Smelt de boter in een kookpot en voeg er de suiker en de melk bij. Breng onder voortdurend kloppen lichtjes aan de kook en laat enigzins afkoelen. Meng de bloem met de bakpoeder en de vanillesuiker en meng er het suikermengsel onder. Zet alles goed door elkaar tot een glad deeg. Klop de eierdooiers goed los en meng ze onder het deeg. Klop de eiwitten stijf en meng ze eronder. Laat het deeg een paar uur rusten.
Maak het wafelijzer heet en beboter het lichtjes. Leg met een koffielepel 4 hoopjes per dubbel wafelijzer. Bak het deeg tot goudbruine wafels. Laat ze uitdampen en afkoelen op een taartrooster.
wat heb je nodig voor 1 kleine taart (voor 4 personen)?
voor de taart
150 g pure chocolade
3 eieren
100 g suiker
75 g boter
75 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
zout
voor het chocoladeglazuur
150 g chocolade
1 dl room
hoe maak je het
verwarm de oven op 180 °c.
neem een kookpot en een inox kom die erop past.
zet de kookpot met een beetje water op en matig vuur . als je de kom op de kookpot zet, mag ze het water niet raken
breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in de inox kom
door het warme water zal de chocolade smelten
roer de shocolade helemaal glad
haat het kommetje voorzichtig uit de pan.
scheid ondertussen de eieren.
doe de eierdooiers in een kom met de suiker en klop ze met een elektrisch klopper
roer de boter, de bloem , het bakpoeder en de gesmolte chocolade eronder
doe de eiwitten in een mengkom met een snuifje zout en klop ze op met de elektrische klopper.
schep ze voorzichtig onder het deeg
neem een springvorm en wrijf de bodem en de randen in met een klontje boter. zorg ervoor dat je geen plek vergeet
zeef wat bloem in de vorm en beweeg met de vorm zodat de bloem aan de boter blijft kleven. houd de vorm een beetje schuin en draai hem rond terwijl je zachtjes op de vorm klopt, zo komt de bloem overal
giet het beslag in de vorm en zet 40 minuten in een taartrooster
neem de taart uit de oven en laat afkoel op een taartrooster
maak ondertussen het glazuur
smelt de chocolade au bain-marie en roer de room eronder met een klopper tot je een glad glazuur hebt
neem de taart uit de vormen zet ze op het taartenrooster op een kom
- 250 g bloem - 1 theelepel bakpoeder - 120 g suiker - 60 g havervlokken - 200 gram malse boter - 1 ei - 100 g donkere chocolade - 1 vanillestokje
bereiding:
Zorg ervoor dat je de boter op tijd uit de koelkast haalt. De chef gebruikt ze in dit recept op kamertemperatuur.
Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en de haver in de mengbeker van de keukenmachine. Zorg ervoor dat je allle ingrediënten voor het deeg goed afweegt.
Plaats het hulpstuk voor deeg en beslagin de keukenmachine en meng alle ingrediëten op een lage snelheid.
Snij de malse boter in stukjes en voeg die één voor één toe aan de droge ingrediënten. Doe ook het ei in de pot met beslag.
Snij eventueel een vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg de vanillezaadjes toe aan het beslag.
Laat de machine even op hogere snelheid draaien, tot dat je een egaal vast koekjesdeeg krijgt.
Breek de chocolade en hak ze in stukjes met een mes. Zorg ervoor dat de chocolade niet al te fijn gehakt is. De stukjes chocolade in zo'n ccokie moeten groot genoeg zijn.
Voeg de chocolade bij het deeg en laat de machine alles mengen.
Leg een vel vershoutfolie op je werkblad en schep het deeg erop. Verpak de homp deeg in de folie en laat deze een halfuurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm. Schik ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen.
Druk alle balletjes plat tot een reeks koekjes die precies even groot zijn.
Bak de koekejes 20 min lang in de oven van 175 graden. Let op: de baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven. Controleer dus regelmatig even het resultaat.
Ingrediënten Gehaktballen 250 gram kalfsgehakt of rundergehakt een halve ui, heel fijngesnipperd eventueel een fijngesnipperd plakje pancetta 1 eetlepel fijngehakte verse tuinkruiden (peterselie, tijm, rozemarijn, oregano), of 1 theelepel gedroogde 1 eetlepel geraspte Parmezaan peper en zout naar smaak 1 ei 2 verkruimelde witte boterhammen zonder korst Tomatensaus een halve ui, gesnipperd 700 gram tomaten, ontveld en fijngesneden, of een blikje tomatenstukjes op sap 1 eetlepel tomatenpuree zwarte peper uit de molen En 2 eetlepels gewone olijfolie enkele blaadjes basilicum eventueel geraspte Parmezaan
Voorbereiding
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol balletjes ter grootte van een kleine golfbal.
Bereiding Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Braad de balletjes aan alle kanten aan, laat ze dan onder regelmatig keren vijf tot tien minuten (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt) met de deksel op de pan garen. Vis de balletjes met een schuimspaan uit de pan. Fruit dan de gesnipperde ui in de achtergebleven olie tot glazig. Doe dan de tomaten en tomatenpuree erbij. Laat op laag vuur vijf minuten sudderen, strooi peper in de saus, doe dan de gehaktballetjes erbij. Laat de pan nog een kwartier tot half uur op laag vuur staan. Tot dit punt kan je alles voorbereiden, het gerecht is makkelijk op te warmen. Doe de basilicum pas vlak voor het opdienen door de saus, want die mag niet meekoken.
Serveren Geef bij deze Italiaanse gehaktballetjes pasta. Spaghetti of macaroni, is allemaal prima. Of je geraspte kaas hierbij serveert, moet je zelf weten. Ik vind het niet nodig, maar het is natuurlijk wel lekker
ingrediënten 500g rijpe aardbeien 250g natuuryoghurt 1 eetlepel honing 4 blaadjes verse munt of basilicum een snuffje zout en vers gemalen zwarte peper 4 ijsblokjes
bereiding: 1.Verwijder met je vingers de groene kroontjes van de aardbeien of snij ze weg met een klein scherp mesje doe het fruit in de blender en voeg de yoghurt ,honing en munt of basilicum toe breng verder op smaak met een snufje zout en drie draaien van de pepermolen 2.VRAAG HULP AAN EEN VOLWASSENE om het mengsel te mixen tot je een dikke moes krijgt proef en voeg naar eigen smaak voeg wat honing peper of zout toe de soep mag in principe niet een te zoete smaak hebben 3.Als je de soep direct opeet roer je er de ijsblokjes bij en dien ze op in een gekoeld kommetje met een blaadje munt of basilicum bovenop als versiering. 4.Je kan de soep ook een nachtje in een goed gesloten fles bewaren in de koelkast.
Ingrediënten voor Gentse waterzooi : 1 braadkip van 1 kilogram 1 dikke ui 4 preien 3 wortels ½ witte selder 1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 2 peterseliestengels, 1 takje tijm of 1 koffielepel tijm) 30 gram boter 40 gram bloem 2½ deciliter room peper en zout 1 eetlepel gehakte peterselie enkele druppels citroensap gekookte aardappelen Bereidingswijze voor Gentse waterzooi: Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water. Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de selderstengels als garnituur). Breng aan de kook en voeg het kruidentuiltje toe. Laat de kip in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen. Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1½ liter overhoudt. Versnijd de kip in bouten en wit- of borstgedeelte. Verwijder het vel en houd het kippevlees warm. Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in juliënne of staafjes. Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe. Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.Houd alles warm. Smelt voor de roux 30 gram boter en roer er de bloem door. Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook. Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.Kruid eventueel bij met peper en zout. Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af. Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus. Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over). Presentatie: Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.
Giet de couscous (griesmeelkorrels) in een schaal en schenk er het grootste deel van de warme groentenbouillon over. Laat de couscous wellen (het vocht absorberen). Proef na enkele minuten en voeg indien nodig nog wat bouillon toe. De korrels moeten zacht en beetgaar zijn.
Neem een ruime schaal, en rasp hierin de verse wortelen fijn. Voeg er dan de rozijnen aan toe.
Giet de amandelschilfers in een ovenvast schaaltje en plaats het enkele minuten onder de grill. Controleer regelmatig, zodat de nootjes niet verbranden.
Spoel de peterselie, de koriander en de munt. Snipper de verse kruiden fijn (de steeltjes van de peterselie en de koriander kan je mee fijnsnijden, als je dat wil).
Meng de kruiden en de couscous in de schaal met wortel. Verbrokkel de gezwollen couscous, zodat er een geen klompen griesmeel in de salade terecht komen.
de honingdressing:
Neem een schaaltje en meng hierin de honing, een scheutje azijn, en de mosterd. Voeg ook de notenolie en de sesamolie toe. (Doe voorzichtig met sesamolie, want deze olie heeft een zeer sterk aroma.)
Meng de vinaigrette met een garde. De honing zal zorgen voor een lichte binding. Breng het sausje op smaak met wat zout en peper van de molen.
de afwerking:
Schenk de vinaigrette over de wortelsalade, en meng alles goed. Kruid indien nodig met wat extra peper en zout.
Verkruimel de amandelschilfers een beetje en strooi ze over de schaal met wortelsalade.
Niemand blijft ongevoelig voor een bakje blozende, verse aardbeien op de markt of in de winkel. En Jeroen al zeker niet. Als het aan hem lag, zou hij elke dag wel een aardbeislaatje kunnen eten, samen met wat van dat lekker ouderwets verloren brood. De echte bourgondiërs kunnen er zelfs nog een bolletje vanille-ijs bij scheppen.
Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf 3 per persoon.
Neem een ruime mengschaal en breek hierin de eieren. Los de eieren even los met de garde.
Voeg een flinke scheut melk en de vanillesuiker toe.
Snij een vanillestok overlangs en schraap er met de tip van je mes de zaadjes uit. Voeg ze toe aan het eiermengsel.
Roer het mengsel grondig en zet het even opzij.
Snij het briochebrood in dikke sneden (zon 2 cm breed). Reken op 1 toast per persoon. Verwijder ook de korstjes.
Spoel de aardbeien even onder koud water.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien pas na de wasbeurt. Snij elke vrucht in kwartjes en doe ze in een mengschaaltje.
Hak de verse munt zeer fijn en doe ze bij de aardbeien.
Kruid de aardbeien met een beetje zwarte peper van de molen en strooi er de bloemsuiker over.
Druppel er een (zuinig) scheutje sambuca over. Alternatieven voor deze Italiaanse anijslikeur zijn bv. Anisette Marie Brizard of een scheutje Cointreau. Als je voor de kinderen kookt of gewoon geen alcohol gebruikt, dan kan je dit ingrediënt weglaten of vervangen door een klein beetje anijssiroop.
Meng de aardbeien voorzichtig en laat ze nog even marineren.
Smelt een klontje boter in een braadpan of koekenpan op een matig vuur.
Haal de broodjes even door het eiermengsel en leg ze meteen in de pan.
Bak het verloren brood aan beide zijden goudbruin en licht krokant. Controleer het vuur, zodat de boter niet verbrandt. Reken een baktijd van ongeveer anderhalve minuut per zijde.
Leg de gebakken toast op een bordje en schep er een flinke portie aardbeien over.
Presenteer het gerechtje als dessert met bv. een bolletje lekker vanille-ijs.
Weeg alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig af, versnipper de
kardemompitjes en meng ze in een schaal tot een balletje.
Neem een vel bakpapier of een siliconenmatje en druk daarop het balletje
plat tot een dik vel deeg.
Bak het deeg gedurende 12 minuten op een ovenplaat, op een temperatuur van
180°C.
de perensalade:
Schil de peer en snij ze in fijne blokjes.
Doe de stukjes fruit in een mengkom samen met de rozijnen, het
sinaasappelsap en de fijngesneden witte chocolade.
Meng alles en verdeel de fruitsalade over de glazen.
de sabayon:
Doe de eigelen in een steelpannetje en gebruik nu een halve eierschaal als
maatbeker.
Voeg de dopjes kristalsuiker, vanillesuiker, de witte wijn en de poire
williams toe aan de eigelen.
Klop het koude mengsel met een garde en zet het pannetje vervolgens op een
zacht vuur.
Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon
krijgt. Werk tijdens het kloppen
vanuit de pols. (Gebruik eventueel een handmixer.)
afwerking:
Schenk de lauwe sabayon over de glazen met perensalade.
Verkruimel de lap gebakken crumbledeeg. Strooi een portie van de krokante
crumble over elk glas
ingrediënten 200 g gewone bloem 40 g cacaopoeder 2 theelepels bakpoeder 100 g fijne suiker 80 g in stukjes gehakte pure chocolade 2 grote eiern 230 ml melk 125 ml zonnebloemolie 1 theelepel zuiver vanille extract 20 g stukjes gehakte pure chocolade voor afwerking
hoe bereid je het nu ? 1 . vraag aan een volwassen om de oven voor te verwarmen op 200 graden 2. doe in elk gaatje van het bakblik een papieren bakvormpje 3. zet een zeef boven een grote kom zeef de bloem , cacao , bakpoeder en suiker in de kom voeg daarna stukjes chocolade toe 4. breek de eieren in een tweede kom doe er melk , olie en de vanille bij en roer goed om met een vork voeg de bloem toe en roer voorzichtig om met een houte lepel 5. schep het mengsel in de papieren vormpjes - zorg dat elk vormpje ongeveer half vol is besprekel met de rest van de chocolade 6. vraag hulp aan een volwassen om het bak in de hete oven te zetten laat ze zo'n 20 min bakken tot de goed gerezen zijn en het deeg niet langer vloeibaar is de chocolade word heel warm dus let op dat je het niet aanraakt 7. vraag hulp aan een volwassenen om het blik voorzichtig uit de oven te halen haal de muffins uit het warme blik en leg ze op een rooster om ze te laten afkoelen smakkelijk silke
ingrediënten: 400-650 ml vruchtenyoghurt verse kaas verse vruchtensap
bereiding: 1.Voor elke lolly heb je 50 tot 80 ml vocht nodig schep de yoghurt voorzichtig in de vormpjes tot aan de rand het mengsel zal uitvriezen dus vul de vormpjes niet tot helemaal bovenaan als je vruchtensap gebruikt doe het mengsel in een kan en giet het voorzichtig er in
sla de vormpjes 2 of 3 keer voorzichtig op het werkblad om eventuele grote luchtbellen te verwijderen
druk de handgreepjes voorzichtig in de vormpjes en zet de houder in de diepvries zorg dat ze mooi verticaal staan en niet kunnen bewegen om te vermijden dat de lolly's een vreemde vorm gaan krijgen zet ze in de diepvries tot ze helemaal zijn gestold tenminste nog beter een hele nacht
om de lolly's uit de vormpjes te krijgenstop je ze 1 tot 2 minuten in een kom koud water tot ze loskomen uit hun vormpjes veel ijsplezier
Doe het water in een soepketel en voeg de tomaten, ajuinen, tomatenpuree, bouillonblokjes, het kruidentuiltje en de wortel toe. Breng alles aan de kook en laat 25 minuten doorkoken. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met peterselie
500 g wortelen, grofgesneden 1 ui, grofgesneden 1 liter water 2 blokjes groente- of kippebouillon laurierblad peterselie 1 teentje look, fijngesneden (naar keuze) 2 geschilde aardappelen, in stukjes gesneden klontje boter variatie: sinaasappelsap, kervel en paprikapoeder
Smelt de boter en stoof de ui glazig op middelmatig vuur. Voeg hierbij de wortelen, aardappelen en het lookteentje. Laat even stoven. Water toevoegen, bouillonblokjes en laurierblad. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaarkoken. Gaarkooktijd voor winterwortelen ± 45 min, voor jonge wortelen ± 30 min. Haal laurierblad uit de soep. Fijnmixen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie. Als variatie of voor een feestelijke soep voeg je 2 dl vers geperst sinaasappelsap toe na het mixen en een beetje paprikapoeder. Voeg 2 eetlepels gehakte kervel bij en warm nog even op. Schep de soep in borden en versier eventueel met geraspte sinaasappelschil (bio).
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
de chocoladesaus:
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.
de afwerking:
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.