We hadden het de laatste weken al over radio Maeva. Maar ook die andere grote pionier radio Seven had een band met Contact.
De voltallige Nederlandstalige ploeg van radio Contact besloot in september 1981 op te stappen en hun eigen station op te starten. Radio Seven was in oprichting, echter het lange zoeken naar kapitaalkrachtige sponsors en het zoeken naar een gunstige uitzendlocatie hypothekeerde van in het begin reeds het station. Dat zoeken heeft weken aangesleept en dat was de reden dat een aantal mensen het vertrouwen in het Radio Seven-project kwijtraakten en aandrongen bij Radio Contact om Radio Contact 2 op te starten. Lemaire ging akkoord en begin november 1981 was Radio Contact 2 te beluisteren met een volledige programmatie. Maar ondertussen stond radio Seven er ook. Ziehier het verhaal :

Op 21 november 1981 ging er in Asse een persconferentie door, waarop Radio Seven werd voorgesteld. Een week voordien, op 14 november, was er zelfs een scoop in de kranten van de Standaard-Groep te lezen: "Nieuw vandaag: de radio die heel Vlaanderen bestrijkt". Radio Seven werkte samen met de Christen Democraten (CVP nu CD&V) en werd onder andere gesponsord door de toenmalige VUM.
Alhoewel er de intentie was onmiddellijk met een hoog vermogen gans Vlaanderen te bestrijken, liepen de eerste uitzendingen niet van een leien dakje. Er was wel een solide structuur uitgebouwd om van het hele project een succes te maken maar het station kende enkele startproblemen. Zo werd de bestelde 3kW-zender niet geleverd. Achteraf bleek dat Patrick Valain van Radio Maeva de leverancier een beetje bedreigde en/of omkocht. De leverancier was eigenlijk dezelfde als die van Radio Maeva. Die leverancier had er alle belang bij om goede klant te blijven van Patrick Valain.
De NV Seven werd geleid Jan D'Haese, Arnold Bouchez en de gebroeders Blijweert. De eerste "officiële" uitzenddag voor Radio Seven was 22 November 1981. Om 15 uur werd het eerste programma gepresenteerd door ex-Contact-DJ en programmaleider Luc De Groot. Om de ambities volledig waar te maken had men bij Radio Maeva Ron van der Plas, Jo Coene en Wout Wolkema weggeplukt. Verder kwamen Rudi Van Vlaanderen en Wiet van Bever over van Contact. Oorspronkelijk hadden ook Ton Schipper en Danny De Bruyn toegezegd maar omwille van de startproblemen keerden ze terug naar Radio Contact.
Radio Seven bleef niet gespaard van inbeslagnames en andere "ongelukken". De uitzendstudio's van Radio Seven waren toen gelegen aan de Gentsesteenweg 498 te Zellik. Op donderdagochtend 4 maart 1982 is de 48 meter hoge zendmast naar beneden gevallen. Een eerste onderzoek wees uit dat verschillende bouten die de mast op een betonnen blok rechthielden plots los zaten. Het gevaarte kwam terecht op een huis. Gelukkig werd niemand gewond. Enkel een dakgoot werd vernield en een elektriciteitsleiding werd doorbroken.
Vermits Radio Seven op dat eigenste moment sterk aan populariteit won, kwam het neerkomen van die mast andere concurrerende zenders niet slecht uit. Het vermogen van de zender moest immers gehalveerd worden. Van 4 kW ging het naar 2 kW. Dit was echter van zeer tijdelijke aard. De mast stak in 'no time' weer boven de vijftig meter uit, en werd enkele maanden later nogmaals verhoogd tot meer dan zeventig meter.
Een anekdote uit die periode is de volgende: Bij een RTT-raid werd de zender verzegeld. De volgende nacht kwamen "onbekenden" de verzegelde zender stelen. Even later doken andere technici op om een nieuwe zender te plaatsen die slechts enkele uren draaide want nog diezelfde dag werd de gestolen zender opeens teruggevonden zonder zegels. De originele zender werd opnieuw en opvol vermogen aangekoppeld. En uiteraard had Radio Seven die zegels niet verbroken, want de zender was immers gestolen. Men kon toen onmogelijk controleren of het om dezelfde zender ging. Intussen experimenteerde het station even op de 97,70 MHz en zelfs met een vermogen van 25 kW, waarmee men zelfs in Amsterdam was te ontvangen! Ook Contact 2 was toen even te beluisteren onder de 100 MHz. De RTT reageerde onmiddellijk en gaf het bevel om weer boven de 100 MHz met een "normaal" vermogen te gaan uitzenden. De nieuwe frequentie werd eerst 101,00 MHz. Later werd de zender afgesteld op 101,10 MHz. Dankzij hun goede politieke bindingen met de CVP (nu CD&V), bleef het bij deze vingerwijziging en werd er niks meer in beslag genomen.
Ondertussen had Rudi Van Vlaanderen de taak van programmaleider overgenomen. Dit resulteerde in enkele stunts zoals de populaire BRT-stem Wiet van Broeckhoven die werd aangetrokken en een dagelijks programma verzorgde. Ook was er Nederlandse inbreng van onder andere Peter Koelewijn en Joost den Draaier.
Het was niet eenvoudig om een nationale dekking te kunnen realiseren met een zender van 1 tot 2 kW. Daarom werd dit geprobeerd door een keten op te richten onder de noemer Magic Seven Music. Dit initiatief was een matig succes vermits er slechts twee radio's aan meewerkten namelijk Radio Plus te Gent en Radio Aktief uit Westerlo. Radio Plus heeft slechts kort de programma's van Radio Seven overgenomen omdat zij vermoedden dat een dergelijke samenwerking een obstakel zou zijn voor een legalisatie.
De term Magic Seven Music was eigenlijk de term die werd gebruikt om de programma's nationaal te verspreiden. Vele medewerkers verzetten zich tegen deze nieuwe manier van radio maken. Opeens moesten alle programma's worden opgenomen op cassette en niet iedereen was daar gelukkig mee. Enkele medewerkers namen toen even het initiatief om zich op te sluiten in de radiostudio en terug live programma's te verzorgen. Dit werd toen enkele uren uitgehouden tot de voordeur werd geforceerd. De initiatiefnemers konden toen net vluchten langs een venster.
Men vermoedde dat Radio Seven de allereerste erkenningronde niet zou halen. Hoofdreden was dat Radio Seven als N.V. werd opgericht terwijl iedereen wist dat een V.Z.W. toen een lokaal radiostation moest beheren in ien men de erkenning wilde. In de N.V. Radio Seven zat wel een V.Z.W. Er werd geopteerd voor een N.V. omdat er werd gepland om commerciële verrichtingen uit te voeren. Er werd onder andere het regionale advertentieblad Seven Express uitgegeven.
Radio Seven had zo haar eigen kijk op de legalisatie. Zij hadden dan ook op eigen initiatief een dossier voorgelegd aan verschillende politici. Hierin werd beschreven dat de FM-band moest worden verdeeld in drie stukken, namelijk een deel voor de nationale zenders (tussen 87,5 en 100 MHz), een stukje voor de regionale omroepen (tussen 100 en 102 MHz) en de rest voor de lokale omroepen (tussen 102 en 108 MHz). Verder werd er gesuggereerd om strenge toekenningvoorwaarden en een betaling op te leggen voor de licentie afhankelijk van het type station.
Eind 1982 werd duidelijk dat de N.V. vrijwel failliet was. Hoofdreden was dat de opbrengsten van Seven Express beneden alle verwachtingen waren. Ook werd Magic Seven Music aan een te hoge prijs verkocht aan de deelnemende stations. Het vertrouwen in de beheerraad was verdwenen en Radio Seven verdween uit de ether op 13 januari 1983. De zender werd toen door de ordediensten meegenomen omdat de luchtvaartband werd gestoord op 129 MHz.
Op 11 januari 1983 nam Radio Seven een nieuwe start onder leiding van Rudi van Vlaanderen. Een nieuwe VZW werd opgericht en een huursom per dag werd aan de curator betaald. Men opteerde om een beperkte DJ ploeg van 6 personen in dienst te nemen die 24u/24 gesproken programma's life presenteerden. Het project werd (terug) Magic Seven Music gedoopt en werd een razend succes. De luisteraars van toen herinneren zich nog de vaste programmablokken. Het ochtendblok (7:00 tot 11:00) werd achtereenvolgens door Luc de Groot, Peter Hoogland en Wim Vanderlinden verzorgd. In de voormiddag (11:00 tot 15:00) zat steevast Erik Vinck. Vervolgens kwam Rudi Van Vlaanderen aan de beurt (15:00 tot 19:00) en Ton Schipper was te horen tijdens de avond (19:00 tot 20:00 ). Na 19:00 uur werden de programma's de ganse nacht herhaald tot 7:00.
Op 6 juli 1983 werd bekend dat het ingediende dossier van Radio Seven niet voor erkenning in aanmerking kwam omdat de statuten van de VZW te laat werden ingediend.

Danny de Vriendt, Frank Alwin, John Baertsoen, Ron Vandepas, Koen Blijweert, Joost van Gelderen, Luc De Groote, Paul Turner, Hugo De Markies, Peter Blijweert,Wiet Van Bever, Ed van Veen,Dick Verduyn, Wout Wolkema en Jo Coenen.
Begin februari 1984 klonken de eerste klanken van een nieuw Brusselse zender die verdacht veel op Radio Seven leek. Vanuit de Louizalaan, waar ook de studio's van het Franstalige Radio SIS waren gehuisvest, begon SIS Unique zijn uitzendingen. Het programmaschema was praktisch identiek als dat van Magic Seven: Erik Vinck (7:00 tot 10:00), Ton Schipper (10:00 tot 11:00), Rudi van Vlaanderen (11:00 tot 14:00), Danny de Bruyn (14:00 tot 15:00), Peter Hoogland (15:00 tot 19:00) en vervolgens de vertrouwde herhaling de ganse nacht door. SIS Unique werd de voorloper van het beroemde SIS FM Brussel dat op zijn beurt een nieuw tegengewicht was voor Radio Contact. SIS FM Brussel lanceerde als eerste het fenomeen "Hitradio" en vormde in 1986 een complete nationale keten. De keten zou politiekonafhankelijk hebben geopereerd.
bron: www.archivesradios.be. en www.vrijeradio.be
|