Mag kopiëren? Volgens de nieuwe verscherpte Europese wetgeving mag geen enkele
software die kopieerbeveiligingen kraakt of er hoofdzakelijk voor dient
deze beveiligingen uit te schakelen, verkocht, verdeelt of gebruikt
worden. Enkel voor software mag men 1 privé veiligheidskopie maken. Je
kan best een CD/DVD emulator gebruiken die de hele schijf incl
beveiliging in een image bestand plaatst, zo kan je snel, en eenvoudig
honderden CD's-DVD's op je PC of portable gebruiken. De cd-dvd drive
moet wel in ROW kunnen lezen, en dat kan soms uren duren.(vb: Virtual
CD6,Virtual Drive8,X-OOM,Virtual CloneDrive Free) Opgelet: uitwisselen
van imagebestanden van gekraakte inhouden (vb via p2p) blijft strafbaar.
Backup: regelmatig belangrijke data. Maar waarop? Harde schijven geven soms de geest en internet is evenmin veilig te noemen. En CD's gaan ook niet eeuwig mee. Dat we voorzichtig moeten zijn met de schijfjes weten we ondertussen allemaal, maar DVD's bezitten zowel aan de onderkant als aan de bovenkant een beschermende laag. (CD's niet op de kant waar je op mag schrijven of kleven, dus extra voorzichtig zijn) Welke DVD's ? Eigenlijk is DVD-RAM daar echt voor gemaakt, tot 100000x herbeschrijfbaar(CDRW en DVD-RW slechts 100x). Maar let eens op de kleur: diepgroen-10j, diepblauw-100j, zilver-30j, goudgroen-100j, metaalCDRW-50j, zwarte zijn zeer uv bestendig. Maar dit alles is enkel in ideale omstandigheden, geen zonlicht, niet teveel vocht en ongeveer15°C. Resumé: Om de 5-10j je cd's kopieren en kontroleren, en liefst meer dan één backup bijhouden.
AudioCD legaal kopieëren: kan enkel door of de beveiliging mee te kopieëren (met een CD/DVD emulator de hele schijf incl beveiliging in
een image bestand plaatsen, zo kan je snel en eenvoudig honderde
CD's-DVD's op je PC of portable gebruiken. De cd-dvd drive moet wel in
ROW kunnen lezen, en dat kan soms uren duren vb: Virtual CD6,Virtual
Drive8,X-OOM,Virtual CloneDrive Free)of de muziek terug via de analoge ingang van je PC in te voeren (en dan met bijvoorbeeld audacity terug op te nemen. Let wel dat opnamelevel juist staat per lied. Dit kan wel enkel realtime!!!) Enkel voor software mag men 1 privé veiligheidskopie maken. Opgelet: uitwisselen van
imagebestanden met gekraakte inhouden (vb via p2p) blijft strafbaar.
Uitwisselen van mediadata is strafbaar, dat geld vooral voor degene die iets aanbied. De meeste P2P software is dan ook nog erg onveilig. Een uitzondering hierop lijkt BitTorrent. Dit is een netwerk waarop niemand niemand kent en stukjes data over en weer en van overal door elkaar worden gegooid. Alleen de sites waar je de links moet halen lijken de laatste dagen onder vuur van de gerechterlijke diensten te staan. En zolang op die sites ook een hoop legale info wordt uitgewisseld en er enkel toegang is voor leden lijken deze momenteel een vals gevoel van veiligheid te genieten. Hoe lang nog, dat is de vraag.
Hoeveel op 1 CD? Lengte in minuten: 74 80 90 99 dataCD(mode1) in MB 650 703 800 870 mixCD(mode2) in MB 738 798 908 987 Audio/Video in MB 747 807 918 999 (opgelet 100MB=1048576 bytes) Een zuivere audio of video CD, of een mixCD kan dus meer informatie bevatten, maar moet door de brandersoftware ook speciaal beschreven worden (hier worden minder controlebits gebruikt). Er kunnen ook enkel file's op geplaatst worden die binnen strikte normen vallen. CDRW's kunnen we op dezelfde manier gebruiken, of we formateren ze en gebruiken ze als een diskette (elk programma kan er dan file na file op schrijven), de opslagcapaciteit is dan wel wat lager, en niet alle brandersoftware kan een CD van een andere software lezen.(=UDF en packet-writing) We kunnen als we de juiste brandersoftware gebruiken en onze CD in één maal beschrijven ook overbranden . Hierbij gaan we iets verder schrijven dan dat eigenlijk voorzien is. Pas echter op, niet alle cd's zijn even makkelijk te overbranden, probeer eerst met een 10 a 20MB en daarna (bij de volgende cd) eens enkele MB hoger. De CD dient in één maal beschreven te worden. Ga je iets te ver is de CD stuk. Drive's van Philips en Sony kunnen CD's van 90 of 99 min doorgaans niet lezen of beschrijven in die lengte, andere merken hebben daar ook wel vaker problemen mee. Dus uit prijs en compatibiliteitsredenen zijn die CD's echt af te raden, en 't kan heel wat drive's in de definitieve vernietiging sturen. Dus EERST informeren. Meer info op www.disc4you.de <http://www.disc4you.de>. Goede drive's hiervoor zijn vaak van LG, Ricoh.
Firewall: is eigenlijk een veiligheidsprogramma dat alle in en uitgangen bewaakt. En hoewel deze ook regelmatig geüpdate worden kan men nooit 100% zeker zijn of hij zijn taak door één of andere storing of aanval perfect uitvoert. Tip: koop een modem of router met ingebouwde hardwarefirewall (vanaf €50) deze bewaakt de ingangen 100% veilig en niet te omzeilen, bovendien is het een ontlasting voor je computer. Maar ze bieden net zoals de firewall van Microsoft geen beveiliging voor uitgaand verkeer. Hierdoor lijkt een bijkomende softwarefirewall zoals Zonealarm echt wel nodig, anders zouden programma's (spyware...) ongevraagd privé gegevens kunnen doorgeven.
OpenSystems
Open software,info,tips,links,systemen.... OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog
04-08-2009
Nero 9 FREE
Het allom bekende en beroemde NERO is nu ook gratis beschikbaar, kan dan wel enkel cd's of dvd's beschrijven. Hiermee kan je zelfs DVDrams formateren. Maar opgelet, als je je pc tijdens 't formateren of beschrijven van een dvdram moet resetten kan deze onbruikbaar lijken voor Nero. Gebruik dan een andere driver zoals die van Panasonic, na herformatering werkt alles terug.
Andere freeware zoals dvdschrink, imgburn, isopuzzle... kunnen dit pakketje vervolledigen.