Doe het water in een soepketel en voeg de tomaten, ajuinen, tomatenpuree, bouillonblokjes, het kruidentuiltje en de wortel toe. Breng alles aan de kook en laat 25 minuten doorkoken. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met peterselie
500 g wortelen, grofgesneden 1 ui, grofgesneden 1 liter water 2 blokjes groente- of kippebouillon laurierblad peterselie 1 teentje look, fijngesneden (naar keuze) 2 geschilde aardappelen, in stukjes gesneden klontje boter variatie: sinaasappelsap, kervel en paprikapoeder
Smelt de boter en stoof de ui glazig op middelmatig vuur. Voeg hierbij de wortelen, aardappelen en het lookteentje. Laat even stoven. Water toevoegen, bouillonblokjes en laurierblad. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaarkoken. Gaarkooktijd voor winterwortelen ± 45 min, voor jonge wortelen ± 30 min. Haal laurierblad uit de soep. Fijnmixen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie. Als variatie of voor een feestelijke soep voeg je 2 dl vers geperst sinaasappelsap toe na het mixen en een beetje paprikapoeder. Voeg 2 eetlepels gehakte kervel bij en warm nog even op. Schep de soep in borden en versier eventueel met geraspte sinaasappelschil (bio).
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig, zodat je dessert zeker slaagt.
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de zaadjes uit de vanillestok. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
Laat de boter smelten en giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een deegje.
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat aan de kant.
Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.
Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper. Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.
Bak de soesjes gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien even afkoelen. Tip: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.
de chocoladesaus:
Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.
Breek de chocolade in stukken en smelt ze in de siroop. Roer voortdurend met een garde, tot je een glanzende saus krijgt.
Meng ten slotte een klontje koude boter door de saus.
de afwerking:
Snij de gebakken soesjes middendoor. Gebruik hiervoor een gekarteld mes (een broodmes).
Leg op elk half soesje een bolletje vanilleijs. Plaats er de hoedjes op, en serveer de profiteroles met een flinke lepel warme chocoladesaus.
10 schijfjes chorizo 12 dikke scampi's 1/4 van een ponpoen 1 patat 2 patate schillen 1 dl alpro soja cuisine kervel 1 teentje look parmezaan 1 sinaasappel saffraan ui 1.5l water 1 wit van prei maak dit zeker het is super lekker
4 courgetten 4 uien 3 tomaten 50 gr. boter bouillon peper en zout peterselie 2 l water
Bereiding:
1.De courgetten schillen,de zaadjes verwijderen ,wassen en in blokjes snijden. 2.Stoof de fijngesneden uien en courgetten in boter. 3.Voeg water,gesneden tomaten,bouillon en de kruiden toe laat 20 minuten gaar koken. 4.Maak de groenten fijn met de mixer en voeg er de fijngehakte peterselie bij.
Planeet aarde op je bord schrijft ook dit jaar een wedstrijd uit voor leerlingen die iets aan hun eigen ecologische voetafdruk willen veranderen.De aarde is een kwetsbare planeet die jouw hulp nodig heeft.
-Weet je waarom je in de winter verse zomergroenten kunt kopen?
-Weet je dat omdat wij bonen uit Kenia willen eten, er heel wat lokale mensen zonder water zitten, omdat de rivieren worden omgeleid?
-Weet je dat vlees eten meer belastend is voor het milieu dan met de wagen rijden?
-Weet je dat garnalen, gevangen in de Noordzee, goedkoper zijn als ze gepeld worden in Marokko i.p.v. Zeebrugge?
-Weet je dat jij kan helpen de aarde te redden?
Vind je de uitbuiting van onze mooie planeet ook welletjes geweest? Denk je dat je het aan kunt om je steentje bij te dragen?Doe dan mee met deze wedstrijd.Deze opdracht bestaat uit twee delen.
Ben je klaar met deel één?Heb je alle stappen van de webquest tot een goed eind gebracht?Stuur de resultaten naar Planeet aarde op je bord.Daarna ontvang je deel twee.
Wat kan je winnen?
Eerst en vooral een mooiere duurzamere aarde.Als dat al niet genoeg zou zijn, krijgt je ook toegang tot een blog met ecologische recepten.De hoofdprijs is een kooksessie meteen sterrenchef in zijn restaurant.De tweede prijs is een kooksessie op school.