ZOMERFRUIT IN APPELSAP MET
AGAR-AGAR recept afkomstig van
kookcursus met Tine Becuwe
van het biologische catering bedrijf www.biocombrio.be
NODIG VOOR 4 PERSONEN :
1 liter troebel natuurzuiver appelsap
agar-agar (= kanten) of eventueel gelatine (hoeveelheid staat op de verpakking)
snuifje zout
kaneel
eventueel 1 tl vers geperst gembersap
vers fruit van het seizoen (besjes, aardbeien, frambozen, meloen in bolletjes,
)
4 blaadjes verse munt
BEREIDING :
Giet het appelsap in een kookpot en voeg het kaneel, het zout, het gembersap en
de agar-agar toe. Meng dit geheel eerst heel goed door elkaar voor je het vuur
op zet.
Volg nu de gebruiksaanwijzing van de agar-agar om het appelsap op te stijven.
Stop nog voor het einde van de bereidingstijd op de verpakking.
Test regelmatig met een lepeltje sap op een koud bord de consitentie van het
sap. Het mag vlot opstijven, maar niet te snel hard worden.
Haal het sap dan onmiddellijk van het vuur en zet het opzij tot het sap lauw
is.
Verdeel het in stukjes gesneden fruit over
de kommetjes.
Overgiet ze met het lauwe (niet hete!!!!) appelsap.
Laat het geheel opstijven en garneer elk
kommetje het met een blaadje verse munt.
LEKKER SAUSJE BIJ VERS FRUIT
(Dit is eveneens een redmiddel voor het
appelsap van hierboven moest dat mislukt zijn.)
Is het appelsap toch te hard geworden om het over het fruit te gieten?
Laat het dan volledig opstijven en doe de stukken hard appelsap in een
mixbeker.
Voeg wat witte amandelpasta hieraan toe en mix het geheel tot een lekker
sausje.
MANGOCAKE
Het is een Vietnamees recept en ik vond het een beetje een puzzel, maar als je
het recept volledig volgt kom je tot een erg lekker resultaat.
NODIG VOOR 6 PERSONEN :
200 gr ongezouten, geroosterde macademianoten
100 gr ongezouten, fijngehakte, geroosterde macademianoten
225 gr boter
750 gr mango's
200 gr fijne kristalsuiker en 1 tl vanillesuiker
4 grote eieren
400 gr bloem en 1 1/2 tl bakpoeder
1 extra mango, in plakken gesneden, om te garneren
poedersuiker
400 ml room
1 tl nootmuskaat
BEREIDING :
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cakevorm in met anti-aanbaklaag en
een doorsnede van 22 cm.
Maal de 200 gr geroosterde macademianoten fijn en zet ze apart.
Schil de 750 gr mango's en verdeel ze in dobbelsteentjes, vang zoveel mogelijk
van het sap op. Houd wat mooie stukjes mango (+/- 85 gr) apart, en pureer het
overige vruchtvlees met het sap.
Klop vervolgens de zacht geworden boter en de vanillesuiker met de helft van de
suiker romig. Voeg tijdens het kloppen de resterende suiker toe en klop tot ook
die is opgenomen.
Voeg dan de eieren één voor één toe en klop goed.
Meng in een aparte kom de 200 gr apart gezette fijngemalen noten, de bloem en
het bakpoeder door elkaar en roer dit mengsel door het ei-suikermengsel.
Voeg ook de mangopuree toe en roer alles voorzichtig door elkaar.
Schenk het beslag over in de cakevorm, bestrooi het deeg met de 100 gr
fijngehakte macademianoten en de 85 gr achtergehouden stukjes mango. Roer nog
eens door.
Bak de cake gedurende 1 uur, haal hem uit de oven en laat hem in de vorm
afkoelen.
Bestrooi de room met nootmuskaat en klop totdat dit mengsel dik en geurend is.
Serveer de cake, bestrooid met poedersuiker, op een schaal met daaromheen
plakken mango.
Geef de room er apart bij.
UME-KUZU-BANCHA-THEE recept afkomstig van Bert Cools,
docent aan de Levensschool (www.levensschool.be)
Deze thee kan ingezet worden om de spijsvertering
te verYANGen.
Het is wel van groot belang deze thee dan zo warm als mogelijk op te drinken.
NODIG VOOR 1 PERSOON :
1½ à 2 koppen drinkwater
enkele blokjes kuzu
½ of 1 umeboshi pruim
enkele druppeltjes shoyu
bancha thee
BEREIDING :
Doe het water in een kookpotje en breng het zachtjes aan de kook.
Los er de blokjes kuzu in op en voeg er de umeboshi pruim aan toe.
Laat dit mengsel onder voortdurend roeren 10 minuutjes zachtjes koken.
Voeg nu de druppeltjes shoyu toe (die het geheel nóg YANGer maken).
Trek in dit vocht de bancha thee.