Mag kopiëren? Volgens de nieuwe verscherpte Europese wetgeving mag geen enkele
software die kopieerbeveiligingen kraakt of er hoofdzakelijk voor dient
deze beveiligingen uit te schakelen, verkocht, verdeelt of gebruikt
worden. Enkel voor software mag men 1 privé veiligheidskopie maken. Je
kan best een CD/DVD emulator gebruiken die de hele schijf incl
beveiliging in een image bestand plaatst, zo kan je snel, en eenvoudig
honderden CD's-DVD's op je PC of portable gebruiken. De cd-dvd drive
moet wel in ROW kunnen lezen, en dat kan soms uren duren.(vb: Virtual
CD6,Virtual Drive8,X-OOM,Virtual CloneDrive Free) Opgelet: uitwisselen
van imagebestanden van gekraakte inhouden (vb via p2p) blijft strafbaar.
Backup: regelmatig belangrijke data. Maar waarop? Harde schijven geven soms de geest en internet is evenmin veilig te noemen. En CD's gaan ook niet eeuwig mee. Dat we voorzichtig moeten zijn met de schijfjes weten we ondertussen allemaal, maar DVD's bezitten zowel aan de onderkant als aan de bovenkant een beschermende laag. (CD's niet op de kant waar je op mag schrijven of kleven, dus extra voorzichtig zijn) Welke DVD's ? Eigenlijk is DVD-RAM daar echt voor gemaakt, tot 100000x herbeschrijfbaar(CDRW en DVD-RW slechts 100x). Maar let eens op de kleur: diepgroen-10j, diepblauw-100j, zilver-30j, goudgroen-100j, metaalCDRW-50j, zwarte zijn zeer uv bestendig. Maar dit alles is enkel in ideale omstandigheden, geen zonlicht, niet teveel vocht en ongeveer15°C. Resumé: Om de 5-10j je cd's kopieren en kontroleren, en liefst meer dan één backup bijhouden.
AudioCD legaal kopieëren: kan enkel door of de beveiliging mee te kopieëren (met een CD/DVD emulator de hele schijf incl beveiliging in
een image bestand plaatsen, zo kan je snel en eenvoudig honderde
CD's-DVD's op je PC of portable gebruiken. De cd-dvd drive moet wel in
ROW kunnen lezen, en dat kan soms uren duren vb: Virtual CD6,Virtual
Drive8,X-OOM,Virtual CloneDrive Free)of de muziek terug via de analoge ingang van je PC in te voeren (en dan met bijvoorbeeld audacity terug op te nemen. Let wel dat opnamelevel juist staat per lied. Dit kan wel enkel realtime!!!) Enkel voor software mag men 1 privé veiligheidskopie maken. Opgelet: uitwisselen van
imagebestanden met gekraakte inhouden (vb via p2p) blijft strafbaar.
Uitwisselen van mediadata is strafbaar, dat geld vooral voor degene die iets aanbied. De meeste P2P software is dan ook nog erg onveilig. Een uitzondering hierop lijkt BitTorrent. Dit is een netwerk waarop niemand niemand kent en stukjes data over en weer en van overal door elkaar worden gegooid. Alleen de sites waar je de links moet halen lijken de laatste dagen onder vuur van de gerechterlijke diensten te staan. En zolang op die sites ook een hoop legale info wordt uitgewisseld en er enkel toegang is voor leden lijken deze momenteel een vals gevoel van veiligheid te genieten. Hoe lang nog, dat is de vraag.
Hoeveel op 1 CD? Lengte in minuten: 74 80 90 99 dataCD(mode1) in MB 650 703 800 870 mixCD(mode2) in MB 738 798 908 987 Audio/Video in MB 747 807 918 999 (opgelet 100MB=1048576 bytes) Een zuivere audio of video CD, of een mixCD kan dus meer informatie bevatten, maar moet door de brandersoftware ook speciaal beschreven worden (hier worden minder controlebits gebruikt). Er kunnen ook enkel file's op geplaatst worden die binnen strikte normen vallen. CDRW's kunnen we op dezelfde manier gebruiken, of we formateren ze en gebruiken ze als een diskette (elk programma kan er dan file na file op schrijven), de opslagcapaciteit is dan wel wat lager, en niet alle brandersoftware kan een CD van een andere software lezen.(=UDF en packet-writing) We kunnen als we de juiste brandersoftware gebruiken en onze CD in één maal beschrijven ook overbranden . Hierbij gaan we iets verder schrijven dan dat eigenlijk voorzien is. Pas echter op, niet alle cd's zijn even makkelijk te overbranden, probeer eerst met een 10 a 20MB en daarna (bij de volgende cd) eens enkele MB hoger. De CD dient in één maal beschreven te worden. Ga je iets te ver is de CD stuk. Drive's van Philips en Sony kunnen CD's van 90 of 99 min doorgaans niet lezen of beschrijven in die lengte, andere merken hebben daar ook wel vaker problemen mee. Dus uit prijs en compatibiliteitsredenen zijn die CD's echt af te raden, en 't kan heel wat drive's in de definitieve vernietiging sturen. Dus EERST informeren. Meer info op www.disc4you.de <http://www.disc4you.de>. Goede drive's hiervoor zijn vaak van LG, Ricoh.
Firewall: is eigenlijk een veiligheidsprogramma dat alle in en uitgangen bewaakt. En hoewel deze ook regelmatig geüpdate worden kan men nooit 100% zeker zijn of hij zijn taak door één of andere storing of aanval perfect uitvoert. Tip: koop een modem of router met ingebouwde hardwarefirewall (vanaf €50) deze bewaakt de ingangen 100% veilig en niet te omzeilen, bovendien is het een ontlasting voor je computer. Maar ze bieden net zoals de firewall van Microsoft geen beveiliging voor uitgaand verkeer. Hierdoor lijkt een bijkomende softwarefirewall zoals Zonealarm echt wel nodig, anders zouden programma's (spyware...) ongevraagd privé gegevens kunnen doorgeven.
OpenSystems
Open software,info,tips,links,systemen.... OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog-OpenSourceBlog
28-02-2009
Thunderbird, vervanger voor outlook express?
Donderdag is de tweede bètarelease van Mozilla Thunderbird 3.0 vrijgegeven. Mozilla Thunderbird is een opensource en crossplatform mail- en nieuwsgroepclient met features zoals ondersteuning voor meerdere mail- en newsaccounts, een junkmailfilter, een spellingcontrole en een aanpasbaar uiterlijk. In versie 3.0 is een groot aantal veranderingen doorgevoerd, onder meer aan de autoconfiguratiemodule. Verder maakt Thunderbird nu gebruik van tabs, kunnen berichten als conversatie worden gegroepeerd en is de zoekfunctionaliteit sterk verbeterd. Meer informatie over de veranderingen in versie 3.0 kan in dit blog worden gevonden. En hier zijn de belangrijkste veranderingen in deze tweede bèta voor je samengevat.
Samen met Lightning komen ze al aardig in de buurt van Outlook zelf. Enkel als het om professionele mogelijkheden gaat zoals agenda's met meerdere netwerkgebruikers delen schieten ze natuurlijk te kort. Ook zijn er aardig wat extra's zogenaamde add-ons te installeren. Een echte aanrader voor degene die zich niet met Gmail Yahoomail of hotmail kan vinden. Want volgens mij zijn die niet enkel flexibeler (je kan van waar je ook maar bent overal je mails beheren) schijnen zij veel zwaarder filters ingebouwd te hebben tegen virussen en ander vies spul.
Ook dat kan snel en eenvoudig. Installeer pdfCreator en je kan met alle geïnstalleerde programma's afdrukken in pdf ipv op papier. Of met andere woorden maak je pdf files met eenderwelk programma.
Audiobewerking kan snel en eenvoudig met audacity. Of het nu gaat over knippen, luider of stiller maken, filteren, omzetten in een ander formaat, opnemen van een externe bron.... kan allemaal en erg eenvoudig. Je vind 't programma ook in een portable versie en ook voor MAC, windows en linux.
Volgens microsoft onmogelijk. Maar waarom? Waarschijnlijk om meer klanten te winnen voor Vista en windows7. Want 't kan toch, heel internet staat er vol van. Maar heeft 't zin? Nja. Tenminste als je een zeer nieuw spel hebt dat gebruik maakt van directx10, kunnen die speciale functies van directx10 jou systeem iets sneller laten lopen, tenminste als je een grafische kaart hebt die directx10 ondersteunt (enkel bij de recentste is dit het gevan). Voor alle anderen is het helemaal zinloos.
Iedereen wil wel eens een dvd copieren, en steld vast dat er ofwel een zware beveiliging op zit ofwel meer dan 4.7Gb aan informatie waardoor copieren vaak ook niet lukt. Dit laatste probleem is eenvoudig oplosbaar met DVD Schrink. Je kan een aantal talen die je niet nodig hebt deselecteren, andere extra's wegvinken, en desnoods de film iets sterker compressen, zo past hij op een gewone dvd. De beveiliging is een heel ander probleem omdat er geen enkel programma nog mag verkocht worden dat de beveiligingen omzeilt. En als je geen oude versies van copieerprogramma's ergens hebt liggen zijn er twee mogelijke oplossingen.
1: Speel de dvd met een dvdspeler af, en neem het analoge beeld met een dvdrecorder of snelle pc (met tv kaart) terug op. Deze mogelijkheid is overigens niet eens strafbaar zolang je die copy enkel zelf gebruikt (zeker nooit verkopen). Soms wil dit niet lukken door extra veveiligingen, via een snelle pc lukt dit echter toch.
2: Tot een jaar of twee geleden bestond er een programma Anydvd dat de beveiliging (van elke dvd, HDdvd of Blueray) eenvoudig laat wegvallen. Copieren met eenderwelk programma is dan zonder meer mogelijk. Maar hoewel 't nog steeds bestaat, is elk gebruik verdeling of link ernaar illegaal, zelfs het bezit ervan is al strafbaar. Met dit programma kan met zelfs Bluerays afspelen onder xp 32bit.
* Copieren naar 1 bestand is iets moeilijker. Hiervoor zijn er echter tal van programma's. Mijn favorieten zijn DVDx en Flaskmpeg. Deze bediening uitleggen zou hier te ver gaan, uitleg staat op veel plaatsen in 't net, soms is het uitproberen en ervaring verzamelen.
* Wil je van een filmbestand (bijvoorbeeld .avi) terug een dvd maken kan dat ook. Hier is de keuze iets kleiner bij de gratische programma's bvVideoDVDmaker Free. Maar met een goedkope Nero (die bij je computer of dvdschrijver bijgeleverd wordt kan dit zeer makkelijk.
* Rest mij enkel nog te waarschuwen voor downloads van nieuwe filmen. De filmindustrie doet er veel voor om de versprijders achter slot en grendel te krijgen. Veel makkelijker en veiliger is een bezoekje bij de videotheek, je buur of een vriend. En zeker nooit mee handelen.
blokkeerd je chatprogram? Niet aanwezig op de pc op je werk? Valt hij af en toe uit door een onstabiele lijn? Dan is er een eenvoudige oplossing surf naar MEEBO.COM, zo kan je in elke browser vanuit eenderwelke pc snel en eenvoudig chatten.
Nog steeds op zoek naar de perfecte browser? Of weet je niet eens dat er naast de internetexplorer een horde getallenteerde kandidaten staan die tientalle keren beter, veelzijdiger en sneller zijn. Geloof je me niet? Kies er ene uit en installeer hem, de snelheid tov de internetexplorer is gewoon verbijsterend. Ik ga even kort op hun sterkste kanten in:
- Firefox erg veelzijdig, snel (de 3.1 zal u in snelheid verassen op site's waar java en of andere applicaties lopen), uitbreidbaar, aanpasbaar, portable (al je instellingen met je browser op een stick meenemen)...(in versie 3.2 Acid3 94%)
- Chrome is de turbo browser bij uitstek, maar nog jong in zijn ontwikkeling, de start lijkt spartanisch, maar wie iets verder zoekt vind de belangrijkste functies wel terug. Een incognito functie die geen sporen achterlaat op je pc zit er ook in. Spijtig verstopte Google er enkele spionage tooltjes in. Maar ook hiervoor bestaan 2 oplossingen. (1: die spionogeprogrammas uitschakelen met het patchprogramma UnChrome 1.0, of 2: de Iron browser gebruiken, dit is een door SRware aangepaste Chrome waar alle spionage deeltjes uit gehaald werden.) (in versie 2.0 weldra Acid 100%) Is ook portable te vinden.
- Opera is voor al diegenen die gewoon een browser willen die altijd alles perfect weergeeft (ACID3 test 100%) snel werkt en heel wat mogelijkheden zoals incognito .... bied. Een echte topper is de versie 10 die weldra gepubliceerd wordt. Hij is dus ongetwijfeld veel beter als zijn marktaandeel doet geloven.
- Safari van Apple mag ik natuurlijk niet vergeten. Ook van hem beweert men een echte snelheidsduivel te zijn. Toont vanaf versie 4 alle pagina's perfect (Acid3 100%) Hij was ook de eerste die voor Acid2 slaagde. Sinds kort is deze ook voor windows te verkrijgen. Volgens Apple draait Safari 4 Javascript 4,2 keer sneller dan Safari 3, ruim drie keer zo snel als Firefox 3 en zelfs tot dertig keer sneller dan Internet Explorer 7. En HTML-pagina's zouden driemaal zo snel laadt als IE7 en bijna drie keer zo snel als Firefox 3.
- Er zijn er nog enkele, maar bij deze sterke concurrentie durf ik te betwijfelen dat die in staat zijn echte marktaandelen te veroveren, laten we ons verassen ;)
NOTA: tijdens de acid testen worden alle internationale webstandaarden getest, of alles correct wordt weergegeven. Een webbrowser die niet slaagt voor deze test ondersteunt de huidige webstandaarden niet goed. Dat de internet explorere van microsoft geen 30% meer haald en 6-10x trager is verklaard alles waarom deze geen 60% marktaandeel meer heeft. En als er niet zoveel bedrijven vastgepint zaten op deze browser (soms omdat ze microsoft webapplicaties draaien die enkel op de internet explorer correct werken zouden ze nog veel minder klanten hebben).
Voor degene die een mooi fotoalbum willen maken, om op cd's te branden of internet te plaatsen, is er Jalbum. Draait op elk systeem met java aan boord. Tal van instellingsmogelijkheden, tientalle thema's te downloaden, en met een knap en fris uiterlijk. De eenvoudige bediening vergemakkelijkt het zoekwerk naar de juiste instellingen. Foto's slepen, bewerken, hoge resoluties, meerdere systemen toegangkelijk..... allemaal mogelijk, waarop wacht je nog?
TIP: stukjes uit PDF in hoge kwaliteit fotograferen
Wie wil niet eens een stukje uit een pdf-file in hoge kwaliteit fotograferen? Omzetten naar een ander formaat gaat vaak moeilijk of met veel kwaliteitsverlies. Doe dan het volgende:
- installeer foxitreader(3.0) (sinds kort ben je als je alle functies wil wel verplicht een toolbar te installeren!!!!!!!)
- maak daarmee de pdf zichtbaar
- stel het volledige gedeelte in dat je wil omzetten naar bijvoorbeeld jpg op één scherm via de zoom
- selecteer menu tools/snapshot, en selecteer
- als je nu zou wegschrijven bekom je een zeer lage kwaliteit, dus:
- zoom in tot bijvoorbeeld 400% via het plusknopje, het geselecteerde gedeelte moet hierbij geselecteerd blijven
- ga met je muis boven dit gedeelte staan, en druk op de rechter muistoets
- selecteer "copy selected Graphic" - start bijvoorbeeld paint op en druk control-c (Ctrl toets samen met de c toets) = plakken
Oorspronkelijk kon met dit programma enkel beveiligde mappen (drives) aanmaken (die verstopt werden in een verborgen partitie of file). TrueCrypt 6.0 kan vanaf nu een onzichtbaar versleuteld besturingssysteem maken en laat computers met meerdere processorkernen radicaal sneller hun partities beveiligen. (Zo doet een dualcore-processor hetzelfde werk in de helft van de tijd die een normale processor nodig heeft. Een quadcore-processor gaat viermaal zo snel, enzovoorts.)
Wie absoluut wil vermijden dat anderen wijzigingen aanbrengen op zijn besturingssysteem, kan met TrueCrypt 6.0 een Hidden Operating System bouwen, dat niet alleen onkraakbaar maar ook nog eens onzichtbaar is voor de buitenwereld. Volgens de schrijvers van de software is het zelfs onmogelijk te bewijzen voor buitenstaanders dat het besturingssysteem aanwezig is,al moet u daarvoor wel bepaalde richtlijnen volgen.
In deze handleiding leest u hoe u zo’n verborgen partitie inricht. Een USB-stick, een volledige hardeschijfpartitie of slechts één map kunnen versleuteld worden. Naast gewone versleutelde partities is het mogelijk onzichtbare partities te maken. TrueCrypt heeft - terecht - een goede reputatie in beveiligingskringen, waarvan deze uitzonderlijke eigenschappen enkel door de grootste specialisten licht in twijfel getrokken worden. Het is zonder meer een uitzonderlijk hoogstaand programmatje met bijzondere professionele eigenschappen en stabiliteit, dat bovendien zelfs door computerleken eenvoudig kan gebruikt worden.
Op één jaar tijd heb ik 't programma honderden keren gebruikt, en heeft steeds correct gefunctioneerd. Het beveiligde bestand-drive kan ook door TCExplorer (enkel) gelezen worden zodat schrijven onmogelijk is (dit kan je echter ook met Truecrypt). Hierdoor is de inzetbaarheid op een stick om data te beveiligen tegen virussen perfect mogelijk. TrueCrypt bestaat zowel voor Linux, MacOSX als Windows. Beide programma's zijn ook als portable versie beschikbaar. TIP: installeer een extra taalpakketje, zo wordt 't programma eenvoudiger te gebruiken.
TIP: maak op een ongeformateerde interne hardeschijf een onzichtbare partitie waarin je belangrijke backups plaatst. Deze kunnen als je ze zelden zichtbaar maakt niet door virussen-trojaners-maleware-wormen-foute bediening.... niet beschadigd worden. Links:ZDnetTrueCrypt.orgZDnet ReviewTrueCrypt leek gekraakt ....
is (en blijft) een voor iedereen gratis te gebruiken kantoorpakket, beschikbaar voor onder andere MS-Windows, Linux, Solaris, en MacOS X met erg veel in- en uitvoerformaten (weldra ook alle office2007 documenten) en een veel beter integratie van de verschillende modules:
Writer (tekstverwerking en HTML editor, Word compatible).(+weldra laden en bewerken van pdf file's)
Calc (werkblad, ofwel spreadsheet Excel compatible, sinds 2.4 werken er al heel wat macro's !!!!!!!!!!!).
Draw (tekenmodule voor vectorgrafiek).
Impress (presentatie-powerpoint compatible).
Formule-editor.
Database-toegang (weldra ook ondersteuning van Mysql)
weldra een programma dat evenwaardig een outlook zou moeten zijn
Qua functieomvang en bediening is OpenOffice.org vergelijkbaar met bekende (dure) kantoorpakketten zoals MS-Office. Je kunt de meeste MS-Office (Word, Excel, Powerpoint) documenten zonder problemen inladen en bewerken, en daarna weer in het originele formaat opslaan. Als er in de documenten VisualBasic macro's zitten werkten deze niet allemaal perfect maar er wordt hard aan gewerkt. Hij beschikt over een spellingscontrole van meer dan 290000 woorden, met het officieële label van de Nederlandse Taalunie (groene boekje) en waarvoor weldra een grammatica controle beschikbaar zal zijn (nu reeds in versie 0.9 ). Star Office is gebaseerd op dezelfde broncode als OpenOffice.org; daardoor zijn de twee in hoge mate vergelijkbaar. Star Office is echter voorzien van een aantal extra's, zoals een synoniemenlijstfunctie (thesaurus) voor meerdere talen, betere ondersteuning van databasefuncties, een uitgebreide collectie sjablonen en clip art, etc. (deze kan u eventueel gratis downloaden via google pack). Een verder verschil is dat er voor Star Office officiële productondersteuning is van Sun Microsystems. Een volledige beschrijving van het programma is te vinden op de productpagina's op:
- OpenofficeBase zit in 't pakket van openoffice en zou weldra ook SQL compatible zijn (SUN kocht MySQL) en kunnen gekoppeld worden met andere openoffice bestanden (teksten, tabellen...). Sinds Openoffice 2.0 is deze geheel nieuw opgebouwd met erg veel eenvoudige assistenten (wizzards) Geeft toegang tot externe gegevensbestanden van uw keus (bijvoorbeeld MySQL, PostgreSQL, en vele anderen.) Er is echter erg weinig documentatie beschikbaar (of hier, of hier).
(NB vele sql databases zijn enkel op een server te installeren en niet echt voor persoonlijk gebruik aan te raden) - MySQL (De database van MySQL is de populairste open source database, niet alleen vanwege de betrouwbaarheid, het gebruik en de goede performance, maar ook omdat de meeste hosting providers deze basis hebben geïnstalleerd. Als gratis database is het een basis onderdeel van een LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP) of WAMP (Windows, Apache, MySQL en PHP) systeem. MySQL werkt op meer dan 20 verschillende platforms, waaronder Linux, Unix, Windows, OS/X, Netware.). - PostgreSQL (PostgreSQL is een krachtig, open-source relationeel database systeem. PostgreSQL heeft meer dan 15 jaar van actieve ontwikkeling en een bewezen architectuur die een sterke reputatie voor betrouwbaarheid, gegevens integriteit, en juistheid heeft verdiend. PostgreSQL werkt op alle belangrijke besturingsystemen, met inbegrip van Linux, UNIX (AIX, BSD, PK-UX, SGI IRIX, MAC OS X, Solaris, Tru64), Microsoft Windows. Het is volledig ACID compliant, heeft volledige ondersteuning voor foreign keys, joins, views, triggers, and stored procedures (in meerdere programmeertalen).PostgreSQL omvat meeste SQL92 en SQL99- datatypes, met inbegrip van INTEGER, NUMERIC, BOOLEAN, CHAR, VARCHAR, DATE, INTERVAL, en TIMESTAMP. Het steunt ook opslag van binaire grote objecten(bijvoorbeeld beelden en geluiden of video) Het heeft inheemse programmeringinterfaces voor onder anderen C/C++, Java. .NET, Perl, Python, Ruby, Tcl, ODBC en een uitzonderlijke documentatie. - Firebird is een goede SQL databank en afkomstig van Borland Interbase 6.0 Source Code en is Open Source. Wordt reeds over 20 jaar gebruikt en is gegarandeerd extreem stabiel. -Berkeley DB is een van de meest gebruikte da1-41fe-b43b-41a4ftabases ontwikkelaar in de wereld, is open source en draait op alle gangbare besturingssystemen, waaronder embedded Linux, Linux, Unix, Microsoft Windows, Mac OS X, QNX en VxWorks. Berkeley DB bepaalt de core data management functionaliteit, schaalbaarheid, kracht en flexibiliteit van de onderneming relationele databases maar zonder de overhead van een zoekopdracht de verwerking van laag. In combinatie met de stabiliteit en de ondersteuning van lagere kosten van open source code, Berkeley DB biedt vele voordelen.
-Nog eenvoudiger gaat 't met Excel of Calc (Open office). Dit zijn eigenlijk geen databanken maar tabelcalculaties. Door 't toevoegen van enkele macro's kunnen hier echter heel wat eenvoudige databankapplicaties mee geprogrammeerd worden. Ik zal weldra enkele voorbeelden posten.
,Externe Harde schijf (of bijkomende interne): +Snel en grote opslagcapaciteit (60-100-160-250-500Gb en meer) +Lage prijs, soms zelfs lager dan € 0.2/Gb (tendens dalend) -Als de harde schijf crasht ben je alle informatie kwijt (tenzij je twee HD's in RAID 1 plaatst), als de bliksem inslaat of bij grote waterschade idem. -Beperkte levensduur van enkele jaren 3-5) bij intensief gebruik.
USBstick (geheugenkaartjes): +Klein en eenvoudig overal mee te nemen. -Beperkte opslagcapaciteit (1-2-4-8-16Gb en meer) -Hoge prijs, van € 10/Gb (tendens dalend) -Bij defecte USB-poort, bliksem of waterschade zijn alle informaties definitief verloren. -Beperkte levensduur van max 10jaar (bij intensief gebruik veel sneller)
Beschrijfbare CD's en DVD's (zowel -R, +R als RW): +Goedkoop, soms zelfs lager dan € 0.15/Gb -Zeer onbetrouwbaar, de meesten schijfjes hebben reeds na een jaar leesfouten. Tips: *Beschrijf ze niet te snel (hoogstens met 8x of 12x speed). *Gebruik schijfjes waar je niet door kan kijken (vb type om op de cd te printen met gepaste printer). *Schrijf er enkel met een speciale stift op. *Bewaar ze nooit op een plaats waar de zon of veel vocht aan kan. *DVD's zouden iets veiliger voor stootjes moeten zijn op de kant waarop geschreven mag worden. *Liefst geen stickers gebruiken, zelfs schijfjes voor lightscript lijken niet erg goed te zijn. *Vermijd vingervlekken, vuile doosjes, ..leg ze altijd onmiddelijk terug in een doosje, laat ze dus niet rondslingeren. Denk eraan, krassen kunnen informatie definitief beschadigen.
DVD-RAM: +Goedkoop, minder dan € 0.6/Gb (De topper in USA-JAPAN-NEDERLAND....) +Zeer betrouwbaar door zeer goede foutcorrectie methode (zoals bij HD's), 10-30 jaar error vrij !!! +10000 tot 100000 x herschrijfbaar (tegenover 1000 x bij CDRW schijven) +Na crash, blikseminslag... hoogstens 1 schijf defect. En voor € 40 heb je al een nieuwe drive. +Eenvoudig te beschrijven, geen extra software nodig, lezen en schrijven tegelijk mogelijk.... formatering in enkele seconden mogelijk, losse files eenvoudig te hernoemen of te wissen.(niet of moeilijk op XP, extra driver nodig: InCD van Nero die soms in conflict ligt met?? of een driver die IBM, ... of door PanasonicDVD-Ram.rar ter beschikking gesteld wordt, deze laatste werkt ook prima op LG drive's en.....) Of met DVD Write Now. -Traag 2-3 speed (gaan langer mee) er zijn er ook snellere (gaan minder lang mee. Deze cijfers zijn niet objectief omdat de foutcorrectie zo geweldig werkt dat de controlefase echt niet nodig is. -De schijfjes kunnen enkel in daarvoor gepaste "multi" drives gelezen en beschreven worden!!!
ONLINE:(bijvoorbeeld via googlemail) +Overal ter wereld ter beschikking, ook als je huis afbrand, je inboedel gestolen wordt of ... +Als extra veiligheid voor je foto's al vrij goedkoop via picasaweb (zelfs beveiligde mappen) of via Flickr, Zoom.nl, pixelio.de..... -Snelle-dure datalijn nodig. -Niet perfect veilig voor toegreep van derden. -Afhankelijk van de grote en de veiligheid gaan de prijzen nog fel omhoog.
HD-DVD en Blueray: +Veilige externe opslag van 15 á 50Gb. -Erg dure drive's en media's die ook niet op elke computer beschikbaar zijn. Of deze de DVD's van de markt gaan verdrijven valt erg te betwijfelen.
BESLUIT: Alle data op je HD en op een extra externe HD die je niet continu aangesloten laat maar veilig in een kast staat (veilig voor bliksem en waterschade) lijkt perfect, en uiteindelijk ook erg laag in prijs. (Weldra 2x € 0.2 /Gb) Dat beide versies van je data beschadigd raken op hetzelfde moment lijkt wel erg klein. Maar als wij de beperkte levenduur van de drive's mee in rekening brengen zullen de wat minder gemakkelijke DVDram's zeker goed meekunnen. Voor kleinere hoeveelheden data die men lang wil bewaren is deze dus veel beter. Alle andere media's lijken niet geschikt, onveilig of overdreven duur. Twee identieke HD's in RAID 1 laten samenwerken kan verhinderen dat door een hd crash gegevens verloren gaan, maar dit vervangt geen backup (want bied geen enkele bescherming voor beschadiging door virussen, menselijke fouten of beschadigingen door soft-hardwarefouten in je PC).