Radio Beiaard verdwijnt een begrip in de regio. De zender was liefst 36 jaar lang in de ether. “Het begon allemaal op 8 augustus 1981, met vijf jonge mensen die op een zolder in de Blauwe Steenstraat radio maakten”, vertelt De Saeger. “Aanvankelijk heette de zender Radio Albatross, later werd dit Radio Beiaard. We groeiden uit tot één van de grootste radiozenders in de Denderstreek.”


    Nergens in Vlaanderen waren er overigens meer aanvragen dan voor de frequentie waar de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio’s waren kandidaat om die over te nemen en zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. Dat het uiteindelijk niet Radio Beiaard zelf geworden is die de erkennning krijgt, zorgt voor grote verslagenheid bij de twintig vrijwilligers die zich dag in dag uit voor hun radiozender inzetten.

    Ongeloof bij luisteraars

    Ook bij de luisteraars heerst ongeloof. “We hebben het nieuws via onze radio bekend gemaakt aan ons luisterpubliek”, zegt De Saeger. “Meteen daarna is het reacties beginnen regenen. Onze luisteraars lieten weten dat ze dit bijzonder betreuren. Bij Radio Beiaard maakten we radio voor een ietwat ouder publiek. Met de nieuwe regeling dreigt voor hen een zwart gat te ontstaan. We hopen dat de nieuwe zender daar op dat vlak toch wat aan tegemoet zal komen.”

    Radio Beiaard mag nu nog uitzenden tot en met 31 december. Vanaf 1 januari 2018 is het gedaan met deze Dendermondse radio. “We hopen wel dat voor onze vrijwilligers hier of daar toch nog een oplossing opduikt”, aldus De Saeger. “Misschien kunnen ze toch ergens aan de bak komen bij een andere zender. Zo hoeven ze hun passie om radio te maken niet op te bergen.”

    02-12-2017, 12:32 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Max moet noodgedwongen stoppen
    Wim Van Geert maakte altijd met een glimlach radio in zijn studio van Radio Max.
     Foto Joeri SeymortierWim Van Geert maakte altijd met een glimlach radio in zijn studio van Radio Max. 
     Radio Max Aalter moet op zondag 31 december noodgedwongen de stekker uit het stopcontact trekken. Wim Van Geert en zijn team krijgen geen nieuwe licentie om als lokale radio verder te doen. 

    Vlaams minister Sven Gatz maakte gisteren de lijst met lokale radio’s bekend, die vanaf 2018 nog een plaatsje krijgen op de FM-Band. Opvallend: Radio Max in Aalter is daar niet meer bij. Het levenswerk van radioman Wim Van Geert haalt nochtans zowat 80.000 luisteraars op weekbasis. Wim Van Geert en zijn ploeg vrijwilligers zijn er het hart van in. “Ik ben zeventien jaar geleden met vrije radio in Aalter gestart. Het voelt nu alsof mijn kind van 17 door de minister vermoord wordt”, zegt Wim Van Geert. “Het toekennen van de licenties is een loterij. Zeker als ik zie welke radiostations het wel gehaald hebben. Dit zou wel eens de doodsteek van de lokale radio kunnen worden. We mogen verder doen als internetradio, maar we weten echt nog niet of we daar wel zin in hebben. We doen voort tot aan de kerstperiode en dan is het gedaan met Radio Max.”

    Wim Van Geert had eerst TopRadio Aalter en startte twee jaar geleden nog zijn eigen Radio Max op. Dat deed hij net om meer zekerheid te hebben, want ook TopRadio is intussen de licentie kwijt. Behalve frontman Van Geert zijn er ook 29 dj’s en medewerkers hun hobby kwijt. “Dit is een slag in het gezicht”, zegt Andy Eeckhautte alias dj Onix. “Ik ben in 2007 gestart bij TopRadio Aalter en draaide nu bij Radio Max. Ik heb heel veel nieuwe en leuke mensen leren kennen. Niet te begrijpen dat dit zo moet eindigen.”


    In Aalter en Tielt gaat Radio Meter met de frequenties lopen. Ook de Vrije Eeklose Radio Omroep en Vrije Radio Neutraal mogen in het Meetjesland verder doen. “Ik ben verheugd dat Radio Meteor uit Tielt en Aalter de erkenning binnen heeft”, zegt frontman Johan Laroy. “Voorlopig zijn er nog geen plannen om ook in Aalter een vaste studio te hebben. Maar onze mobiele studio zal er maandelijks aanwezig zijn met live-uitzendingen. Op 17 december zenden we al uit van op de kerstmarkt in Aalter.”


    Radio Meteor zal in Aalter te beluisteren zijn op 105.0 FM. (JSA)

    02-12-2017, 12:30 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Minerva mag plaatjes blijven draaien op 98FM
    Voorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva.
     Foto De ScheirderVoorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva. 
     Radio Minerva haalt opgelucht adem. De populaire seniorenradio haalde de felbegeerde frequentie 98fm binnen en plant een groot feest. “Tot vandaag was ik er niet gerust in”, vertelt voorzitter Frank Boekhoff. 

    Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) kondigde enkele maanden geleden aan dat het radiolandschap hertekend zou worden. Volgens de minister was een hervorming nodig om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wilde de minister luisteraars meer keuze bieden met extra commerciële en sterkere lokale radiozenders. Voor de lokale zenders betekende dat zij een nieuw dossier moesten samenstellen en moesten concurreren met elkaar voor het behoud van hun frequentie en uitzendrechten.

    In Antwerpen streden radio’s voor de felbegeerde 98FM. Een frequentie met een groot bereik en van goede kwaliteit. Uiteindelijk heeft Radio Minerva die binnengehaald. “Het zijn spannende weken geweest. We hebben enkel een aanvraag ingediend voor deze frequentie waar we al jaar en dag op uitzenden en plots krijg je dan concurrentie van drie andere radio’s. De mensen zeiden me wel dat ik me geen zorgen moest maken, maar ik was er tot op vandaag niet gerust in”, vertelt voorzitter Frank Boekhoff. Hij belooft een feest voor al zijn medewerkers en uiteraard voor de luisteraars.

    Centraal: opgelucht

    Waar winnaars zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. Al wil Daniël Renders van Radio Centraal zich geen verliezer noemen. Ook die wou frequentie 98FM. “In de eerste plaats ben ik opgelucht dat we een erkenning hebben gekregen. Dat we heel mooie punten scoorden op het vlak van onze programmatie is iets om zeker trots op te zijn.”(ADA)

    02-12-2017, 12:28 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra frequentie en nieuwe studio op komst voor Radio Melinda

    De volgende negen jaren zal radio Melinda (Leffinge, nabij Middelkerke) verder blijven uitzenden als lokale radio voor de kuststreek. Wat meer is: er komt straks een tweede frequentie bij in Nieuwpoort en de zender van overwegend Vlaamstalige plaatjes verhuist weldra naar een nieuwe locatie en studio.

    Midden juli werd het erkenningsdossier van Radio Melinda beloond met een erkenning als lokale radio voor frequentiepakket 28 dat twee frequenties telt: de huidige 107.8 FM in Middelkerke en een bijkomende in Nieuwpoort  op 107.2 MHz (tot eind dit jaar in gebruik door VBRO).

    “De bestaande zendersite in Middelkerke blijft gewoon behouden”, zegt voorzitter Walter Schoutteet. De tweede extra frequentie – als gevolg van het nieuwe frequentieplan waarin zenders geclusterd werden – was niet echt nodig. “Maar we zijn er tevreden mee, op voorwaarde dat het betaalbaar blijft”.  Radio Melinda is nog op zoek naar een goede opstellingsplaats voor de zendmast in Nieuwpoort. Voorlopig is er hiervoor nog geen zendervergunning, liet de voorzitter Schouttet ons deze week nog weten.

    radio melindaDe geschiedenis van Radio Melinda begon in 1982 toen Gentiel Schoutteet en echtgenote Lisette Ryckeman de uitzendingen startten vanuit een boerderij in Snaaskerke.  De laatste 25 jaren werd uitgezonden vanuit een caravaan langs de Torhoutsesteenweg 4 in Leffinge die meer dan eens opdook in TV- programma’s.
    De oprichters mogen dan wel intussen overleden zijn, de radio zelf is nog springlevend.  Het nieuwe frequentieplan geeft de zender zuurstof want intussen raakte bekend dat Radio Melinda zijn studio – de vertrouwde caravan – verhuist naar een nieuwe lokaal in het gebouw van de carwash van neef Chris.

    Nieuwe studio

    “Voor de verbinding tussen de nieuwe studio en de twee zendersites wordt gekozen voor een straalverbinding. In de nieuwe studio zullen er elke dag van ’s morgens tot ’s avonds uitzendingen zijn: hoofdzakelijk live gebracht afgewisseld met programmatie door computer”, verduidelijkt de voorzitter. Radio Melinda heeft een 15-tal DJ’s die bij voorkeur live programma’s maken. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met een Nederlandstalig format.

    22-11-2017, 21:57 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRM trekt twee vergunningen in


    Tussen al het werk door om tijdig de 35 nieuwe zendvergunningen uit te schrijven, heeft de Vlaamse Regulator voor de Media toch nog even tijd gevonden om de erkenning in te trekken van twee radio’s: VZW Kiliaan (ClubFM) uit Lier en de Kuurnse Lokale Omroep (FamilyRadio).

    De onderzoekscel van de VRM stelde vast dat de VZW Kiliaan, houder van de Lierse frequentie 106.4 MHz (ClubFM), zonder aanvaardbare reden geen gebruik meer maakt van de toegewezen frequentie. VZW Kiliaan beschikte over een zendvergunning sedert 13 januari 2017 voor de zendlocatie aan de Mallekotstraat 67 in Lier. Gezien frequenties een schaars goed zijn – dat proberen ze ons toch altijd wijs te maken – wordt de erkenning ingetrokken.
    “Het bezit van een erkenning als particuliere lokale radio-omroeporganisatie zonder het effectief verzorgen van uitzendingen, staat een optimale invulling van het frequentieplan in de weg. Het gegeven dat de huidige erkenningen nog slechts tot 31 december 2017 gelden, doet hieraan geen afbreuk”, luidt het bij de VRM.

    Ook de erkenning van de VZW Kuurnse Lokale Omroep (FamilyRadio) wordt ingetrokken.  Hier ook hetzelfde verhaal: geen gebruik maken van de toegekende frequentie 104.9 MHz.   De VZW Kuurnse Lokale Omroep  had nochtans een mooie uitzendlocatie op de Watertoren in Kuurne, maar zond niet uit. De onderzoekers van de VRM stelden vast dat er zelfs geen antennes te zien waren bij hun controle in de zomer. Zeker tot het einde van het jaar zal er op deze frequentie niets meer te horen zijn, totdat de kersverse netwerkradio VBRO – die de nieuwe titularis wordt- met haar uitzendingen start.

    Het Eekloose ketenimperium van Christoph Moens verliest zo op één dag twee vergunningen. Niet dat het veel verschil maakt, want de beide stations waren niet meer in uitzending en in het kader van het nieuwe frequentieplan hadden de betrokken VZW’s geen nieuwe aanvraag ingediend.

    17-11-2017, 22:10 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijd tot 12 december om radio’s te erkennen

    Onder een aantal lokale radio’s heerst zenuwachtigheid omdat hun ingediend dossier nog steeds niet erkend is. Deze ongerustheid – alhoewel begrijpelijk gezien we op 60 dagen van de kick-off van het nieuwe frequentieplan zijn – is niet nodig. Volgens de erkenningsmodaliteiten heeft de minister tijd tot 12 december.

    Minister van Media Sven Gatz moet nog 88 (°) lokale radio-omroepen erkennen. Daarvoor kreeg hij volgens artikel 23 van de uitvoeringsbesluiten van 21 april 2017 (extract hieronder) 120 dagen de tijd te rekenen vanaf het moment dat die omroepen geïnformeerd werden over de ontvankelijkheid van hun ingediend erkenningsdossier. Die periode werd tijdens het zomerverlof onderbroken tussen 17 juli en 18 augustus. Een kleine rekensom leert dus dat de minister tot 12 december de tijd heeft. Hier kan misschien nog wel een dagje verschil op zitten, maar veel meer dan dat, zal het niet zijn.

    Mocht de minister binnen die periode geen beslissing nemen, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie niet toegekend.

    We hebben als extra service voor de trouwe lezer van deze blog ‘Lokale Radio in Vlaanderen’ hieronder de tijdslijn van de erkenningsronde 2017 opgetekend.

    tijdslijn erkenningen

    Alle verdere speculatie is dus overbodig.  Wij gokken dat er ergens tussen midden en eind volgende maand witte rook uit de schoorsteen van Sven Gatz zal komen. Of er dan nog voldoende tijd overblijft om voor iedereen voor 1 januari 2018 de zendvergunning in orde te krijgen, dat is een andere vraag, maar dat ligt niet in de handen van de minister van media.

    Van zodra de volgende erkenningen bekend gemaakt worden, begint een andere timer te lopen. De Vzw’s die beloond worden met een erkenning, hebben dan 2 maanden de tijd om hun structuren en statuten op orde te zetten zodat ze voldoen aan de bepalingen van het decreet. Zo bepaalt cross-ownership dat een bestuurder van een VZW die erkend werd, niet mag zetelen in een andere VZW die een lokaal of netwerk frequentiepakket uitbaat. Een aantal radio’s hebben hierop niet gewacht en pasten al tijdens de indieningsperiode hun statuten aan.
    Voor de 35 reeds erkende omroepen is die deadline vorige maand al afgelopen, zij zouden nu volledig onafhankelijk moeten opereren.

    ©Lokale Radio in Vlaanderen

    • (°) 88 = 124 (pakketten) – 1 (Bruzz werd automatisch erkend) – 35 (eerste reeks van 14 juli)
    • Archief: Cross-owner ship en VZW structuren
    • Extract uit de uitvoeringsbepalingen (link: procedurebesluit)
      Art. 23. Binnen dertig dagen na het verstrijken van de datum om een dossier in te dienen zendt de minister aan alle kandidaten een aangetekende brief met de lijst van alle kandidaturen die de minister ontvankelijk heeft bevonden. De aangetekende brief wordt gestuurd naar de maatschappelijke zetel van de rechtspersoon.
      De minister erkent de lokale radio-omroeporganisaties binnen 120 dagen vanaf de datum van de in lid 1 bedoelde kennisgeving Als de minister binnen die periode geen beslissing neemt, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie of het betrokken frequentiepakket niet toegekend.

    30-10-2017, 07:10 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezielers Radio Heikant blikken terug op glorietijd nu erkenning definitief ingetrokken is
    BERLAAR - 

    De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de erkenning voor Radio Heikant ingetrokken. Dat is geen verrassing, want de werking van de lokale radio uit Berlaar-Heikant was al langer afgebouwd. Met de gangmakers uit die tijd blikken we nog één keer terug op bijna veertig jaar Heikantse radio. 

    De luisteraars zullen het voortaan zonder hun vertrouwde station moeten stellen op 105.3 FM. 

    22-10-2017, 09:22 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.


    Het erkenningsdossier van Radio Spes (105.0 MHz) werd door een vormfout niet ontvankelijk verklaard. Daarom moet de Brusselse ‘Radio van de Hoop’ na dertig jaar uit de ether verdwijnen. Toch is dat niet de enige reden, vertelt Hellen Mardaga van Kerknet. 

    Aan de basis van het stopzetten van de uitzendingen van radio Spes eind dit jaar, liggen verschillende factoren. “Het digitale medium – voor de kerk in Vlaanderen is dit Kerknet – vormt een beter platform voor de verspreiding van een hoopvolle boodschap dan de radio”, zegt Hellen Mardaga, persverantwoordelijke van het vicariaat Brussel. “Via kerknet kunnen we audio met video materiaal verspreiden en tegenwoordig heeft dit een veel groter bereik.”

    Dossier niet ontvankelijk

    Het erkenningsdossier van radio Spes, in juni tijdig ingediend, werd door een vormfout door de Vlaamse administratie van de Media niet ontvankelijk verklaard. “Daarnaast wisten we dat – indien we een vergunning hadden gekregen- we onze FM frequentie 105.0 MHz sowieso niet konden behouden”. De huidige frequentie van Spes werd in het nieuwe frequentieplan door de mediaminister geschrapt als lokale radio en toegewezen aan een commerciële netwerkradio 2 (VBRO). Er blijft in de hoofdstad van Vlaanderen slechts 1 frequentie (106.5 MHz)  over die via de lopende erkenningsprocedure binnen een paar weken zal toegekend worden.
    “Bovendien werd het draagvlak van Spes bij de mensen die aan die programma’s meewerken, steeds kleiner en kleiner omdat de Nederlandstalige pastoraal in Brussel ook steeds kleiner wordt”, verduidelijkt het vicariaat.

    logospesOmdat de huidige erkenning eind dit jaar afloopt en er geen nieuwe erkenning volgt, is Radio Spes verplicht te stoppen op 31 december 2017, na 30 dertig jaar. Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op.  Op 27 maart 1987 ging de radio met eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend  karakter vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in.
    Wij stoppen volledig, maakt Hellen duidelijk. Een overstap naar DAB+ ? “Misschien later, we kunnen eventueel op dat moment nagaan of dat voor ons een zinvol medium kan zijn maar voorlopig doen we dit niet. Komt daarbij dat ons publiek – een hoofdzakelijk oudere generatie — een relatief duur nieuw radio toestel moet kopen om naar DAB+ te kunnen luisteren.”

    Afscheidsuitzending

    Vorige maand werd bekend dat Radio Maria geen vergunning kreeg als netwerkradio en eind dit jaar stopt het radioverhaal voor Spes: het wordt moeilijker in Vlaanderen om de boodschap van hoop en liefde via de ether te verspreiden. “Volledig akkoord! Voeg daaraan toe dat ook de TV-programma’s voor derden werden afgeschaft”.

    Eind dit jaar komt er nog een speciale afscheidsuitzending op Radio Spes. “Mevrouw van Oberghen, één van de twee medeoprichtsters, wil afsluiten met een positieve noot. Ze wil een afscheidsuitzending inplannen. De raad van bestuur dankt  intussen alle luisteraars, zij zullen ongetwijfeld hun radiozender missen”, besluit Hellen.


    11-10-2017, 19:33 Geschreven door koen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio BOO maakt zich al klaar voor 2018


    Momenteel staat de B in Radio BOO nog voor Bilzen, maar de handen van station manager Ludo Wijnen jeuken om vanaf 2018 het signaal van zijn station ook te verspreiden via steunzenders in Tongeren en Lanaken. Op die manier kan de lokale radio van Bilzen gans Zuidoost-Limburg bestrijken. Wie beweerde dat het nieuwe frequentieplan van media minister Sven Gatz geen kansen geeft aan lokale radio?

    Twee maanden geleden werd de kandidatuur van radio BOO, momenteel nog de stadsradio van de Demerstad Bilzen (Limburg), voor het frequentiepakket 31 ontvankelijk verklaard. Maar wat meer is: BOO was de enige kandidaat  en zal, als alles volgens plan verloopt, meer dan waarschijnlijk volgende maand erkend worden. “Dat wil zeggen dat BOO vanaf 1 januari 2018 niet alleen een zender zal hebben in Bilzen (105.1), maar ook in Lanaken (107.1) en in Tongeren (107.3)”, vertelt voorzitter Ludo Wijnen, ooit nog directeur van Radio Contact, aan de blog Lokale Radio in Vlaanderen.

    ludo_wijnen
    Voorzitter Ludo Wijnen

    Ook al is de erkenning nog niet officieel binnen, toch is de ploeg van BOO al druk bezig met de voorbereidingen voor 2018. Men is gestart met een zoektocht naar  gemotiveerde nieuwslezers, redactiemedewerkers en presentatoren. “Met een passie voor radio”, voegt Wijnen eraan toe. “We hebben momenteel drie medewerkers die het lokaal nieuws lezen, aangevuld met een redacteur. Maar omdat we vanaf 2018 ook lokaal nieuws willen brengen uit Tongeren en Lanaken, moet het team dringend uitgebreid worden om ook die regio’s te coveren”. Op termijn wil de radiobaas van BOO gaan naar een pool van 8 à 9 nieuwslezers.

    Tijdsein ontkoppelen

    Twee extra frequenties erbij, wil ook zeggen twee nieuwe uitzendlocaties. “De afspraken voor een extra zender in Tongeren zijn intussen gemaakt en voor Lanaken zijn de laatste gesprekken nog aan de gang met een andere lokale radio om mee op de bestaande uitzendmast te mogen”. Radio BOO zal – eenmaal operationeel –  het signaal voor de drie zenders dat vertrekt vanuit de studio op de tweede verdieping van het oud ziekenhuis van Bilzen, elk uur ontkoppelen. Er komen aparte tijdseinen en speciale berichten voor de betrokken steden. Daarvoor worden momenteel wijzigingen aangebracht aan het Carmen automatiseringssysteem.

    Nieuwe slogan

     

    radio boo
        Weldra in Tongeren en Lanaken

    Grote veranderingen aan het muziekformat zijn niet te verwachten bij radio BOO die bijna vier jaar in de ether is. “We zitten goed qua format, dat vanaf onze eerste uitzenddag succesvol bleek en op korte termijn heel wat luisteraars wist te overtuigen.”

     

    Wat wel wijzigt met het nieuwe frequentieplan, is de slogan. “We gaan ons nu volop toespitsen op Zuidoost-Limburg en zullen die verwijzing ook gebruiken in onze slogan: van de Maaskant tot het Haspengouw, dit is BOO”, besluit Ludo tevreden.

    27-09-2017, 22:36 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    14-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier en Vijf krijgen vrijdag wellicht dan toch radiozender




    Vier en Vijf krijgen vrijdag wellicht dan toch radiozender

    SBS Belgium, moederbedrijf van tv-zenders Vier en Vijf, krijgt morgen wellicht een radiolicentie van de Vlaamse regering. Het mediabedrijf kan dan als een van de vier nieuwe netwerkradio’s een vergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media en ten vroegste volgend jaar beginnen uitzenden. SBS aast al een tijdje op een eigen radiozender, onontbeerlijk ter versterking van de tv-kanalen. Het bedrijf argumenteerde tot vorig jaar dat er op de FM-band nog meer dan plaats genoeg is, naast de VRT-zenders en de kanalen van Medialaan (QMusic en JOE FM). In de zomer van 2016 besloot de Vlaamse regering echter dat VRT en Medialaan hun duopolie als landelijke radiozenders behouden. Er werd onvoldoende ruimte gevonden in het pakket aan FM-frequenties. De regering riep wel een nieuw type radio in het leven: de netwerkradio. Die moet in de plaats komen van ketenradio’s als Topradio, die zich door de jaren heen hebben uitgebouwd door lokale frequenties op te kopen.

    Het nieuwe type commerciële radio mag in en rond de Vlaamse steden uitzenden en krijgt een licentie voor negen jaar. Ze zouden op die manier ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking kunnen bereiken.

    Op de Vlaamse regeringstafel liggen morgen vier namen die een dergelijk station mogen uitbouwen. Het gaat in de eerste plaats om SBS, dat een generalistische radio mag opstarten. De Vrije Brugse Radio Omroep mag een station beginnen met Vlaamse en Nederlandstalige muziek. Ook B.G. Consulting, het bedrijf achter Stadsradio Vlaanderen, en CFM, bekend van Hit FM, mogen aan de slag. Dat laatste wordt wellicht een station dat zich richt tot vrouwen.

    Bij de zenders die achter het net vissen zijn onder meer Topradio en Radio Maria. Ook Ment, dat een digitale tv-zender rond Vlaamse muziek runt, krijgt geen radiozender.

    14-09-2017, 19:18 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIER mag eigen radiozender starten


     1Vier logo ©SBS Belgium

    SBS Belgium, de eigenaar van VIER, VIJF en ZES, krijgt een reeks frequenties om een eigen radiozender op te starten. Het dossier staat morgen op de agenda van de Vlaamse regering, die het licht normaal op groen zal zetten.

    SBS Belgium was was al lang vragende partij om een eigen radiozender te kunnen starten, maar de Vlaamse regering ketste vorig jaar hun vraag af om een landelijke radiozender te beginnen. De hervorming van het radiolandschap, zoals besteld door minister van Media Sven Gatz (Open VLD), bood nieuwe kansen. Die voorziet in vier nieuwe netwerkradio's die minstens de helft van Vlaanderen zullen dekken en in alle grote steden te horenzullen zijn.

    SHARE

    In Gent zal de radiozender een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen

    SBS Belgium diende een dossier in voor de eerste 'generalistische' netwerkradio en kwam daar na een onderzoek door de administratie als beste uit de bus. Het dossier werd deze week al goedgekeurd op het interkabinettenwerkgroep van de Vlaamse ministers en komt morgen op de Vlaamse regering. De verwachting is dat die dat gewoon goedkeurt. 

    Welk soort radiozender SBS wil maken en wanneer die zou starten, is nog niet bekend. Het nadeel van de netwerkradio is wel dat je overal in Vlaanderen met andere frequenties moet werken. In Gent zal de radiozender dus een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen. Dat probleem is wel van geen tel voor wie naar digitale radio luistert.

    De tweede netwerkradio zal normaal naar VBRO gaan. De Vrije Brugse Radio omroep zal een radio starten met een Vlaams en Nederlandstalig profiel. Ook Ment, dat nu op televisie al veel Vlaamse muziek uitzendt, was hiervoor kandidaat. De derde en vierde zijn voor Hit FM en Stadsradio Vlaanderen.

    14-09-2017, 18:58 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel Vanderfeesten wil Dino Radio 'on air' brengen


    Michel Vanderfeesten, radiobaas van FM Goud, wil een tweede, aanvullend radiostation opstarten. - Foto Mine Dalemans
    Michel Vanderfeesten, radiobaas van FM Goud, wil een tweede, aanvullend radiostation opstarten. - Foto Mine Dalemans

    FM Goud is nog maar net verhuisd naar Opitter of daar is radiobaas Michel Vanderfeesten al opnieuw met een plan. Hij wil namelijk een tweede, aanvullend radiostation opstarten op de FM-band in Noord-Limburg. "Als de radiozender erkend wordt, is Dino Radio straks te horen op liefst drie frequenties", aldus de Perenaar.

    Vanderfeesten heeft samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers in de nieuwe erkenningsronde voor lokale radio's een aanvraag ingediend voor frequentiepakket 79. Binnen enkele weken wordt duidelijk of Dino Radio er mag komen. In dat geval is de radiozender te beluisteren vanuit Meeuwen-Gruitrode op FM 106.3, voor Peer en omgeving op FM 106.6 en voor regio Hechtel-Eksel op FM 107.3.

    "FM Goud blijft ook gewoon bestaan zoals het nu is, Dino Radio is een bijkomend product", verduidelijkt Vanderfeesten. "Ook met FM Goud heb ik trouwens twee clusters aangevraagd, zodat we straks mogelijk ook in Lommel en Kinrooi te horen zijn."

    Intensief gewerkt

    Volgens Vanderfeesten werd er meer dan twee jaar intensief gewerkt aan Dino Radio.

    "We zijn 'from scratch' begonnen en hebben het muzikale format continu bijgeschaafd tot wat het nu is: een prettige muziekmix met liedjes van de jaren vijftig tot het jaar 2000 die goed in het gehoor liggen. De focus ligt daarbij op de jaren '60 en '70. Met ook ieder uur minstens twee Nederlandstalige liedjes", aldus de radiobaas van FM Goud.

    Nieuwsbulletins

    Dino Radio moet het volgens hem het verschil maken door ook 'Lana' van Roy Orbison, 'Up into the Sky' van Sunny Side Up en 'Mooi om te zien' van Bart Kaëll te programmeren. Bovendien mikt hij met de zender ook op professionele nieuwsbulletins met nieuws uit heel Noord-Limburg en zendtijd voor verenigingen. Via www.dinoradio.be zal Dino Radio nog dit najaar starten. Voor de zomer van 2018 gaan - mits groen licht - de drie nieuwe frequenties 'on air'. 

    Bron:HLN

    06-09-2017, 12:13 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radioshow en minister catz verwelkomen scholieren in Dendermonde
    De iets oudere leerlingen van het Oscar Romerocollege in Dendermonde zijn vanmorgen verwelkomd door twee DJ's van Top Radio. Het radiostation zond een live ochtendprogramma uit vanop de speelplaats. En zoals het een echte ochtendshow betaamt, kwamen heel wat prominente gasten bij de presentatoren op de koffie. Voor heel wat leerlingen was het ongetwijfeld een welgekomen afleiding.

    Bron:TV-OOST 

    02-09-2017, 07:38 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    In Bissegem nabij Kortrijk zijn de voorbereidingen voor het project LONDON FM volop aan de gang. Een radiogebeuren te beluisteren wereldwijd via de website www.MiAmigo40.be en in de regio Kortrijk op 97.8 Mhz FM.
    In 2017 is het 50 jaar geleden dat de Engelse commerciële zeezenders zoals Radio London, Radio Caroline, Radio 227, Radio 390 het zwijgen werden opgelegd door de Britse overheid. Deze stations waren ook hier dagelijks vrij goed te ontvangen en werden ook sterk beluisterd in West-Vlaanderen. 
    Verder zijn die Britse radiostations voor de Benelux een voorbeeld geweest van hoe de radio in al zijn facetten zou evolueren. Hun format van toen klinkt nog elke dag opnieuw bij de huidige radio’s. De Engelse zeezenders hebben de basis gelegd voor het geluid en het format van de huidige radio.
    Daarom brengt men het geluid van toen nog even terug met de Engelse dj’s, de luisteraars van toen en natuurlijk de muziek uit die zeezenderperiode. Het LONDONDFM media-event haalt dus de Engelse radio naar Vlaanderen, naar regio Kortrijk. 
    Diverse DJ's van weleer werken mee aan dit evenement waaronder : Ray Clarck, John Dwyer, Roger Day, Bob Noakes , Richard Bound, Graham Gill, Tony Winter, Paul Dennis, Mandy Martin, Ferry Eden, Bart Serlie en vele anderen. 
    Een unieke kans om de vele fans van toen alsnog even laten kennismaken met die dj’s van wonderfull radio London, radio Caroline, radio 270, radio 390, radio BBMS of radio SWRE.
    Afstemmen kan van woensdag 30 augustus middernacht tot en met zondag 3 september 2017 om 18.00 uur.
    In de regio Kortrijk op 97.8 FM via een tijdelijke antenne en wereldwijd via de tijdelijke stream op www.MiAmigo40.be
    LONDON FM is een organisatie van vzw NORDICA in samenwerking met MI AMIGO 40. De uitzendingen worden verzorgd vanuit taverne Bijenhof in Bissegem.

    29-08-2017, 20:43 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsradio live vanop de Leuvense jaarbeurs


    Stadsradio Leuven (104.9 MHz) zendt de hele week live uit vanop de jaarbeurs in Leuven. Ook de volgende weekends plant het stadsradio netwerk nog tal van uitzendingen op locatie.

    Lokale radio’s moeten verbindend werken naar de bevolking, zo staat te lezen in het tientallen bladzijden tellende radiodecreet. Maar steeds minder brengen lokale informatie of regio-gebonden berichten. En het aantal radio’s dat nog effectief de boer opgaat en live uitzendt vanop locatie is nog kleiner. Maar er zijn uitzonderingen: de afgelopen dagen vonden we radio PROS op de Halfoogstfeesten in Denderhoutem, Radio MIG verzorgde uitzendingen op de kermis van Geraardsbergen en Radio Mol hield een stranduitzending aan het Zilvermeer in Mol.  Ook Stadsradio Leuven (104.9 MHz) maakt zich verdienstelijk op dat vlak door de hele week live uit te zenden vanop de jaarbeurs in Leuven, met 40.000 bezoekers Ã©Ã©n van de grootste beurzen van Vlaanderen.

    stadsradio_leuven“Nog tot 3 september verzorgt stadsradio Leuven de muziek tijdens de openingsuren van de beurs in de Brabanthal”, vertelt Geert Bollé, verantwoordelijke van de radio. “Live zitten we op antenne in Leuven zaterdag van 14 tot 20 uur, zondag van 11 tot 18 uur en tijdens de week lopen de live uitzendingen van 15 tot 20 uur”.  De programma’s worden aan elkaar gepraat door Geert Bollé, Frank De Laet, Katrien Delues en Jean Fauconnier. Er zijn interviews met Coco JR, Louis Tobback, Matthias Lens, Sammy Moore en standhouders.

    Mobiele studio

    Voor de live uitzending gebruikt Stadsradio een mengtafel, PC’s met radiohost en USB geluidskaart, draadloze en vaste micro’s, compellor om het geluidsniveau te regelen en een paar actieve boksen.  De verbinding naar de radiostudio gebeurt door een stream via Edcast.  De interviews worden ook opgenomen met digitale camera en daarna op de Facebook pagina gepubliceerd.

    Stadsradio beschikt over een eigen mobiele studio in een aanhangwagen. â€œDie mobiele studio werd een tweetal weken geleden nog door vandalen met graffiti bespoten, maar is nu terug proper gemaakt. Er moeten nog wel kleefletters op”, zegt Bollé.

    De mobiele studio staat de volgende weken ter beschikking voor de collega radiostations van het stadsradio netwerk. Stadsradio Tienen trekt naar de Grote Markt in Tienen voor de Vegap autoshow op 9 en 10 september. Op Pukema in Puurs zal Radio Rivierenland er gebruik van maken voor hun live uitzendingen op 15, 16 en 17 september.  Op 30 september vinden we de mobiele studio bij de opening van de nieuwe Londenbrug in Antwerpen.
    “De interesse is enorm en onze live uitzendingen hebben een groot succes, de boekingen voor volgend jaar zijn ook al goed op dreef”, besluit een tevreden Geert Bollé.

    Stadsradio Leuven: Website

    28-08-2017, 07:02 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Beiaard ongerust over toekomst


    Maurits De Saeger in de studio van Radio Beiaard. - Copyright : Geert De Rycke
    Maurits De Saeger in de studio van Radio Beiaard. - Copyright : Geert De Rycke

    De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders zorgen voor ongerustheid bij de vrijwilligers van Radio Beiaard. Nergens in Vlaanderen zijn er meer aanvragen dan om de huidige frequentie van Beiaard over te nemen. "We hopen dat het sterke dossier dat we indienden ervoor zorgt dat we toch kunnen blijven bestaan", klinkt het.

    NELE DOOMS
    In 1992 won Radio Beiaard de ros beiaard prijs. - Copyright : Geert De Rycke
    In 1992 won Radio Beiaard de ros beiaard prijs. - Copyright : Geert De Rycke

    Onder impuls van minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse overheid een nieuw plan uitgewerkt waarin de uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations wordt vastgelegd. Het aantal regionale radio's in Vlaanderen wordt zo teruggedrongen van 300 tot 124. Bedoeling is om vrije radio's een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moet een radiostation een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. De vergunningsaanvragen zijn nu lopende en daaruit blijkt dat nergens in Vlaanderen meer aanvragen zijn dan voor de frequentie waar nu de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio's zijn kandidaat om die over te nemen en zo zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. "Voor dit hele gebied mag er maar één zender overblijven", zegt Maurits De Saeger van Radio Beiaard. "Natuurlijk hopen we dat wij dat zijn, maar vooralsnog is dat koffiedik kijken. En dat zorgt voor ongerustheid over onze toekomst."

    "Willen doorgaan"

    Radio Beiaard is ondertussen al liefst 36 jaar bezig in Dendermonde. Een twintigtal vrijwilligers houdt de zender draaiende. "Natuurlijk gaan we hier allemaal heel graag mee verder", zegt De Saeger. "Tijdens een vergadering bleek iedereen unaniem voorstander om door te gaan met onze voltallige ploeg. Alleen ligt ons lot nu in handen van de minister en is het bang afwachten wat die beslist." De Saeger hoopt alvast wel dat het dossier dat Beiaard indiende voor de vergunningsaanvraag sterk genoeg doorweegt. "Net door onze lange voorgeschiedenis, kunnen we toch uitpakken met een stevig lokaal imago", zegt hij. "Wij hebben hier in Dendermonde prima lokale contacten en zijn als geen ander gebonden aan deze regio. Laat ons hopen dat de minister daar rekening mee houdt."

    Fikse uitdaging

    Dat zoveel gegadigden de frequentie van Radio Beiaard willen, heeft volgens de zender alles te maken met de hoge luistercijfers. "We zijn goed beluisterd en dat is natuurlijk een stevige basis, een goed elan om op door te gaan voor wie de vergunning in handen krijgt", zegt De Saeger. "Dat er ook voor de frequentie van de Dendermondse Radio Tros vijf aanvragen zijn, heeft allicht dezelfde reden. We staan allebei sterk in deze regio, ook al omdat we altijd uit elkaars vaarwater gebleven zijn. Tros mikt op de jeugd, wij op een ouder publiek en op die manier functioneren we al jaren goed naast elkaar."

    Radio Beiaard mag dan al hopen dat het zijn vergunning kan behouden, financieel gezien wordt het er voor de toekomst dan ook al niet simpeler op. "Een ruimer zendgebied betekent immers ook extra investeringen, onder andere in bijkomende zendinstallatie en straalverbinding. Ook de kosten van Sabam zullen hoger oplopen. Het wordt een hele puzzel om zo'n begroting rond te krijgen, maar we gaan ervoor." Het is voor de medewerkers van Radio Beiaard alvast nog afwachten tot het einde van het jaar om duidelijkheid te hebben voor de toekomst. De aanvragen voor vergunningen moeten ten laatste 14 december toegekend worden. Vanaf januari 2018 gaat de nieuwe regeling in voege.


    Bron:HLN

    16-08-2017, 13:22 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017





     


    Over mijzelf
    Ik ben Koen Aerts
    Ik ben een man en woon in Lier () en mijn beroep is arbeider.
    Ik ben geboren op 17/01/1974 en ben nu dus 50 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Eurobiljetten ingeven op eurobilltracker .
    ik stuur ook Regioberichten door naar radio Rivierenland
    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog



    Een interessant adres?

    Blog als favoriet !

    Categorieën

    Inhoud blog
  • Radio opsinjoor en radio reflex hebben zendlincentie beet
  • Radio M fm blijft ‘on air’
  • Radio Apollo definitief uit ether
  • MIG breidt uit, Delta verliest frequentie
  • Radio Lichtaart: “We doen voort via internet”

    Laatste commentaren
  • vermelden van de bron (lokaleradio)
        op Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.
  • bronvermelding (Lokale radio in Vlaanderen)
        op Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsverzoek
  • lokale radio in vlaanderen (Lokale radio in Vlaanderen)
        op Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt
  • gebruik van mijn artikelen (lokale radio in vlaanderen)
        op Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs