De Ochtend is het nieuwsprogramma waar Radio 1 de dag mee aanvangt. Het wordt afwisselend gepresenteerd door  twee duo’s: Lisbeth Imbo en Jonas Muylaert of Sara Van Boxstael en Bert Rymen. Het programma krijgt geen inhoudelijke facelift, beklemtoont de omroep.

De VRT stelt dat in en rond de radiostudio veranderingen werden aangebracht om het radioprogramma aantrekkelijk in beeld te brengen. Zo zorgen extra camera's ervoor dat de studiogesprekken goed in beeld komen.

De kijker krijgt ook een zicht op de ‘green room’ waar de gasten bij aankomst op de nieuwsvloer ontvangen worden in afwachting van het gesprek.

Op het tv-scherm wordt daarnaast ook tekst weergegeven: de opmerkelijkste quotes uit de gesprekken, het nieuwsoverzicht van de kranten, hoofdpunten van het ochtendnieuws, update van het weer en het verkeer tijdens de ochtendspits, een vooruitblik naar wat verderop in De ochtend zit, tweets en reacties via sociale media op onderwerpen of gesprekken.

Televisie is beeld, dus ook foto’s van items of verslagen van de reporter ter plaatse, kunnen meegegeven worden in beeld indien relevant, meldt de omroep nog.

Voor de VRT is dit een manier om ook een ochtendjournaal te hebben op tv.

Jean Philip De Tender, hoofd van Eén: 'Met onze Journaals hebben we nu al vier keer per dag een vaste nieuwsafspraak met de kijkers, maar we vinden het belangrijk om hen ook ‘s ochtends meteen te informeren over de actualiteit. We konden ons daarvoor geen betere partner wensen dan De ochtend.'