Groen voert actie voor betere mobiliteit tussen Vlaamse Rand en Brussel
Foto: pdw

De partij Groen voert actie voor een betere mobiliteit tussen de Vlaamse Rand en Brussel. ‘Pendelaars tussen de Vlaamse Rand en Brussel staan vandaag elke dag in de file. Ook het openbaar vervoer schiet tekort’, zeggen Vlaams parlementslid An Moerenhout en Brussels parlementslid Bruno De Lille. Zij vinden dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor Mobiliteit én de Vlaamse Rand, moet ingrijpen.

De Vlaamse groenen zullen de komende twee weken aan heel wat trein- en busstations in de Vlaamse Rand en Brussel koffiekoeken en flyers uitdelen. Daarmee willen ze niet alleen de gebruikers van het openbaar vervoer bedanken, maar tegelijk ook protesteren tegen het gevoerde mobiliteitsbeleid.

Het is een open deur intrappen, maar de Brusselse Ring is één van de meest filegevoelige plekken van het land en zelfs van Europa. Volgens Groen worden echter de verkeerde keuzes gemaakt om die problemen aan te pakken. Er wordt bespaard op het openbaar vervoer, de Brusselse Ring wordt verbreed (wat volgens Groen de problemen enkel verschuift) en grote projecten zoals het nieuwe voetbalstadion en winkelcomplexen zoals Uplace, Neo en Dockx Bruxsel zullen nog meer verkeer aantrekken. Vlaams minister Ben Weyts moet volgens de groenen het geweer van schouder veranderen en ‘een duurzame visie op mobiliteit ontwikkelen’.

Groen pleit onder meer voor de versnelde uitvoering van de vier tramlijnen in Vlaams-Brabant, voor de onmiddellijke activatie van de bestaande treininfrastructuur richting Leuven, Mechelen en Halle (GEN), voor het scheiden van het lokale en het doorgaande verkeer op de bestaande Brusselse Ring en een betere afstemming van het openbaar vervoer.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150921_01877012

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In dit artikel wordt er gesproken over de dagelijkse files in België en specifiek op de Brusselse Ring. De politiek partij Groen voert hier dus een actie tegen om die files te stoppen en het gebruik van het openbaar vervoer te bevorderen en iets populairder te maken. Niet alleen worden er zorgen gemaakt over de Brusselse Ring maar ook over de vier tramlijnen in Vlaams-Brabant. Zodat ook de bestaande treininfrastructuren richting Leuven, Mechelen en Halle worden geactiveerd. Men doet dit ook doordat Uplace, Neo en Dockx Bruxsel nog meer verkeer zullen aantrekken. De partij Groen beweert dat de foute keuzes kunnen voorkomen worden door niet meer te besparen op het openbaar vervoer. Tijdens deze actie gaan ze flyers en koffiekoeken uitdelen aand bushokjes en treinstations om de gebruikers van het openbaar vervoer te bedanken.

Mobiliteitsbeleid: een beleid of plan om op een bepaalde manier de mobiliteit te bevorderen of om de huidige mobiliteitssituatie te verbeteren.

Treininfrastructuur: De infrastructuur van de treinen m.a.w. in deze context de spoorlijnen van de haltes richting Leuven, Mechelen en Halle.

Mening: Dit artikel interesseerde me niet echt aangezien er in grote lijnen steeds dezelfde argumenten werden aangehaald om het zo overtuigender te laten overkomen. Met dit argument gaat het over de files, een paar zinnen later gaat het over de nieuwe winkelcentra die voor nog meer verkeer zal zorgen. Dus meer files, nog wat later gaat het over de besparingen waarmee ze bedoelen dat ze de files weer niet kunnen vermijden. Al bij al is het een makkelijk te vatten artikel maar toch vond ik het persoonlijk geen fijne, maar een eerder vervelende en saaie ervaring. Ik vond het zéér moeilijk om hier economische begrippen uit te halen aangezien er vrijwel amper economische begrippen gebruikt werden. Omdat het enkel en alleen over de Brusselse Ring en Vlaamse Rand ging.