Waaraan hebben we het verdiend? Deze camino staat genoteerd als " harde weg en warm" ... Op sportsloefkes te lopen, en het is koud en o zo nat!
Al vroeg in de morgen valt het water met bakken uit de hemel. Na het ontbijt wachten we nog even maar het blijft " oude wijven" regenen. Kwart na acht op stap met regenkledij: regenbroek, jas, poncho, getten en regenscherm. Bij het uitlopen van Zafra zien we nog ruïnes van Romeinse gebouwen, maar de regen laat niet toe om foto's te nemen.
De natuur is helemaal anders geworden . We verlieten Andalusië en stappen al enkele dagen door Extremadura. Na het Natuurpark zijn ook de " Finca's" en de grote landbouwvelden door. We stappen door de heuvels can de " Siërra des Olivers". De heuvels zijn begroeid met olijfplantages en soms ruiken we ook dat er olie geperst wordt. Af en toe zien/ ruiken we nog " para negra " zwijnen - in deze overvloedige regen lijken ze nog zwarter!
De weg lag er modderig en verzopen bij maar we konden doorstappen zodat we om 12.15u Villafranca bereikten. En het regent nog !!
Koud en nat komen we toe. We zoeken een mercado en maken ons warme soep bij de boterham. Intussen komen andere pelgrims toe: bekende en nieuwe gezichten - een bonte mengeling van talen en landen - allemaal onderweg...
Eerst natuurlijk de wait and see. We hebben de oversteek gehad en zijn over het water geraakt. De foto's hiervan zijn niet voor publicatie vatbaar! Die houden we voor ons.
Het was een koude dag met af en toe regen; overdag slechts 13 graden.
Met de nodige flessen wijn (slechts 2.5â¬) houdende er echter de moed in.
Vanmorgen vroeg is het water met bakken uit de hemel gevallen. We zijn pas om 9.00 u vertrokken na de grootste regenval. We hebben een weinig regen gehad en omstreeks de middag hadden we opnieuw de zon. Wel met lage temperatuur: 15 graden. Onderweg hebben we gemerkt dat het hard geregend had: zie foto.
Na 22 km waren we om 13.30 u in onze Albergue.
Vandaag kwam het water bij de doorsteek tot kniehoogte maar morgen is er een oversteek met waterhoogte tot ons middel.
Wat doen we: in ons blootje erdoor of een omweg van enkele km? Wait and see tomorrow
We stappen reeds 2 dagen door prachtig natuurgebied. Eerst de siërra Norte en sinds vandaag door de Extramadura.
Het was vandaag een heel pittige dag: 36 km en met ongeveer 2000 hoogtemeters. Tel daar onze rugzak bij en dan weet je het wel. Maar we hebben genoten van de prachtige natuur.
Tegen de avond is het beginnen regenen en is de temperatuur gezakt naar 13gr. Voor morgen is de weervoorspelling nog maar11 gr en valt er meer dan 30 l
Hele nacht hevig onweer en veel regen! Het had binnengeregend, water tot de trap.
Vanaf 5 u begonnen de eerste al te pakken. Wij om 6 u op, ontbijt in de keuken en om 7.00 op weg. Droog vertrokken!!!
De eerste 15 km stappen we op verharde weg. Gelukkig niet druk, en het stapt goed! Goed tempo.
Daarna opnieuw door het Natuurpark van de Siërra Norte . Zelfde naam maar totaal andere begroeiing !
Gisterenavond hadden we nog een uniek schouwspel: wel 15 ooievaars cirkelden over het centrum...
'S nachts geregend en nu nog. Regenkledij is nodig!
Kok Rik zorgt voor ons ontbijt . Om 7 u op stap.
Al snel de stad uit, stappen we langs een zandweg . Weerszijden plantages: olijven en appelsienen. Daarna door het Natuurpark van de Siërra Norte . Prachtig!
Afwisselend landschap, alle tinten groen, bomen , bloemenstruiken, een veelheid aan mooie kleurrijke bloemen.... Zo is stappen plezant! Tussendoor ooievaars en " hops", nachtegaal, vinken, leeuwerik, Spaanse koeien ( krulhorens), en Gilbert vond een babypad ð.
Ondanks buitjes goed gestapt! Om 11.15u waren we de eerste aan de Albergue!!
Onze eerste nacht kende druk gebabbel en gelach...
Om zes uur op, een tas thee en om zeven met schemerdonker op stap. Onze etappe telt 23 km tot Guillena. Een mooie trip om in te stappen en onze rugzak gewoon te raken. Hij weegt toch meer dan gisteren.... Water, regenvest en fleece extra erin.
Gelukkig zal het niet zo heet worden als gisteren. Warm, 27 graden met veel bewolking. Vanaf morgen komt er regen.
We stappen vlot langs landelijke wegen tot Santiponce; al 9 km ver. Tijd voor " desayunes" een broodje jambon met thee of koffie. Het is 9u en vele moeders brengen hun kids naar school en komen hier gezellig ontbijten.
We kunnen er tegen en stappen langs een brede zandweg verder. Links en rechts grote uitgestrekte landbouwpercelen met aardappelen ( al in bloem), graan ( staat al te blanken), een soort bonen en veel zonnebloemen.
Vlot doorgestapt en rond 12u bereiken we Guillena!
Deze namiddag vliegen we vanuit Charleroi- misschien beter met de lange files van Zaventem- naar SEVILLA We komen met de klaarte toe zodat we deze grote stad nog even kunnen bezoeken. Sevilla is de vierde grootste stad van Spanje. Gedurende het jaar meestal heel stil, maar rond mei beginnen duizenden mensen te bewegen naar festivals, bedevaarten,... men spreekt van 30.000 , Spanjaarden alleen al. En dan wij daartussen..op weg naar Santiago de Compostela. We bezoeken zeker de kathedraal, de grootste van Spanje. Hier begint onze camino,en kunnen we een eerste stempel halen. Deze stempels vormen een mooie herinnering van alle stop- en slaapplaatsen op onze weg. In Santiago kunnen we aan de hand van deze stempels een certificaat krijgen (een soort diploma) van de afgelegde weg en km. Allerlei tekens tonen de weg aan. De meest gekende zijn de gele pijlen of schelpen, soms ook grote borden, en soms moeten we ze zoeken... onze camino begint!
onze rugzakken staan klaar... we hebben ze nog eens gewikt en gewogen . Tenslotte moeten we ook zes weken met de rugzak stappen. Vorig jaar was dat zeker "mijn camino" .
We vertrekken morgen vanuit Charleroi. Jammer, maar met de lange files op Zaventem misschien toch beter. Terugkomen doen we op wel op Zaventem. We vertrekken om 15.00uur zodat we nog met de klaarte Sevilla kunnen bezoeken. En de kathedraal, voor onze eerste stempel en start van onze lange staproute.
Enkele foto's om in de sfeer te komen: de mooie blauwe tegels van Porto vorig jaar , azulejos genaamd, het stempelboekje, en natuurlijk de kaart van 2016 zodat je ons dagdagelijks kan volgen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!