Mag kopiëren? Volgens de nieuwe verscherpte Europese wetgeving mag geen enkele
software die kopieerbeveiligingen kraakt of er hoofdzakelijk voor dient
deze beveiligingen uit te schakelen, verkocht, verdeelt of gebruikt
worden. Enkel voor software mag men 1 privé veiligheidskopie maken. Je
kan best een CD/DVD emulator gebruiken die de hele schijf incl
beveiliging in een image bestand plaatst, zo kan je snel, en eenvoudig
honderden CD's-DVD's op je PC of portable gebruiken. De cd-dvd drive
moet wel in ROW kunnen lezen, en dat kan soms uren duren.(vb: Virtual
CD6,Virtual Drive8,X-OOM,Virtual CloneDrive Free) Opgelet: uitwisselen
van imagebestanden van gekraakte inhouden (vb via p2p) blijft strafbaar.
Backup: regelmatig belangrijke data. Maar waarop? Harde schijven geven soms de geest en internet is evenmin veilig te noemen. En CD's gaan ook niet eeuwig mee. Dat we voorzichtig moeten zijn met de schijfjes weten we ondertussen allemaal, maar DVD's bezitten zowel aan de onderkant als aan de bovenkant een beschermende laag. (CD's niet op de kant waar je op mag schrijven of kleven, dus extra voorzichtig zijn) Welke DVD's ? Eigenlijk is DVD-RAM daar echt voor gemaakt, tot 100000x herbeschrijfbaar(CDRW en DVD-RW slechts 100x). Maar let eens op de kleur: diepgroen-10j, diepblauw-100j, zilver-30j, goudgroen-100j, metaalCDRW-50j, zwarte zijn zeer uv bestendig. Maar dit alles is enkel in ideale omstandigheden, geen zonlicht, niet teveel vocht en ongeveer15°C. Resumé: Om de 5-10j je cd's kopieren en kontroleren, en liefst meer dan één backup bijhouden.
AudioCD legaal kopieëren: kan enkel door of de beveiliging mee te kopieëren (met een CD/DVD emulator de hele schijf incl beveiliging in
een image bestand plaatsen, zo kan je snel en eenvoudig honderde
CD's-DVD's op je PC of portable gebruiken. De cd-dvd drive moet wel in
ROW kunnen lezen, en dat kan soms uren duren vb: Virtual CD6,Virtual
Drive8,X-OOM,Virtual CloneDrive Free)of de muziek terug via de analoge ingang van je PC in te voeren (en dan met bijvoorbeeld audacity terug op te nemen. Let wel dat opnamelevel juist staat per lied. Dit kan wel enkel realtime!!!) Enkel voor software mag men 1 privé veiligheidskopie maken. Opgelet: uitwisselen van
imagebestanden met gekraakte inhouden (vb via p2p) blijft strafbaar.
Uitwisselen van mediadata is strafbaar, dat geld vooral voor degene die iets aanbied. De meeste P2P software is dan ook nog erg onveilig. Een uitzondering hierop lijkt BitTorrent. Dit is een netwerk waarop niemand niemand kent en stukjes data over en weer en van overal door elkaar worden gegooid. Alleen de sites waar je de links moet halen lijken de laatste dagen onder vuur van de gerechterlijke diensten te staan. En zolang op die sites ook een hoop legale info wordt uitgewisseld en er enkel toegang is voor leden lijken deze momenteel een vals gevoel van veiligheid te genieten. Hoe lang nog, dat is de vraag.
Hoeveel op 1 CD? Lengte in minuten: 74 80 90 99 dataCD(mode1) in MB 650 703 800 870 mixCD(mode2) in MB 738 798 908 987 Audio/Video in MB 747 807 918 999 (opgelet 100MB=1048576 bytes) Een zuivere audio of video CD, of een mixCD kan dus meer informatie bevatten, maar moet door de brandersoftware ook speciaal beschreven worden (hier worden minder controlebits gebruikt). Er kunnen ook enkel file's op geplaatst worden die binnen strikte normen vallen. CDRW's kunnen we op dezelfde manier gebruiken, of we formateren ze en gebruiken ze als een diskette (elk programma kan er dan file na file op schrijven), de opslagcapaciteit is dan wel wat lager, en niet alle brandersoftware kan een CD van een andere software lezen.(=UDF en packet-writing) We kunnen als we de juiste brandersoftware gebruiken en onze CD in één maal beschrijven ook overbranden . Hierbij gaan we iets verder schrijven dan dat eigenlijk voorzien is. Pas echter op, niet alle cd's zijn even makkelijk te overbranden, probeer eerst met een 10 a 20MB en daarna (bij de volgende cd) eens enkele MB hoger. De CD dient in één maal beschreven te worden. Ga je iets te ver is de CD stuk. Drive's van Philips en Sony kunnen CD's van 90 of 99 min doorgaans niet lezen of beschrijven in die lengte, andere merken hebben daar ook wel vaker problemen mee. Dus uit prijs en compatibiliteitsredenen zijn die CD's echt af te raden, en 't kan heel wat drive's in de definitieve vernietiging sturen. Dus EERST informeren. Meer info op www.disc4you.de <http://www.disc4you.de>. Goede drive's hiervoor zijn vaak van LG, Ricoh.
Firewall: is eigenlijk een veiligheidsprogramma dat alle in en uitgangen bewaakt. En hoewel deze ook regelmatig geüpdate worden kan men nooit 100% zeker zijn of hij zijn taak door één of andere storing of aanval perfect uitvoert. Tip: koop een modem of router met ingebouwde hardwarefirewall (vanaf €50) deze bewaakt de ingangen 100% veilig en niet te omzeilen, bovendien is het een ontlasting voor je computer. Maar ze bieden net zoals de firewall van Microsoft geen beveiliging voor uitgaand verkeer. Hierdoor lijkt een bijkomende softwarefirewall zoals Zonealarm echt wel nodig, anders zouden programma's (spyware...) ongevraagd privé gegevens kunnen doorgeven.
OpenSystems
Open software,info,tips,links,systemen.... OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog
11-11-2009
Codecs (voor video en audio weergave)
Er bestaan vele audio en videoformaten. De meest bekende zijn wel mp3, avi, wma, .... Sommige programma's kunnen enkele van deze bestandsformaten weergeven, andere veel meer verschillende types. Deze laatsten hebben daarvoor meestal een aantal ingebouwde codecs of algoritmen, of ze gebruiken de codecs die in 't besturingssysteem geïnstalleerd zijn. Sommige kunnen ontbrekende codecs bijna geheel automatisch uit 't internet naladen. Sommige codecs zijn moeilijk of niet verkrijgbaar (enkel bij zeer dure programma's meegeleverd ). Andere kunnen bijna of helemaal gratis geïnstalleerd worden. Sommige worden enkel geleverd om te decoderen (af te spelen) andere met encoder (om een opname in dat formaat te maken).
Hier een kleine listing videocodecs
Arcsoft Commercieel mp2-4 codec, gebruikt enkel de cpu daardoor zware processorlast bij mp4.(DVB)
CoreAVC Commercieel mp2-4 codec die de GPU als hulp kan gebruiken er rest nog relatief zware processorlast. (DVB)
Intervideo Commercieel mp2,3,4 codec geleverd bij WinDVD software, zeer goede codec, met zware processorlast.(DVB)
Cyberlink Commercieel mp2,3,4 codec geleverd bij Cyberlink PowerDVD, uitstekend goede codec met zeer lage processorlast maar bij mp4 zeer zware GPU last (grafische kaard echt nodig). Ideaal ook voor DVB.
DIVX Comm/free mp4 videocodec heeft zelfs in de gratische versie dualcore ondersteuning =>2x zo snel encoderen als andere, en eenvoudige instellingen. Dus ideaal voor archivering, reeds veel DVD spelers ondersteunen DIVX.
Gabest free mp2 codec goede gratische ook geschikt voor DVB zit oa in K-light codec pack.
WMV Commercieel videocodec van Microsoft die sterk beveiligd is en door weinig soft-hardware ondersteund wordt.
H.264 free/comm is een zeer compacte videocodec die op interbet of bij DVB graag gebruikt wordt.
MOV free videocodec die door Apple ontwikkeld werd, zeer compact, maar wordt de laatste tijd vaak door WMV of mkv vervangen.
...
Audiocodecs hebben de laatste jaren een veel mindere ontwikkeling gekend. Enkele voorbeelden:
Lame free mp3 is zonder twijfel de beste geworden, hopelijk komt weldra versie 4 met ondersteuning voor meerdere cores.
FHG (Radium) free/comm mp3 is niet meer de nieuwste maar was wel de eerste.
AAC free/comm Advanced Audio Coding (AAC) is een MPEG-4 tegenhanger geworden van het populaire MP3 audio-formaat. Anders dan MP3 ondersteunt AAC multi-kanaals audio tot maximaal 48 full frequency channels. Een 192 kbps MP3 geluidsfragment zal ongeveer dezelfde kwaliteit hebben als een 128 kbps AAC bestand.
AC3 Commercieel Dolby Digital, of AC3, is een techniek voor de weergave van digitale audio via zes kanalen.De zes kanalen zijn bij Dolby Digital als 5.1 gegroepeerd. De 5.1 staat voor de 5 geluidskanalen die 5 normale luidsprekers aansturen (right front, center, left front, right rear en left rear) en 1 kanaal voor de subwoofer.
mp3Pro Commercieel Een verbeterde versie van mp3, die compacter is en ook (in de gewone qualiteit ) door een mp3 speler kan afgespeeld worden. Door de licenties lijkt deze echter niet erg populair te worden.
ogg free Zeer compacte volledig gratische codec met zeer hoge qualiteit vergelijkbaar met mp3pro of AAC echter wordt dit formaat door niet zo vele programmas en toestellen ondersteunt. Wel wordt deze codec vaker in mkv videobestanden gebruikt. Of op internet als prijs en compactheid zeer belangrijk zijn.
FLAC free verliesvrije codec, die niet erg compacte bestanden opleverd, daarvoor echter geen enkel qualiteitsverlies (wat bij alle mp2-3-4... wel het geval is).
WMA Commercieel audiocodec van Microsoft die sterk beveiligd is en door weinig soft-hardware ondersteund wordt.
Een echte aanrader is tevens K-light codec pack waarin de belangrijkste codecs zitten met een aantal tools. Zo kan je bij de ffdshow codec een heel aantal filters selecteren, grote aanpassen, knippen....dus ideaal voor programma's die de systeemcodecs gebruiken maar weinig filters en aanpassingen bieden (zoals 't prachtige programma Virtualdub die daardoor menig betaalsoftware oud laat uitzien. Wie bij virtualdub ook nog plugins installeerd kan mp2-4 files makkelijk bewerken.)
is een zeer goed opensource vector graphics tekenprogramma zoals Illustrator, Freehand, CorelDraw, of Xara X. Dit programma werkt dus vectorieel en niet met pixels, hierdoor blijft de kwaliteit perfect ook na veelvuldige bewerkingen. Is beschikbaar voor de belangrijkste besturingssystemen (ook portable) , en in de volgende talen: engels, duits, frans, italiaans, spaans, (noors en japans). Er kunnen formaten zoals PostScript, EPS, JPEG, PNG und TIFF importeerd worden. Exporteerd worden PNG en verschillende vektorgebaseerde formaten. Inkscape moet een machtig en konfortabel tekenprogramma worden (11-2009 nog maar in versie 0.46, weldra 0.47 maar werkt prachtig), dat de standaards XML, SVG en CSS voor 100% ondersteund. Door zijn opbouw en slim gekozen functies is hij universeel bruikbaar als tekenprogramma, 2D CAD/CAM,Caligrafie, elektrisch tekenen, perfect op schaal tekenwerk of als voorbereiding voor het opbouwen van een website, maken van verjaardagskaarten, logo's.... De meeste thuisgebruikers zullen daar meer als voldoende functies aantreffen, en zullen er snel mee weg zijn. En voor degenen die snel en goedkoop Flash filmpje wil maken kan dat ook (via 't programma png2swf, zie ook filmpje 31 van www.screencasters.heathenx.org).
Enkele links: Inkscape.orgManual Inkscape.pdfsvg voorbeelden(hier vind je ook vele symbolen zodat je niet alles moet hertekenen, via menu/bestand/importeren kan je een andere tekening of symbolengroep importeren. Wil je daar een deeltje van moet je enkel een paar keer ungroepen en het juiste symbool verslepen of copieren. Zo kan je ook een andere tekening in een apparte layer plaatsen...) tutorialsmanual
Op http://screencasters.heathenx.org/vind je 100 videotutorials (engels), zo ben je zeker snel op weg. Deze kan je met je browser of met Miro downloaden. Ik heb voor jullie van elk werkstuk een foto gemaakt, zodat je sneller kan vinden wat je zoekt. Je kan ze in dezelfde map zetten als waar je video's staan. Samen met alle filmpjes kan je ze downloaden op www.2shared.com. Druk daar rechts boven op "search" en geef als zoekbevel "inkscape" in. Download InkscapeVideoTutorials.zip.001 tot 042. Open de eerste met 7zip (of een andere ziptool), deze zal nu een iso file en enkele kleine files beschikbaar maken. Deze iso kan je met Nero, Imageburn of een ander program op een dvd branden. Op deze dvd heb ik alle filmpjes en alle foto's gezet. Veel plezier.
voor degenen die onderaan op je windowsscherm (xp-vista) liever een kleine foto zien per programma dat momenteel actief is, om sneller en beter het juiste te selecteren en nog geen win7 wil kopen moet dit programma zeker uittesten.
bestaat er een aangepaste linuxversie van ubuntu nl. "Ubuntu Privacy Remix". Maar opgelet informatie uitwisselen is daarmee zeer moeilijk. Alternatieven zijn: Privatix , ...
24-10-2009 Alternate Duitsland Hewlett-Packard, das Compaq 615 2.1GHz/2GB/320GB/
DVD-Brander/win7.... 444.-
Mijn bedoeling is niet de goedkoopste prullen hier te listen. Want als deze items bepaalde kenmerken niet hebben zal het voor u een slechte koop blijven. Wel wil ik een idee geven hoe laag iets kan, en ik geef toe dat persoonlijke voorkeur meespeelt. Zo zal ik nooit een pc met Atom chipset voorstellen daar deze steeds te traag zijn. En de beste kwaliteit hoef je bij stunts nooit te verwachten, voor wat hoort wat.
Met dit opensource programma kan elke beginneling op enkele minuten tijd zijn avi video's (mpeg2 of mod) omzetten naar eenderwelk formaat, bewerken, knippen, audio uit een video halen, andere audio erop plaatsen, reclame wegknippen, (via ffmpeg: verkleinen, formaatwijzigen, interlacing, en tal van filters ...) VirtualDub-MPEG2 kan ook mpeg2 bestanden inlezen. Dus ideaal voor 't verwerken van digitale tv opnames. VirtualDubMod kan .vod bestanden (van een dvd) lezen, maar geen audio bewerken. -view input aanduiden (om eenvoudig in je bestand te kunnen zoeken) -Video "fast recompress" kiezen -Video compressor kiezen (bij ffmpeg kan je het beeld ook verkleinen, knippen, filteren...) -Audio compressor kiezen -Ga naar 't begin van een reklame met de schuivers, druk op de "Home" Toets -Ga naar 't einde van de reklame, druk op de "End" Toets, en druk op "Del" om het geselekteerde stuk te wissen -Als alle slechte blokken weg zijn, selekteer in 't eerste menu "save as avi", na een paar minuten stop je, en test 't resultaat -Zo nodig "audio skew correction" om Audio en Video te synchroniseren Menu: Audio/Audio Video interleaving... Delay audio track by +500 =500ms Audio 0.5s later plaatsen Delay audio track by -600 =600ms Audio 0.6s vroeger plaatsen -Save as avi, ... Enkele links:VirtualDubVirtualDub-MPEG2VirtualDubModdocs html.divx.com/guides/QuickStart-EN.pdf">Manual divxSnel aan de slag
Wie minstens een dualcore processor heeft in zijn PC moet zeker de DIVX codec installeren. Deze zal bijna 2x zo snel video's coderen. (Mijn Ahtlon X2 3000 haalt snelheden van 60 tot 100 beelden per seconde tijdens encoderen van een 720*576 mpeg2 video naar DVIX/mpeg4.) Bij instellingen kan je kiezen "Eenvoudige doorloop op qualiteitsbasis". Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur plaats je hierachter een "4" voor behoorlijk goede qualiteit, en een 8 voor lage qualiteit (=compressiegraad). Indien je file niet klein genoeg is kan je hem ook nog eens opnieuw laten berekenen. Dus filmA was eerst 3GB in mpeg2, na de eerste conversie krijgen wij filmA1 in divx/mpeg4 van 900MB. Als wij nu deze filmA1 gaan laden met Virtualdup en opnieuw berekenen blijft er vaak slecht 600MB over. (Ook al gebruiken wij 2x ompressiegraad 5.)
Alternatief kan je ook 't programma super gebruiken. Deze is een specialist in 't omzetten van formaten (dus geen knip en plakwerk mogelijk, wel audio uit video halen). Spijtig dat de makers hun site zo overzichtelijk opbouwen dat men een half uur moet zoeken om de downloadlink te vinden. Onlangs ontdekte ik het programma Handbrake. Is heel wat eenvoudiger als de anderen, maar drie maal trager en erg beperkt in zijn mogelijkheden.
Het allom bekende en beroemde NERO is nu ook gratis beschikbaar, kan dan wel enkel cd's of dvd's beschrijven. Hiermee kan je zelfs DVDrams formateren. Maar opgelet, als je je pc tijdens 't formateren of beschrijven van een dvdram moet resetten kan deze onbruikbaar lijken voor Nero. Gebruik dan een andere driver zoals die van Panasonic, na herformatering werkt alles terug.
Andere freeware zoals dvdschrink, imgburn, isopuzzle... kunnen dit pakketje vervolledigen.
Audioplayers zijn er reuzeveel, maar enkelen steken boven de anderen uit zoals:
- Mufin analiseerd elk liedje uit je verzameling, en zoekt gelijkaardige om af te spelen. Dus een persoonlijke DJ !!! Dit kan je ook met The Filter.
- Jajuk is in java geschreven (dus systeem onafhankelijk) en zoekt van jou liedjes foto's van covers en artiesten die je met één muisklik kan bewaren.
- Music Manager 2007 van MAGIX, is voor privégebruik gratis, kan je hele bibliotheek beheren en vele liedjes van één formaat omzetten naar een ander in één keer. (Ook WMA, ogg....)
- Foxytunes is een muziekplayer voor je Firefox of internetexplorer.
- Songbirdbaseerd op de firefox en kan dus ook op internet surfen. Werkt niet enkel op Windows maar ook op Apple en Linux, mooi interface, incl foto's van artiesten-albums.....
- Evil playeris de perfecte eenvoud, dus voor alle die een eenvoudige player wensen. Hij is de ideale player voor trage PC's.
- DeliPlayeris een eenvoudige player, maar kan een 230 type audioformaten afspelen, ook Amiga-Atari.....
- Ashampoo Media Player+ kan ook voor diashows gebruikt worden.
- Winampis een zeer bekende player voor allerlei mediaformaten met enorm veel plug-ins zoals een Lyrics module die de teksten van liedjes uit 't internet haalt. (Dit kan je ook met een ander programma: EvilLyrics)
-Media Player Classic is eigenlijk een videoplayer die nagenoeg alles afspeelt, drag en drop ondersteunt en als eenvoudige muziekplayer perfect kan werken.
Electric Sheepslaat echt alles wat ik ooit gezien heb, en er komen regelmatig andere bij, geef hem dus even de tijd voor je een oordeel veld, don't mis it !!!! (WINDOWS-LINUX-OSX) Spirexscreensaver 2D-3D voor windows en mac OSX, auto update, multiscreen ... Really Slickeen reeks zeer knappe OpenGL screensaver voor OSX, Solaris, Linux en Windows, om weg te dromen... JKdefragis eigenlijk een eenvoudig en snel defragmenteer programma, maar hij kan ook als screensaver je HD opruimen als jij je PC niet nodig hebt. SIM Aquarium een mooie zoetwateraquarium, volledig gratis Sci Tech info over de ruimtevaartorganisatie ESA Atomic clock deze mooie futuristische klok zet je pc gelijk met een atoomklok uit internet. Drempels tovert op je beeldscherm tal van virtuele kleurenvelden. Astro-Logisch laat met een aangenaam-misteriueze muziek tal van planeten, zonnestelsels, sterreconselaties...zien. Matrix code emulator voor fans van de film 'The Matrix' Golem@home hiermee leen je je rekenpower uit voor een universitair onderzoek naar KI Seti@home hiermee leen je je rekenpower uit aan een project op zoek naar buitenaards leven. System 47 voor echte trekkies Particle Systems is nu ook freeware, code op homepage beschikbaar, knappe grafs in allerlei kleuren. Deep Space laat tal van mooie Hubble telescoop foto's zien. Lord off the Rings met tal van foto's uit de trilogie. VOODOOlights mooie GL screensaver met allerlei grafieken. Video2Screensaver maakt van eenderwelke video een screensaver. MSN Screensaver foto's, info, weer, RSS....
Hoewel een Intel PC in de praktijk tot 15% sneller kan zijn (tijdens sommige Benchmarktesten tot 30%, dit is echter een theoretische waarde zonder veel waarde), is dit een uiterst interresant alternatief, dat minder dan de helft kost. Bij Atelco kan je zelf bepalen wat ze erin steken en krijg je 5jaar waarborg erbij. Enkele woorden uitleg over de samenstelling:
De snelste processor van AMD 3.2GHz quadcore, geheugen 4GB DDR3 1600MHz, 2 snelle harde schijven (kan je ook groter nemen maar let er op dat ze 90MB/s kunnen transporteren.
tips: zet virtueel geheugen niet op dezelfde schijf als je geinstalleerde windows en gebruik XP of weldra windows7, zet er geen oude schijven tussen, schakel via tools zoals Ashampoo Core Tuner, pcwXPServices, Tune Utilities... alle niet benodigde services uit zodat je systeem sneller stabieler en veiliger loopt. Gebruik een snelle virusscanner en spywarechecker. Installeer niet teveel programmas, desnoods portable verties en reinig en defragmenteer je harde schijf regelmatig met een degelijk programma. Installeer van de site van AMD een aantal nieuwe drivers voor de chipset, de processor, de grafische kaart...en zeker 't tooltje Overdrive waarmee overklokken kinderspel wordt.
AMD Phenom II X4 955 Black Edition Box, Sockel AM3 246,17 €
McAfee Avert Labs heeft een speciale tool gemaakt om Conficker te verwijderen. Het is geen volwaardig beveiligingsprogramma, maar zoekt specifiek naar dit virus.McAfee Avert Stinger Conficker zoekt naar elf varianten en geeft u de mogelijkheid om geïnfecteerde bestanden te verwijderen, hernoemen of te herstellen. Conficker teistert al enkele maanden computers wereldwijd. Het aantal geïnfecteerde computers wordt geschatop acht miljoen. Beveiligingsspecialisten verwachten dat het virus op 1 april een grote update krijgt. Vanaf dan zou het moeilijker te blokkeren zijn.
Om je systeem te zuiveren van overvloedige en gevaarlijke data van 't internet kan je dit programmaatje gebruiken. Gedaan met programma's die zonder dat je 't weet je registry aanpassen en je systeem steeds trager maken. Op zoek naar cookies, spybots, keyloggers, rootkits.... hier een sterke betrouwbare en snelle hulp. Spijtig is deze niet meer erg up to date. Voor ervaren computergebruikers raad ik daarom ThreatFire aan. Deze spoort ook naar nog onbekende gevaren en scoort zo goed als de beste die voor geld te vinden zijn. MAAR geeft wel eens een vals alarm. Ruime uitleg in tientalle talen op de site.
Samen met AVIRA of AVG antivirus, zonealarm, Spybot - Search & Destroyen Security & Privacy Completeom allerlei gaten te dichten kan je bijna op twee oren slapen. Een hardwarefirewall in een router (tegenwoordig al vanaf 15€) en een gezonde instelling geen privé gegevens onbeveiligd op je pc te laten staan completeren deze voorzorgen verder. Geen enkel paswoord door een programma laten onthouden, de paswoorden voldoende complex te maken en regelmatig te veranderen zijn erg aan te bevelen. Maar ik weet best dat bij tientalle paswoorden dit steeds moeilijker wordt. Internet afkoppelen, of je pc uitzetten als je hem niet nodig hebt helpen zeker ook. Er bestaan ook allerlei mogelijkheden om met een sterk beveiligde brouwser te surfen, of met een virtuele pc, lifecd of andere pc te surfen zodat je goede pc met al je moeizaam geïnstalleerde software en data niet geïnfecteerd geraakt.
Onlangs deden zelfs geruchten de ronde dat aldeze inspanningen waardeloos zouden zijn. Want in de praktijk lijkt geen beveiliging perfect, en nog voordat een nieuw gevaar ontdekt is heeft deze schade aangericht en zijn er weer twee nieuwe opgedoken.
Het lijkt op de processie van Echternacht. De enig juiste oplossing zou zijn niets toe te laten waarvan we niet zeker zijn dat 't veilig is, ipv alles toelaten en wachten tot 't misloopt. De overdreven beveiligingen in Vista en IE7 lijken ook in die richting te wijzen. En ook op linux werd al altijd in die richting gewerkt. Maar als deze systemen alles zonder meer blokkeren (zoals we in outlook en googlemail ook geen .exe kunnen doorsturen) zullen veel gebruikers gefrusteerd geraken en deze veiligheid uitschakelen. Misschien kan dat ook intelligenter? Wie weet, welk softwarehuis gaat de eerste grote stap zetten in die richting? Eén ding staat vast, de huidige situatie is alles behalve ideaal .
WELKE???
Verschil tussen Avira en AVG: hoewel AVG completer is, ook douwnloadscan en mailscan, herkent Avira iets meer virussen, is sneller, wordt sneller geupdate maar heeft een storend reclamescherm bij elke update. AVG gaat in je browser elke link controleren of deze veilig is, hierdoor wordt wel je internet wel merkbaar trager.
Bij ze firewalls is die van microsoft af te raden (enkel scan van inkomende data) Zonealarm is beter maar engels, Aschampo en PCTools hebben ook een gratische nederlandse versie, en dat is geen luxe. Want echt veilig zijn ze pas als ze juist ingesteld en gebruikt worden.!!!!!!
TV via UHF en VHF via de oude tvkaartjes kan nog wel maar zijn na 't wegvallen van de analoge uitstraling via antennes bijna nutteloos geworden. (Tenzij ze aangesloten worden op kabelTV of andere videoingangen hebben). Over het meer aan kwaliteit bij digitaleTV zal wel niemand meer twijfelen, dat dit ook kan met je pc voor nog geen 100€ weten echter de weinigsten. De opnamekwaliteit is perfect, en verdere verwerking en opname op DVD.... is probleemloos. Enkel zappen is trager, en een pc stort wel eens af, midden in een film gebeurt dat enkel als je ernaast nog andere dingen doet met je pc. Tijdens 't zappen laten de codecs de software wel eens afstorten of vastlopen. Daarbij mag je niet vergeten dat de beste codecs dit veel minder hebben.
Of je nu DVB-T (via antenne), DVB-C (via kabel, momenteel in B-Limburg mogelijk, niet in de rest van vlaanderen) of DVB-S wil kijken op je PC, zonder een DVB-tuner en software zal het niet lukken. De hardware bestaat uit een pci kaartje, usb stick of pciexpress kaart. De software wordt wel bijgeleverd, maar deze is vaak erg beperkt, en de bijgeleverde codecs die de beelden pas zichtbaar maken zijn vaak niet de besten. Daarom gaan velen op zoek naar alternatieven, en die zijn er: (ze bieden echter niet allemaal dezelfde functies, TXT, EPG, picture in picture, .....)
DVB vieweris erg bekend, uitgebreide, werkt ook bijna op alle hardware en voor 15€ ook nog erg goedkoop.
ProgDVBnetis er ook voor 64bit en DVB-S2 en voor privé gebruikers gratis.
DVBDreameen gratis viewer waar de belangrijkste functies mogelijk zijn, werkt overigens erg stabiel en gebruiksvriendelijk.
NOTA: deze software heeft een voordeel tov de software die bij de kaart gegeverd wordt: alle codecs van intervideo windvd, cyberlink powerdvd (soms gratis bij aankoop dvdrecorder), gabest uit K-litecodec pack,... zijn bruikbaar, met stabilere resultaten als de originele software. De installatie van de codecs is echter niet altijd zo eenvoudig omdat sommige de andere weer uitschakelen. De moeite loont, want de codec is belangrijker dan de soft en hardware samen!!!!!
NOTA: Het verschil tussen premium cards en budget cards wordt steeds kleiner, vroeger konden de dure het beeld ook zonder de hulp van de hoofdprocessor weergeven, maar dit kan tegenwoordig bijna geen enkele kaard nog. Enkel meer kwaliteit, aansluitingen en een betere software-codec verantwoord een hogere prijs. Dus waarom Haupage je een abonement wil aansmeren voor de gratische digitale programmatijdschrift EPG lijkt me echt absurd. Deze is niet beter als die van de gratische programma's.
DVB-S2: hiervoor moet men niet alleen een andere tuner hebben maar ook de software moet dit ondersteunen en de juiste codecs moeten bijgeleverd worden. Sommige kaarten kunnen wel dvb-s2 maar geen mp4 (h264) dus onbruikbaar daar alle HD zenders naar H264 zijn overgegaan. Andere vinden bij een zenderscan niet de HD zenders. Opgelet, om dvb-s2 weer te geven is een zeer snelle processor nodig. (AMD 3GHz X2 of gelijkwaardig, daar er enorme datastromen verwerkt worden, audio-video appart omgerekend worden...)
Picture in picture, timeschifting, opname van meerdere zenders uit één stream... kunnen vaak ook (als je een snelle processor hebt).
Niet van zin te betalen voor Tuneup utils2009 of een ander paketje om je windows beter en veiliger af te stellen?
Kijk dan eens naar dit paketje, dat zelfs meer mogelijkheden bezit dan eenderwelk ander pakket. Maar, ook mogelijkheden die je windows aardig overhoop kunnen gooien, dus pas op. Gebruik eerst mogelijkheden die je kent, lees alle documentatie en/of informeer u op 't net (bijvoorbeeld op deze site). Test onbekende instellingen voorzichtig uit stuk voor stuk, test voldoende. Bestaande uit: Tweakpower beta, smartshutdown, security & privacy complete, xpy, Tunexp, unlocker.
tot de functies behoren: cleaning, defragmentatie, afstellen, beveiligen, tunen, wissen, uitschakelen, ......
NB: security & privacy complete, xpy overdekken dezelfde functies (registeraanpassingen) maar werken anders. Security & privacy complete is sneller, eenvoudiger en geeft meer uitleg. Xpy is completer en geeft nog een aantal instellingen meer.
Heb je geen Microsoft WORD op je nieuwe PC? Of kan je niet overweg met een hoop nieuwe functies? Wil je geen compleet office pack (anders zou open office ook kunnen). Kan je je niet wennen aan het nieuwe interface? Of zoek je een goedkoop en knap alternatief voor op je stick, trage netbook of pc? Dan kijk eens naar Abiword. Hij kan de .doc files van word lezen en schrijven en beschikt over de meest belangrijke functies. Is niet overladen met functies die toch bijna niemand gebruikt, werkt snel en perfect, is opensource, is zowel voor linux als windows verkrijgbaar en kan tevens ook portable geïnstalleerd worden.
Interactieve prijslijstontwikkeld voor helpdesk Telenet Belgium (IPG Hasselt) Alle mogelijke kortingen en kombinaties overzichtelijk in één vaste tabel.
Resistor exercise mixMaak een oefening met een eenvoudige gemengde weerstandskring (V-R-A)
Adreslijst.xlsadres databank with cool sort buttons (excel macro's)
FILMdatabank.xlsFilm databank with cool sort buttons (excel macro's)
Magazijntje.xlsStockbeheer+facturatie voor 10000 artikels en 10000 klanten,+.... (excel macro's), opgelet deze is nog in de alphafase, ideeën en commentaren steeds welkom.
FotoformatenAls je digitale foto's laat afdrukken valt onder en boven vaak een stukje weg, maar hoeveel? Soms net 't verkeerde stuk, deze tabel helpt je te berekenen hoeveel je moet wegknippen om een bepaald formaat te krijgen. Ook laat hij zien tot welke grote de foto haarscherp kan afgedrukt worden.
Planningstabelontwikkeld voor WLC Linden. Om de planning van meerdere onderhoudstechnici in Vlaamderen te doen. Grafische weergave op landkaard per dag mogelijk. Met gegevens van duizenden klanten, afdrukken werkbons, (serie)brieven... met koppeling aan:
Verwarmingsauditontwikkeld voor WLC Linden. Invullen van enkele gegevens in een tabel, klantgegevens worden uit de planningsgegevens gehaald, alle nodige berekeningen gebeuren op de achtergrond volledig automatisch. Dus geef schuifkaart meer nodig. Tijdwinst per klant 10 a 15min.
Nood aan een goede partition editor die vanaf cd start en alle mogelijke hardeschijven kan indelen, bewerken, partities kopieren... kijk eens naar deze distributie. Weerkt eenvoudig en perfect, download de cd en brand hem. Start op vanuit cd (desnoods in de bios de opstartvolgorde even aanpassen, of mbv een toetsencombinatie) en na een aantal seconden kan je het programma gebruiken. Voor beginnelingen is 't soms even zoeken om vanop cd te starten, eenmaal deze hurde genomen, gaat de rest bijna vanzelf. Voor XP Vista of Windows7 raad ik wel NTFS partieties aan.
Donderdag is de tweede bètarelease van Mozilla Thunderbird 3.0 vrijgegeven. Mozilla Thunderbird is een opensource en crossplatform mail- en nieuwsgroepclient met features zoals ondersteuning voor meerdere mail- en newsaccounts, een junkmailfilter, een spellingcontrole en een aanpasbaar uiterlijk. In versie 3.0 is een groot aantal veranderingen doorgevoerd, onder meer aan de autoconfiguratiemodule. Verder maakt Thunderbird nu gebruik van tabs, kunnen berichten als conversatie worden gegroepeerd en is de zoekfunctionaliteit sterk verbeterd. Meer informatie over de veranderingen in versie 3.0 kan in dit blog worden gevonden. En hier zijn de belangrijkste veranderingen in deze tweede bèta voor je samengevat.
Samen met Lightning komen ze al aardig in de buurt van Outlook zelf. Enkel als het om professionele mogelijkheden gaat zoals agenda's met meerdere netwerkgebruikers delen schieten ze natuurlijk te kort. Ook zijn er aardig wat extra's zogenaamde add-ons te installeren. Een echte aanrader voor degene die zich niet met Gmail Yahoomail of hotmail kan vinden. Want volgens mij zijn die niet enkel flexibeler (je kan van waar je ook maar bent overal je mails beheren) schijnen zij veel zwaarder filters ingebouwd te hebben tegen virussen en ander vies spul.