Deze foto's mogen enkel gebruikt worden mits toestemming van de fotograaf Pascal Gielen
04-07-2016
Jonge steenuilen
De jonge steenuilen beginnen nu meer en meer de buitenwereld
te verkennen. De oude appelboom die werd uitkozen door de ouders als nestplaats
heeft gelukkig de hevige storm van vorige week overleefd. Hier kon ik een van
de jongen mooi in beeld krijgen. Hopelijk volgen er de komende weken nog wat
meer beelden.
Zaterdagnamiddag ook maar eens langs de oehoe gereden. De afgelopen dagen circuleren er foto's op internet van een oehoe-jong wat zeer goed te fotograferen en te bekijken is. Je kan het jong mooi bekijken van op straat. Daarnaast zit het ook nog eens op een fotogenieke plaats.
Zondagochtend stootte ik per toeval op een kerkuil. Dit prachtige beest schrok toen ik een weistal binnen wandelde, gelukkig had ik de camera in de jeep liggen en kon ik nog snel een paar beelden schieten. Want zo dikwijls zie je ze niet overdag.
Tot slot hebben Kris Hermans en ik onze schuilsleurhut momenteel bij een koppeltje torenvalken staan. Om het weekend af te sluiten bracht ik een bezoekje aan de hut. Niet mogen hopen dat ik binnen het uur deze mooie torenvalkman op foto kon zetten.
Gisteren samen met Gert Benaets naar hut 8 van Glenn Vermeersch geweest. Deze hut staat bekend voor zijn roofvogels. Sperwer, buizerd en havik zijn hier mogelijk. Voor mij stond de havik hoog op het verlanglijstje.
Jammer genoeg liet geen een roofvogel zich fotograferen. Af en toe zagen we een buizerd vliegen, maar hij wilde niet naar beneden komen.
Gelukkig konden we ons wel vermaken met alle andere soorten. De gekraagde roodstaart en de goudvink kon ik aan mijn lijstje van gefotografeerde soorten toevoegen. Maar ook liet de grote lijster en een jonge grote bonte specht zich mooi fotograferen.
Terwijl ik opzoek was naar enkele plaatsen waar ik komend seizoen steenuilen zou kunnen fotograferen kwam ik deze tegen. Gelukkig had ik de lens meegenomen voor het geval dat ik er al ééntje zou tegenkomen. Hij bleef mooi zitten en stoorde zich totaal niet aan de auto. Na enkele foto's genomen te hebben in een oude boomvork vloog hij op om enkele meters verder tussen de bloesems te poseren.
Dit weekend nog eens gaan fotograferen. Zaterdag-en zondagavond werden ingecalculeerd als fotomomenten. Het doel was om de geoorde futen en de blauwborst te kunnen fotograferen. Dat ik mijn twee doelsoorten ging kunnen fotograferen had ik niet durven dromen!
De klapekster een soort die ik al lang eens wilde fotograferen. Na lang wachten en geen al te best licht kon ik uiteindelijk toch enkele beelden maken in de vlucht. Het was mooi om te zien hoe ze al "biddend" opzoek gingen naar voedsel.
Gisterenochtend mocht ik nog eens plaats nemen in de schuilhutten van Koen Cuppens. De ijsvogel liet zicht weer mooi fotograferen en ik kon ditmaal ook foto's nemen waar hij met vis poseerde.
Naast deze schitterde ijsvogelhut heeft Koen ook nog een boshut liggen op wandelafstand. Hier heb ik ook even plaats genomen en ook deze hut was een succes. Eekhoorns en glanskop werden vrijwel onmiddellijk vastgelegd! Ook de grote bonte specht kwam regelmatig langs, mijn hart ging toch even sneller slaan toen ik een middelste bonte specht zag verschijnen. Eerst was ze moeilijk in beeld te krijgen, maar bij afloop kreeg ik toch de kans om enkele goede shots te nemen!
Zaterdagochtend nog maar eens plaats genomen in de schuilhut. In de hoop om enkele vogels te fotograferen in een typische herfstdecor. Dat lukte redelijk goed. Vorig jaar zaten meerdere koperwieken in de herfst rond de schuilhut, door gebrek aan tijd heb ik daar toen geen werk van kunnen maken. Hopend op dit jaar; maar voorlopig was er nog geen enkele te bespeuren...
Vanmorgen was ik te gast met de jagersgroep van het Jongenbos. Ze gingen de 62 vleermuizennestkasten controleren en vroegen of ik interesse had om enkele foto's te komen nemen. Dus gingen we op pad vanmorgen; het resultaat was, verschillende grootoorvleermuizen en ook 1 dwergvleermuis.
Vanmorgen toch nog maar eens terug gereden naar de edelherten. Er werd een beetje ochtendnevel voorspeld wat een prachtige omgeving kon geven met de opkomende zon. De nevel kleurt goud door de eerste zonnestralen en daar wilde ik graag een hertje in fotograferen.
Naar mijn bescheiden mening is me dit aardig gelukt.
Zaterdagavond er samen met mijn broer op uitgetrokken om de bronstige edelherten te fotograferen. De herten werkte goed mee in een prachtig najaarszonnetje. Mijn hoofddoel was om een burlend edelhert te fotograferen tegen de bosrand, dit lukte mij dan ook nog eens!
Zondagochtend stond gepland om reeën te gaan fotograferen. Dat betekende vroeg uit de veren om mijn schuiltent en camouflage nog in het donker te kunnen opstellen. Een half uurtje daarna kwam de eerste reegeit al door gewandeld. Spijtig genoeg was het licht nog niet optimaal en moest ik mijn eerste kans verloren laten gaan. Gelukkig verscheen er net voor vertrek nog even een mooie reekits, deze wandelde zelfs tot op 10 meter van de schuiltent.
Gisteren nog eens enkele uurtjes in de fotohut gezeten. Het begon goed met een jonge grote bonte specht die even kwam drinken. Iets later verscheen er een eekhoorn aan de drinkvijver. Deze soort had ik zeker nooit verwacht aan de hut omdat ze bijna volledig omgeven ligt tussen de maïsvelden en laagstam fruitbomen. Er zitten wel eekhoorn is de buurt, maar deze zal toch wel redelijk ver hebben moeten uitwijken. Natuurlijk ben ik wel heel blij met mijn nieuwe soort en hopelijk blijft hij rond de hut zodat er nog meer foto's kunnen volgen.
Ook toon ik nog graag een foto van een nachtzwaluw, deze kon ik in juli fotograferen. Een mooie en mysterieuze vogel.
Vandaag was ik te gast bij Koen Cuppens, een expert in het fotograferen van ijsvogels. Ik mocht plaatsnemen in zijn schuilhut om de ijsvogels te fotograferen. De ijsvogels kwamen goed door en op bepaald moment zaten er zelfs twee op de tak. Een prachtige ervaring!
Tijdens de maand juli was het uitzonderlijk droog, dat betekend dat de vogels ook regelmatig komen drinken aan het poeltje. Ik ben regelmatig eens gaan postvatten om enkele dorstige vogels op de gevoelige plaat vast te leggen.
Hieronder enkele plaatjes van een grote bonte specht, gaai en de sperwer die een bad nemen.
Het was een unieke kans om deze vos uitgebreid te kunnen fotograferen. Het prachtig beest gaf even een show en verdween daarna weer even snel dan dat hij gekomen was. Enkele goede foto's waren bijna niet uit te sluiten.
Nog enkele beelden van onze fotoreis. De hop was een van mijn doelsoorten, gelukkig kon ik enkele goede beelden schieten van de hop familie. Ook nog foto's van de grote trap, kleine zwartkop en de kleine torenvalk.
Voorbije dagen ben ik nog verder aan het bewerken geweest. Tijdens een trip naar Nationaal park Monfragüe konden we een blauwe rotslijster spotten. Spijtig genoeg wat ver voor goede foto's, maar ik heb nu getracht om de vogel te tonen zoals je hem in de natuur kan zien. De dag erna gingen we zwarte wouwen, vale gieren en monniksgieren fotograferen. Wat een prachtige dag was dit, we kregen geen 5 minuten rust want de rovers kwamen continue aangevlogen! Dan plaats ik ook nog een foto van één van mijn favorieten: de hop. Eén van de vogels die Callera een beetje typeert is de kuifkoekoek. Nu gingen we op een avond met de jeep een ritje maken met onze gids doorheen de velden. We kwamen er meerdere tegen, maar ze gingen er meestal ook heel snel terug vandoor. Deze wilde wel heel goed meewerken! Toen er een vrouwtje aankwam vliegen liet hij nog even zien waar zijn naam vandaan komt. Onze laatste hut was voor de kleine torenvalken. Deze broeden onder een dak van een oude schuur. Nu heb ik getracht om een deel van het dak in de foto te kunnen meenemen, niet alleen kleine torenvalken broeden er, maar ook een koppeltje zwarte spreeuwen. Deze wilde ook absoluut op foto!
Samen met Kris Hermans zijn we enkele dagen naar Spanje getrokken om vogels te fotograferen. We konden ons goed vermaken en vele mooie foto's maken. Ik heb dan ook nog een lange lijst te bewerken, maar toch wil ik al enkele beelden tonen.
Nu toon ik al enkele beelden van onder andere de grote trap, een van de weinige plaatsen waar deze zeldzame vogel nog voorkomt. Maar ook de parel van Extremadura de grijze wouw konden we beide mooi op foto zetten. Voor mij ook nog een doelsoort was de hop en we sloten onze reis af met rode patrijzen te fotograferen.
Zondagochtend besloot ik een rondje door de velden te gaan rijden voor blauwe kiekendieven te fotograferen. Na een uurtje rondgereden te hebben en niks gevonden te hebben besloot ik snel nog maar eens in mijn hut te gaan zitten. Het zou een blitsbezoek worden omdat ik nog maar een halfuurtje tijd had. Na 10min. verscheen deze schitterende sperwer! Enkele maanden geleden kocht ik een nieuwe lens voor grotere vogels aan de vijver volledig in beeld te krijgen. Deze had ik natuurlijk niet bij, dus moest ik mij tevreden stellen met enkele portretjes.
Een foto van voorbije zomer waar ik een bijeneter in Frankrijk kon fotograferen. Tijdens de donkere dagen heb ik deze nog eens onder handen genomen, omdat ik hem toch de moeite vond om te plaatsen.