Je kan heel wat energie besparen door de volgende trics toe te passen.
Je kan dit toepassen op het koken van rijst, stoofpotjes, lange suddergroenten,...
Principe; je kookt je eten heel goed tot de pot warm heeft, dan zet je je pot
in een hooikost, onder een hooimadam, in bed onder je dekbed of mijn favoriet in de zetel !
Je zet eronder een deken, dan een katoenen handdoek en erop gooi je nog een paar
dekentjes . Je laat het geheel een half uur of uur staan, afhankelijk van wat je kookt.
Als pot kan je een stoomkoker gebruiken of een gewone kookpot.
Bv.
rijst
breng het water met de rijst aan de kook, volgens de verpakking, laat het water
goed doorkoken 3-tal minuten tot ook je kookpot goed heet is,
zet hem dan op een plaats naar keuze voor een half uur (witte rijst) uur (volle rijst)
gekookte wortelen
breng een bodem water met de fijngeneden wortelen aan de kook
laat 3-tal minuten goed doorkoken tot de pot heet is,
dan op plaats naar keuze voor een half uurtje
stoofpot
doe je best in een stoomkoker, deze blijft heel lang heet,
bv. linzenstoofpot klaarmaken , dan eventjes 3 minuten goed heet koken met deksel
dan op plaats naar keuze, zeker 1 uur-1u30
Voordeel ervan, niets kan aanbakken, je kan het gerust nog een half uurtje langer laten staan,
je verbruikt geen energie meer van zodra het van het fornuis komt.
Ga en experimenteer !
20-02-2014 om 00:00
geschreven door Miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :klimaatkoken
Tags :klimaatkoken, energie zuinig koken, hooikist, hooimadam, dekbed, zetel