Categorieën
  • apen (6)
  • de giraf (8)
  • de olifant (8)
  • heyena's (0)
  • krokodil (7)
  • Leeuw (5)
  • neushoorn (9)
  • nijlpaard (7)
  • stokstaartje (5)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    natuurblog
    HET blog voor dieren in het WILD!!!
    31-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.leeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    De leeuw is een groot roofdier. Hij heeft een soepel lichaam waarmee hij vele dingen kan. Ook kennen we de leeuw door zijn kracht en woest gedrag, daarom noemen we de leeuw ook wel de “Koning de dieren”. De leeuw behoort bij de katachtige. Die katten familie kun je in twee groepen delen: de kleine en de grote katten bijv. poes/ tijger. Ze hebben dus vele dingen gemeen, een ruwe tong kunnen hun nagels intrekken enz. De leeuw is een zoogdier met een mooie vacht, het zijn goede jagers. Zijn sterk gespierde lichaam heeft een flexibele ruggengraat, maar de staart is een heel belangrijk onderdeel van zijn lichaam. Met de staart houd hij zich in balans of hij nu rent, loopt, klimt of zwemt. Zwemmen doet hij alleen in een noodgeval, want net zoals de kat houd hij niet van water.

    31-08-2012 om 20:51 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Leeuw
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het stokstaartje
     Het lijf
    Ik geven jullie nu info over de belangrijkste lichaamsdelen

    Zo als:

    De staart
    De ogen
    De snorharen
    De oren
    De bek
    De neus
    De klauwen

    De staart:

    Het stokstaartje heeft een lange staart om zichzelf in evenwicht te blijven als hij recht op staat. En het is erg makkelijk bij het vechten want als hij vecht slaat hij de ander met zijn staart en bijt hem. Dat doen stokstaartjes om een vrouwtje te krijgen.

    Ogen:

    Het stokstaartje kan heel goed zien. Hij ziet bijvoorbeeld het verschil tussen een gier en een arend. Dat is wel fijn want een arend lust wel een lekker stokstaartje en een gier niet. Een stokstaartje kan goed zien net voor het donker als het schemerig is.

    De snorharen

    Stokstaartjes gebruiken de snorharen om in het pikken donker te kunnen voelen waar ze zijn.

    Oren:

    Zijn gehoor is net zo goed als dat van de mens de oren gebruiken ze ook voor als de wacht

    De bek:

    Een stokstaartje heeft scherpen tandjes in zijn bekje dat is zo omdat hij een vleeseter is. Een stokstaartje heeft ongeveer 18 tandjes; 10 kiezen en 2 hoektanden en 6 voortanden.

    de neus

    Stokstaartjes kunnen heel goed ruiken wel beter dan een mens. Een stokstaartje moet ook wel goed ruiken want in de holen is het donker en dan zien ze niets. Daarvoor gebruiken ze hun neus daarmee kunnen ze goed ruiken of er soortgenoten voor hem staan en of of er gevaar is. Met hun neus kunnen ze ook ruiken of er en prooi is.

    De klauwen

    De klauwen van een stokstaatje zijn klein maar wel snel en lijken op honden pootjes. De klauwen ze zijn erg snel met het graven. De klauwen zitten dicht bij de buikjes. Met de scherpe klauwen verdedigen ze zichzelf. Aan de klauwen zitten scherpen nagels.

    31-08-2012 om 20:48 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:stokstaartje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het storkstaartje
    De geboorte

    Een vrouwtje is ongeveer 11 weken zwanger. Ze kan 2 tot 5 jongen krijgen. Wanneer een vrouwtje jongen heeft gekregen, verandert er de eerste dagen niets in haar gewoonten. Ze brengt haar dagen buiten het hol door, op zoek naar voedsel. Intussen worden de jongen bewaakt door andere stokstaartjes. De moeder kan dan samen met de rest op jacht en voldoende eten. Hierdoor is ze in staat haar jongen voldoende melk te geven. Na drie maanden hoeven de jongen niet meer bij hun moeder te drinken. De volwassen dieren die op hen passen, brengen de jongen hun eerste prooidieren. De moeder leert hen pas zelf voedsel te vangen als ze in staat zijn haar tijdens de jacht te volgen. Een jonge is naar een half jaar al volwassenen. Een vrouwtje kan soms wel 3 keer per jaar zwanger zijn. De jongen kunnen 1 uur na de geboorte al lopen.

    31-08-2012 om 19:15 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:stokstaartje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stokstaartje
     De jacht en het eten

    Veel woestijndieren zijn `s nachts actief, maar het stokstaartje overdag. Het grootste gedeelte van de dag zijn stokstaartjes met hun neus op de grond op zoek naar larven. Ze snuffelen rond, waarbij ze met hun klauwen of neus in de bodem graven. Ook keren ze stenen om en onderzoeken ze boomstronken. Ze zijn gek op insecten, maar eten ook schorpioenen, hagedissen en kleine knaagdieren. Als een stokstaartje een schorpioen vindt, slaat hij er krachtig met de voorpoten op om hem dood te slaan. Stokstaartjes doen alles samen behalve eten dan zorgt iedereen voor zichzelf. Als een van de stokstaartjes een grote prooi grijpt, gaat hij deze op afstand van de andere opeten. Komen ze dichterbij, dan gaat hij er grommend met de prooi vandoor. Drinken doen ze nauwelijks. Alle vocht die ze nodig hebben halen ze uit het voedsel. Hun gebit maken ze na het eten schoon met hun lange nagels De jacht en het eten.


    31-08-2012 om 19:14 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:stokstaartje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het stokstaartje
    Mijn familie onder de grond

    Hij heeft ongeveer 90 gangen en 6 kamers. Stokstaartjes kwamen voor in de droge gebieden van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ze leven in Deze groepen leven vaak in holen van grondeekhoorns, die ze naar hun eigen behoeften aanpassen. Wanneer de grond na een regenbui wat zachter is beginnen ze te graven en verdwijnen ze onder de grond. Ze graven tunnels van zo'n 15 cm in doorsnee en tot twee meter diep. Onder de grond ontstaat er zo een netwerk van tunnels die met elkaar in verbinding staan. Er zijn verschillende kamers in de tunnels, zoals een 'slaapkamer', een kamer waar de jongen worden grootgebracht en 'wc-ruimtes', waar ze hun behoeften doen. De tunnels zijn op sommige plaatsen iets breder, zodat de stokstaartjes zich kunnen omdraaien. De holen bieden de stokstaartjes beschutting tegen de nachtelijke kou en vijanden. Als de stokstaartjes wakker worden dan gaat er altijd een naar buiten om te kijken of de buurt veilig is. Als het niet veilig is dan zegt hij dat tegen de anderen stokstaartjes als de kust wel veilig is dan haalt hij de rest ook naar boven.

    31-08-2012 om 19:12 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:stokstaartje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stokstaartje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1. Wat is een stokstaartje 

    De wetenschappelijke naam van een stokstaartje is Suricata suricatta. Om te bewaken zit er voortdurend een van de dieren recht overeind om de omgeving af te spieden. Als de waker alarm slaat vluchten de beesten in hun holen. Stokstaartjes leven in rotsachtige gebieden van zuidelijk Afrika. Een stokstaartje is een zoogdier. Een stokstaartje is ook een roofdier. stokstaartjes zijn 25 tot 35 cm lang en de staart is 18 tot 25 cm dus bij elkaar 50 cm ongeveer. Een stokstaartje kan ongeveer 10 tot 15 jaar oud worden een stokstaartje weegt ongeveer 600 g tot 1 kg. Ze leven in groepen van ongeveer 30 stokstaartjes dat kunnen 2 of 3 families zijn. Ze leven onder de grond en in rots spleten.

    31-08-2012 om 19:11 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:stokstaartje
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwtjes over het nijlpaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nijlpaard sterft in zwembad van hotel
    bizar

    31-08-2012 om 18:55 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.apen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mensapen hebben geen staart en geen kale plekken op hun achterste, zoals die uit Azië en Afrika. Mensapen zijn groter en intelligenter dan de gewone apen. Tussen de mensapen en de gewone apen staan dieren die Gibbons worden genoemd. Gibbons zijn erg slim. Zij hebben geen staart, maar wel kale plekken op hun achterste. De armen van een Gibbon zijn wel twee keer zo lang als zijn lichaam. Ze leven in bomen in wildernissen van Zuid-Oost-Azië. Het zijn fantastische acrobaten en erg luidruchtige dieren.

    31-08-2012 om 00:00 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:apen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.apen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    oerang-oetangs zijn zeldzame maar ook schuwe apen die alleen voorkomen op Sumatra en Borneo. Ze hebben erg lange armen en als ze oud zijn worden ze erg zwaar. meestal leven ze alleen of paren met hun jong.De oerang-oetan eet eigenlijk alleen maar vruchten, omdat dit het voornamelijkste is.

    31-08-2012 om 00:00 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:apen
    30-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.neushoorn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    voortplanting
    Als een dwergnijlpaard 5 jaar oud is kan ze in
    verwachting raken. De     zwangerschap duurt zes tot zeven maanden.
    Soms krijgt ze twee kalfjes, meestal maar
    eentje.
    De kalfjes worden op het land geboren en wegen ongeveer
    6 kilo
     
    voortbestaan
    Er zijn veel minder dwergnijlpaarden dan gewone
    nijlpaarden. In het wild     komen ze niet zoveel meer voor. Dit komt omdat het
    tropische woud wordt gekapt     en veel moerasgebieden worden gebruikt voor
    landbouw.
    Dwergnijlpaarden leven nog wel in nationale parken waar
    ze worden beschermd.En er worden veel dwergnijlpaarden in dierentuinen
    gehouden zolas bijvoorbeeld Burgers Zoo bij Arnhem.

    30-08-2012 om 21:31 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het nijlpaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Land/water
    Het dwergnijlpaard kan goed zwemmen, maar hij zwemt niet zoveel als een gewoon nijlpaard. Dit komt omdat zijn ogen en neus iets lager op zijn kop zitten.
    Als hij zwemt moet hij verder omhoog uit het water komen om te zien en adem te halen. Bij gevaar zal hij dan ook eerder wegrennen dan in het water duiken.
    Voedsel
    Het dwergnijlpaard eet het liefst waterplanten, gras wortelen, bladeren en vruchten.
    Overdag is hij in het dichte woud en rond drie uur 's middags krijgt hij honger.
    Hij eet zich een tunnel door het dichte woud en kan wel dooreten tot middernacht

    30-08-2012 om 21:20 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het nijlpaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het dwergnijlpaard
    Zoals je al in de naam hoort is het dwergnijlpaard kleiner dan een gewoon nijlpaard. Hij wordt ongeveer 80 cm. hoog en 1.95 meter lang.
    Hij weegt tussen de 180 en 270 kilo en kan ongeveer 35 jaar oud worden.
    Woongebied
    Het dwergnijlpaard leeft in west afrika, bijvoorbeeld in Liberia en de Ivoorkust.
    Hier is veel dicht tropisch regenwoud met stroompjes en daar houdt hij van. Hij leeft alleen, niet in kuddes.

    30-08-2012 om 21:18 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het nijlpaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen het gewone nijlpaard

    Het nijlpaard is het grootste zoogdier dat leeft in
    zoetwater. Het brengt het
    grootste deel van zijn leven in het water door. 's
    Nachts komen ze aan land
    om te grazen. Een mannetjes nijlpaard heet een stier, de
    vrouw is een koe.
    en het jong een kalf. Het nijlpaard leeft in het midden
    van Afrika.
    Nijlpaarden staan er bekend om dat ze erg gevaarlijk
    zijn.

    30-08-2012 om 21:13 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het nijlpaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    een gewone nijlpaart
    Een nijlpaard is een groot en zwaar dier. Hij weegt wel 3000 kilo, net zoveel als 120 kinderen!, en wordt 1.5 meter hoog.
    Zijn grote kop heeft een supergrote bek van 50 cm. breed.
    Hij heeft gigantische tanden en kiezen. Zijn hoektanden wegen wel 4 kilo per stuk.
    De poten van een nijlpaard zijn kort en dik. De voeten hebben vier tenen die met zwemvliezen aan elkaar vast zitten.
    Woongebied
    De nijlpaard komt voor in afrika van de sahara tot aan Namibie en zuid afrika. Hij is het liefst in het water in riveieren en meren, zo'n 16 uur per dag. Nijlpaarden leven in kuddes.
    Land/water
    Overdag zijn nijlpaarden meestal in het water. Hij kan dan ook goed zwemmen. Ook loopt hij over de bodem van het water. Soms hijst hij zich even op het land om te zonnebaden, dan veranderd zijn huid van kleur. Dat is pegment; een soort ingebouwde zonnebrandcreme die zijn huid beschermt tegen de zon.
    Omdat zijn neus en ogen heel hoog op z'n kop zitten kan hij helemaal kopje onder gaan en toch ademen en kijken.
    Onder water kan hij wel 5 minuten zijn adem inhouden, hij doet zijn ogen en neus dicht.
    Voedsel
    's nachts gaat het nijlpaard op zoek naar voedsel. Hij loopt dan wel 30 km.    
    Hij eet het liefste gras en vruchten en ook wel waterplanten.

    30-08-2012 om 21:13 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het nijlpaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vootrplanting

    Het nijlpaard kalfje wordt na ongeveer 8 maanden zwangerschap geboren in het water. Direct na de geboporte zwemt het jong naar boven om lucht te happen. Hierna gaat ze drinken bij de moeder. dat kan ook onder water. Na een paar weken gaan ze samen weer terug naar de kudde.
    Veel kalfjes worden gedood voor ze 1 jaar oud zijn. Krokodillen, leeuwen en luipaarden vallen hun aan. Als ze eenmaal volwassen zijn kan een nijlpaard wel 50 jaar oud worden.
    Gevaarlijk !
    Een nijlpaard is groot en lomp. Als hij schrikt rent het water in en stormt hij zo over je heen als je in de weg staat. Je moet dan ook nooit tussen een nijlpaard en het water gaan staan. Er worden meer mensen door nijlpaarden gedood dan enig ander dier. Na zonsondergang als ze gaan eten kun je beter uit de buurt blijven.

    30-08-2012 om 21:13 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:nijlpaard
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuws over neushoorn

    Acht dode neushoorns gevonden

    Een ondergelopen straat in Rockhampton 
    (meer weten kijk dan op deze website http://jeugdjournaal.nl/item/330138-acht-dode-neushoorns-gevonden.html)

    Zeldzame minineushoorn gevangen

    Een ondergelopen straat in Rockhampton 
    (meer weten kijk dan op deze website http://jeugdjournaal.nl/item/325369-zeldzame-minineushoorn-gevange

    30-08-2012 om 21:02 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:neushoorn
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bescherming
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bescherming

    In de vorige eeuw leefden er 100 keer zoveel neushoorns als nu.

    Door alle bedreigingen zijn de aantallen van alle soorten neushoorns erg afgenomen. In totaal leven er ongeveer nog 12500.

    1. Van de Zwarte neushoorn leven er ongeveer nog 2400.

    2. Van de Witte neushoorn leven er ongeveer nog 7550.

    3. Van de Indische neushoorn leven er ongeveer nog 1900.

    4. Van de Javaanse neushoorn leven er ongeveer nog 65.

    5. Van de Sumatraanse neushoorn leven er ongeveer nog 460

    30-08-2012 om 17:36 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:neushoorn
    26-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijanden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vijanden

    Van nature hebben neushoorns weinig vijanden. Af en toe wordt een jonge neushoorn aangevallen door een leeuw of krokodil, maar als die de moeder achter zich aankrijgt is hij nog niet jarig! Zijn grootste vijand is de mens. Neushoorns zijn erg geliefd om hun hoorns. De mensen doden vele neushoorns om van hun hoorns medicijnen en voorwerpen, zoals handvaten voor dolken, te maken. Vooral in China, Zuid-Korea, Thailand en Taiwan wordt nog steeds de hoorn van de neushoorn gebruikt voor medicijnen

    26-08-2012 om 09:09 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:neushoorn
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.leefwijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leefwijze

    Neushoorns leven meestal alleen. Als je er meer bij elkaar ziet, is het bijna altijd het vrouwtje met haar jongen. Na een draagtijd van ongeveer 16 maanden komt het jong ter wereld. Om de 3 of 4 jaar wordt een broertje of zusje geboren.

    Alleen de witte neushoorns leven in groepen en zijn zeer sociaal. Het mannetje leeft alleen in een groot gebied en geeft de grenzen van zijn territorium aan met poep en plas. Ze houden ervan om in de modder te rollen of lekker te liggen. Om af te koelen kunnen ze uren in de modder liggen.

    26-08-2012 om 09:05 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:neushoorn
    09-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel leefwijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voedsel

    Wat eten en drinken neushoorns eigenlijk?

    Alle neushoorns zijn planteneters en geen vleeseters. Ze eten veel. Wel tientallen kilo’s gras, blaadjes en vruchtjes per dag. En ze drinken nog meer. Soms wel 100 liter water op een dag.

    De witte neushoorn eet voornamelijk gras. Hij kan met zijn brede lippen goed kort gras plukken. Vandaar dat hij ook wel de breedlip-neushoorn wordt genoemd. De andere neushoorns knabbelen vooral aan bladeren en twijgjes. Vooral de zwarte neushoorn kan dat heel goed met zijn puntige bovenlip. Hieraan dankt hij ook zijn bijnaam puntlip-neushoorn.

    Leefwijze

    Neushoorns leven meestal alleen. Als je er meer bij elkaar ziet, is het bijna altijd het vrouwtje met haar jongen. Na een draagtijd van ongeveer 16 maanden komt het jong ter wereld. Om de 3 of 4 jaar wordt een broertje of zusje geboren.

    Alleen de witte neushoorns leven in groepen en zijn zeer sociaal. Het mannetje leeft alleen in een groot gebied en geeft de grenzen van zijn territorium aan met poep en plas. Ze houden ervan om in de modder te rollen of lekker te liggen. Om af te koelen kunnen ze uren in de modder liggen.

    09-08-2012 om 22:04 geschreven door muntthee1  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:neushoorn


    twijfel niet om iets in het gastenboek te schrijven!!!!
    Gastenboek
  • hey
  • mooi blog
  • tv
  • Ik heb een spelletje bedacht!!!
  • Renovatie

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Rondvraag / Poll
    wat is jou favoriet wild dier?
    giraf
    olifant
    apen
    neushoorn
    krokodil
    nijlpaard
    luipaarden
    heyena's
    leeuw
    Bekijk resultaat



    Foto

    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs