Media
welkom op de eurobiljetten
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Startpagina !
Zoeken met Google


Zoeken in blog

Willekeurig Bloggen.be Blogs
heiligerita
www.bloggen.be/heilige
Willekeurig Bloggen.be Blogs
duivensite_belgie
www.bloggen.be/duivens
Willekeurig Bloggen.be Blogs
duivensite_belgie
www.bloggen.be/duivens
Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Vul jullie Eurobriefjes ook in
 • Radio
  02-12-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Minerva mag plaatjes blijven draaien op 98FM
  Voorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva.
   Foto De ScheirderVoorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva. 
   Radio Minerva haalt opgelucht adem. De populaire seniorenradio haalde de felbegeerde frequentie 98fm binnen en plant een groot feest. “Tot vandaag was ik er niet gerust in”, vertelt voorzitter Frank Boekhoff. 

  Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) kondigde enkele maanden geleden aan dat het radiolandschap hertekend zou worden. Volgens de minister was een hervorming nodig om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wilde de minister luisteraars meer keuze bieden met extra commerciële en sterkere lokale radiozenders. Voor de lokale zenders betekende dat zij een nieuw dossier moesten samenstellen en moesten concurreren met elkaar voor het behoud van hun frequentie en uitzendrechten.

  In Antwerpen streden radio’s voor de felbegeerde 98FM. Een frequentie met een groot bereik en van goede kwaliteit. Uiteindelijk heeft Radio Minerva die binnengehaald. “Het zijn spannende weken geweest. We hebben enkel een aanvraag ingediend voor deze frequentie waar we al jaar en dag op uitzenden en plots krijg je dan concurrentie van drie andere radio’s. De mensen zeiden me wel dat ik me geen zorgen moest maken, maar ik was er tot op vandaag niet gerust in”, vertelt voorzitter Frank Boekhoff. Hij belooft een feest voor al zijn medewerkers en uiteraard voor de luisteraars.

  Centraal: opgelucht

  Waar winnaars zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. Al wil Daniël Renders van Radio Centraal zich geen verliezer noemen. Ook die wou frequentie 98FM. “In de eerste plaats ben ik opgelucht dat we een erkenning hebben gekregen. Dat we heel mooie punten scoorden op het vlak van onze programmatie is iets om zeker trots op te zijn.”(ADA)

  02-12-2017, 12:28 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra frequentie en nieuwe studio op komst voor Radio Melinda

  De volgende negen jaren zal radio Melinda (Leffinge, nabij Middelkerke) verder blijven uitzenden als lokale radio voor de kuststreek. Wat meer is: er komt straks een tweede frequentie bij in Nieuwpoort en de zender van overwegend Vlaamstalige plaatjes verhuist weldra naar een nieuwe locatie en studio.

  Midden juli werd het erkenningsdossier van Radio Melinda beloond met een erkenning als lokale radio voor frequentiepakket 28 dat twee frequenties telt: de huidige 107.8 FM in Middelkerke en een bijkomende in Nieuwpoort  op 107.2 MHz (tot eind dit jaar in gebruik door VBRO).

  “De bestaande zendersite in Middelkerke blijft gewoon behouden”, zegt voorzitter Walter Schoutteet. De tweede extra frequentie – als gevolg van het nieuwe frequentieplan waarin zenders geclusterd werden – was niet echt nodig. “Maar we zijn er tevreden mee, op voorwaarde dat het betaalbaar blijft”.  Radio Melinda is nog op zoek naar een goede opstellingsplaats voor de zendmast in Nieuwpoort. Voorlopig is er hiervoor nog geen zendervergunning, liet de voorzitter Schouttet ons deze week nog weten.

  radio melindaDe geschiedenis van Radio Melinda begon in 1982 toen Gentiel Schoutteet en echtgenote Lisette Ryckeman de uitzendingen startten vanuit een boerderij in Snaaskerke.  De laatste 25 jaren werd uitgezonden vanuit een caravaan langs de Torhoutsesteenweg 4 in Leffinge die meer dan eens opdook in TV- programma’s.
  De oprichters mogen dan wel intussen overleden zijn, de radio zelf is nog springlevend.  Het nieuwe frequentieplan geeft de zender zuurstof want intussen raakte bekend dat Radio Melinda zijn studio – de vertrouwde caravan – verhuist naar een nieuwe lokaal in het gebouw van de carwash van neef Chris.

  Nieuwe studio

  “Voor de verbinding tussen de nieuwe studio en de twee zendersites wordt gekozen voor een straalverbinding. In de nieuwe studio zullen er elke dag van ’s morgens tot ’s avonds uitzendingen zijn: hoofdzakelijk live gebracht afgewisseld met programmatie door computer”, verduidelijkt de voorzitter. Radio Melinda heeft een 15-tal DJ’s die bij voorkeur live programma’s maken. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met een Nederlandstalig format.

  22-11-2017, 21:57 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  17-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRM trekt twee vergunningen in


  Tussen al het werk door om tijdig de 35 nieuwe zendvergunningen uit te schrijven, heeft de Vlaamse Regulator voor de Media toch nog even tijd gevonden om de erkenning in te trekken van twee radio’s: VZW Kiliaan (ClubFM) uit Lier en de Kuurnse Lokale Omroep (FamilyRadio).

  De onderzoekscel van de VRM stelde vast dat de VZW Kiliaan, houder van de Lierse frequentie 106.4 MHz (ClubFM), zonder aanvaardbare reden geen gebruik meer maakt van de toegewezen frequentie. VZW Kiliaan beschikte over een zendvergunning sedert 13 januari 2017 voor de zendlocatie aan de Mallekotstraat 67 in Lier. Gezien frequenties een schaars goed zijn – dat proberen ze ons toch altijd wijs te maken – wordt de erkenning ingetrokken.
  “Het bezit van een erkenning als particuliere lokale radio-omroeporganisatie zonder het effectief verzorgen van uitzendingen, staat een optimale invulling van het frequentieplan in de weg. Het gegeven dat de huidige erkenningen nog slechts tot 31 december 2017 gelden, doet hieraan geen afbreuk”, luidt het bij de VRM.

  Ook de erkenning van de VZW Kuurnse Lokale Omroep (FamilyRadio) wordt ingetrokken.  Hier ook hetzelfde verhaal: geen gebruik maken van de toegekende frequentie 104.9 MHz.   De VZW Kuurnse Lokale Omroep  had nochtans een mooie uitzendlocatie op de Watertoren in Kuurne, maar zond niet uit. De onderzoekers van de VRM stelden vast dat er zelfs geen antennes te zien waren bij hun controle in de zomer. Zeker tot het einde van het jaar zal er op deze frequentie niets meer te horen zijn, totdat de kersverse netwerkradio VBRO – die de nieuwe titularis wordt- met haar uitzendingen start.

  Het Eekloose ketenimperium van Christoph Moens verliest zo op één dag twee vergunningen. Niet dat het veel verschil maakt, want de beide stations waren niet meer in uitzending en in het kader van het nieuwe frequentieplan hadden de betrokken VZW’s geen nieuwe aanvraag ingediend.

  17-11-2017, 22:10 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  30-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijd tot 12 december om radio’s te erkennen

  Onder een aantal lokale radio’s heerst zenuwachtigheid omdat hun ingediend dossier nog steeds niet erkend is. Deze ongerustheid – alhoewel begrijpelijk gezien we op 60 dagen van de kick-off van het nieuwe frequentieplan zijn – is niet nodig. Volgens de erkenningsmodaliteiten heeft de minister tijd tot 12 december.

  Minister van Media Sven Gatz moet nog 88 (°) lokale radio-omroepen erkennen. Daarvoor kreeg hij volgens artikel 23 van de uitvoeringsbesluiten van 21 april 2017 (extract hieronder) 120 dagen de tijd te rekenen vanaf het moment dat die omroepen geïnformeerd werden over de ontvankelijkheid van hun ingediend erkenningsdossier. Die periode werd tijdens het zomerverlof onderbroken tussen 17 juli en 18 augustus. Een kleine rekensom leert dus dat de minister tot 12 december de tijd heeft. Hier kan misschien nog wel een dagje verschil op zitten, maar veel meer dan dat, zal het niet zijn.

  Mocht de minister binnen die periode geen beslissing nemen, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie niet toegekend.

  We hebben als extra service voor de trouwe lezer van deze blog ‘Lokale Radio in Vlaanderen’ hieronder de tijdslijn van de erkenningsronde 2017 opgetekend.

  tijdslijn erkenningen

  Alle verdere speculatie is dus overbodig.  Wij gokken dat er ergens tussen midden en eind volgende maand witte rook uit de schoorsteen van Sven Gatz zal komen. Of er dan nog voldoende tijd overblijft om voor iedereen voor 1 januari 2018 de zendvergunning in orde te krijgen, dat is een andere vraag, maar dat ligt niet in de handen van de minister van media.

  Van zodra de volgende erkenningen bekend gemaakt worden, begint een andere timer te lopen. De Vzw’s die beloond worden met een erkenning, hebben dan 2 maanden de tijd om hun structuren en statuten op orde te zetten zodat ze voldoen aan de bepalingen van het decreet. Zo bepaalt cross-ownership dat een bestuurder van een VZW die erkend werd, niet mag zetelen in een andere VZW die een lokaal of netwerk frequentiepakket uitbaat. Een aantal radio’s hebben hierop niet gewacht en pasten al tijdens de indieningsperiode hun statuten aan.
  Voor de 35 reeds erkende omroepen is die deadline vorige maand al afgelopen, zij zouden nu volledig onafhankelijk moeten opereren.

  ©Lokale Radio in Vlaanderen

  • (°) 88 = 124 (pakketten) – 1 (Bruzz werd automatisch erkend) – 35 (eerste reeks van 14 juli)
  • Archief: Cross-owner ship en VZW structuren
  • Extract uit de uitvoeringsbepalingen (link: procedurebesluit)
   Art. 23. Binnen dertig dagen na het verstrijken van de datum om een dossier in te dienen zendt de minister aan alle kandidaten een aangetekende brief met de lijst van alle kandidaturen die de minister ontvankelijk heeft bevonden. De aangetekende brief wordt gestuurd naar de maatschappelijke zetel van de rechtspersoon.
   De minister erkent de lokale radio-omroeporganisaties binnen 120 dagen vanaf de datum van de in lid 1 bedoelde kennisgeving Als de minister binnen die periode geen beslissing neemt, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie of het betrokken frequentiepakket niet toegekend.

  30-10-2017, 07:10 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezielers Radio Heikant blikken terug op glorietijd nu erkenning definitief ingetrokken is
  BERLAAR - 

  De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de erkenning voor Radio Heikant ingetrokken. Dat is geen verrassing, want de werking van de lokale radio uit Berlaar-Heikant was al langer afgebouwd. Met de gangmakers uit die tijd blikken we nog één keer terug op bijna veertig jaar Heikantse radio. 

  De luisteraars zullen het voortaan zonder hun vertrouwde station moeten stellen op 105.3 FM. 

  22-10-2017, 09:22 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  11-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.


  Het erkenningsdossier van Radio Spes (105.0 MHz) werd door een vormfout niet ontvankelijk verklaard. Daarom moet de Brusselse ‘Radio van de Hoop’ na dertig jaar uit de ether verdwijnen. Toch is dat niet de enige reden, vertelt Hellen Mardaga van Kerknet. 

  Aan de basis van het stopzetten van de uitzendingen van radio Spes eind dit jaar, liggen verschillende factoren. “Het digitale medium – voor de kerk in Vlaanderen is dit Kerknet – vormt een beter platform voor de verspreiding van een hoopvolle boodschap dan de radio”, zegt Hellen Mardaga, persverantwoordelijke van het vicariaat Brussel. “Via kerknet kunnen we audio met video materiaal verspreiden en tegenwoordig heeft dit een veel groter bereik.”

  Dossier niet ontvankelijk

  Het erkenningsdossier van radio Spes, in juni tijdig ingediend, werd door een vormfout door de Vlaamse administratie van de Media niet ontvankelijk verklaard. “Daarnaast wisten we dat – indien we een vergunning hadden gekregen- we onze FM frequentie 105.0 MHz sowieso niet konden behouden”. De huidige frequentie van Spes werd in het nieuwe frequentieplan door de mediaminister geschrapt als lokale radio en toegewezen aan een commerciële netwerkradio 2 (VBRO). Er blijft in de hoofdstad van Vlaanderen slechts 1 frequentie (106.5 MHz)  over die via de lopende erkenningsprocedure binnen een paar weken zal toegekend worden.
  “Bovendien werd het draagvlak van Spes bij de mensen die aan die programma’s meewerken, steeds kleiner en kleiner omdat de Nederlandstalige pastoraal in Brussel ook steeds kleiner wordt”, verduidelijkt het vicariaat.

  logospesOmdat de huidige erkenning eind dit jaar afloopt en er geen nieuwe erkenning volgt, is Radio Spes verplicht te stoppen op 31 december 2017, na 30 dertig jaar. Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op.  Op 27 maart 1987 ging de radio met eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend  karakter vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in.
  Wij stoppen volledig, maakt Hellen duidelijk. Een overstap naar DAB+ ? “Misschien later, we kunnen eventueel op dat moment nagaan of dat voor ons een zinvol medium kan zijn maar voorlopig doen we dit niet. Komt daarbij dat ons publiek – een hoofdzakelijk oudere generatie — een relatief duur nieuw radio toestel moet kopen om naar DAB+ te kunnen luisteren.”

  Afscheidsuitzending

  Vorige maand werd bekend dat Radio Maria geen vergunning kreeg als netwerkradio en eind dit jaar stopt het radioverhaal voor Spes: het wordt moeilijker in Vlaanderen om de boodschap van hoop en liefde via de ether te verspreiden. “Volledig akkoord! Voeg daaraan toe dat ook de TV-programma’s voor derden werden afgeschaft”.

  Eind dit jaar komt er nog een speciale afscheidsuitzending op Radio Spes. “Mevrouw van Oberghen, één van de twee medeoprichtsters, wil afsluiten met een positieve noot. Ze wil een afscheidsuitzending inplannen. De raad van bestuur dankt  intussen alle luisteraars, zij zullen ongetwijfeld hun radiozender missen”, besluit Hellen.


  11-10-2017, 19:33 Geschreven door koen  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  27-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio BOO maakt zich al klaar voor 2018


  Momenteel staat de B in Radio BOO nog voor Bilzen, maar de handen van station manager Ludo Wijnen jeuken om vanaf 2018 het signaal van zijn station ook te verspreiden via steunzenders in Tongeren en Lanaken. Op die manier kan de lokale radio van Bilzen gans Zuidoost-Limburg bestrijken. Wie beweerde dat het nieuwe frequentieplan van media minister Sven Gatz geen kansen geeft aan lokale radio?

  Twee maanden geleden werd de kandidatuur van radio BOO, momenteel nog de stadsradio van de Demerstad Bilzen (Limburg), voor het frequentiepakket 31 ontvankelijk verklaard. Maar wat meer is: BOO was de enige kandidaat  en zal, als alles volgens plan verloopt, meer dan waarschijnlijk volgende maand erkend worden. “Dat wil zeggen dat BOO vanaf 1 januari 2018 niet alleen een zender zal hebben in Bilzen (105.1), maar ook in Lanaken (107.1) en in Tongeren (107.3)”, vertelt voorzitter Ludo Wijnen, ooit nog directeur van Radio Contact, aan de blog Lokale Radio in Vlaanderen.

  ludo_wijnen
  Voorzitter Ludo Wijnen

  Ook al is de erkenning nog niet officieel binnen, toch is de ploeg van BOO al druk bezig met de voorbereidingen voor 2018. Men is gestart met een zoektocht naar  gemotiveerde nieuwslezers, redactiemedewerkers en presentatoren. “Met een passie voor radio”, voegt Wijnen eraan toe. “We hebben momenteel drie medewerkers die het lokaal nieuws lezen, aangevuld met een redacteur. Maar omdat we vanaf 2018 ook lokaal nieuws willen brengen uit Tongeren en Lanaken, moet het team dringend uitgebreid worden om ook die regio’s te coveren”. Op termijn wil de radiobaas van BOO gaan naar een pool van 8 à 9 nieuwslezers.

  Tijdsein ontkoppelen

  Twee extra frequenties erbij, wil ook zeggen twee nieuwe uitzendlocaties. “De afspraken voor een extra zender in Tongeren zijn intussen gemaakt en voor Lanaken zijn de laatste gesprekken nog aan de gang met een andere lokale radio om mee op de bestaande uitzendmast te mogen”. Radio BOO zal – eenmaal operationeel –  het signaal voor de drie zenders dat vertrekt vanuit de studio op de tweede verdieping van het oud ziekenhuis van Bilzen, elk uur ontkoppelen. Er komen aparte tijdseinen en speciale berichten voor de betrokken steden. Daarvoor worden momenteel wijzigingen aangebracht aan het Carmen automatiseringssysteem.

  Nieuwe slogan

   

  radio boo
      Weldra in Tongeren en Lanaken

  Grote veranderingen aan het muziekformat zijn niet te verwachten bij radio BOO die bijna vier jaar in de ether is. “We zitten goed qua format, dat vanaf onze eerste uitzenddag succesvol bleek en op korte termijn heel wat luisteraars wist te overtuigen.”

   

  Wat wel wijzigt met het nieuwe frequentieplan, is de slogan. “We gaan ons nu volop toespitsen op Zuidoost-Limburg en zullen die verwijzing ook gebruiken in onze slogan: van de Maaskant tot het Haspengouw, dit is BOO”, besluit Ludo tevreden.

  27-09-2017, 22:36 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier en Vijf krijgen vrijdag wellicht dan toch radiozender
  Vier en Vijf krijgen vrijdag wellicht dan toch radiozender

  SBS Belgium, moederbedrijf van tv-zenders Vier en Vijf, krijgt morgen wellicht een radiolicentie van de Vlaamse regering. Het mediabedrijf kan dan als een van de vier nieuwe netwerkradio’s een vergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media en ten vroegste volgend jaar beginnen uitzenden. SBS aast al een tijdje op een eigen radiozender, onontbeerlijk ter versterking van de tv-kanalen. Het bedrijf argumenteerde tot vorig jaar dat er op de FM-band nog meer dan plaats genoeg is, naast de VRT-zenders en de kanalen van Medialaan (QMusic en JOE FM). In de zomer van 2016 besloot de Vlaamse regering echter dat VRT en Medialaan hun duopolie als landelijke radiozenders behouden. Er werd onvoldoende ruimte gevonden in het pakket aan FM-frequenties. De regering riep wel een nieuw type radio in het leven: de netwerkradio. Die moet in de plaats komen van ketenradio’s als Topradio, die zich door de jaren heen hebben uitgebouwd door lokale frequenties op te kopen.

  Het nieuwe type commerciële radio mag in en rond de Vlaamse steden uitzenden en krijgt een licentie voor negen jaar. Ze zouden op die manier ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking kunnen bereiken.

  Op de Vlaamse regeringstafel liggen morgen vier namen die een dergelijk station mogen uitbouwen. Het gaat in de eerste plaats om SBS, dat een generalistische radio mag opstarten. De Vrije Brugse Radio Omroep mag een station beginnen met Vlaamse en Nederlandstalige muziek. Ook B.G. Consulting, het bedrijf achter Stadsradio Vlaanderen, en CFM, bekend van Hit FM, mogen aan de slag. Dat laatste wordt wellicht een station dat zich richt tot vrouwen.

  Bij de zenders die achter het net vissen zijn onder meer Topradio en Radio Maria. Ook Ment, dat een digitale tv-zender rond Vlaamse muziek runt, krijgt geen radiozender.

  14-09-2017, 19:18 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIER mag eigen radiozender starten


   1Vier logo ©SBS Belgium

  SBS Belgium, de eigenaar van VIER, VIJF en ZES, krijgt een reeks frequenties om een eigen radiozender op te starten. Het dossier staat morgen op de agenda van de Vlaamse regering, die het licht normaal op groen zal zetten.

  SBS Belgium was was al lang vragende partij om een eigen radiozender te kunnen starten, maar de Vlaamse regering ketste vorig jaar hun vraag af om een landelijke radiozender te beginnen. De hervorming van het radiolandschap, zoals besteld door minister van Media Sven Gatz (Open VLD), bood nieuwe kansen. Die voorziet in vier nieuwe netwerkradio's die minstens de helft van Vlaanderen zullen dekken en in alle grote steden te horenzullen zijn.

  SHARE

  In Gent zal de radiozender een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen

  SBS Belgium diende een dossier in voor de eerste 'generalistische' netwerkradio en kwam daar na een onderzoek door de administratie als beste uit de bus. Het dossier werd deze week al goedgekeurd op het interkabinettenwerkgroep van de Vlaamse ministers en komt morgen op de Vlaamse regering. De verwachting is dat die dat gewoon goedkeurt. 

  Welk soort radiozender SBS wil maken en wanneer die zou starten, is nog niet bekend. Het nadeel van de netwerkradio is wel dat je overal in Vlaanderen met andere frequenties moet werken. In Gent zal de radiozender dus een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen. Dat probleem is wel van geen tel voor wie naar digitale radio luistert.

  De tweede netwerkradio zal normaal naar VBRO gaan. De Vrije Brugse Radio omroep zal een radio starten met een Vlaams en Nederlandstalig profiel. Ook Ment, dat nu op televisie al veel Vlaamse muziek uitzendt, was hiervoor kandidaat. De derde en vierde zijn voor Hit FM en Stadsradio Vlaanderen.

  14-09-2017, 18:58 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  06-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel Vanderfeesten wil Dino Radio 'on air' brengen


  Michel Vanderfeesten, radiobaas van FM Goud, wil een tweede, aanvullend radiostation opstarten. - Foto Mine Dalemans
  Michel Vanderfeesten, radiobaas van FM Goud, wil een tweede, aanvullend radiostation opstarten. - Foto Mine Dalemans

  FM Goud is nog maar net verhuisd naar Opitter of daar is radiobaas Michel Vanderfeesten al opnieuw met een plan. Hij wil namelijk een tweede, aanvullend radiostation opstarten op de FM-band in Noord-Limburg. "Als de radiozender erkend wordt, is Dino Radio straks te horen op liefst drie frequenties", aldus de Perenaar.

  Vanderfeesten heeft samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers in de nieuwe erkenningsronde voor lokale radio's een aanvraag ingediend voor frequentiepakket 79. Binnen enkele weken wordt duidelijk of Dino Radio er mag komen. In dat geval is de radiozender te beluisteren vanuit Meeuwen-Gruitrode op FM 106.3, voor Peer en omgeving op FM 106.6 en voor regio Hechtel-Eksel op FM 107.3.

  "FM Goud blijft ook gewoon bestaan zoals het nu is, Dino Radio is een bijkomend product", verduidelijkt Vanderfeesten. "Ook met FM Goud heb ik trouwens twee clusters aangevraagd, zodat we straks mogelijk ook in Lommel en Kinrooi te horen zijn."

  Intensief gewerkt

  Volgens Vanderfeesten werd er meer dan twee jaar intensief gewerkt aan Dino Radio.

  "We zijn 'from scratch' begonnen en hebben het muzikale format continu bijgeschaafd tot wat het nu is: een prettige muziekmix met liedjes van de jaren vijftig tot het jaar 2000 die goed in het gehoor liggen. De focus ligt daarbij op de jaren '60 en '70. Met ook ieder uur minstens twee Nederlandstalige liedjes", aldus de radiobaas van FM Goud.

  Nieuwsbulletins

  Dino Radio moet het volgens hem het verschil maken door ook 'Lana' van Roy Orbison, 'Up into the Sky' van Sunny Side Up en 'Mooi om te zien' van Bart Kaëll te programmeren. Bovendien mikt hij met de zender ook op professionele nieuwsbulletins met nieuws uit heel Noord-Limburg en zendtijd voor verenigingen. Via www.dinoradio.be zal Dino Radio nog dit najaar starten. Voor de zomer van 2018 gaan - mits groen licht - de drie nieuwe frequenties 'on air'. 

  Bron:HLN

  06-09-2017, 12:13 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  02-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radioshow en minister catz verwelkomen scholieren in Dendermonde
  De iets oudere leerlingen van het Oscar Romerocollege in Dendermonde zijn vanmorgen verwelkomd door twee DJ's van Top Radio. Het radiostation zond een live ochtendprogramma uit vanop de speelplaats. En zoals het een echte ochtendshow betaamt, kwamen heel wat prominente gasten bij de presentatoren op de koffie. Voor heel wat leerlingen was het ongetwijfeld een welgekomen afleiding.

  Bron:TV-OOST 

  02-09-2017, 07:38 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  29-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  In Bissegem nabij Kortrijk zijn de voorbereidingen voor het project LONDON FM volop aan de gang. Een radiogebeuren te beluisteren wereldwijd via de website www.MiAmigo40.be en in de regio Kortrijk op 97.8 Mhz FM.
  In 2017 is het 50 jaar geleden dat de Engelse commerciële zeezenders zoals Radio London, Radio Caroline, Radio 227, Radio 390 het zwijgen werden opgelegd door de Britse overheid. Deze stations waren ook hier dagelijks vrij goed te ontvangen en werden ook sterk beluisterd in West-Vlaanderen. 
  Verder zijn die Britse radiostations voor de Benelux een voorbeeld geweest van hoe de radio in al zijn facetten zou evolueren. Hun format van toen klinkt nog elke dag opnieuw bij de huidige radio’s. De Engelse zeezenders hebben de basis gelegd voor het geluid en het format van de huidige radio.
  Daarom brengt men het geluid van toen nog even terug met de Engelse dj’s, de luisteraars van toen en natuurlijk de muziek uit die zeezenderperiode. Het LONDONDFM media-event haalt dus de Engelse radio naar Vlaanderen, naar regio Kortrijk. 
  Diverse DJ's van weleer werken mee aan dit evenement waaronder : Ray Clarck, John Dwyer, Roger Day, Bob Noakes , Richard Bound, Graham Gill, Tony Winter, Paul Dennis, Mandy Martin, Ferry Eden, Bart Serlie en vele anderen. 
  Een unieke kans om de vele fans van toen alsnog even laten kennismaken met die dj’s van wonderfull radio London, radio Caroline, radio 270, radio 390, radio BBMS of radio SWRE.
  Afstemmen kan van woensdag 30 augustus middernacht tot en met zondag 3 september 2017 om 18.00 uur.
  In de regio Kortrijk op 97.8 FM via een tijdelijke antenne en wereldwijd via de tijdelijke stream op www.MiAmigo40.be
  LONDON FM is een organisatie van vzw NORDICA in samenwerking met MI AMIGO 40. De uitzendingen worden verzorgd vanuit taverne Bijenhof in Bissegem.

  29-08-2017, 20:43 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  28-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsradio live vanop de Leuvense jaarbeurs


  Stadsradio Leuven (104.9 MHz) zendt de hele week live uit vanop de jaarbeurs in Leuven. Ook de volgende weekends plant het stadsradio netwerk nog tal van uitzendingen op locatie.

  Lokale radio’s moeten verbindend werken naar de bevolking, zo staat te lezen in het tientallen bladzijden tellende radiodecreet. Maar steeds minder brengen lokale informatie of regio-gebonden berichten. En het aantal radio’s dat nog effectief de boer opgaat en live uitzendt vanop locatie is nog kleiner. Maar er zijn uitzonderingen: de afgelopen dagen vonden we radio PROS op de Halfoogstfeesten in Denderhoutem, Radio MIG verzorgde uitzendingen op de kermis van Geraardsbergen en Radio Mol hield een stranduitzending aan het Zilvermeer in Mol.  Ook Stadsradio Leuven (104.9 MHz) maakt zich verdienstelijk op dat vlak door de hele week live uit te zenden vanop de jaarbeurs in Leuven, met 40.000 bezoekers één van de grootste beurzen van Vlaanderen.

  stadsradio_leuven“Nog tot 3 september verzorgt stadsradio Leuven de muziek tijdens de openingsuren van de beurs in de Brabanthal”, vertelt Geert Bollé, verantwoordelijke van de radio. “Live zitten we op antenne in Leuven zaterdag van 14 tot 20 uur, zondag van 11 tot 18 uur en tijdens de week lopen de live uitzendingen van 15 tot 20 uur”.  De programma’s worden aan elkaar gepraat door Geert Bollé, Frank De Laet, Katrien Delues en Jean Fauconnier. Er zijn interviews met Coco JR, Louis Tobback, Matthias Lens, Sammy Moore en standhouders.

  Mobiele studio

  Voor de live uitzending gebruikt Stadsradio een mengtafel, PC’s met radiohost en USB geluidskaart, draadloze en vaste micro’s, compellor om het geluidsniveau te regelen en een paar actieve boksen.  De verbinding naar de radiostudio gebeurt door een stream via Edcast.  De interviews worden ook opgenomen met digitale camera en daarna op de Facebook pagina gepubliceerd.

  Stadsradio beschikt over een eigen mobiele studio in een aanhangwagen. “Die mobiele studio werd een tweetal weken geleden nog door vandalen met graffiti bespoten, maar is nu terug proper gemaakt. Er moeten nog wel kleefletters op”, zegt Bollé.

  De mobiele studio staat de volgende weken ter beschikking voor de collega radiostations van het stadsradio netwerk. Stadsradio Tienen trekt naar de Grote Markt in Tienen voor de Vegap autoshow op 9 en 10 september. Op Pukema in Puurs zal Radio Rivierenland er gebruik van maken voor hun live uitzendingen op 15, 16 en 17 september.  Op 30 september vinden we de mobiele studio bij de opening van de nieuwe Londenbrug in Antwerpen.
  “De interesse is enorm en onze live uitzendingen hebben een groot succes, de boekingen voor volgend jaar zijn ook al goed op dreef”, besluit een tevreden Geert Bollé.

  Stadsradio Leuven: Website

  28-08-2017, 07:02 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  16-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Beiaard ongerust over toekomst


  Maurits De Saeger in de studio van Radio Beiaard. - Copyright : Geert De Rycke
  Maurits De Saeger in de studio van Radio Beiaard. - Copyright : Geert De Rycke

  De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders zorgen voor ongerustheid bij de vrijwilligers van Radio Beiaard. Nergens in Vlaanderen zijn er meer aanvragen dan om de huidige frequentie van Beiaard over te nemen. "We hopen dat het sterke dossier dat we indienden ervoor zorgt dat we toch kunnen blijven bestaan", klinkt het.

  NELE DOOMS
  In 1992 won Radio Beiaard de ros beiaard prijs. - Copyright : Geert De Rycke
  In 1992 won Radio Beiaard de ros beiaard prijs. - Copyright : Geert De Rycke

  Onder impuls van minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse overheid een nieuw plan uitgewerkt waarin de uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations wordt vastgelegd. Het aantal regionale radio's in Vlaanderen wordt zo teruggedrongen van 300 tot 124. Bedoeling is om vrije radio's een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moet een radiostation een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. De vergunningsaanvragen zijn nu lopende en daaruit blijkt dat nergens in Vlaanderen meer aanvragen zijn dan voor de frequentie waar nu de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio's zijn kandidaat om die over te nemen en zo zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. "Voor dit hele gebied mag er maar één zender overblijven", zegt Maurits De Saeger van Radio Beiaard. "Natuurlijk hopen we dat wij dat zijn, maar vooralsnog is dat koffiedik kijken. En dat zorgt voor ongerustheid over onze toekomst."

  "Willen doorgaan"

  Radio Beiaard is ondertussen al liefst 36 jaar bezig in Dendermonde. Een twintigtal vrijwilligers houdt de zender draaiende. "Natuurlijk gaan we hier allemaal heel graag mee verder", zegt De Saeger. "Tijdens een vergadering bleek iedereen unaniem voorstander om door te gaan met onze voltallige ploeg. Alleen ligt ons lot nu in handen van de minister en is het bang afwachten wat die beslist." De Saeger hoopt alvast wel dat het dossier dat Beiaard indiende voor de vergunningsaanvraag sterk genoeg doorweegt. "Net door onze lange voorgeschiedenis, kunnen we toch uitpakken met een stevig lokaal imago", zegt hij. "Wij hebben hier in Dendermonde prima lokale contacten en zijn als geen ander gebonden aan deze regio. Laat ons hopen dat de minister daar rekening mee houdt."

  Fikse uitdaging

  Dat zoveel gegadigden de frequentie van Radio Beiaard willen, heeft volgens de zender alles te maken met de hoge luistercijfers. "We zijn goed beluisterd en dat is natuurlijk een stevige basis, een goed elan om op door te gaan voor wie de vergunning in handen krijgt", zegt De Saeger. "Dat er ook voor de frequentie van de Dendermondse Radio Tros vijf aanvragen zijn, heeft allicht dezelfde reden. We staan allebei sterk in deze regio, ook al omdat we altijd uit elkaars vaarwater gebleven zijn. Tros mikt op de jeugd, wij op een ouder publiek en op die manier functioneren we al jaren goed naast elkaar."

  Radio Beiaard mag dan al hopen dat het zijn vergunning kan behouden, financieel gezien wordt het er voor de toekomst dan ook al niet simpeler op. "Een ruimer zendgebied betekent immers ook extra investeringen, onder andere in bijkomende zendinstallatie en straalverbinding. Ook de kosten van Sabam zullen hoger oplopen. Het wordt een hele puzzel om zo'n begroting rond te krijgen, maar we gaan ervoor." Het is voor de medewerkers van Radio Beiaard alvast nog afwachten tot het einde van het jaar om duidelijkheid te hebben voor de toekomst. De aanvragen voor vergunningen moeten ten laatste 14 december toegekend worden. Vanaf januari 2018 gaat de nieuwe regeling in voege.


  Bron:HLN

  16-08-2017, 13:22 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  15-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prakkiseren over AM, FM en DAB+


  Kwakkelweer, komkommertijd, de administratie media die pas volgende week terug erkenningsdossiers begint in te kijken. Er valt weinig radionieuws te rapen maar intussen moet deze radioblog wel gevoed blijven.

  Donkere onweerswolken pakken zich samen boven mijn terras als ik dit artikel neerpen. We houden het op Half Oogst niet droog. Ik moet terugdenken aan de zomer van 1974, toen ik op grootvaders boerderij mee de oogst hielp binnenhalen. Nou ja, helpen? Ik deed als jong broekje wat ik kon op het erf maar was meer geïnteresseerd in opa’s portatiefje dat de middengolf kon ontvangen met naast BRT1 en BRT2 ook radiopiraat Mi-Amigo. Als ik eraan terugdenk, word ik onder gedompeld in een bad van nostalgie. Veertig jaar later zijn alle Vlaamse zenders verbannen van de AM band. Enkel onze Waalse landgenoten hebben nog geld om de elektriciteitsrekening van de 621 KHz te betalen. FM is al jaren mainstream en DAB+ en luisteren via internet nog niet ingeburgerd in Vlaanderen. Alles peis en vree in de Vlaamse ether?

  Toch niet, er zijn grote veranderingen op komst. Nog ingrijpender dan het frequentieplan dat minister Gatz op 1 januari 2018 activeert. Twee jaar geleden bliezen de radio’s van de Medialaan warm noch koud als het ging om uitzendingen via DAB+. Qmusic of Joe hadden geen interesse om koploper te worden in de nieuwe manier van digitaal luisteren. De call for interest werd lauw ontvangen in Vlaanderen. Gelukkig dat Clubfm, Topradio, Hit FM, Maria – de verguisde ketenradio’s die met het nieuwe decreet weg moeten – wel oor hadden voor de nieuwste uitzendtechniek en twee jaar geleden een akkoord afsloten met Nordkring, de operator die sinds 2007 het monopolie heeft in Vlaanderen op DAB+ uitzendingen.

  DAB+ in een stroomversnelling

  Norkring maakte vorige week via een persbericht bekend dat vanaf september 2017 de radiozenders  Qmusic en Joe beschikbaar zullen zijn op hun DAB+ netwerk. De VRT is van plan twee maanden later dit voorbeeld te volgen. Bovendien zal Norkring haar DAB+ netwerk verder uitbreiden van de huidige  5 naar 20 steunzenders in september 2018.  Tegen de tijd dat de openbare en landelijk commerciële radio’s hun verplichting om op DAB+ uit te zenden, moeten nakomen, kan iedereen in  Vlaanderen perfect digitale radio in HD-kwaliteit ontvangen…. behalve de lokale radio’s.

   

  DABdekking_2017
  DAB+ dekking anno 2017 (bron: http://www.digitalradio.vlaanderen/dekking/)

  De huidige erkenningsronde zorgt voor een gevaarlijke bliksemafleider: dolblij waren de 35 lokale radio’s die de mediaminister vorige maand erkende.  Binnen de vier maanden komen er daar nog eens 88 gelukkigen bovenop. Hoera: een erkenning voor de volgende 9 jaar … op FM. Zouden de lokale radiomakers geen nattigheid gaan voelen nu ze weet krijgen van de plannen van Q music, Joe, Radio 2, Studio Brussel, MNM om – sneller dan gedacht – al na de zomer op DAB+ te gaan uitzenden? In een aantal Scandinavische landen zal FM binnen een paar jaar zelfs al volledig uitgeschakeld zijn. Wanneer in Vlaanderen de ‘switch off’ van de FM band zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint, maar er wordt gemikt op 2022.  Ik ben ervan overtuigd dat tegen die periode het aanbod op DAB+ groter zal zijn dan op FM. Minder concurrentie voor de lokale radio’s op de FM band. Maar wat ben je ermee om nog op de analoge FM band uit te zenden als je luisteraars de digitale stap gezet hebben naar DAB+ en geen zin meer hebben hun toestel van band te wijzigen in ruil voor een niet-ruisvrije zender met beperkt zendbereik. Iemand?

   

  Regionale DAB+?

  Dat er in Vlaanderen nog steeds geen regionale DAB+ frequentieblokken toegekend zijn (Blokken 5A en 5D) en dat het niet zeker is dat dit binnenkort gaat wijzigen, kon je hier al lezen. Wat gaat de lang verhoopte licentie voor een lokale radio met zijn cluster van drie FM-zendertjes, in 2022 nog waard zijn – terwijl de vergunning nog loopt tot 2027? Dan zijn de 124 FM erkenningen die nu uitgedeeld worden, wel echt dode mussen.

  Wie gaat er straks nog luisteren naar FM?  Misschien een paar broekies die tijdens een regenachtige zomerdag op zolder het FM transistorradiootje van hun vader vinden.


  15-08-2017, 23:07 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  08-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio I.R.O. start volgend jaar met zusterstation in regio Brugge


  De enthousiaste radiomakers van I.R.O uit Izegem brengen binnen vijf maanden een nieuwe lokale radio in Oostkamp en Torhout in de ether. T.R.O., Torhoutse Radio Omroep, wordt een volwaardig nieuw tweede net en mikt op jongere luisteraars.

  Vandaag trekken we naar de stad Izegem (West-Vlaanderen), ten zuidoosten van Roeselare, die Filip Kowlier en Ulla Werbrouck tot haar meest bekende inwoners mag rekenen. En sinds meer dan 12 jaar de bakermat van radio I.R.O., die er uitzendt via 107.6 MHz. Tijdens de dag programmatie is er rock, alternatief, indie, hits en elektronische muziek en ’s avonds en in het weekend zijn er niche programma’s.

  “Al jaren zijn wij op zoek naar een goeie ontvangst in Roeselare, omdat dit voor ons de meest dichtbij zijnde centrumstad is”, zegt Maarten Veys, voorzitter van VZW Radio 2000-Exclusief, eigenaar van I.RO. “Een commercieel interessant en voldoende groot uitzendgebied is nefast voor de leefbaarheid van ons project. Daarom vonden we het zeer belangrijk vol te kunnen inzetten op het pakket Izegem/Roeselare”.
  Die cluster leek wel op het lijf geschreven van Maarten en zijn jeugdig radioteam. Maar hoe dit in de praktijk brengen, want er waren nog geïnteresseerde collega’s en concurrenten?

  Pakket Regio Reeds erkende VZW (radio)
  90 Izegem 105.6 / Meulebeke 106.9 Amerika (FM Gold)
  91 Izegem 107.6 / Roeselare 107.2 Radio 2000-Exclusief (IRO)
  114 Oostkamp 105.7 / Torhout 107.5 Radio 2000-Exclusief (TRO)

  Een klaptje gedaan

  In tegenstelling tot andere regio’s waar radio’s in het wilde weg (soms tot vier identieke) dossiers indienden en zo elkaar bekampen, zegevierde het gezonde West-Vlaams boerenverstand: een ‘klaptje’ doen met de concullega’s. “Gezien we een goeie relatie hebben met de collega’s van Radio Bingo en FM Gold, hebben we onder ons drieën  vooraf afspraken gemaakt over wie welke frequentie zou aanvragen. We zijn daar van in het begin van de erkenningsronde heel open over geweest in de hoop om alleen te staan bij onze aanvraag”.
  Slim bekeken! I.R.O ging alleen voor pakket 91 (Izegem/Roeselare), FM Gold duidde enkel pakket  90 (Izegem/Meulebeke) aan in hun dossier en Bingo koos ook maar voor één kavel: pakket 117 (Roeselare/Zonnebeke).  Op die manier kwamen de lokale radio’s niet in elkaars vaarwater zodat ze niet beiden hetzelfde pakket zouden aanvragen terwijl het andere ongebruikt zou blijven. Missie geslaagd:  zowel I.RO. als FM Gold werden midden juli erkend door de minister van Media omdat ze de enige waren voor de gekozen frequenties.  Enig  minpuntje voor Radio Bingo: “De komst van een nieuw project konden we niet voorzien. En dat gebeurde met het pakket Roeselare-Zonnebeke, waarop Bingo aangevraagd heeft. Daar is het nog even afwachten. Wij duimen alvast zodat onze Bingo vrienden straks ook hun pakket kunnen binnenhalen”, zegt Maarten.

  Tweede net in Torhout/Oostkamp

  Maarten_Veys
  Maarten Veys van IRO en TRO

  Hiermee stopt het goede nieuws niet voor I.R.O. Als kers op de taart mag VZW Radio 2000- Exclusief vanaf 2018 een tweede net in Torhout/Oostkamp in de ether brengen. “Met I.R.O. zijn we al enkele jaren actief in Torhout (via de frequentie van VZW Info FM, nvdr), hebben er voet aan de grond gekregen en een lokale werking uitgebouwd. Dan vonden we het ook logisch om Torhout niet te laten vallen, maar er voor  te gaan. Ons team ziet de nieuwe regels van het frequentieplan als een uitdaging en daarom hebben we ook ingezet met T.R.O.”, verduidelijkt Maarten.

  T.R.O. wordt een verlengde van I.R.O.: muziek, stijl en visie worden in de nieuwe radiotelg doorgetrokken, weliswaar met een volledig eigen programmatie. Men is al gestart met het samenstellen van de muziekdatabase en zal muziekgroepen uit de regio Torhout en Brugge in een hogere rotatie uitzenden dan zusterstation IRO. “Oostkamp is volledig nieuw voor ons, we gaan die regio nog wat moeten ontdekken”, glimlacht Maarten.

  “Op Oudejaarsavond zendertjes installeren”

  De uitbouw van het zenderpark gaat geen grote problemen stellen. “In Izegem en Torhout hebben we reeds bestaande installaties. In Roeselare werd een overeenkomst afgesloten met Radio Bingo, die op hun beurt – als ze straks het pakket binnenhalen –  onze zendinstallatie in Zonnebeke mogen  gebruiken”. Hierdoor worden – voor beide stations – grote investeringen vermeden.  In Oostkamp kan Maarten gebruik maken van de mast van Peter Warlop van RGR Oostkamp waarop vandaag reeds de 105.7 FM als tweede zender actief is (momenteel nog VBRO).  Voor het verdelen van de audio-streams wordt geopteerd voor IP/MPLS  verbindingen.
  “I.R.O. en T.R.O. zullen wellicht op 1 januari al opgestart worden of ten laatste in de eerste dagen van januari. Alhoewel ik nu al oudejaarsavond reserveer om zendertjes te installeren. Een gedroomde start van het nieuwe jaar voor een radiofreak!”, besluit een meer dan tevreden voorzitter.

  Of we tot slot nog wat reclame wilden maken voor het festival ‘Land of Love’ waarop IRO live uitzendt? Ja hoor. Op 26 augustus 2017 maken de jonge radiomakers live radio op het festivalterrein van Torhout met interviews van optredende artiesten en streaming van concerten vanop één van vijf podia. Gif moar goaze!

  Meer info over IRO: http://www.radio-iro.be/
  Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s

  08-08-2017, 21:30 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  02-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luistert u al Bokrijk FM?


  Ex-radiopresentator en Tv-figuur Jurgen Verstrepen vergelijkt in een artikel op zijn persoonlijke blog het nieuwe radiolandschap in Vlaanderen met het Bokrijk op FM. “Lokale radio is vlakke radio zonder creativiteit”, zegt de vroegere presentator van ZwartWit die niet meer naar FM luistert, enkel naar internetradio.  Zeker dat je verder wil lezen?

  36 jaar geleden zette Jurgen Verstrepen (51) zijn eerste mediastappen op de FM band en vocht hij tegen het monopolie van de VRT.  Ondertussen veranderde er veel, schrijft hij op zijn weblog: “We kregen Q en 4FM en die zitten nu in één hand. Christian gelukkig. Nadien zijn er nog wat politieke aanpassingen  gekomen en werden de provincialen in 1 hand gezet bij Concentra met name Nostalgie. De sossen moesten ook iets krijgen na de liberalen.”

  Amateurisme

  In zijn vrank en vrij artikel vergelijkt de vroegere presentator op zenders als Metropolys en Topradio, het huidige radiolandschap als het Bokrijk van radio en geeft hij een sneer naar de lokale radio : “Nu, zovele jaren later overschouw ik het Bokrijk van radio in Vlaanderen op FM. Verder geraken ze hier niet. Een mengelmoes van amateurisme, vlakke radio, geen creativiteit en groot zendertje willen spelen met als vergoeding een tegoedbon bij de lokale uitstervende kruidenier“.

  220px-Jurgen-verstrepen-1354028813De oorzaak van dit alles ligt bij de politiek zegt Verstrepen (die zelf tien jaar lang volksvertegenwoordiger was en politiek actief voor o.a. Vlaams Belang en lijst Dedecker) : “Oude politieke krokodillen die niks begrepen van media zoals Eric van Rompuy (CD&V) bedachten lokale radio en de frequentieplannen van vandaag. Heden  zitten we nog steeds met dit onding opgescheept. 8 km zendbereik. Lokale info, lokale reclame enzovoort. Elk zichzelf respecterend radiomaker beseft en weet dat dit nooit leefbaar kan zijn

  Ook geen goed woord over de nieuwe netwerkradio’s die straks in – de helft van – Vlaanderen zullen opduiken. Hij noemt ze ondingen. Alsof de digitale generatie die nu luistert via wifi, 4G, spotify, applemusic, youtube en streamings zal aanvaarden dat er hier en daar geen ontvangst is.

  Bakker van het volgende dorp

  Jurgens conclusie over het nieuwe frequentieplan van Gatz is overduidelijk: “We gaan DAB+ krijgen waar geen hond op zit te wachten, de lokale zendertjes mogen meerdere frequenties bundelen zodat de bakker van het volgende dorp ook kan luisteren, we krijgen netwerkradio’s met ‘we doen alsof landelijke dekking’ wat oude wijn in nieuwe zakken”

  Ondertussen luistert Verstrepen allang niet meer naar FM, maar digitaal, via zijn internetradio of tablet naar professionele radio’s als KISSFM, RTLRadio, BBCRadio1, Radio538. De vroegere Antwerpse politicus besluit – weliswaar met enig cynisme – toch hoopvol: “Radio in Vlaanderen heeft een hoog Bokrijk gehalte. Charmant. Weemoedig. En ook een beetje zielig….  maar met de nodige subsidies en parkwachters kan dit museum nog enige tijd verder leven.

  Lees het volledige artikel op de blog van Verstrepen

  02-08-2017, 22:47 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  31-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Treedt FM Kortrijk in de voetsporen van Gemini?


  Enkele oud-medewerkers van Kortrijks populairste radio uit de jaren 80 – Radio Gemini – azen op een comeback.  Als hun dossier erkend wordt, zal vanaf 2018 het nieuwe project FM Kortrijk te horen zijn in de Groeningestad met een extra steunzender in Zwevegem. Tom Decouttere, één van de initiatiefnemers, laat voor deze weblog al in zijn kaarten kijken.

  Het nieuwe frequentieplan van minister van Media Sven Gatz voorziet voor de stad Kortrijk (77.000 inwoners) nog slechts twee lokale radio’s. Twee hoog vermogenzenders (92.7 / 1000 Watt en 104.4 / 500 Watt) en twee laagvermogen zenders die vandaag nog in handen zijn van lokale zenders  worden hen ontnomen en toegewezen aan elk van de vier nieuwe netwerkradio’s. De twee overblijvende Kortrijkse frequenties (105.3 MHZ en 106.4 MHz) werden geclusterd met een lokale radio uit een buurgemeente om tot een groter uitzendgebied te komen.

  Frequentie (MHz) Huidige radio Vanaf 2018
  88.4 TOP radio Netwerkradio 1
  104.9 Familyradio Netwerkradio 2
  92.7 Radio Maria Netwerkradio 3
  104.4 Club FM Netwerkradio 4
  105.3 VBRO lokale radio (pakket 101) geclusterd met Wevelgem
  106.4 Hit FM lokale radio (pakket 102) geclusterd met Zwevegem

  Via het frequentiepakket 102 (Kortrijk 106.4 MHz en Zwevegem 105.7) willen radiomakers Geert van Dijk, Tom Decouttere, Bruno Vandenbulcke en Johan Deboeverie hun nieuw project ‘FM Kortrijk’ op de Kortrijkzanen loslaten. Hun dossier – ingediend door de VZW Twinmedia met voorzitter Tom Decouttere – werd intussen ontvankelijk verklaard. Tom was bereid wat duiding te geven.

  Eén lokale radio in Kortrijk

  Waarom pakket 102?  “De reden ligt voor de hand. De lokale frequentie 105.3 MHZ in het andere pakket wordt sterk gestoord door France Info die op de naburige 105.2 MHZ met verschillende duizenden Watt richting Vlaanderen uitzendt. Zelfs in Brugge stoort deze Franse zender nog de Vlaamse lokale radio’s”, motiveert Tom zijn keuze voor pakket 102.

  Dat verklaart meteen de interesse van nog andere kandidaten voor pakket 102.  Ook VZW Gemini (tot eind mei dit jaar met Bruno Heyndrickx van Topradio als voorzitter)  en VZW WLO-Wevelgemse Lokale Omroep (met voorzitter Lilianse Salens) stelden zich naast Twinmedia kandidaat om via deze cluster te gaan uitzenden.  Voor het andere pakket (met daarin dus de vermaledijde frequentie 105.3 MHz) was er geen kandidaat. Hierdoor blijven deze Vlaamse frequenties de volgende jaren onbenut en zal de stad van burgemeester Van Quickenborne het moeten stellen met slechts één lokale radio.

  Ik confronteerde Tom met het feit dat, mocht hij een dossier ingediend hebben voor pakket 101, hij nu zeker was van de erkenning.  “Dat is correct. We wilden nog een poging doen, maar door de slechte frequentie en tijdsgebrek hebben we geen aanvraag gedaan voor pakket 101”.

  Wie van de drie?

  Twinmedia is niet aan haar proefstuk toe. Bij de vorige erkenningsronde in 2003 ondernam Tom al een poging om een lokale zender voor Kortrijk in de ether te brengen, maar de beoogde – en beste – frequentie (92.7 MHz) ging toen naar het Amerikaanse Be-One (het huidige Italiaanse Maria).

  tomdecoutereTom’s nieuwste radioproject is zeker niet kansloos omdat hij de kaart trekt van de lokale binding: “Twinmedia is de enige VZW zonder een keten-verleden. De twee andere kandidaten hebben zich niets aangetrokken van lokale verankering en jarenlang het signaal van een nationale ketenradio doorgestuurd. VZW Gemini werd in 1995 Topradio en VZW WLO was vroeger C-Danse en Contact2 en vandaag VBRO”, zegt de vastberaden Decouttere.

  De groep rond FM Kortrijk deed heel wat ervaring op met radio uitzendingen: vroeger als medewerkers bij Gemini en recentelijk bij diverse evenementenradio’s zoals Sinksenradio. “Maar dat was eerder als placeholder bedoeld, om onze aanwezigheid in de verf te zetten. Het echte doel is uiteraard een volwaardige FM radiostation te worden.”  En deze keer zit de kans er in voor Tom en de andere Gemini getrouwen …met FM Kortrijk als roepnaam. Niet Gemini? “Neen, we hebben geen plan om die naam nog te gebruiken na het debacle over het eigendomsrecht een paar jaar geleden toen we een revival wilden houden met Radio Gemini. Bruno Heyndrickx deponeerde het woordmerk van Gemini bij het Benelux merkenbureau zodat de naam beschermd is en hij alleen die naam kan claimen. Het beeldmerk (logo) was nog in handen van Twinmedia maar dat recht is intussen afgelopen”, verduidelijkt Tom.

  Alhoewel er nog nauwelijks gecommuniceerd is rond dit project, komen er toch al veel reacties op het nieuwe station. Mensen die vroeger bij Gemini programma gedaan hebben, klopten al aan bij Tom om terug ‘iets te doen voor FM Kortrijk’.

  Eerst Smooth jazz

  Men houdt er rekening mee dat pas in december geweten zal zijn wie de erkenning voor Kortrijk binnenhaalt. “Op een paar weken tijd kan je geen volwaardige zender uitbouwen. Daarom gaan we zorgen dat eerst de twee zenders opgestart raken”, stelt Tom. Voor de lokale frequentie in Zwevegem hoopt hij gebruik te kunnen maken van de zendinstallatie van Wasabi FM (radio056.be), die tijdens de erkeningsronde geen kandidaat meer was. Die radio stopt eind dit jaar en gaat verder via internatradio. “Voor de frequente in Kortrijk, die  vandaag in gebruik door Hit FM – moeten er nog onderhandelingen met de eigenaar VZW Intercity opgestart worden.”

  De eerste 100 dagen zal een smooth jazz geluid te horen zijn. Dit moet de mensen achter FM kortrijk de tijd geven om het definitieve format te kiezen. “Terwijl we de zenders on air-brengen zullen we met onze medewerkers beslissen voor welk format we gaan. Mogelijks wordt dat de succesvolle Mi-Amigo formule.” Intussen kan je via internet al de eerste klankenhoren van FM Kortijk via deze stream: http://fmkortrijk.be/flashradio2/index.html

  De studio van FM Kortrijk krijgt een plaatsje in het Bijenhof in deelgemeente Bissegem, de vroegere locatie van internetradio radio19. Voor de verbinding met de zendantennes zal een straalverbinding gebruikt worden. Tom heeft nog niet beslist of dit een vergunningsvrije wordt of niet.

  Stilzitten tot december als de minister eindelijk alle dossiers gewikt en gewogen heeft? Niet voor Tom. “Ik  bracht deze week via  mijn VPS server in het datacenter van Rijsel een test stream voor de mensen van London FM(°) on-line.  Maar het liefst gaat hij voor een volwaardig FM-station.  Binnen een paar maanden weten we meer.

  31-07-2017, 17:17 Geschreven door koen  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  25-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt


  Vandaag hoor je nog de Heilige Mis op de Hasseltse frequentie 106.1 MHz, ooit de golflengte van de legendarische zender Noordzee en later Hit Fm.  Na 35 jaar maakt lokale radio VRD uit Diepenbeek zich klaar om vanaf 2018 ook in de stad van de smaak met een extra zender te gaan uitzenden. 

  Toen het departement Cultuur, Jeugd & Media van de Vlaamse Overheid op 13 juli de lijst van ontvankelijke kandidaten voor het nieuwe frequentieplan bekend maakte en een dag later al de erkenning voor negen jaar toekende, weerklonken vreugdekreten aan de Paanhuisstraat in het Limburgse Diepenbeek. Een maand eerder had Radio VRD (106.5 Mhz) een erkenningsdossier ingediend voor pakket 54 (Diepenbeek 106.5 / Hasselt 106.1), een commercieel interessant gebied in het centrum van de bronsgroene provincie met een potentieel van meer dan 100.000 luisteraars.

  Enige kandidaat

  “Dat wij de enige kandidaat waren voor dit pakket was een verrassing. We hadden toch wel enkele tegenkandidaten verwacht”, vertelt Erwin Jacobs, voorzitter van Radio VRD aan de blog lokale Radio in Vlaanderen . “Nu wisten de tegenkandidaten ook wel dat Radio VRD een degelijk radiostation is met al meer dan 35 jaar werking en een grote groep medewerkers telt. Dus was de kans voor anderen klein om het pakket te veroveren.”

  vrd_leukste_limburgDe eerste versie van het frequentieplan zag er echter niet zo gunstig uit voor VRD. De huidige frequentie in Diepenbeek zat alleen in een pakket, terwijl de Hasseltse frequentie (106.1) geclusterd was met Kortessem (107.6). De wijziging van het pakket met de frequentie in Hasselt erbij, kwam er mede op vraag van VRD tijdens de consultatieronde begin dit jaar.

  Actiever naar de handelaars

  Of er veel gaat veranderen nu VRD ook mag gaan uitzenden op de gezegende frequentie  106.1 MHz, vandaag nog in gebruik door Radio Maria?  “Met Hasselt erbij wijzigt er niet veel, we waren namelijk al in Hasselt aanwezig. Kijk maar naar de live uitzendingen vanop Hasselt kermis, die we al een aantal jaren doen”, stelt Erwin ons gerust. “Wat er nu wel moet gebeuren is dat we actiever moeten werken naar de handelaars, wat ook zal gebeuren”.

  Over de plaatsing van de mast in Hasselt – nog in aanvraag – en de overdracht van de frequentie – nog in onderhandeling –  kon de voorzitter ons geen bijkomende informatie geven.

  “De programmatie zal hier en daar wat wijzigingen ondergaan, maar over het algemeen blijft Radio VRD, gewoon Radio VRD. Iedere dag bouwen we met een grote groep medewerkers Radio VRD verder uit met een eigen nieuwsdienst voor lokale informatie”, besluit een tevreden Erwin Jacobs.

  Wie de collega’s worden van VRD weten we pas binnen een paar maanden. Het tweede frequentiepakket in Hasselt (cluster 078 – Hasselt [107.2 FM] en Kortessem [107.6 FM]) werd aangevraagd door Radio Hasselt 1 (Stevoort) en Ariane  (Kortessem). Een van beide lokale radio’s zal afvallen.

  Radio VRD vind je op www.radiovrd.be, via Tunein en Radioline ofwel gewoon op je proximus TV.

  25-07-2017, 18:05 Geschreven door koen  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  20-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsverzoek


  Het Grondwettelijk Hof in Brussel verwerpt de vordering tot schorsing aangespannen door 110 lokale radio’s voornamelijk in samenwerkingsverband (oa. Club FM, Familyradio, …) tegen het mediadecreet.

  Het grondwettelijk hof heeft op woensdag 19 juli 2017 haar arrest bekend gemaakt in de zaak tot vernietiging en schorsing van een aantal artikelen van het nieuwe omroepdecreet.  Het Hof  heeft de vraag tot schorsing verworpen. Dit betekent dat de eind december 2016 gestemde mediawetgeving, het nieuwe frequentieplan en de lopende erkenningsronde voorlopig gewoon verder kunnen gaan.

  Ten strijde tegen Gatz

  In de maand april kon je hier lezen dat een honderdtal VZW’s met een procedure voor het Grondwettelijk Hof ten strijde trokken tegen het huidige frequentieplan van de minister Gatz.  Met hun verzoekschrift vroegen  ze de schorsing van het decreet. Klagers hekelden dat de minister de lokale frequenties afpakte en samenvoegde tot vier netwerkradio’s, een einde maakte aan de samenwerkingsverbanden en de zendvergunning van de landelijke zenders automatisch met vier jaar verlengde.

  De lijst van de radio’s die de klacht mee-ondertekenden vind je op de tweede bladzijde van het arrest.  Daartussen niet alleen de vier grote ‘ketenradio’s’, maar ook onafhankelijke radio’s waarvan sommigen vorige week zelfs hun nieuwe erkenning binnenhaalden.

  Debatten met vier partijen

  De debatten werden gehouden op 7 juni 2017 in aanwezigheid van de raadslieden van de verzoekende partijen (lees: de 110 radio’s) vertegenwoordigd door het Mechelse kantoor Sirius Legal en de Vlaamse regering, maar ook – en dat is toch wel verrassend – ook met advocaten van de NV Topradio en Medialaan (eigenaar van Q musc en Joe fm).

  De VTM radio’s vonden dat ze moesten tussenkomen in dit dossier omdat ze miljoenen euro’s geïnvesteerd hebben en meer dan 60 personeelsleden tewerk stellen. Bovendien vonden ze dat de 110 klagende lokale radio’s hun hoedanigheid als lid van een samenwerkingsverband evenwel niet aangetoond hadden in het verzoekschrift.  Hadden ze aan de Medialaan nattigheid gevoeld dat hun automatische licentieverlenging in het gedrang zou komen? Volgens NV Medialaan zou een  schorsing erg nadelig zijn voor de landelijke radio’s zodat ze hun investeringen om zowel op FM als DAB+ uit te zenden, zouden moeten stopzetten.

  En wat kwam Topradio daar doen? Zij voeren aan dat het inwilligen van het beroep tot vernietiging aanleiding zou geven tot grote rechtsonzekerheid.  Tijdens het verhoor gaven ze ook aan achter de beslissing te staan om de vergunning van de landelijke radio’s met 4 jaar te verlengen. Ze steunen dus hun collega ketenradio’s niet of niet meer.

  Als ik de tekst lees, heb ik de indruk dat dit niet het proces was van de ketenradio’s tegenover de Vlaamse regering, maar wel tegenover de Vlaamse regering én Topradio én VTM. Eén tegen drie! Die wedstrijd kan je nooit winnen…

  Meer argumenten kan je in het arrest nalezen.

  Link naar het arrest (19/7/2017)

  20-07-2017, 06:30 Geschreven door koen  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Archief per week
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017

   


  Over mijzelf
  Ik ben Koen Aerts
  Ik ben een man en woon in Lier () en mijn beroep is arbeider.
  Ik ben geboren op 17/01/1974 en ben nu dus 44 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Eurobiljetten ingeven op eurobilltracker .
  ik stuur ook Regioberichten door naar radio Rivierenland
  Nieuws HLN
 • "Tesla produceert duizend Model 3's per dag"
 • Boze werknemers Facebook klagen via prepaidtelefoons over hun bedrijf
 • Raad van bestuur Facebook schaart zich achter topvrouw Sandberg in Soros-schandaal
 • KOERS KORT. Ontevreden Bennett mag niet naar de Giro - Corendon-Circus krijgt ProContinentaal statuut - Jumbo strikt Noors bedrijf als cosponsor
 • KOERS KORT (8/12). Campenaerts heeft last aan linkerknie, winnaar Kristallen Fiets krijgt alternatief programma
 • KOERS KORT (10/12). Sagan rijdt Amstel en Luik-Bastenaken-Luik - Degrendele maakt comeback in Londen - Jonge Italiaanse wielrenner ligt na ongeval in coma
 • KOERS KORT. Corendon-Circus krijgt ProContinentaal statuut - Jumbo strikt Noors bedrijf als co-sponsor - Schurter klopt Federer op Zwitsers sportgala
 • KOERS KORT. Schurter klopt Federer op Zwitsers sportgala - Italiaanse wielerbelofte nog steeds in coma, maar toestand is wel stabiel
 • KOERS KORT. Schurter klopt Federer op Zwitsers sportgala
 • Boonen over Sagan: “Ik zou het toch straf vinden als hij vanaf het eerste jaar potten breekt in Luik-Bastenaken-Luik”

  Zoeken met Google  Zoeken in blog  Een interessant adres?

  Blog als favoriet !

  Categorieën

  Inhoud blog
 • Radio opsinjoor en radio reflex hebben zendlincentie beet
 • Radio M fm blijft ‘on air’
 • Radio Apollo definitief uit ether
 • MIG breidt uit, Delta verliest frequentie
 • Radio Lichtaart: “We doen voort via internet”

  Laatste commentaren
 • vermelden van de bron (lokaleradio)
      op Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.
 • bronvermelding (Lokale radio in Vlaanderen)
      op Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsverzoek
 • lokale radio in vlaanderen (Lokale radio in Vlaanderen)
      op Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt
 • gebruik van mijn artikelen (lokale radio in vlaanderen)
      op Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!