Het gebeurt vaker dan je denkt, en het ergste is dat je het niet ziet bij degene die het doet.
Automutilatie of zelfbeschadiging gebeurt vaker en vaker. Mensen zeggen dat dit enkel voor aandacht is. Ik geef die mensen een stuk gelijk, dit is een teken van aandacht, een noodkreet voor sommigen. Anderen doen dit om zichzelf beter te doen laten voelen, zodat ze even niet aan de pijn en problemen moeten denken die achter dit gedrag schuilen. Vaak weet je niet waarom mensen gaan automutileren, je weet niet hoe je ermee om moet gaan. Ikzelf heb het ook meegemaakt. Een meisje op dienst, waar ik stage loop had ook geautomutileerd en toen ik dat te horen kreeg wist ik ook niet hoe ik hier op moest reageren.
Ik heb wat rond gesurft op het internet en kwam een interessante docu tegen over automutileren. Hier zie je een situatie over automutileren en hoe ze hiermee omgaat. Ik vind het goed dat er hier rond een docu is gemaakt omdat er veel te weinig wordt gepraat over dit onderwerp, en dit toch vaker gebeurt.
Vaak zeggen mensen: "het leven bestaat uit ups en downs." Dat is ook zo. In het leven ken je leuke en mooie momenten, maar je hebt ook mindere periodes, moeilijke momenten, momenten wanneer je het even allemaal niet meer ziet zitten, en momenten van verlies. Daar wil ik het deze keer over hebben. Iedereen heeft het moment van verlies al gemaakt, jammer genoeg. Maar dit hoort bij het leven. Verlies van een dierbare, je vriend/vriendin, partner, familielid,... Maar je kan ook verlies hebben van bvb je lievelingsknuffel, een ketting die van enorme waarde is, en noem maar op. Zo ziet de gezonde, zelfstandig, goed functionerende mens het gevoel van verlies. Mensen die ziek zijn ervaren het verlies op een nog andere manier. Het begint met kleine dingen zoals kleine huishoudelijke taakjes die ze zelf niet meer kunnen uitvoeren bvb stofzuigen tot de extreme vormen zoals het volledig wegvallen van het sociaal contact. Deze mensen zijn vaak chronisch ziek. Het is al een grote stap voor hen om te aanvaarden dat ziek zijn. Geleidelijk aan neemt het functioneren af, waardoor ze afhankelijk worden van andere mensen. Dit is voor deze mensen een moeilijk proces om te aanvaarden dat de dagelijkse dingen niet meer zelf lukken, dat ze dit uit handen moeten geven. Ik kan me wel inbeelden dat dit veel frustraties met zich meebrengt omdat ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren. = lichamelijk verlies. Deze mensen gaan hierdoor veel meer nadenken bij alles wat ze doen. Doordat het lichamelijk functioneren niet meer goed lukt hebben ze niks meer om handen, ze gaan zich vervelen, voelen zich niet meer nuttig, negatieve gedachten komen op de voorgrond. Ze lopen een hoger risico om in een depressie te geraken. = psychisch verlies. Door het lichamelijk verlies en het psychisch verlies, dreigt er ook sociaal verlies. Mensen komen niet meer buiten, kunnen niet meer naar buiten, voelen zich niet goed, hebben geen nood aan contact met andere mensen en isoleren ze zich van de omgeving. Als je dit goed bekijkt kom je in een visuele cirkel terecht.
Deze mensen hebben vaak te maken met het gevoel van verlies. Er zijn organisaties die zich inzetten om dit gevoel te doorbreken, denk maar aan dagcentrum, thuiszorg, en andere. Ik hoop naar de toekomst toe dat deze mensen het gevoel kunnen loslaten en gelukkig worden met de dingen die ze rondom hen hebben.
Hee lezer! Hier ben ik weer. Ik wil de schijnwerpers eens richten op onze oudere generatie. Wanneer het woord "de oudere" of "de bejaarde" komt te vallen denkt de mens direct dat deze mensen niks meer kunnen, ze gaan achteruit, ze worden afgeschreven. Laten we nu eens even stilstaan en een diepere kijk nemen bij deze groep. Je moet ze eerst de kans geven om hun te leren kennen. Onze maatschappij gaat er van uit dat deze mensen totaal afhankelijk zijn van de anderen en dat ze zich niet meer nuttig voelen. Neen, dat is niet zo. Integendeel, deze mensen kunnen veel meer dan je denkt. Van kleine dingen die je met ze doet kunnen ze zo hard genieten! Het is zo fijn om die mensen te zien opfleuren. Ja, ze hebben al veel meegemaakt in hun leven. En ja, ze hebben al een hele levensgeschiedenis maar dat wil absoluut niet zeggen dat ze niet meer kunnen genieten van de dingen die ze op hun oude leeftijd nog meemaken. Ikzelf heb al vaak gemerkt dat ze er zo'n deugd van hebben wanneer je eens even tijd voor ze vrijmaakt en eens een praatje maakt. Hoe zou jij je voelen als je bvb de hele dag op je kamertje zit, niemand die eens even langskomt om te kijken hoe het met je gaat? Je zou er toch zelf gek van worden zeker! Nou, die mensen hebben dat gevoel ook, ik zeg niet dat ze dat allemaal hebben. Maar het gevoel eenzaamheid is een zeer naar gevoel. Het komt meer en meer voor en juist die mensen waarvan je weet dat ze niemand hebben moet je extra aandacht schenken. Ze zijn je zó dankbaar als ze maar even iets kunnen vertellen, of als je maar in hun buurt bent! Wat er ook een groot "probleem" is: de maatschappij denkt dat de oudere niks meer zelfstandig kan. Maar hoe kunnen ze het tegendeel bewijzen als alles uit hun handen worden genomen? Omdat er "tijd tekort is" en "omdat het snel vooruit moet gaan" ? Oke, ik weet zelf ook wel dat er tijd te kort is en dat het vooruit moet gaan, dat is nu eenmaal zo. Maar dat wil niet zeggen dat je de oudere niet kan stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. Jij kan ondertussen andere dingen doen terwijl de oudere zichzelf aan het verzorgen is. Zo behoud je de zelfstandigheid en hun zelfwaardering en geloof me, ze voelen zich echt goed wanneer ze zelf nog dingen kunnen doen en het niet uit de handen worden genomen. Ook deelnemen aan activiteiten bevordert hun sociale contacten, en dus is er minder kans op vereenzaming. Het fijnste aan alles is dat je zoveel liefde en vriendschap krijgt van deze mensen, zoveel dankbaarheid voor wat je voor hen doet, het doet me deugd om te zien hoe deze oudere mensen op hun manier gelukkig kunnen zijn.
Nogmaals, geef ze de kans om hun ware aard te ontmoeten. Je weet niet wat je mist tot je in hun wereld bent gekomen.