De Gouw (Engels: The Shire) (Westron: Sûza) is een streek uit de boeken van J.R.R. Tolkien. Het is het thuisland van de Hobbits en is gelegen in het noorden van Midden-aarde in Eriador.
Stichting
De Gouw is in 1601 van de Derde Era gesticht door de gebroeders Marco en Blanco met een grote aanhang Breeg verlieten om nieuw land op te zoeken. Ze kregen van de koning van Arthedain, Argeleb III toestemming om de Baranduin (Brandewijn) over te steken. Daar stichtten ze een nieuw land, de Gouw. In de volgende jaren kwamen er veel meer Hobbits in de Gouw wonen, in ruil daarvoor hoefden ze van Argaleb III, die als koning van Arthedain ook de Gouw bezat, enkel de wegen en bruggen in de Gouw te onderhouden, de boodschappers van de koning helpen en zijn heerschappij erkennen.
Geografie
De oorspronkelijke Gouw is het gebied tussen de Brandewijn in het oosten en de Torenheuvels in het oosten. Dat gebied is onder te verdelen in het noorder-, zuider-, ooster-, en westerkwartier. Later kwamen daarbij de westmark en de oostmark, oftewel Bokland, het gebied tussen de Brandewijn en het Oude Woud dat werd 'gekoloniseerd' door de familie Brandebok. In de Gouw waren veel kleine dorpjes, maar geen steden. Ook was er weinig in de richting van een hoofdstad, behalve dan Grotedelft waar de burgemeester zetelde.
Klimaat
Het klimaat van de Gouw is een gematigd zeeklimaat, te vergelijken met Zuid-Engeland. Echt strenge winters en hete zomers komen weinig voor, en ook sneeuw valt er zelden. In het noorden is het gemiddeld iets kouder (op de hoge heiden in het Noorderkwartier valt vaker sneeuw) en in het zuiden iets warmer (het pijpkruid groeit daar).
Gezag
Een echte regering kende de Gouw niet, de meeste macht lag bij de hoofden van de families. Weliswaar viel de Gouw in het begin onder Arthedain, maar de koning bemoeide zich weinig met de Gouw en zorgde in feite enkel dat er indien nodig een leger was om dreigingen af te slaan. Toen Arthedain uiteindelijk ten onder ging en Eriador verwilderde, werd de rol van de koning overgedragen aan het Dinghoofd, die meestal het hoofd van de familie Toek was. Maar de enige taak die het Dinghoofd had was het bij noodgevallen bij elkaar roepen en leiden van een groep hobbits om het noodgeval te bestrijden, maar omdat noodgevallen in de Gouw zeldzaam waren geworden was dit eigenlijk vooral een erebaantje geworden. De functie die nog het dichtst bij staatshoofd kwam was de functie van de burgemeester van Grotedelft. Die had allerlei ceremoniële functies en was daarnaast Directeur van de posterijen en leider van de 12 zogenaamde Drosten, die min of meer de functie van wijkagenten hadden, licht bewapende grenswachten en ordehandhavers die voornamelijk de taak hadden ervoor te zorgen dat de sporadisch voorbijreizende Dwergen en andere wezens zich binnen de grenzen van de Gouw netjes gedroegen. Sam Gewissies bekleedde dit ambt zeven termijnen van zeven jaar.
Strenge Winter
De winter van 1311-12 Gouwtelling was een van de recentste dramatische gebeurtenissen, waarbij de Hobbits honger en kou leden en het bovendien moesten opnemen tegen witte wolven die de bevroren Brandewijn overstaken. Gandalf bood de Hobbits hulp. Saruman ontdekte eveneens de Gouw en begon naar Gandalfs voorbeeld te roken. Hiervoor kocht of verduisterde hij pijpkruid dat naar Isengard werd gebracht.
Slag bij Bijwater
Niet lang na het vertrek van Frodo neemt Saruman de Gouw min of meer over, en tiraniseert de Hobbits met een soort half-orks. Als Frodo met Sam, Merijn en Pepijn terugkeert zien ze alle ellende die Saruman heeft aangericht. Ze trommelen de Hobbits op en ontketenen een opstand. Het hoogtepunt is de slag bij Bijwater, een schermutseling tussen de hobbits en half-orks die door de hobbits wordt gewonnen. Hierna gaan ze naar Balingshoek waar Saruman intrek heeft genomen met Gríma. Frodo begint een gesprek met Saruman, die in het gesprek Gríma (die erbij staat) nogal vernedert. Gríma doodt Saruman met een messteek en wordt als hij probeert te vluchten geraakt door een aantal hobbitpijlen. Hierna keert de rust weer in de Gouw.
De wederopbouw
geplunderd, verwoest en verpest. Veel bomen zijn omgehakt en er zijn stenen gebouwen gebouwd in plaats van de typische Hobbitholen. Wanneer de vrede is weergekeerd, wordt de Gouw met man en macht in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Dankzij het geschenk van Galadriel aan Sam groeit en bloeit alles als nooit tevoren en 1420 Gouwtelling is het meest vruchtbare en voorspoedige jaar Door de tirannie van de vreemdelingen is de Gouw dat de Gouw ooit gekend heeft. Ook worden er in dit jaar uitzonderlijk veel kinderen geboren.
De Gouw ligt in het gebied van Arnor, hoewel de Hobbits altijd zichzelf bestuurd hebben en meestal met rust gelaten werden door de 'grote mensen'. Wanneer het koninkrijk hersteld is onder koning Aragorn stelt deze de regel in dat de Gouw niet betreden mag worden door grote mensen zonder toestemming van de Hobbits. Effectief is de Gouw dus ook in de Vierde Era een zelfstandig land.
Klik op de kaart om een grote afbeelding te openen.