BEREIDING :
Snij de witloof in dunne reepjes en spoel ze af.
Snij de appel fijn.
Maak een sausje van yoghurt en mayonaise, peper, zout en dille.
Meng het sausje met de appel en het witloof.
Voeg er eventueel in stukjes gesneden
(pekel)haring bij.
NODIG: (voor +/- 10 porties)
200 gr gierst
2 uien, fijngehakt
400 gr bleekselderij in stukjes
150 gr grof gehakte gemengde noten
5 el olie
2 tl korianderpoeder, tl gember (poeder of geraspt)
1 tl garam masala, 1 tl kaneel, 2 tl kerrie
2 dl water
1 tl zout
geraspte schil van 1 bio sinaasappel
BEREIDING :
Kook de gierst gaar.
Doe dit in niet te veel water, want we hebben een korrelige massa nodig.
Verhit langzaam de olie met de specerijen.
Voeg de uien, de bleekselderij en de noten toe en laat alles al roerend even
doorbakken.
Voeg dan het water, het zout en de geraspte sinaasappel schil toe.
Als het vocht helemaal verdampt is, de
gierst erdoor roeren en nog even laten meebakken. Serveer eventueel met een
saus naar keuze.
TIPS :
De noten kunnen grof gehakt worden
door ze in een keukendoek te doen en hierop herhaaldelijk met een hamer te
kloppen.
Zelf garam masala maken :
Haal
de kardemomzaden uit 3 el zwarte kardemompeulen en rooster ze. Vermeng dit met
3 el korianderzaad, 3 el komijnzaad, 2 el peperkorrels, 1 el kruidnagel en 1
kaneelpijpje in stukjes. Plaats al deze specerijen gedurende 10 minuten in een
oven van 70°C. Laat de specerijen terug afkoelen en maal ze tot poeder.
Dit poeder blijft 3 à 4 maanden goed in een afgesloten bokaal.