Dag 3: 09/07/2012 (maandag)
Toch eerst eens het zwembad uitgeprobeerd: zalig warm water.
Daardoor wat te laat vertrokken voor onze afspraak op Jackson Square voor een
geleide wandeling (aangeboden door de stad). Eerst nog vlug ontbijt in het Grand
Café, gekend voor zijn Café-au lait en beignets (heel lekkere oliebollen, met
zeer veel poedersuiker overstrooid). De waiters zijn allemaal in het wit en je
kan de bedrijvigheid in de keuken van buitenaf volgen. Op de afspraakplaats
aangekomen blijkt dat de toer al begonnen is (het beginuur was een uur
vervroegd omwille van het warme, maar niet aangepast op de site). Dan weer zon
super vriendelijk aanbod: we mogen naar het centraal bureau gaan om te kijken
of we nog een extra gids kunnen krijgen. Dat kon, maar een paar uur later.
Toevallig is er op het verdiep eronder een bekend lokaal radiostation, WWOZ
(zie dag 1). We vragen en krijgen een persoonlijke, individuele rondleiding
door het radiostation, een niet-commerciële organisatie, maar met alles erop en
eraan. Heel toffe ervaring.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De gids brengt ons nadien naar de French Market voor de
rondleiding en vertelt allerlei interessante weetjes, oa. dat de Mississippi
toch wel af en toe een gevaar voor overstroming betekent, het verschil tussen de verschillende
kookstijlen die we proefden: Cajun (meegebracht door de Canadese immigranten in
Louisiana), Creoolse ( ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden) en Bayou,
waarvan de Jambalaya en de Louisiana Poboy een voorbeeld van is. Achter de Poboy leeft een echte legende: the PoBoy
legend started in the 1920s in New Orleans when streetcar workers went on
strike. A local restaurant wanted to help these men out when they visited the
restaurant and provide a lot of food for a small amount of money. They took
French bread and stuffed it with just about anything they could find. They
called the sandwich the Poor Boy for the men they were trying to help.
Through the years the name was shortened to PoBoy, which remains a Louisiana
tradition today (uit: AFC Enterprises, Inc.). Wij nemen onze Poboys met Margaritas
en Daiquiris
een kleine variatie op het thema.
Nu staat de Jazz Walk of Fame op ons programma, na een overtocht
over de Mississippi met de ferry (gratis). Leuke wandeling langs de rivier met
thema-punten (we kunnen de self guided audio tour volgen, op GSM gedownload),
waardoor we in stemming blijven door de muziekstukken die doorheen de audio
lopen.
We vinden nog wat toffe platenwinkels en een bluesbar:
voodoo-bar waar we wat blijven plakken met (ja, opnieuw) Margaritas.
Dan richting hotel, waar we onderweg weer een prachtervaring
hebben: een grote band, met een aantal heel jonge trommelaars, die een trots
optreden doen op straat.
Dan op naar de Preservation Hall, waar we al wachtend op het
optreden van 8 uur rechtstaand een pizza eten en een visbokaal met exotische
cocktail drinken. Het optreden is knap en veel te vlug voorbij. Het optreden
zelf was weeral schitterend. In ons ogen behaalt de Preservation Hall volledig zijn doel (de traditionele Jazz vereren en bewaren).
|