Inhoud blog
  • Peru
  • Bolivia
  • Salta
  • Corrientes
  • Iguazu
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Welkom op mijn reisblog :)
    Eerder dit jaar was ik in Canada, en nu is het aan Argentinie
    Veel leesplezier ;)
    Canada en Latijns-Amerika

    24-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillen Canada Belgie
    Canada is een land met invloeden van overal. Zo goed als iedereen die ik hier tegenkom heeft zijn/haar wortels elders in de wereld. Vooral veel Fransen, maar ook Engelsen, Spanjaarden, Argentijnen, Brazilianen, russen, chinezen,... en ja, zelfs wat Belgen.
    Door deze multiculturaliteit krijg je een unieke cultuur die moeilijk samen te vatten is. Dé Canadees bestaat in elk geval niet.
    Ondanks het feit dat Amerikanen niet zo'n fan zijn van hun noorderburen-en andersom ook niet geloof ik- is de Amerikaanse cultuur hier toch ook erg sterk vertegenwoordigd.
    Hierbij enkele dingen die mij opgevallen zijn tijdens mijn verblijf.

    - School
    Quebec heeft een uniek systeem wat onderwijs betreft. Kinderen gaan naar school vanaf 5-6 jaar, al is er ook de prematernelle vanaf 4,5. Hiervoor zijn het prive instellingen die voor de kindjes zorgen overdag, de garderie.
    Van 6 tot 12 is het primair zoals bij ons, maar het secundair duurt maar tot 17, dus 5 jaar ipv 6.
    In het secundair zijn geen richtingen, al is er wel het onderscheid tussen prive (beter maar duur!) en gemeenschaps- onderwijs.
    Hierna volgen twee jaar in de cegep. Hier kunnen studenten wel een richting kiezen, liefst een die aansluit bij hun universitaire plannen. Ze kunnen hier gedeeltelijk hun vakken kiezen. 
    Vrienden van mij die nu in cegep zitten zeggen dat dit hun beste jaren van het onderwijs zijn, ze hebben minder dagen en uren les als in het primair maar ook minder verantwoordelijkheid dan in de unif.
    Na de cegep komt dan de unif. Aangezien universiteiten in Montreal studenten van over heel de wereld aantrekken, en deze studenten meestal 18 zijn en geen 19 zoals de studenten uit Quebec, mogen studenten gedurende het eerste jaar hun vakken zelf kiezen. Quebecse studenten slaan dit eerste jaar over.
    Elk deel van het onderwijssysteem is beschikbaar in het Engels en in het Frans. Maar tot aan de unif is het enkel toegelaten in het Engels te studeren als je ook een Engelse achtergrond hebt.
    Unif is hier super duur, en dan spreek ik van over de 100 dollar per lesuur. Hierdoor werken de meeste studenten fulltime time bovenop hun studies.
    Campussen zijn hier veel uitgebreider dan bij ons, met winkels en bars binnen het gebouw en rechtstreekse aansluiting met de metro (makkelijk tijdens de koude winter)

    - Taal
    Net als Belgie is Quebec tweetalig.
    Theoretisch gezien moet iedereen hier tweetalig zijn. In praktijk spreekt de Engelstalige minderheid hier bitter weinig Frans. Het is dan ook perfect mogelijk om hier te wonen studeren en werken zonder ooit een woord Frans te moeten spreken. Je moet dan enkel tegen wat kritiek van enkele Fransen kunnen.

    - Vrije tijd
    Hij: 'meisjes hier in Quebec willen niets anders doen dan uitgaan en uitgaan en uitgaan. Ze willen nooit eens gewoon thuis blijven'
    Zij: 'jongens hier in Quebec hebben helemaal geen doel in hun leven. Ze willen enkel thuisblijven en elke dag voor de tv zitten en bier drinken'

    Naar mijn ervaring hebben ze beiden min of meer gelijk.

    TV
    Televisie hier is niet hetzelfde als bij ons, ook al komen veel van de programma's overeen.
    Het grootste verschil zit hem in de reclame. Zelfs het nieuws op de staatszender wordt hiervoor onderbroken.
    Reclames zijn langer en vooral simplistischer dan bij ons. Is de mevrouw uit de crest (lokale colgate) niet echt een fotografe maar slechts een actrice? Dan word dit vermeld tijdens de reclame. Alle mogelijke bijwerkingen van medicatie -bij ons in het ultraklein op het scherm te vinden- worden hier luidop voorgelezen en neemt zo de helft van de reclame in. Advocaten roepen op mee een rechtszaak tegen  een groot bedrijf te beginnen- wie heeft iets gelijkaardig meegemaakt?- en politici maken hun eigen reclamefilmpjes om zichzelf te promoten of anderen af te breken.
    Het meest bekeken hier is hockey. Deze alomtegenwoordige sport is nog populairder dan voetbal bij ons.
    American football kan ook nog bekeken worden, maar onze voetbal heb ik hier nog niet gezien.

    UITGAAN
    Meisjes hier gaan naar school en naar het werk in wat ze op dat moment toevallig aanhebben. Om naar een bar te gaan doen ze wat aan hun haar en make up en dat is dat.
    Clubbing is echter een ander verhaal.
    Blijkbaar zijn meisjes in clubs hier bij de mooiste ter wereld. (volgens de mening van mannelijke experts hier ;) )
    Hier zijn jurkjes mini en met decollete, terwijl het elders toch meestal of of is. Hakken zijn ultra hoog en van collants hebben ze hier nog niet gehoord, zelfs int midden van de winter (naart schijnt) haar krijgt hier mega volume door uren in de badkamer en make up zorgt voor transformaties. 
    Uitgaan gebeurt hier in stijl, stappen is niet voor deze uitfits weggelegd. Taxi-bar-taxi-club-huis (of daar waar de afterparty plaats vind, aangezien er in het openbaar geen drank verkocht word na 3am) is hier de normale gang van zaken.

    - eten en drinken
    Elke ochtend: koffie -en eventueel ontbijt- on-the-go. (niet enkel 's ochtend hoor, Starbucks is hier bv open tot 1u 's nachts)
    Als mensen thuis ontbijten eten ze toast (niet van vers brood van zo'n vierkant brood uit de koelkast) met pindakaas en confituur.
    's middags: lunch, en geen lunch pakket zoals wij
    'S avonds: meestal een bestelde en thuis geleverde maaltijd.
    Over het algemeen eten mensen minder desserten en tussendoortjes.
    Alles bestaat hier met mapple syrup (wij hebben dit ook maar doen dit enkel op pannenkoeken)
    Deze siroop is gemaakt van de maple tree, die trouwens voor de rode herfstkleur zorgt.
    Dit seizoen in alles er ook in pompoensmaak. (thee koffie donuts taart brood...)
    In de supermarkt zijn onze basisproducten (brood, kaas, ...) opvallend duurder dan bij ons. 
    Dezelfde merken verkopen hier andere producten en dezelfde producten worden aangeboden door andere merken.
    Op frisdrank worden taksen geheven en op melk water fruitsap etc niet, wat toch een beslissende factor is.
    Als je 1 broodje koopt betaal je taksen, bij zes niet. Waarom? 1is om nu te eten, 6 is voor thuis.

    Voor de rest: Pepsi is hier wat coca cola bij ons is en bier is de meest geconsumeerde drank ( met Stella als geimporteerd klasse bier nummer 1, in die fancy glazen die ze bij ons nog steeds niet gebruiken)
    Belgische chocolade is populair maar geimporteerd uit NY.

    - Merken en winkels
    Mc Donald natuurlijk, en Starbucks, subway (zeer populair, sponsor van hockey) maar ook Tim Hortons (goedkope koffie en koffiekoeken). Apple stores, H&M's (maar niet zoveel als bij ons) etc.
    De meeste ketens hier zijn hetzelfde of gelijkaardig met een keten bij ons.
    Merkkleding is hier duurder, en taksen zijn nooit inbegrepen in prijs op het ticket aan het kledingstuk.
    Meeste ketens heten xxx (originele naam) Canada, aangevuld met het plaatselijke logo (rode blad)
    Dit zie ik in Belgie nog niet gebeuren.
    Om de drie winkels is er een stripclub, en ondergronds is er een heel winkelcentrum tussen de metrostops.
    Zelfstandige zaken zijn hier amper te vinden. 
    Winkels zijn gedurende de week open van 10 tot 21 en tot 17 in het weekend. 

    - Cultuur
    Canadese geschiedenis begint volgens de Canadezen en hun musea pas bij de intrede van de Fransen. De mensen die hier daarvoor woonden? 'die trokken gewoon wat rond'
    Er zijn wel wat plaatsen waar je 'inuit art' kan vinden (door oorspronkelijke bewoners) maar dit is toch erg miniem.
    Feestdagen (vooral Halloween) worden hier uitbundig gevierd, iedereen hier verkleed zich en versierd zijn huis. Winkels verkopen al een maand de benodigdheden.
    (Blijkbaar mis ik dus het feest van het jaar!)
    Verder is elke bevolkingsgroep trots op zijn eigen gewoonten. Je kan je hier gerust een dag in Marokko wanen.
    Ondanks de vele mogelijkheden om je in een andere cultuur te baden doen de meeste Canadezen dit niet. Fransen zijn bevriend met Fransen en soms met Marokkanen, Engelsen met Engelsen en quebecers met quebecers. 
    Belgen zijn erg populair, Fransen minder omdat deze oververtegenwoordigd zijn. 

    Ik heb hier vrienden van elke bovenvermelde groep, en ik vind het super om deze mogelijkheid te hebben.
    Vrienden maken is hier veel makkelijker dan bij ons, mensen zijn veel socialer en opener, ze willen allemaal graag hun deel van montreal laten zien

    - Technologie
    koffiemachines zitten hier enkele decennia achter (ook niet nodig he, kopen ze toch gewoon onderweg) waterkokers worden hier niet gebruikt, net als strijkijzers (of enkel voor speciale gebeurtenissen) of frituren (bestellen gewoon wat ze willen)
    Wel topstukken: de microgolf (met knopjes voor alles: reheat pizza, making popcorn, ...) en de mega koelkast. (meestal gevuld met bier naar mijn ervaring)
    Tv's zijn hier stukken groter dan bij ons en auto's (zonder nummerplaat zoals ik eerder al vermelde) zijn allemaal automatisch.
    Iedereen heeft hier een iPhone en ook de iPad is hier poulair.

    -Telefonie & internet
    Gsm's zijn hier geblokkeerd met een provider. Contracten hebben en duur van drie jaar en zijn moeilijk te verbreken.
    Gebeld worden of een bericht ontvangen kost evenveel dan bellen of sturen, en indien je onvoldoende saldo hebt kom je nooit te weten dat iemand je probeerde te bereiken. De meeste buitelandse gsm's werken hier niet (incl die van mij)
    Abonnementen hebben meestal ongelimiteerde berichten/belminuten.
    Vanop de thuis telefoon bellen kost hier bijna niets, zelfs internationaal.
    Wifi is hier bijna overal (toch in de winkelstraten) gratis beschikbaar, (net als elektriciteit trouwens, op alle openbare plaatsen zoals metro stations en cafees zijn er stopcontacten voorzien)

    -Verkeer
    Enkele opmerkelijke puntjes:
    Rechts afslaan mag altijd,zelfs al overrijd je zo voetgangers (of zo lijkt het toch)
    Stoplichten voor voetgangers lopen niet synchroon met die van auto's. Vaak moeten alle auto's op een kruispunt stopen en mogen dan pas de voetgangers oversteken. Niet dat dit veel uitmaakt, voetgangers kijken enkel naar de kleur voor hun als er politie naast staat. Als dit het geval is steken ze over wanneer het groen is voor hen, na groen komt een aftellicht.
    Auto's trekken supersnel op ( waarschijnlijk omdat ze allemaal automatisch zijn) en rijden altijd te snel.
    Voorrang van rechts kennen ze hier niet, indien er geen stoplicht is moeten alle weggebruikers stoppen, degene die het eerst stopt mag het eerst verder rijden.

    Binnen Montreal is de metro toch het meest gebruikte vervoersmiddel, metro's hier zijn simpel en snel, al stoppen ze wel vrij vroeg 's avonds, waarna de taxi super populair wordt.

    Zo, dat was zo ongeveer waar ik aan kon denken!
    Tot binnekort!

    24-10-2010 om 00:00 geschreven door Kdv  



    Archief per week
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs