Niemand blijft ongevoelig voor een bakje blozende, verse aardbeien op de markt of in de winkel. En Jeroen al zeker niet. Als het aan hem lag, zou hij elke dag wel een aardbeislaatje kunnen eten, samen met wat van dat lekker ouderwets verloren brood. De echte bourgondiërs kunnen er zelfs nog een bolletje vanille-ijs bij scheppen.
Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf 3 per persoon.
Neem een ruime mengschaal en breek hierin de eieren. Los de eieren even los met de garde.
Voeg een flinke scheut melk en de vanillesuiker toe.
Snij een vanillestok overlangs en schraap er met de tip van je mes de zaadjes uit. Voeg ze toe aan het eiermengsel.
Roer het mengsel grondig en zet het even opzij.
Snij het briochebrood in dikke sneden (zon 2 cm breed). Reken op 1 toast per persoon. Verwijder ook de korstjes.
Spoel de aardbeien even onder koud water.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien pas na de wasbeurt. Snij elke vrucht in kwartjes en doe ze in een mengschaaltje.
Hak de verse munt zeer fijn en doe ze bij de aardbeien.
Kruid de aardbeien met een beetje zwarte peper van de molen en strooi er de bloemsuiker over.
Druppel er een (zuinig) scheutje sambuca over. Alternatieven voor deze Italiaanse anijslikeur zijn bv. Anisette Marie Brizard of een scheutje Cointreau. Als je voor de kinderen kookt of gewoon geen alcohol gebruikt, dan kan je dit ingrediënt weglaten of vervangen door een klein beetje anijssiroop.
Meng de aardbeien voorzichtig en laat ze nog even marineren.
Smelt een klontje boter in een braadpan of koekenpan op een matig vuur.
Haal de broodjes even door het eiermengsel en leg ze meteen in de pan.
Bak het verloren brood aan beide zijden goudbruin en licht krokant. Controleer het vuur, zodat de boter niet verbrandt. Reken een baktijd van ongeveer anderhalve minuut per zijde.
Leg de gebakken toast op een bordje en schep er een flinke portie aardbeien over.
Presenteer het gerechtje als dessert met bv. een bolletje lekker vanille-ijs.
Weeg alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig af, versnipper de
kardemompitjes en meng ze in een schaal tot een balletje.
Neem een vel bakpapier of een siliconenmatje en druk daarop het balletje
plat tot een dik vel deeg.
Bak het deeg gedurende 12 minuten op een ovenplaat, op een temperatuur van
180°C.
de perensalade:
Schil de peer en snij ze in fijne blokjes.
Doe de stukjes fruit in een mengkom samen met de rozijnen, het
sinaasappelsap en de fijngesneden witte chocolade.
Meng alles en verdeel de fruitsalade over de glazen.
de sabayon:
Doe de eigelen in een steelpannetje en gebruik nu een halve eierschaal als
maatbeker.
Voeg de dopjes kristalsuiker, vanillesuiker, de witte wijn en de poire
williams toe aan de eigelen.
Klop het koude mengsel met een garde en zet het pannetje vervolgens op een
zacht vuur.
Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon
krijgt. Werk tijdens het kloppen
vanuit de pols. (Gebruik eventueel een handmixer.)
afwerking:
Schenk de lauwe sabayon over de glazen met perensalade.
Verkruimel de lap gebakken crumbledeeg. Strooi een portie van de krokante
crumble over elk glas
ingrediënten 200 g gewone bloem 40 g cacaopoeder 2 theelepels bakpoeder 100 g fijne suiker 80 g in stukjes gehakte pure chocolade 2 grote eiern 230 ml melk 125 ml zonnebloemolie 1 theelepel zuiver vanille extract 20 g stukjes gehakte pure chocolade voor afwerking
hoe bereid je het nu ? 1 . vraag aan een volwassen om de oven voor te verwarmen op 200 graden 2. doe in elk gaatje van het bakblik een papieren bakvormpje 3. zet een zeef boven een grote kom zeef de bloem , cacao , bakpoeder en suiker in de kom voeg daarna stukjes chocolade toe 4. breek de eieren in een tweede kom doe er melk , olie en de vanille bij en roer goed om met een vork voeg de bloem toe en roer voorzichtig om met een houte lepel 5. schep het mengsel in de papieren vormpjes - zorg dat elk vormpje ongeveer half vol is besprekel met de rest van de chocolade 6. vraag hulp aan een volwassen om het bak in de hete oven te zetten laat ze zo'n 20 min bakken tot de goed gerezen zijn en het deeg niet langer vloeibaar is de chocolade word heel warm dus let op dat je het niet aanraakt 7. vraag hulp aan een volwassenen om het blik voorzichtig uit de oven te halen haal de muffins uit het warme blik en leg ze op een rooster om ze te laten afkoelen smakkelijk silke
ingrediënten: 400-650 ml vruchtenyoghurt verse kaas verse vruchtensap
bereiding: 1.Voor elke lolly heb je 50 tot 80 ml vocht nodig schep de yoghurt voorzichtig in de vormpjes tot aan de rand het mengsel zal uitvriezen dus vul de vormpjes niet tot helemaal bovenaan als je vruchtensap gebruikt doe het mengsel in een kan en giet het voorzichtig er in
sla de vormpjes 2 of 3 keer voorzichtig op het werkblad om eventuele grote luchtbellen te verwijderen
druk de handgreepjes voorzichtig in de vormpjes en zet de houder in de diepvries zorg dat ze mooi verticaal staan en niet kunnen bewegen om te vermijden dat de lolly's een vreemde vorm gaan krijgen zet ze in de diepvries tot ze helemaal zijn gestold tenminste nog beter een hele nacht
om de lolly's uit de vormpjes te krijgenstop je ze 1 tot 2 minuten in een kom koud water tot ze loskomen uit hun vormpjes veel ijsplezier
Doe het water in een soepketel en voeg de tomaten, ajuinen, tomatenpuree, bouillonblokjes, het kruidentuiltje en de wortel toe. Breng alles aan de kook en laat 25 minuten doorkoken. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met peterselie
500 g wortelen, grofgesneden 1 ui, grofgesneden 1 liter water 2 blokjes groente- of kippebouillon laurierblad peterselie 1 teentje look, fijngesneden (naar keuze) 2 geschilde aardappelen, in stukjes gesneden klontje boter variatie: sinaasappelsap, kervel en paprikapoeder
Smelt de boter en stoof de ui glazig op middelmatig vuur. Voeg hierbij de wortelen, aardappelen en het lookteentje. Laat even stoven. Water toevoegen, bouillonblokjes en laurierblad. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaarkoken. Gaarkooktijd voor winterwortelen ± 45 min, voor jonge wortelen ± 30 min. Haal laurierblad uit de soep. Fijnmixen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie. Als variatie of voor een feestelijke soep voeg je 2 dl vers geperst sinaasappelsap toe na het mixen en een beetje paprikapoeder. Voeg 2 eetlepels gehakte kervel bij en warm nog even op. Schep de soep in borden en versier eventueel met geraspte sinaasappelschil (bio).
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
de chocoladesaus:
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.
de afwerking:
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.
10 schijfjes chorizo 12 dikke scampi's 1/4 van een ponpoen 1 patat 2 patate schillen 1 dl alpro soja cuisine kervel 1 teentje look parmezaan 1 sinaasappel saffraan ui 1.5l water 1 wit van prei maak dit zeker het is super lekker
4 courgetten 4 uien 3 tomaten 50 gr. boter bouillon peper en zout peterselie 2 l water
Bereiding:
1.De courgetten schillen,de zaadjes verwijderen ,wassen en in blokjes snijden. 2.Stoof de fijngesneden uien en courgetten in boter. 3.Voeg water,gesneden tomaten,bouillon en de kruiden toe laat 20 minuten gaar koken. 4.Maak de groenten fijn met de mixer en voeg er de fijngehakte peterselie bij.
Planeet aarde op je bord schrijft ook dit jaar een wedstrijd uit voor leerlingen die iets aan hun eigen ecologische voetafdruk willen veranderen.De aarde is een kwetsbare planeet die jouw hulp nodig heeft.
-Weet je waarom je in de winter verse zomergroenten kunt kopen?
-Weet je dat omdat wij bonen uit Kenia willen eten, er heel wat lokale mensen zonder water zitten, omdat de rivieren worden omgeleid?
-Weet je dat vlees eten meer belastend is voor het milieu dan met de wagen rijden?
-Weet je dat garnalen, gevangen in de Noordzee, goedkoper zijn als ze gepeld worden in Marokko i.p.v. Zeebrugge?
-Weet je dat jij kan helpen de aarde te redden?
Vind je de uitbuiting van onze mooie planeet ook welletjes geweest? Denk je dat je het aan kunt om je steentje bij te dragen?Doe dan mee met deze wedstrijd.Deze opdracht bestaat uit twee delen.
Ben je klaar met deel één?Heb je alle stappen van de webquest tot een goed eind gebracht?Stuur de resultaten naar Planeet aarde op je bord.Daarna ontvang je deel twee.
Wat kan je winnen?
Eerst en vooral een mooiere duurzamere aarde.Als dat al niet genoeg zou zijn, krijgt je ook toegang tot een blog met ecologische recepten.De hoofdprijs is een kooksessie meteen sterrenchef in zijn restaurant.De tweede prijs is een kooksessie op school.