·In 2009 noteerde het bedrijf Cenzic 5.765 kwetsbaarheden' in software. Defecten in Windows, maar ook in andere programma's zoals de browser Firefox, de Flash-speler van Adobe en Apples QuickTime. Het gaat om gebreken die computercriminelen misbruiken om bankgegevens te stelen van een pc, of zelfs om een computer over te nemen zonder dat de eigenaar iets merkt. Om spam te versturen, bijvoorbeeld.
De oplossing van softwarebedrijven zoals Apple en Microsoft: zij brengen om de haverklappatchesuit. Dat zijn lapmiddelen (letterlijk pleisters') die de fouten in programma's herstellen. Daardoor is een steeds heviger oorlog' ontstaan: hackers grijpen elke fout aan om een nieuw virus te schrijven, softwarebedrijven proberen vliegensvlug te counteren met een patch of een update.
Uit een rapport van het beveiligingsbedrijf Secunia blijkt dat de doorsnee consument die constante stroom aan patches niet meer aankan. Bijna elke dag verschijnt wel een update voor een programma. Gemiddeld duurt het vijf dagen eer zo'n patch wordt aangebracht. En dat terwijl hackers vaak maar enkele uren nodig hebben om een nieuw virus te schrijven.
Voor de man in de straat wordt het verschrikkelijk moeilijk', beaamt Eddy Willems van het beveiligingsbedrijf GData. Zelfs bedrijven raken er niet meer aan uit. Er zijn elke dag 40.000 bedreigingen.'
Microsoft geeft zelf toe dat patches vermeden kunnen worden door programma's vanaf het begin beter te maken. Daarom gaan we ze meer testen. Onze programmeurs hebben een speciale opleiding gekregen opdat zeveiligercodes zouden produceren', zegt business manager Philippe Lemmens.
De dag dat Jan met de pet en de pc verlost raakt van patches, is echter ver weg. Hardware en software zijn zeer complex en het aantal mensen met slechte bedoelingen neemt toe. Met de auto moet je uiteindelijk ook regelmatig op controle en op tijd en stond je remmen laten vervangen.'
Wat kan een pc-leek dan doen om zijn computer te beveiligen? Geen illegale software gebruiken, zegt Willems, want dan worden patches vaak uit schrik vermeden.
Belangrijk is mensen aan te zetten om nieuwe software aan te schaffen. Windows7 is bijvoorbeeld veel veiliger dan XP. En misschien het belangrijkste: je gezond verstand gebruiken en niet op alle links klikken.'
Ik heb nu mijn dagboek op mijn blog en dit sinds de 4 maart 2010. Iedere keer als ik tips & trucs weet voeg ik die in mijn dagboek ,zo kan ik die ook met jullie delen. Hebben jullie zin om mij ook te helpen met weetjes mogen jullie me altijd doormailen. Ik ben 58 jaar en volg heel graag informatica opleidingen voor volwassenen. Die lessen volg ik met heel toffe mensen en ben blij met ons samenkomst . Heel gezellig en nooit oud genoeg om bij te leren...... Dag en tot binnenkort. Josiane
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Een herstelpunt is een weergave van een opgeslagen toestand van de systeembestanden op de computer. Met herstelpunten kunt u de systeembestanden van uw computer herstellen in de staat waarin deze op een eerder tijdstip zijn opgeslagen. Herstelpunten worden automatisch door Systeemherstel gemaakt, wekelijks en als wordt gedetecteerd dat een wijziging aan de computer wordt gestart, bijvoorbeeld wanneer u een programma of stuurprogramma installeert.
Systeemkopie-back-ups die op harde schijven zijn opgeslagen, kunnen ook worden gebruikt voor Systeemherstel, net zoals de herstelpunten die zijn gemaakt door middel van systeembeveiliging. Hoewel systeemkopie-back-ups zowel uw systeembestanden als uw persoonlijke gegevens omvatten, heeft Systeemherstel geen invloed op uw gegevensbestanden. Wat is een systeemkopie? voor meer informatie over systeemkopieën. U kunt op elk gewenst moment handmatig een herstelpunt maken door de volgende stappen uit te voeren.
Een herstelpunt maken
Open Systeem door te klikken op de knop Start, met de rechtermuisknop te klikken op Computer en vervolgens te klikken op Eigenschappen.
Klik in het linkerdeelvenster op Systeembeveiliging. Als u om het beheerderswachtwoord of een bevestiging wordt gevraagd, typt u het wachtwoord of een bevestiging.
Klik op het tabblad Systeembeveiliging en klik vervolgens op Maken.
Typ een beschrijving in het dialoogvenster Systeembeveiliging en klik vervolgens op Maken.