Je kent het vast wel... Je zit gezellig wat te drinken of een hapje te eten met vriendinnen en je knoeit wijn over je net nieuwe outfit. Of je hebt nieuwe lipstick gekocht en die valt tijdens het opbrengen uit je handen op je kleding... Erg vervelend allemaal, maar dan komt de vraag... Hoe krijg je de vlekken uit je kleding? Girlscene heeft een paar handige tips op een rijtje gezet.
Algemene tips:
1. Je krijgt vlekken het gemakkelijkst uit je kleding, wanneer je direct actie onderneemt. Je moet dus niet wachten totdat de vlek in je kleding is getrokken.
2. Gebruik bijvoorbeeld een papieren zakdoekje om zoveel mogelijk van het vuil weg te vegen. Dit moet je wel voorzichtig doen, omdat je anders het vuil verder in de stof wrijft.
3. Gebruik lauw water in combinatie met (af)wasmiddel. Dep met een doek verschillende keren op de vlek. Je kan ook wrijven, maar niet te hard anders wordt de vlek groter of krijg je pellen. Wat handig is, dat je een handdoek onder het kledingstuk legt.
4. Als een kledingstuk niet gewassen mag worden, mag je het alleen proberen schoon te deppen. Daarna kun je het beter naar de stomerij brengen.
5. Voor het verwijderen van vetvlekken bestaan allerlei vlekkenpastas. Deze pasta's laten meestal kringen achter, dus wees hierop voorbereid. Gebruik hiervoor een sterk absorberende doekje of een zakdoek, deze leg je aan de achterkant van de vlek.
En dan de meest vervelende vlekken
Lippenstift Lippenstift in je kleding? Een ideaal middeltje hiervoor zijn: luierdoekjes. Gewoon zachtjes over de vlek wrijven en daarna het kledingstuk wassen. Hoeft trouwens niet perse van Pampers te zijn, het kunnen ook gewoon de doekjes van de Lidl zijn. Wanneer dit niet werkt, kan je vaseline proberen. Dit smeer je op de vlek en daarna dep je de vlek met alcohol af. Vervolgens was je het kledingstuk met een vloeibaar wasmiddel of fijnwasmiddel.
Nagellak Nagellak is gemeen spul. Het is moeilijk te verwijderen zonder schade achter te laten. Nagellak lost op in aceton, maar dit werkt helaas niet voor alle stoffen.
Kauwgom Kauwgom in je kleding? Duw je kledingstuk gewoon in de vriezer. Wanneer de kauwgom (en je kleding) bevroren is, kan je de kauwgom er gemakkelijk afschrapen. Kauwgom krijg je er ook door boter en pindakaas af. Dit smeer je op de kauwgom, even laten intrekken en dan kan je het er met de botte kant van een mes zo afschrappen.
Bloed Verse bloedvlekken verwijder je geheel door ze te spoelen met koud water. En niet met warm water zoals de meeste mensen denken. Wanneer je met wam/heet water de vlek probeert te verwijderen, bevorder je het stollingsproces van het bloed. Waardoor de vlek keihard wordt. Oude bloedvlekken was je eerst voor met sodawater, of water met keuken-/zeezout. Eventueel laat je het kledingstuk een halve dag in zon oplossing staan. Daarna gewoon in de wasmachine wassen.
Koffie en chocolademelk Vlekken van koffie of chocolademelk behandel je door ze te weken, met wasmiddel in te wrijven en te wassen. Maar ook door vers citroensap of melk in de vlek te laten weken.
Rode wijn Bij rode wijn is het belangrijk dat je het direct opzuigt, dit doe je door zout op de vlek te strooien. Het maakt niets uit wat voor zout het is het mag keukenzout zijn, maar ook zeezout. Dit moet je rustig laten intrekken en daarna is het een kwestie van spoelen en wassen.
Pen Pennenstrepen haal je gemakkelijk weg met nagellak remover. Maar ook met een stukje keukenrol en wat (koffie)melk. Wat ook helpt is tandpasta, dit smeer je op de vlek en wrijf je meteen met een doekje schoon.
Voor meer tips voor vlekken, kun je de site van Omaweetraad.com raadplegen. Daar vind je echt handige tips, adviezen en huismiddeltjes!
De nieuwe modecollectie is binnen bij Otto. Tijd om na te denken over hoe jouw nieuwe garderobe er uit gaat zien! Je kunt de modetest doen bij Otto en superleuke prijzen winnen.
Nu denk je: wat heb je daar aan?! Nou, na de test weet je welk modetype jij bent, ontvang je gratis bezorging van je OTTO-bestelling t.w.v. 5,50 en maak je kans op een compleet verzorgd beautyweekend voor jou en 10 vriendinnen.
Jeans shorts: ze zijn natuurlijk gemaakt voor hete zomerdagen, maar eigenlijk is dat doodzonde. Want in belgie kun je zon broekje dan maar een paar weken of, in de slechtste gevallen, slechts een paar dagen aan. De oplossing? Een panty eronder!
Dat klinkt raar veel mensen worden vaak afgeschrikt door winterse dingen in de zomer, of andersom. Zoals laarzen in de zomer of een witte jeans in de winter. Maar feit blijft dat belgie nu eenmaal geen Middellands zee-klimaat heeft. Dus iets winters kan best in het zomerseizoen.
Zo zie je op druilerige zomerdagen veel meiden op straat lopen met een panty of legging onder hun (jeans)shortje. Een ideale oplossing én recessie-proof, want je kunt je kleding zo het hele jaar doordragen
Maxi dresses zijn superhip: lange jurken tot op de grond. Ze zitten heerlijk, je kunt je curves er lekker mee verbergen als je dat wilt en ze zijn lekker koel voor op warme dagen. Wij laten je de mooiste exemplaren zien!
Mango, 34,95
Gestuz, 139,95
Yumi, 48,49
En hoe combineer je die jurken nou? Op zich zijn ze al best opvallend, omdat ze zo lang en soms druk geprint zijn. Combineer ze dus met basic accessoires. Draag er simpele slippertjes of gladiatorsandaaltjes onder. Simpel tasje en bangle armbanden erbij en klaar ben je! Als het iets te koud is om de maxi dress zo te dragen, kan je er een colbert overheen doen of een kort vestje. Riempje om de taille en klaar ben je!
Esprit lanceert voor de winter leuke accessoires, die je winterse outfit zeker opfleuren! De kleuren variëren van heel subtiel tot aanwezig...Zoals de kleuren zeeblauw, rood, grijs en beige. Vooral de armbanden zijn apart en aanwezig qua kleur, erg leuk!
Hoewel studs vroeger meer tot de alternatieve scene hoorden, zijn ze nu superhip. Elke it-girl of fashionblogger heeft wel een kledingstuk of accessoire met studs in haar bezit. Het komt steeds meer in het straatbeeld.
Het fijne van studs is dat je ze op veel manieren kunt combineren, bij een chique outfit om het wat stoerder te maken, of een stoere outfit om het helemaal af te maken! Girlscene showt je de leukste accessoires met studs!
Bij Sustilo.nl hebben ze deze stoere tas in het grijs en zwart, voor 54,95.
Een beetje prijzig: 99,95 bij Sustilo.nl. Maar hij is dan wel heeeeel mooi!
In de herfstcollectie van New Yorker: Een superleuke studded tailleriem voor 9.95. Erg leuk voor over een jurkje!
De tassen mogen weer knallen! De felle kleuren zijn namelijk weer helemaal terug. Citroengeel, pimpelpaars, fluorroze, vuurrood, zeegroen noem het maar op Hoe feller hoe beter.en hoe groter
Rihanna, Mary Kate Olsen en Rachel Bilson met een felle, gele tas.
48,50 via Asos.com
79,90 via Otto.nl
Schoudertas van V&D, 12
Anne Hathaway met een blauw tasje van Chanel.
19 via Wehkamp.nl
Roze strandtas van Cheap Monday, via Welikefashion.com 13,45 bron:girlscene
Overal zien we hoge hakken en chique laarzen, we zouden bijna de stoere sneakers vergeten! En daarom zet ik voor jou de mooiste, leukste en stoerste sneakers voor dit najaar op een rijtje.
190 g chocolade Truffé 1/4 liter melk 2 eidooiers 50 g poedersuiker 1 dl room 1 takje tijm
Bereiding :
Breek de chocolade in stukjes. Klop de suiker en de eidooiers tot een bijna witte crème. Breng de melk aan de kook, samen met de tijm. Giet beetje bij beetje de hete melk al roerend door het eimengsel. Verwarm het geheel op een laag vuur en al roerend met een houten lepel tot een crème. De crème is klaar wanneer je een streep door de crème op de lepel kunt trekken. Los de chocolade op in de crème. Giet ze in potjes en laat het opstijven in de koelkast.
Gebruik eventueel crème anglaise uit de handel. Zo vermijdt u het deel van het recept in kleur.
300 g suiker 275 g gesmolten boter 6 eieren 100 g bloem 400 g (16 stukjes) Côte dOr Culinaire chocolade 50 g verbrijzelde noten en enkele hele noten Een vierkante of rechthoekige bakvorm
Bereiding :
De oven voorverwarmen op 160-180°C.
Vermeng de suiker en de gesmolten boter.
Voeg er de dooiers bij en het tot sneeuw geklopte eiwit. Dan de bloem. Blijf mengen tot u een romige bereiding hebt.
Laat de Côte dOr chocolade smelten (16 stukjes) in de micro wave (met wat water) of au bain-marie.
Voeg de gesmolten chocolade bij het mengsel (suiker, boter, eieren, bloem) en doe er wat verbrijzelde noten bij.
Giet het mengsel in de beboterde vorm (niet helemaal vullen !) en laat het deeg ongeveer 40 minuten bakken. Let er op dat er zich een mooi korstje vormt terwijl de rest smeuïg blijft.
Om op te dienen : laat de brownie afkoelen, snijd hem in vierkante porties en serveer ze in papieren vormpjes. Leg er wat opgeklopte room overheen. Werk af met brokjes donkere chocolade en verbrijzelde noten.
Ingrediënten :
200 g Puur Hazelnoten 125 g boter 125 g poedersuiker 1 ei 150 g zelfrijzende bloem 1 snuifje zout
Bereiding :
Vermeng de op kamertemperatuur gebrachte boter met de suiker en roer er het hele ei door. Vermeng het geheel met de gezeefde bloem, het zout en de in stukjes gebroken chocolade. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in kleine hoeveelheden (1 theelepel) op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Laat voldoende afstand tussen de hoopjes deeg, het zal voor een deel uitzetten. Bak het deeg gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 175°. Laat de koekjes afkoelen op een rooster waar ze krokant zullen worden.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!