Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • vko Ieper
 • wateroverlast Diksmuide
 • brand Moerkerke
 • gaslek Diksmuide
 • wateroverlast Diksmuide.
 • wateroverlast Diksmuide
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • treinongeval Ardooie
 • wateroverlast Diksmuide
 • wateroverlast Diksmuide
 • wateroverlast Regio Westhoek.
 • wateroverlast Regio Westhoek..
 • wateroverlast Diksmuide
 • gasexplosie Ruddervoorde
 • brand Kortemark
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • vko Zonnebeke
 • vko Diksmuide/Vladslo
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  17-09-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Dikbrsmuide/Vladslo
  Bromfiets vat vuur in Vladslo
  Vrijdagmiddag werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een brandende bromfiets in Vladslo, bij Diksmuide. Een bromfiets die in de tuin stond vatte bij het starten om onduidelijke reden vuur. De eigenaar en enkele getuigen probeerden het vuur te doven met emmers water. Dit bleek echter geen goed idee. Daar de brand ontstaan was aan de benzinetank, sloegen de vlammen nog hoger. Daarna werden er natte handdoeken op de vlammen gegooid en dat had een beter effect. De brandweer moest enkel nog nablussen.
  Na de bluswerkzaamheden werd ook de batterij van de bromfiets verwijderd. Niemand raakte gewond en de woning liep geen schade op.
  11-09-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.redden van dieren DIksmuide

  Brandweer redt met zware ventilatoren 1.400 varkens van verstikkingsdood na grote stroompanne

  De brandweer van Diksmuide was zondagavond bijna drie uur in de weer om het leven van 1.400 varkens te redden in een stal in de Roeselarestraat in Esen. Na een grote stroompanne in Esen dreigden de varkens in de stal te stikken door zuurstoftekort door de hitte. “We plaatsten de grootdebiedventilator van de zone in de stal om zo veel mogelijk lucht te verplaatsen”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe.

  Om 18.55 uur zondagavond werd een groot deel van Esen getroffen door een stroompanne, die reikte tot in Diksmuide. “Het probleem lag bij een luchtlijn, een bovengrondse leiding”, zegt David Callens van Fluvius. “De bliksemafleider bleek defect te zijn geraakt en daardoor ontstond een stroompanne. Ongeveer 1.500 gezinnen waren hierdoor getroffen. De ploegen moesten ter plaatse gaan om het euvel daar te herstellen. Dat nam een zekere tijd in beslag. Om 22.37 uur had iedereen terug stroom.” De stroompanne had hier en daar wel gevolgen. Naast de gezinnen kwamen ook handelaars zonder stroom te zitten en was het extra opletten op de weg.

  1.400 varkens van dood gered

  Bij een varkenskweker in de Roeselarestraat ontstonden dan weer grotere problemen. Ook daar was de stroom uitgevallen op het bedrijf. Dat bedrijf telt meerdere stallen. In de stallen waar nog kleinere biggen zaten, waren er geen problemen. In een grote stal zaten echter 1.400 slachtrijpe varkens en die kwam vrij snel na de stroompanne in de problemen. Die dieren raken door hun gewicht en omvang sneller in ademnood.

  “De landbouwer merkte op dat de dieren snel kortademig waren, doordat de stal niet meer verlucht werd, maar ook omdat het nog erg heet was buiten”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide. “Onze hulp werd ingeroepen, maar al snel bleek onze gewone ventilator die aangedreven wordt door de brandweerwagen niet te volstaan. Daarom werd onze nieuwe grootdebiedventilator ingezet. Die wordt aangedreven op benzine en kan liefst 220.000 kubieke meter lucht in een uur verplaatsen. We bleven ter plaatse tot 22.45 uur, toen was de stroomvoorziening hersteld en werd er weer lucht aangevoerd in de stal zelf.”

  Bij een eerste controle kon zo het leven van alle varkens worden gered.  

  Jelle Houwen

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper
  Fietsster (30) omgekomen na aanrijding door vrachtwagen
  Donderdagmorgen omstreeks 08.50 u. werd een 30-jarige fietsster gegrepen door een vrachtwagen ter hoogte van de rotonde aan de Rijselsepoort te Ieper. Toen de vrachtwagenbestuurder de op de rotonde de afslag nam naar de Zuiderring, werd de fietsster gegrepen door de vrachtwagen. De hulpdiensten snelden ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. De fietsster overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Er werd een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Mogelijks is er sprake van een dodehoekongeval.
  Brandweer Westhoek plaatste een tent om het slachtoffer af te schermen in afwachting van het onderzoek door de verkeersdeskundige.

  07-09-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Houthulst/Merkem
  Bestuurster lichtgewond na aanrijding met tractor in Merkem
  Maandagvoormiddag raakte op de Iepersteenweg in Merkem, bij Houthulst, een bestuurster (44) uit Zonnebeke lichtgewond toen ze achteraan inreed op een tractor met aanhangwagen. De wagen liep zware schade op en moest getakeld worden. Brokstukken lagen over het volledige wegdek verspreid. brandweer Westhoek - post Leke kwam ter plaatse met een signalisatievoertuig en ruimde de brokstukken op. De bestuurder (26) van de tractor raakte niet gewond. De precieze omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht.
  06-09-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeurdag Brandweer Diksmuide
  Bewonder nieuwe ladderwagen op de opendeurdag brandweer Diksmuide

                                  


  04-09-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Heuvelland

  Motorfietser (57) buiten levensgevaar na aanrijding bij Rodeberg

  De hulpdiensten werden maandagochtend even voor zes uur opgeroepen richting Heuvelland voor een zwaar verkeersongeval. Bij de Rodeberg gebeurde maandagochtend een aanrijding tussen een wagen en een motorfiets ter hoogte van het kruispunt van de Dikkebusstraat en de Rodebergstraat. Daarbij raakte de voorruit van het voertuig zwaar beschadigd. De bestuurder van de motorfiets bleek er erg aan toe en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Ondertussen is de bestuurder - een man van 57 jaar uit Poperinge, buiten levensgevaar. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. De autobestuurder - een 41-jarige Fransman - was niet gewond.

  Deskundige aangesteld

  Er werd een verkeersdeskundige aangesteld die de omstandigheden van het ongeval ter plaatse kwam onderzoeken. “Het voertuig is exclusief aansprakelijk”, klinkt het bij het parket. Brandweer Westhoek en politiezone Arro Ieper bleven nog urenlang ter plaatse om het verkeer te regelen bij het kruispunt tijdens het onderzoek van de deskundige. De wagen werd getakeld.

  © Thijs Pattyn  02-09-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide
  Fietser komt om het leven bij spectaculair ongeval met vijf wagens in Diksmuide
  Zaterdagvoormiddag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een ongeval met vier wagens en een fietser in de Esenweg te Esen, deelgemeente van Diksmuide. Meteen was duidelijk dat de toestand van de fietser zorgwekkend was. Een buurtbewoner begon onmiddellijk de fietser te reanimeren in afwachting van de hulpdiensten, maar alle hulp kwam te laat. De fietser overleed ter plaatse.
  De bestuurder van de bestelwagen die op de motorkap van de Renault terecht kwam reed richting centrum Diksmuide en hield er volgens getuigen een onaangepast rijgedrag op na. Een bestuurder die vlak voor de bestelwagen reed zag hem in het midden van de rijweg naderen, hij kon nog snel naar rechts uitwijken en zo een aanrijding voorkomen. Bij het inhalen van een volgende wagen liep het echter volledig fout. De bestelwagen raakte de rechterachterzijde van de wagen (Citroën) en begon te slingeren. Eerst raakte de bestelwagen een geparkeerde camionette, waardoor de wagen nog meer begon te tollen en uiteindelijk boven op de motorkap tot stilstand kwam van een Renault die uit de richting Diksmuide kwam. Toevallig reed daar een fietser (61) die uit de richting Diksmuide kwam. Op die plaats zijn geen fietspaden en moeten fietsers op de rijweg rijden. De fietser moet door één van de voertuigen geraakt zijn, waarbij die levensgevaarlijke verwondingen opliep en uiteindelijk ter plaatse overleed. Een Audi die achter de Renault reed waar de bestelwagen op terecht kwam, kon een aanrijding met zijn voorligger evenmin vermijden en belandde tegen de achterzijde van de Renault.
  De bestuurder van de bestelwagen bleek verward en zou na het ongeval meermaals geprobeerd hebben om te vluchten, maar omstaanders konden hem in bedwang houden in afwachting van de komst van de politie. Vier personen werden met lichte verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis van Ieper en Torhout. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Het parket stelde eveneens een wetsdokter aan.
  Brandweer Westhoek - post Diksmuide en post Leke kwamen ter plaatse om het lichaam af te schermen, signalisatie te plaatsen en na de takelwerken het wegdek te reinigen.
  foto's Filip Vanloo , Thijs Pattyn
  29-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko

  Caravan kantelt na aanrijding op E40

  Op de E40 in Adinkerke is zondagnamiddag een Nederlands koppel op spectaculaire wijze van de weg geraakt met hun caravan. De man, zijn vrouw en hun kindje bleven gelukkig ongedeerd. Het Nederlandse gezin was even voor 14 uur op weg naar Frankrijk, toen ter hoogte van de afrit in Adinkerke een Britse wagen hun caravan aantikte. De Nederlandse bestuurder verloor door de klap de controle over het stuur van z’n wagen. Zijn aangekoppelde caravan begon te slingeren, raakte van de snelweg af en kwam uiteindelijk op z'n zij tot stilstand in de grasberm. De wagen van de Nederlanders belandde op de ventweg naast de snelweg. De man, vrouw en hun kindje kwamen met de schrik vrij. Ook de Britse bestuurder raakte niet gewond. Hij kon z’n gehavende voertuig nog op de pechstrook parkeren, waar een takeldienst hem kwam weghalen. De wagen van het Nederlandse koppel is wellicht rijp voor de schroothoop en werd eveneens getakeld. Ook hun caravan was volledig vernield. De brandweer kwam ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.info
  .    28-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Houthulst/Klerken

  Bestuurder gewond na klap tegen boom


  Het ongeval gebeurde maandagochtend rond 7.45 uur in de Klerkenstraat in Klerken. De bestuurder van een Hyundai die van Houthulst in de richting van Klerken reed, ging er nog voor de bebouwde kom om een onduidelijke reden van de weg af. De auto kwam links van de weg tot stilstand tegen een boom. Gelukkig passeerden er op dat moment geen tegenliggers.

  Door de impact liep de auto grote schade op vooraan. De bestuurder van de auto zat niet gekneld en een passerende dokter diende de eerste zorgen toe. Samen met de toegesnelde ambulanciers werd de bestuurder voorzichtig uit de wagen gehaald, aangezien hij klaagde van rugpijn. Een ziekenwagen bracht het slachtoffer naar het ziekenhuis. De politie deed de nodige vaststellingen en ook de brandweer kwam langs om signalisatie te plaatsen.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Criminele wagen uitbrandt op provinciaal domein Palingbeek

  Op een wandelpad van provinciaal domein Palingbeek brandde maandagmorgen een auto uit vlak bij het grote ei, de landartinstallatie ComingWorldRememberMe van Koen Vanmechelen. “Een crimineel uitgebrande auto in onze spreekwoordelijke achtertuin, dat hebben we hier nog niet meegemaakt”, reageert buurtbewoonster Marlies Boink. “Maar beter nu, dan komend feestweekend voor 50 jaar Palingbeek.”

  foto's 

  Thijs Pattyn
  23-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 jaar brandweer Tielt.
  200 jaar brandweer Tielt


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 jaar brandweer Tielt...
  200 jaar brandweer Tielt


  21-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 jaar brandweer Tielt..
  .

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 jaar brandweer Tielt.
  200 jaar brandweer Tielt
  Dit weekend vierde brandweer Tielt haar 200ste verjaardag. Daarom zetten ze zich in de kijker op zondag hielden ze een veiligheidsdag dat met andere hulpdiensten ook kwamen er brandweer collega's uit Duitsland.


  18-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Persmachine brandt uit bij stroveld

  Langs de Ieperse Zuiderring brak dinsdagavond brand uit bij een stroveld. Het vuur ontstond in een strobalenpers, die uitbrandde. Brandweer Westhoek rukte dinsdag even voor 18.30 uur uit voor een grote voertuigbrand in de Oude Bellewaardestraat, vlakbij het kruispunt met de Zuiderring bij Ieper. Het ging om een machine, die gebruikt werd om strobalen te persen. De tractor, waaraan de machine vasthing, kon nog tijdig losgekoppeld worden. Er vielen geen gewonden”, aldus Kristof Louagie, communicatieambtenaar van Brandweer Westhoek.  De tractor werd wat verderop geparkeerd in de Oude Bellewaardestraat, die afgesloten werd vanaf het kruispunt met de Zuiderring. De brandweer bluste de machine en het stro dat stelselmatig uit de machine gehaald werd.
  foto's Thijs Pattyn


  11-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide
  Pikdorser gaat in vlammen op in weide te Oostkerke
  In een graanveld tussen de Vlastraat en de Kaaskerkestraat te Oostkerke bij Diksmuide vatte donderdagavond rond 20 u een pikdorser vuur. De machine vatte vuur en ook een deel van het stro rond de machine de rookpluim was van ver te zien. Brandweer Westhoek post Diksmuide snelde ter plaatse wel moest er gezocht worden om tot op de weide te geraken. Vrij snel werd een extra tankwagen uit de post Lo-Reninge bij gevraagd die uiteindelijk niet nodig bleek te zijn. De brandweer kon niet verhinderen dat de pikdorser volledig uit brandde.


  10-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rescue Vlissingen
  Terug een TOP dag voor Rescue Vlissingen 
  Voor de 12e keer vond het spectaculair hulpverleningsevenement plaats op het stand en de Boulevards van Vlissingen. Hulpverlening op het land ,het water en in de lucht vrijwel alle soorten hulpverlening werd getoond. Het evenement trok een kleine 50.000 bezoekers
  04-08-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper-Vlamertinge

  Auto gegrepen door een trein en tientallen meters meegesleurd.

  In Vlamertinge, een deelgemeente van Ieper, is maandagochtend een 23-jarige man om het leven gekomen nadat hij met zijn wagen op de spoorweg terecht was gekomen. Hij zou van café op weg naar huis geweest zijn, toen hij om onduidelijke redenen op het spoor terechtkwam.

  De hulpdiensten werden maandag rond 5.20 uur opgeroepen voor een ongeval aan de spooroverweg van de Poperingseweg tussen Ieper en deelgemeente Vlamertinge. Een trein die uit de richting van Poperinge kwam, greep een auto. Het voertuig werd tientallen meters meegesleurd over de sporen.

  Brandweer Westhoek kwam ter plaatse om de bestuurder te bevrijden uit het wrak. De 23-jarige man kon evenwel niet meer gered worden. Hij overleed ter plaatse. Het gaat om een jonge voetballer, die zondag samen met zijn vrienden de eerste match van het nieuwe voetbalseizoen in derde provinciale gespeeld had. Daarna trok de ploeg nog naar een café in de buurt van de spoorweg. Bij het naar huis rijden, is het om nog onduidelijke redenen fout gelopen.

  “Wanneer er een ongeval aan of in de buurt van een overweg gebeurt, dan laten wij de werking van de slagbomen en lichten altijd onderzoeken. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat die normaal functioneerden”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Uit de eerste vaststellingen bleek wel dat de auto met de neus in de richting van de trein stond. “Bij een ‘klassiek’ ongeval waarbij een bestuurder de signalisatie negeert en de overweg oprijdt, wordt de auto in de flank gegrepen door een trein”, zegt hij. “Het gaat hier dus niet om zo’n klassiek geval van het niet respecteren van de verkeersregels, aangezien de auto op het spoor in de richting van de trein stond.”  

  Het parket en de bevoegde politiediensten zullen verder onderzoek doen naar de oorzaak en de omstandigheden van het ongeval. “Maar een mogelijke hypothese is dat de persoon, om welke reden dan ook, te vroeg is afgedraaid en een stukje verder gereden is op de sporen”, zegt Petit. “De trein reed vermoedelijk aan zo’n 100 kilometer per uur en heeft nog geprobeerd een noodremming uit te voeren, maar de aanrijding was niet meer af te wenden.”

  Ook het parket volgt die hypothese. De jongeman zou een verkeerde afslag genomen hebben en op de sporen terechtgekomen zijn, klinkt het.

  Foto's Thijs Pattyn
  26-07-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opendeurdag brandweer Mons
  opendeurdag Brandweer Mons


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!