Groepswerk
  • De webquest
  • Inhoud blog
  • chocoladetaart met marsepein
  • groentemuffins
  • kinder cairpirinha
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    planeet aarde op je bord
    De meest smakelijke blog van Vlaanderen
    15-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.luikse salade

    4 pakken gezouten spek
    8 patateneneneneneneneenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenenen
    400g prinssesenboonen
    4 portiesssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss gemengde sla
    2 salotjes fijngesnipperd
    1 el boterererererereererererererererererererererereererererererer
    1 el gehakte bieslook
    1 el gehakte peterselie
    100 ml wittewijnazijn
    100ml water
    2 el olijfolie
    peper en zouttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt


    smakkelijkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    15-06-2012 om 11:17 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kwalentoastjes
    1 kwal
    2 toastjes



    bereiding
    de kwal doe je in een bord (dood) en stampt hem tot moes 
    je haalt de ingewanden er uit of je koopt hem al in moes Cool
    en je legt hem op je taostje


    15-06-2012 om 11:08 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Tomatensoep

    Tomatensoep

    Ingrediënten

    Doe het water in een soepketel en voeg de tomaten, ajuinen, tomatenpuree, bouillonblokjes, het kruidentuiltje en de wortel toe. Breng alles aan de kook en laat 25 minuten doorkoken. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met peterselie

    15-06-2012 om 10:58 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wortelsoep
    500 g wortelen, grofgesneden 
    1 ui, grofgesneden 
    1 liter water  
    2 blokjes groente- of kippebouillon 
    laurierblad 
    peterselie 
    1 teentje look, fijngesneden (naar keuze) 
    2 geschilde aardappelen, in stukjes gesneden 
    klontje boter 
    variatie: sinaasappelsap, kervel en paprikapoeder 



    Smelt de boter en stoof de ui glazig op middelmatig vuur. Voeg hierbij de wortelen, aardappelen en het lookteentje. Laat even stoven. Water toevoegen, bouillonblokjes en laurierblad. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaarkoken. Gaarkooktijd voor winterwortelen ± 45 min, voor jonge wortelen ± 30 min. Haal laurierblad uit de soep. Fijnmixen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie. 
    Als variatie of voor een feestelijke soep voeg je 2 dl vers geperst sinaasappelsap toe na het mixen en een beetje paprikapoeder. Voeg 2 eetlepels gehakte kervel bij en warm nog even op. Schep de soep in borden en versier eventueel met geraspte sinaasappelschil (bio).

    15-06-2012 om 10:58 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    het is een recept van Jeroen Meus . :-
    extra materiaal
    :

    • een plastic spuitzak
    • een keukenweegschaal
    • een ijsschepper
    • een gekarteld mes

    tips voor een geslaagd resultaat:

    • Gebruik klassieke patisseriebloem en bv. geen 'vloeiende bloem'.
    • Gebruik echte ongezouten melkerijboter en geen (plantaardige) margarine (zoals Solo, Alpro, Bertolli, Bratella...)
    • Zet de pot van het vuur wanneer je de eieren onder het beslag roert. Dat moet heel grondig gebeuren en dus vraagt het wat inspanning.
    • De oven moet voorverwarmd zijn voor het bakken.
    • Jeroen gebruikt een heteluchtoven.

    Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €1,5 per persoon.

    De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

    ingrediënten

    de soesjes:

    • 5 eieren
    • 100 g boter
    • 180 g bloem (patisseriebloem)
    • 25 cl water
    • 1 vanillestokje
    • 1 snuifje zout

    de chocoladesaus:

    • 200 g donkere chocolade
    • 100 g suiker
    • 1 klontje boter
    • 1 dl water

    de afwerking:

    • 1⁄2 l vanille-ijs

    bereiding

    de soesjes:

    • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
    • Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
    • Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
    • Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
    • Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
    • Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
    • Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
    • Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
    • Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen.
      Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.

    de chocoladesaus:

    • Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
    • Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
    • Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.

    de afwerking:

    • Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
    • Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.

    12-06-2012 om 18:15 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.milkshake
    wat heb je nodig


    150g vanileijs
    150a200g frambozen
    en een blender

    je doet het vanileijs in de blender met de frambozen en je mikst ze
    heel efen in de koelkast en klaar

    12-06-2012 om 16:01 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Maak snel dit lekker hapje

    Zalmrolletje

    Wat heb je nodig?

    -Zalm  200gram
    -Kruidenkaas 200gram
    -Snij de zalm in strookjes en smeer er kaas op en rol je ze op .
    En legt ze op een bord .
    Makkelijk en lekker



    12-06-2012 om 15:59 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.salade à la Dominique

    Salade à la Dominique

    ingredienten:

    - sla
    - 3 tomaten
    - gebakken spekjes
    - balsamicum crème
    - mozarella kaas 
    - peper

    bereiding:

    Doe alles bij elkaar en meng het.



    Beau  


    12-06-2012 om 00:00 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pompoensoep met scampi

    10 schijfjes chorizo
    12 dikke scampi's
    1/4 van een ponpoen
    1 patat
    2 patate schillen
    1 dl alpro soja cuisine
    kervel
    1 teentje look
    parmezaan
    1 sinaasappel
    saffraan
    ui
    1.5l water
    1 wit van prei
     maak dit zeker het is super lekker


    smakelijk

    12-06-2012 om 00:00 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettesoep
    ingrediënten:

    4 courgetten
    4 uien
    3 tomaten
    50 gr. boter
    bouillon
    peper en zout
    peterselie
    2 l water


    Bereiding:

    1.De courgetten schillen,de zaadjes verwijderen ,wassen en in blokjes snijden.
    2.Stoof de fijngesneden uien en courgetten in boter.
    3.Voeg water,gesneden tomaten,bouillon en de kruiden toe laat 20 minuten gaar koken.
    4.Maak de groenten fijn met de mixer en voeg er de fijngehakte peterselie bij.


    Jana Nedovic

    11-06-2012 om 11:32 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meet je recepten
    Open de bijlage, vul alle ingrediënten in en kijk na of je recept een kleine of een grote voet nalaat.

    Bijlagen:
    Kopie van D- meter versie 11 beveiligd.xlsx (1000.8 KB)   

    11-06-2012 om 10:51 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meet je recepten
    Open de bijlage, vul alle ingrediënten in en kijk na of je recept een kleine of een grote voet nalaat.

    Bijlagen:
    Kopie van D- meter versie 11 beveiligd.xlsx (1000.8 KB)   

    11-06-2012 om 10:50 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De opdracht

    Planeet aarde op je bord 

     

    Beste leerlingen, leerkrachten,

    Planeet aarde op je bord schrijft ook dit jaar een wedstrijd uit voor leerlingen die iets aan hun eigen ecologische voetafdruk willen veranderen.  De aarde is een kwetsbare planeet die jouw hulp nodig heeft.

    -          Weet je waarom je in de winter verse zomergroenten kunt kopen?

    -          Weet je dat omdat wij bonen uit Kenia willen eten, er heel wat lokale mensen zonder water zitten, omdat de rivieren worden omgeleid?

    -          Weet je dat vlees eten meer belastend is voor het milieu dan met de wagen rijden?

    -          Weet je dat garnalen, gevangen in de Noordzee, goedkoper zijn als ze gepeld worden in Marokko i.p.v. Zeebrugge?

    -          Weet je dat jij kan helpen de aarde te redden?

    Vind je de uitbuiting van onze mooie planeet ook welletjes geweest? Denk je dat je het aan kunt om je steentje bij te dragen?  Doe dan mee met deze wedstrijd.  Deze opdracht bestaat uit twee delen. 

    Deel één:

    •       Webquest ‘Criteria Duurzame voeding; 5 groepen’: http://www.go-webquests.be/

    •       vat het resultaat samen op een A3-blad;

    •       stel het voor aan de klas

    Ben je klaar met deel één?  Heb je alle stappen van de webquest tot een goed eind gebracht?  Stuur de resultaten naar Planeet aarde op je bord.  Daarna ontvang je deel twee.

    Wat kan je winnen?

    Eerst en vooral een mooiere duurzamere aarde.  Als dat al niet genoeg zou zijn, krijgt je ook toegang tot een blog met ecologische recepten.  De hoofdprijs is een kooksessie met  een sterrenchef in zijn restaurant.  De tweede prijs is een kooksessie op school.

    Veel succes

    Planeet aarde op je bord

    20-05-2012 om 17:42 geschreven door planeet aarde op je bord  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/06-17/06 2012
  • 14/05-20/05 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs