Foto
Foto
Handige links
  • ALLES OVER HET WK
  • FORUM
  • BLOG MEGABIKE VOORJAAR 2010
  • WEBSITE MEGASCORE WK 2010
  • Foto
    Megascore WK 2010
    Scoor zelf tijdens het WK
    02-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    GROEP H - ZWITSERLAND

    Zwitserland wist op het WK in 2006 de tweede ronde te bereiken. De Zwitsers eindigden toen eerste in groep G, met onder andere Frankrijk. In de tweede ronde werden de WK-aspiraties in de ijskast gezet, doordat Oekraïne na strafschoppen te sterk was. Zal het Zwitserland, onder leiding van Ottmar Hitzfeld, wel lukken om verder te komen? De Roden zullen in groep H moeten afrekenen met Spanje, Honduras en Chili.


    De bondscoach: Ottmar Hitzfeld

    Hitzfeld werd in 2008 aangesteld door de Zwitserse voetbalbond. De ervaren oefenmeester verving na het EK van 2008 Jakob Kuhn, die op het EK in eigen land teleurstelde. De aanstelling van Hitzfeld was voor het EK al bekend gemaakt.
    Het is voor Hitzfeld zijn eerste WK als trainer. Voordat hij begon bij de Zwitsers maakte hij naam bij het Duitse Bayern München. Van 1998 tot 2008 stond hij daar zeven seizoenen op de loonlijst. De trainerscarrière van de geboren Duitser begon bij SC Zug. Eén jaar later vertrok de trainer naar FC Aarau, waar hij vier seizoenen de leiding had. Ook na zijn avontuur bij Aarau vond Hitzfeld de tijd voor een club buiten Zwitserland nog niet rijp: hij vertrok naar Grasshoppers.

    In 1991 vertrok de oefenmeester toch, naar zijn geboorteland Duitsland. Hij tekende een contract bij Borussia Dortmund, waar hij zes jaar de verantwoordelijke was over het eerste elftal. In zijn periode in Dortmund won de trainer tweemaal de Duitse Bundesliga. In zijn laatste jaar bij Die Borussen won hij de Champions League en werd hij uitgeroepen tot de World Coach Of The Year.

    In 1998 begon zijn jarenlange carrière bij Bayern München. Hij werd vijfmaal kampioen bij Die Rekordmeister en won bovendien de Champions League. Het beste jaar van Hitzfeld was ongetwijfeld 2001. Hij werd Duits kampioen, pakte de Champions League en won de wereldbeker. Als kers op de taart werd hij voor de twee keer in zijn carrière uitgeroepen tot de World Coach Of The Year.


    De selectie

    Doel:
    Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Johnny Leoni (FC Zürich) en Marco Wölfli (BSC Young Boys).

    Verdediging: Mario Eggimann (Hannover96), Stéphane Grichting (AJ Auxerre), Stephan Lichtsteiner (Lazio Roma), Ludovic Magnin (FC Zürich), Phillipe Senderos (Arsenal), Steve von Bergen (Hertha BSC) en Reto Ziegler (Sampdoria).

    Middenveld: Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Valon Behrami (West Ham United), Gelson Fernandes (Saint-Étienne), Benjamin Huggel (FC Basel), Gökhan Inler (Udinese), Marco Padalino (Sampdoria), Roland Schwegler (FC Luzern) en Xherdan Shaqiri (FC Basel).

    Aanval: Eren Derdiyok (Bayer Leverkusen), Blaise N'Kufo (FC Twente), Alexander Frei (FC Basel), Albert Bunjaku (1. FC Nürnberg) en Hakan Yakin (geen club).


    Speler uitgelicht: Alexander Frei

    Frei is met 35 treffers voor de Zwitserse nationale ploeg topscoorder aller tijden. De speler van FC Basel debuteerde op 4 maart 2001 in de nationale ploeg, zijn eerste grote toernooi kwam pas in 2004. Het WK van 2002 werd door de Zwitsers gemist.

    De sterspeler van Zwitserland begon zijn carrière bij FC Basel, waar hij weinig aan spelen toe kwam. Via FC Thun, FC Luzern en Servette FC kwam hij in 2003 voor het eerst in het buitenland terecht. Bij het Franse Stade Rennes speelde hij honderd competitiewedstrijden, waarin hij 47 treffers maakte. Een moyenne waar menig spits jaloers op kan zijn. In 2005 werd hij met twintig doelpunten topscoorder in Frankrijk. Zijn goede prestaties in de Ligue 1 waren voor Borussia Dortmund de reden om hem in 2006 naar Duitsland te halen. Zijn periode in Dortmund liep echter uit op een teleurstelling. In drie jaar kwam hij slechts 32 keer binnen de lijnen. Toch wist hij zestien treffers te maken, waardoor hij gemiddeld één treffer per twee wedstrijden maakte. In 2009 keerde Frei terug naar FC Basel, waar hij nog steeds onder contract staat.


    YouTube


    WK-kwalificatie

    Zwitserland wist op voorhand dat de kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika mogelijk was. De Zwitsers waren in groep twee ingedeeld met Griekenland, Letland, Israël, Luxemburg en Moldavië. Een groep met mogelijkheden voor de Roden. Het begin was echter dramatisch. In de thuiswedstrijd tegen Luxemburg werd met 1-2 verloren. De eerste drie 'zekere' punten werden gelijk cadeau gedaan.

    De tweede wedstrijd, wederom in eigen huis, leverden wel drie punten op. Letland werd met 2-1 verslagen. FC Twente-spits Blaise N'Kufo maakte de winnende treffer. De ervaren aanvaller was in de wedstrijd tegen Luxemburg ook al trefzeker. Ook in Griekenland was N’Kufo trefzeker. Op bezoek bij de Grieken werd het 1-2, waardoor de kwalificatie weer in het vizier kwam van het Midden-Europese land.

    Drie duels voor het einde van de kwalificatie zetten de Zwitsers een grote stap richting het WK. De thuiswedstrijd tegen Griekenland werd met 2-0 gewonnen. Eerder werd er simpel gewonnen van Moldavië en Israël. In de eerste wedstrijd lieten de Zwitsers dure punten liggen, daarna werd de machine niet meer gestopt. De definitieve kwalificatie kwam tegen Israël. De Zwitsers wisten dat één punt voldoende was en behaalden dat punt: 0-0. Het is voor de tweede opeenvolgende keer dat Zwitserland zich plaatste voor een WK-eindronde.


    WK-geschiedenis

    Het is voor Zwitserland de aankomende zomer de zevende keer dat het deelneemt aan het WK. Het beste resultaat werd lang geleden gehaald. In 1954 haalde Zwitserland de kwartfinale. In 1998 en 2002 ontbraken de Zwitsers in Frankrijk en Japan/Zuid-Korea. Op het WK van 2006 in Duitsland waren de Midden-Europeanen wel van de partij en haalden ze plotseling de tweede ronde.

    In een groep met Frankrijk, gastland Zuid-Korea en Togo werd Zwitserland eerste. Tegen Togo en Zuid-Korea werd gewonnen en de Fransen werden op 0-0 gehouden. In de tweede ronde was Oekraïne de tegenstander. In een erg matige wedstrijd werd het 0-0, waardoor er een verlenging nodig was. Ook na het extra half uur werd er niet gescoord, zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Tot overmaat van ramp miste Zwitserland elke strafschop, zodat de Oekraïners simpel met 3-0 zegevierden.


    Voorspelling

    In de groepsfase liggen er genoeg kansen voor de Zwitsers. Tegen Chili en Honduras worden de drie punten verwacht, terwijl Spanje duidelijk de favoriet is. De tweede plek achter de Europees kampioen van 2008 is daarom de doelstelling. Vervolgens zal Zwitserland het in de achtste finale moeten opnemen tegen Brazilië, Portugal, Ivoorkust of Noord-Korea.

    Er van uitgaand dat Zwitserland als tweede eindigt is de nummer één van groep H de tegenstander. Die strijdt zal waarschijnlijk gaan tussen Portugal en Brazilië. Die wedstrijd lijken de Zwitsers op voorhand al te verliezen. De kans is daarom groot dat de achtste finale het eindstation is van de ploeg van Ottmar Hitzfeld.

    Bron: Soccernews.nl

    02-06-2010 om 15:22 geschreven door Cerdo


    01-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    GROEP G - NOORD-KOREA

    De communistische dictatuur van Noord-Korea zal in Zuid-Afrika voor de tweede maal deelnemen aan het WK voetbal. Na het WK van 1966, waarin het land verrassend de kwartfinale wist te bereiken door een sensationele overwinning op Italië, was het land niet meer aanwezig op een eindronde. Het nam zelfs viermaal niet deel aan de kwalificatie. De selectie zal eigenlijk voor alle voetballiefhebbers uit grote onbekenden bestaan, die internationale ervaring missen. Bovendien wordt het land aangemoedigd door omgekochte Chinezen, omdat de Noord-Koreaanse staatsburgers het land niet mogen verlaten. Het zal interessant zijn de wedstrijden van Noord-Korea tegen Ivoorkust, Portugal en Brazilië te bekijken, maar het zou ook een enorme stunt zijn als het Aziatische land niet puntloos het toernooi na de groepsfase weer verlaat.


    Voorlopige WK-selectie

    Doel: Ri Myong-Guk (Pyongyang City), Kim Myong-Gil (Amrokgang), Kim Myon-Won (Amrokgang).

    Verdediging: Cha Jong-Hyok (Amrokgang), Nam Song-Chol (April 25), Pak Chol-Jin (Amrokgang), Pak Nam-Chol (Amrokgang), Ri Jun-Il (Sobaeksu), Ri Kwang-Chon (April 25), Ri Kwang-Hyok (Kyonggongop).

    Middenveld: Ahn Young-Hak (Omiya Ardija), Ji Yun-Nam (April 25), Kim Kyong-Il (Rimyongsu), Kim Yong-Jun (Chengdu), Mun In-Guk (April 25), Pak Nam-Chol (April 25), Pak Sung-Hyok (Sobaeksu), Ri Chol-Myong (Pyongyang City).

    Aanval: An Chol-Hyok (Rimyongsu), Choe Kum-Chol (Rimyongsu), Hong Yong-Jo (FC Rostov), Jong Tae-Se (Kawasaki Frontale), Kim Kum-Il (April 25).

    Coach: Kim Jeong-Hoon


    Bondscoach: Kim Jeong-Hoon

    Het is niet eenvoudig veel te weten te komen van de bondscoach van Noord-Korea. Er bestaat bijvoorbeeld ook geen Wikipediapagina van de succesvolle trainer en bij een zoektocht op google worden vooral hits uitgepoept die betrekking hebben op een naamgenoot van Kim, namelijk een Zuid-Koreaanse popster. Slechts Goal.com-schrijver John Duerden had het voorrecht om Noord-Korea aan het werk te zien. Over de bondscoach en zijn assistenten wist hij te melden, dat het vooral driftkikkers zijn. De oefenmeester zou negentig minuten langs de zijlijn draven in complete spanning. De assistenten zijn op hun beurt reeds meermaals naar de tribune verwezen. Misschien zal het vuurwerk van Noord-Korea dan wel van de bank komen.


    Speler uitgelicht: Jong Tae-Se

    Een van de weinige spelers uit de Noord-Koreaanse selectie die niet in eigen land voetbalt is Jong Tae-Se. De spits is een belangrijk onderdeel van de ploeg en veelal het eindstation van vloeiende counters. Noord-Korea zal erg defensief voor de dag gaan komen en weinig scoren, maar de doelpunten die het land maakt zijn veelal van grote schoonheid of via snel uitgevoerde counters. In 2006 vormde Tae-Se nog een belangrijk discussiepunt. Nadat hij namens Noord-Korea indruk had gemaakt, bleek dat hij ook uit had kunnen komen voor Japan en Zuid-Korea. Deze Aziatische landen hadden echter te langzaam gereageerd, om de ‘Aziatische Wayne Rooney’ voor hen te laten uitkomen. Inmiddels speelt Jong alweer voor het vijfde seizoen voor het Japanse Kawasaki Frontale. Daarin speelde hij 102 wedstrijden en trof hij 41 maal doel. Namens Noord-Korea kwam de 26-jarige tot 21 interlands, waarin hij 14 maal scoorde.


    WK-kwalificatie

    Het mag een verrassing heten dat Noord-Korea zich heeft weten te plaatsen voor het WK. Bij de loting behoorde het immers niet tot de zogenaamde ‘topploegen’ Japan, Australië, Zuid-Korea, Iran en Saoedi-Arabië. Wel zat Noord-Korea in de zogenaamde Pot A, bestaande uit ploegen die een zwakker team uit Pot B zouden treffen in de eerste ronde. Voor de Noord-Koreanen was dit Mongolië, dat in twee duels in totaal met 9-2 werd opgerold. Door een goede stand op de ranglijst mocht Noord-Korea de tweede ronde overslaan.

    In de derde ronde bepaalde het lot vervolgens dat de Oost-Aziatische ploeg werd gekoppeld aan Zuid-Korea, Jordanië en Turkmenistan. Met drie zeges (tweemaal Jordanië, eenmaal Turkmenistan) en drie gelijke spelen (eenmaal tegen Turkmenistan en tweemaal tegen Zuid-Korea) werd ook deze poulefase eenvoudig doorstaan. Het Aziatische kwalificatiesysteem is uitgebreid en gecompliceerd en dus volgde er ook nog een vierde ronde. Daarin zou Noord-Korea het meest ongunstig loten, omdat het in de zwakste pot werd ingedeeld.

    Uiteindelijk trof Noord-Korea opnieuw Zuid-Korea, maar ook Saoedi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Een lastige loting, voor ieder Aziatisch land. Toch slaagde Noord-Korea erin op doelsaldo op de tweede plaats te eindigen, een plaats die recht geeft op een direct ticket voor het WK. Het land liet Saoedi-Arabië op doelsaldo achter zich en behaalde een punt meer dan Iran. De ploeg had dit overigens niet te danken aan heroïsche uit- danwel thuiszeges; met een degelijke instelling werden van de acht groepsduels slechts drie duels winnend afgesloten (waarvan twee tegen zwakke broeder VAE) en eindigden drie wedstrijden in een gelijkspel.

    Alleen de thuiszege tegen Saoedi-Arabië staat bij de Noord-Koreaanse fans mogelijk nog in de geheugens gegrift. De WK kwalificatie heeft het land vooral te danken aan het feit dat de overige tegenstanders van elkaar punten af hebben gesnoept.


    WK-geschiedenis en verwachting

    Noord-Korea heeft zoals gezegd geen rijke WK geschiedenis en gezien de geslotenheid van het land, valt niet te verwachten dat het dit op korte termijn wel gaat opbouwen. De spelers zullen vrijwel allemaal overdonderd worden door de grote boze buitenwereld, die ze in eigen land totaal niet gewend zijn. De ploeg loopt niet over van kwaliteit en zal het moeten hebben van een strakke defensieve organisatie, gepaard met vloeiend counterspel. Nu is dit één van de kwaliteiten van de Noord-Koreaanse ploeg, dus wellicht zit er een stuntje in.

    Met een stuntje zou in een groep met Ivoorkust, Brazilië en Portugal een gelijkspel worden bedoeld, want meer zal er niet in zitten. De poule is veel te zwaar voor een land als Noord-Korea, dat ook de steun van Noord-Koreanen zal missen. De ploeg zal wel veel journalistieke aandacht krijgen vanwege de politieke situatie in het thuisland, maar voor het spel zullen de fans geen wedstrijd van Noord-Korea hoeven bijwonen.

    Het avontuur van de Aziatische ploeg eindigt dan ook in de groepsfase, maar het bereiken van de eindronde mag al als een echte prijs worden beschouwd.

    Bron: Soccernews.nl

    01-06-2010 om 16:57 geschreven door Cerdo


    31-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Paraguay
    GROEP F - PARAGUAY

    Bijna geruisloos heeft het Zuid-Amerikaanse land Paraguay zich tot vaste WK-deelnemer weten te promoveren. La Albirroja zal er in Zuid-Afrika inmiddels voor de vierde keer op rij bij zijn. Ditmaal moet het land zeker tot een verrassing in staat worden geacht. De kwalificatie werd zonder al te veel problemen doorlopen en de kwalificatiegroep werd zelfs nog bijna gewonnen. Paraguay eindigde op een gedeelde tweede plaats op een punt achterstand van Brazilië. Met de aanwezigheid van enkele grootheden als Roque Santa Cruz behoort een tweede ronde minimaal tot de mogelijkheden.


    Voorlopige WK-selectie


    Doel: Justo Villar (Valladolid, Spanje), Aldo Bobadilla (Deportivo Independiente de Medellin, Colombia), Diego Barreto (Cerro Porteno)

    Verdediging: Claudio Morel Rodriguez (Boca Juniors, Argentinië), Denis Caniza (Leon, Mexico), Paulo da Silva (Sunderland, Engeland), Dario Veron (Pumas UNAM, Mexico), Julio Cesar Caceres (Atletico Mineiro, Brazilië), Julio Manzur (Tigres, Argentinië), Carlos Bonet (Olimpia), Aureliano Torres (San Lorenzo de Almagro, Argentinië), Marcos Caceres (Racing, Argentinië), Antolin Alcaraz (FC Brugge, België)

    Middenveld: Edgar Barreto (Atalanta, Italië), Cristian Riveros (Cruz Azul, Mexico), Osvaldo Martinez (Monterrey, Mexico), Victor Caceres (Libertad), Enrique Vera (Liga Deportiva Universitaria de Quito, Ecuador), Jonathan Santana (Wolfsburg, Duitsland), Sergio Aquino (Libertad), Eduardo Ledesma (Lanus, Argentinië), Nestor Ortigoza (Argentinos Juniors, Argentinië), Marcelo Estigarribia (Newell's Old Boys, Argentinië)

    Aanval: Roque Santa Cruz (Manchester City, Engeland), Nelson Haedo Valdez (Borussia Dortmund, Duitsland), Oscar Cardozo (Benfica, Portugal), Edgar Benitez (Toluca, Mexico), Lucas Barrios (Borussia Dortmund, Duitsland), Rodolfo Gamarra (Libertad), Jorge Achucarro (Newell's Old Boys, Argentinië)

    Coach: Gerardo Martino


    Bondscoach: Gerardo Martino

    Bondscoach Gerardo Martino zal bij vele Europese voetbalkenners een grote onbekende zijn, maar in Zuid-Amerika reikt zijn faam ongetwijfeld verder. Zo speelde hij als voetballer twee interlands voor het Argentijnse nationale team en was hij als coach werkzaam in Argentinië en Paraguay. In dat laatste land boekte hij zijn grootste successen. Zo won hij verscheidene landstitels met Club Libertad en Cerro Porteño. In 2007 leverde hem dat de titel als Zuid-Amerikaans coach van het jaar op, waarna hij werd aangesteld als bondscoach van Paraguay. Als coach was hij nog niet werkzaam in een Europese competitie, slechts als speler stond hij éen seizoen onder contract bij Tenerife. Met een goede prestatie op het WK hoopt Martino zijn faam in Zuid-Amerika verder te vergroten. Het valt immers te betwijfelen of hij ooit werkzaam hoopt te zijn in Europa.


    Speler uitgelicht: Roque Santa Cruz

    De absolute topspeler van Paraguay is zonder twijfel Roque Santa Cruz, die bij alle voetbalkenners bekend is. Als Zuid-Amerikaan maakte hij bij Bayern München zijn entree op de Europese velden. Hoewel hij het liefst acht seizoenen vol wist te houden bij de Rekordmeister, kon hij nooit voor langere tijd op een vaste basisplaats rekenen. De titels reeg hij aaneen, maar over het algemeen kwam Santa Cruz hoofdzakelijk als invaller op het veld. In de zomer van 2007 verkaste hij daarop naar Blackburn Rovers. In de Engelse competitie kwam zijn talent wel echt bovendrijven en hij inponeerde de voetbalwereld met zijn spel en doelpunten. Mede daardoor verdiende hij vorige zomer een transfer naar Manchester City, waarmee hij de Engelse top poogt te bedreigen. Voor Santa Cruz zal het toernooi reeds zijn derde WK betekenen. Met zijn ervaring en zijn leeftijd van 29 jaar zal hij daarom één van de leiders van het elftal dienen te zijn.


    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie

    De Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule staat bekend om haar strijd en om de grote hoeveelheid kwalitatief goede ploegen. Ook in de afgelopen WK-kwalificatiereeks ontstond er weer een spannende strijd. Zo was het lange tijd onduidelijk, of Argentinië zich überhaupt zou kunnen plaatsen voor het WK. Voor Paraguay was de start echter wervelend. De ploeg haalde liefst 13 punten uit de eerste vijf duels, waaronder een legendarische 2-0 thuiszege op Brazilië.

    Het lastige uitduel tegen Bolivia ging vervolgens verloren, maar in de uitwedstrijd tegen Argentinië werd wel een punt behaald. Daarna werden opnieuw drie overwinningen behaald en de kwalificatie kon de ploeg daardoor eigenlijk niet meer ontgaan. Nederlagen tegen Uruguay, Brazilië en Chili en een gelijkspel tegen Ecuador waren teleurstellend, maar ook niet onbegrijpelijk. De drie zeges die daarop volgden, waaronder een mooie 1-0 thuiszege op het Argentinië van Diego Maradona, verzekerden Paraguay definitief van een WK-deelname. Door een nederlaag in de slotwedstrijd tegen Colombia werd de koppositie van de poule nog uit handen gegeven, maar dat kan de pret in Paraguay niet hebben gedrukt.


    Bron: Youtube


    WK-geschiedenis en verwachting

    Paraguay behoort de laatste jaren tot de vaste WK deelnemers namens het Zuid-Amerikaanse continent. Lange tijd was dat zeker niet het geval. In 1930, 1950 en 1958 was Paraguay present, maar kwam het niet verder dan de eerste ronde. In 1986 werd vervolgens wel de tweede ronde bereikt, maar daarna was het land weer twee edities afwezig. In 1998 maakte het echter haar rentree en werd de beste prestatie ooit geëvenaard, net als in 2002. In 2006 was het WK-avontuur van Paraguay al na de poulefase voorbij.

    Dit WK zou Paraguay wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Een poule met Nieuw-Zeeland, Italië en Slowakije moet op het eerste gezicht wel overleefd kunnen worden. Slowakije en Paraguay zijn aan elkaar gewaagd, terwijl Italië met een verouderd team speelt, dat niet meer zo sterk is als het elftal dat vier jaar geleden de wereldtitel veroverde. Wellicht zit er dus ook wel een verrassing in tegen de Italianen.

    Mocht Paraguay als tweede in de groep eindigen, dan is de kans aanwezig dat het WK alweer snel voorbij is. In de achtste finales zou het land dan immers mogelijk Oranje treffen, als de equipe van Bert van Marwijk een voorspoedige poulefase doormaakt.

    Bron: Soccernews.nl

    31-05-2010 om 08:51 geschreven door Cerdo


    30-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    GROEP E - DENEMARKEN

    Ondanks dat Denemarken bij de WK-kwalificatie ingedeeld werd als ‘derde land’, wist het elftal van bondscoach Morten Olsen zich toch knap te plaats voor het mondiale eindtoernooi in Zuid-Afrika. De Scandinaviërs reizen met een ervaren ploeg af naar het Afrikaanse continent en treffen in de eerste wedstrijd meteen Nederland.


    De bondscoach: Morten Olsen

    In 2000 volgende Olsen Bo Johansson op als bondscoach van Denemarken. De inmiddels zestigjarige trainer is erg ervaren en heeft het grootste gedeelte van zijn actieve voetbalcarrière buiten Denemarken doorgebracht. Olsen kende succesvolle jaren bij Cercle Brugge, RWDM, Anderlecht en FC Köln. Daarnaast is Olsen 102-voudig international waarin hij vier maal trefzeker was.

    Als trainer begon hij zijn loopbaan bij Brøndby en later bij zijn oude werkgever FC Köln. In 1997 was hij de opvolger van Louis van Gaal bij Ajax, waar zijn eerste seizoen meteen succesvol was. Naast de landstitel en de nationale beker reikte de Amsterdammers tot de kwartfinale van het Europa Cup toernooi. Het doelsaldo in de competitie van 112-22 is nog steeds een record en het puntenaantal van 89 is al enkele jaren niet meer behaald. Het tweede seizoen was echter een fiasco met als dieptepunt een conflict met de gebroeders De Boer. Begin 1999 werd hij ontslagen, waarna hij in 2000 als bondscoach van Denemarken aantrad.


    De selectie

    eepers: Thomas Sorensen (Stoke City), Stephan Andersen (Brondby), Jesper Christiansen (FC Kopenhagen).

    Verdedigers: William Kvist Jorgensen (FC Kopenhagen), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers), Simon Kjaer (Palermo), Per Kroldrup (Fiorentina), Daniel Agger (Liverpool), Patrick Mtiliga (Málaga), Simon Poulsen (AZ).

    Middenvelders: Martin Jorgensen (AGF Aarhus), Christian Poulsen (Juventus), Daniel Jensen (Werder Bremen), Jakob Poulsen (AGF Aarhus), Dennis Rommedahl (Ajax), Jesper Gronkjaer (FC Kopenhagen), Thomas Kahlenberg (VfL Wolfsburg), Thomas Enevoldsen (FC Groningen), Christian Eriksen (Ajax), Mikkel Beckmann (Randers)

    Aanvallers: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Soren Larsen (MSV Duisburg), Nicklas Bendtner (Arsenal).


    Speler Uitgelicht: Jon Dahl Tomasson

    De 33-jarige Jon Dahl Tomasson werd in Kopenhagen geboren en begon zijn voetbalcarrière bij Køge BK. Na twee succesvolle jaren vertrok hij naar Nederland, waar sc Heerenveen als opleidingsinstituut bekend stond voor jonge talenten. Bij die club floreerde hij in de Eredivisie en won hij onder andere de prijs van Talent van het jaar. In 1997 lonkte echter het buitenland voor de Deen en ging hij bij Newcastle United spelen. Ondanks dat hij 23 keer in actie kwam,w ist hij maar drie keer het net te vinden waardoor een terugkeer naar Nederland voor de hand lag. Feyenoord was de gelukkige.

    Na enkele succesvolle seizoenen in de Kuip resulteerde zijn inzet in een transfer naar een absolute topclub AC Milan. Vervolgens kwam hij uit voor VfB Stuttgart en Villarreal CF. In de zomer van 2008 keerde hij weer terug in Nederland en wederom was Feyenoord zijn werkgever. Ondanks enkele kleine blessures bleek de aanvallende middenvelder van grote waarde voor het elftal van Mario Been.


    WK-kwalificatie

    Denemarken werd tijdens de WK-kwalificatie voor 2010 gekoppeld aan de groepsfavoriet Portugal, buurland Zweden, outsider Hongarije, Albanië en Malta. Voor de Denen begon de kwalificatie met een 0-0 gelijkspel tegen de Hongaren, maar de tweede wedstrijd werd in Portugal met 2-3 gewonnen. Twee overwinningen van 3-0 op Malta zorgden voor een goede stap richting Zuid-Afrika.

    Een gelijkspel thuis tegen de Portugese formatie en overwinningen op Albanië en Zweden zorgden voor een prima uitgangspositie en Olsens elftal kon het zich zelfs permitteren om de laatste wedstrijd tegen Hongarije te verliezen. Door 21 punten uit acht wedstrijden te halen ging Denemarken als poulewinnaar door richting het Afrikaanse continent.


    WK-geschiedenis

    Sinds 1958 zet Denemarken zich in om zich te plaatsen voor het WK voetbal, maar pas in 1986 maakt het land zijn debuut op het mondiale eindtoernooi, in dit jaar bereikte het elftal de tweede ronde. Wel moet opgemerkt worden dat in de eerste ronde de latere finalist West-Duitsland met 2-0 werd verslagen. Pas in 1998 was het voor de tweede keer raak en reikten de Denen tot de kwartfinale, waarin ze door de latere finalist Brazilië werden uitgeschakeld.

    Ook in 2002 wist Olsen zich te plaatsen voor het WK in Zuid-Korea en Japan. In de groepsfase werden de Denen nog eerste, maar in de tweede ronde was Engeland met 3-0 te sterk. Voor het WK van 2006 in Duitsland wist Olsen zich niet te kwalificeren met Denemarken.

    Brazilië – Denemarken 1998:

    Bron: Youtube
    Bron: Soccernews.nl
     

    30-05-2010 om 21:27 geschreven door Cerdo


    29-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    GROEP D - AUSTRALIE

    Australië plaatste zich afgelopen jaar voor het WK 2010. Het elftal van bondscoach Pim Verbeek was al twee keer eerder actief op het mondiale eindtoernooi, namelijk in 1974 en vier jaar geleden, in 2006. De loting voor het toernooi in Zuid-Afrika was niet hoopgevend voor The Socceroos, Australië werd gekoppeld aan Duitsland, Servië en Ghana.


    De Bondscoach: Pim Verbeek

    De Nederlander Verbeek is sinds december 2007 bondscoach van Australië, waar hij Guus Hiddink opvolgde. Het WK wordt overigens de laatste klus van de Rotterdammer voor de Australische voetbalbond. Na de zomer zal Verbeek in dienst treden bij de Marokkaanse voetbalbond, waar hij als technisch directeur zal gaan functioneren.

    Verbeek heeft veel ervaring als bondscoach. Voor zijn activiteiten bij Australië was hij bondscoach van Zuid-Korea. Daarvoor was hij ook in het Aziatische land actief, maar als assistent-bondscoach van Dick Advocaat. Ook was Verbeek keuzeheer van de Verenigde Arabische Emiraten en de Nederlandse Antillen. Ook was hij als trainer actief in het clubvoetbal, waar hij onder andere leiding gaf aan Feyenoord, FC Groningen en Borussia Mönchengladbach.


    De voorselectie

    Doel: Adam Federici (Reading), Eugene Galekovic (Adelaide Utd), Brad Jones (Middlesbrough), Mark Schwarzer (Fulham)

    Verdediging: Michael Beauchamp (Al-Jazira), David Carney (FC Twente), Scott Chipperfield (FC Basel), Shane Lowry (Aston Villa), Mark Milligan (JEF United), Craig Moore (geen club), Lucas Neill (Galatasaray), Jade North (Tromso), Luke Wilkshire (Dinamo Moskou), Rhys Williams (Middlesbrough)

    Middenveld: Mark Bresciano (Palermo), Tim Cahill (Everton), Nick Carle (Crystal Palace), Jason Culina (Gold Coast Utd), Brett Emerton (Blackburn Rovers), Richard Garcia (Hull City), Vince Grella (Blackburn Rovers), James Holland (AZ), Brett Holman (AZ), Mile Jedinak (Antalyaspor Kulubu), Tommy Oar (FC Utrecht), Carl Valeri (Sassuolo), Dario Vidosic (1.FC Nürnberg)

    Aanval: Josh Kennedy (Nagoya Grampus), Harry Kewell (Galatasaray), Scott McDonald (Middlesbrough), Nikita Rukavytsya (FC Twente).


    Speler Uitgelicht: Luke Wilkshire

    Luke Wilkshire, vooral bekend van zijn periode bij FC Twente, is momenteel actief bij Dinamo Moskou. De linksbenige verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, heeft ruim veertig interlands gespeeld voor Australië en wordt gezien als één van de sterkhouders van het elftal.

    De 28-jarige Wilkshire begon zijn carrière bij Middlesbrough, waar hij niet echt tot bloei kwam. Een verhuur aan Bristol City, dat een niveau lager uitkwam, was de oplossing, want Wilkie verdiende een transfer naar FC Twente, waar hij in twee seizoen uitgroeide tot een basisspeler en graag geziene speler. Vervolgens maakte hij een transfer naar Rusland, waar hij bij Dinamo Moskou zijn speelminuten maakt.


    WK-kwalificatie

    Australië plaatste zich niet via het kwalificatietoernooi van de Aziatische voetlbabond voor het WK in Zuid-Afrika. Australië werd in Pot 1 geplaatst en vervolgens via loting kwam het elftal van Verbeek in Groep 1 terecht, waarin ook Qatar, China en Irak zaten.

    Australië won de eerste wedstrijd met 3-0 van Qatar, vervolgens werd er met 0-0 gelijk gespeeld tegen China. Daarna volgde twee wedstrijden tegen Irak waar met 1-0 werd gewonnen en met 1-0 werd verloren. Verder werd er nog een duel gewonnen en verloren. Ondanks de moeizame kwalificatiereeks eindigde Verbeek toch als eerste in de poule. In de laatste poule was kwalificatie de hoofdprijs en daarin kwam Australië op stoom en eindigde met twintig punten uit acht wedstrijden als eerste.


    WK-geschiedenis

    Zoals eerder vermeld speelt Australië komende zomer haar derde mondiale eindtoernooi. In 1974 strandde Australië op de laatste plaats in een poule met Oost-Duitsland, Chili en latere winnaar West-Duitsland. In 2006 was Hiddink succesvoller, want toen werd de groepsfase overleefd. Dankzij een overwinning op Japan, een gelijkspel tegen Kroatië en een 2-0 nederlaag tegen Brazilië kon Hiddink als nummer twee verder naar de achtste finales, waarin Italïe werd getroffen. Dat duel werd beslist door de arbiter, die een schwalbe van Fabio Grosso beloonde met een strafschop, wat de uitschakeling voor Australië betekende.

    Italië – Australie 2006:

    Bron: Youtube
    Bron: Soccernews.nl

    29-05-2010 om 11:53 geschreven door Cerdo


    28-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Nigeria
    GROEP B - NIGERIA

    Het is tegenwoordig niet meer dan normaal dat Nigeria meedoet aan het wereldkampioenschap voetbal voor landenteams. De laatste zestien jaar, op 2006 na, kwalificeerden de Super Eagles zich telkens voor het mondiale eindtoernooi. Ook de resultaten van het Midden-Afrikaanse land vallen allerminst tegen. Twee maal werden de eindrondes bereikt, maar verder dan de achtste finales kwam men niet. In Zuid-Afrika hoopt Nigeria echter op betere tijden. Met bondscoach Lars Lagerbäck en sterspelers als John Obi Mikel, Taye Taiwo, Obafemi Martins en Nwanko Kanu heeft het land in ieder geval een goede kans van slagen om haar eigen WK-record te verbeteren.

    Nigeria speelt in groep B tegen Argentinië van bondscoach Maradona, Griekenland en outsider Zuid-Korea.


    De bondscoach

    Nigeria benoemde enkele maanden geleden Lars Lagerbäck als bondscoach van de nationale trots. De Zweedse oefenmeester vergaarde voornamelijk faam als keuzeheer van zijn vaderland. De trainer begon aanvankelijk als assistent van Tommy Söderberg, maar naderhand nam hij de Scandinaviërs alleen onder zijn hoede. Onder leiding van Lagerbäck kwalificeerde Zweden zich onder andere voor het WK van 2006 in Duitsland.

    Nadat Zweden enkele jaren in de lift leek te zitten, kreeg het land onder Lagerbäck een flinke terugval. Het WK in Zuid-Afrika werd niet bereikt, waardoor de wegen tussen de bond en Lagerbäck scheidde. Sindsdien staat Erik Hamrén aan het roer in Zweden en Lagerbäck bij Nigeria.


    Speler uitgelicht: John Obi Mikel

    John Obi Mikel is zonder twijfel de meest dragende speler van Nigeria. De 22-jarige middenvelder van Chelsea speelde tot dusver 31 interlands voor zijn geboorteland, maar is op en naast het veld een echte leider. Op het WK wordt van de spelmaker verwacht dat hij het team op sleeptouw neemt richting minimaal de achtste finales.

    Gedurende zijn carrière heeft Mikel overigens al aardig wat meegemaakt. In 2006 was de Nigeriaanse parel het middelpunt van een zeer vreemde constructie tussen FC Lyn Oslo, Chelsea en Manchester United. Mikel had namelijk met zowel Chelsea als United een mondelinge overeenkomst, waardoor beide clubs zijn diensten claimde. Lyn ontkende alle betrokkenheid en zodoende leek de Afrikaan af te stevenen op een langer verblijf in Noorwegen. Uiteindelijk werd toch bekend dat Mikel naar Chelsea kon. Daar stond echter tegenover dat de Londenaren Manchester United 17,5 miljoen betaalden en Lyn nog eens zes miljoen euro.

    De rest is inmiddels geschiedenis. Mikel speelde tot op heden bijna honderd duels voor Chelsea, maar kon nog niet steevast op een basisplaats rekenen. De Nigeriaan heeft sterke concurrentie van onder andere Frank Lampard en Michael Essien.


    Kwalificatiereeks

    Door een klein mirakel plaatste Nigeria zich voor het WK in Zuid-Afrika. De Nigerianen speelde een anonieme kwalificatieronde en waren lange tijd voorbij gestreefd door Tunesië. De Noord-Afrikanen begingen echter een misstap in de laatste poulewedstrijd, waardoor Nigeria alsnog naar het WK mocht. De druk is er echter niet minder om. De regering en de talloze voetbalfans in Nigeria verwachten niet nog eens een slechte groepsronde zoals in de kwalificatieperiode.


    WK-historie

    Sinds 1994, de eerste deelname, mag Nigeria gerust een rijzende ster genoemd worden in het Afrikaanse voetbal. Het land kwalificeerde zich sinds dat jaartal bijna altijd voor het wereldkampioenschap. Een uitzondering daarop was het jaar 2006, maar in 1998, 2002 en 2010 lukte het de groen-witten om niet teleur te stellen. In 1994 en 1998 behaalde Nigeria zelfs de eindrondes als groepswinnaar, maar uiteindelijk konden de spelers niet met de druk omgaan. 2010 wordt misschien wel hét jaar voor Nigeria, de selectie is ieder geval voorzien van een prima mix tussen jong talent en routine.

    Bron: Soccernews.nl

    28-05-2010 om 22:18 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    GROEP E - JAPAN

    De nationale voetbalploeg van Japan heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De formatie van trainer Takeshi Okada heeft zich voor de vierde maal op rij geplaatst voor een eindronde. Vanaf 1998 zijn de Blauwen van de partij geweest tijdens een eindtoernooi. In groep E zal Japan de degens kruisen met Nederland, Kameroen en Denemarken. Het is de vraag of Japan de groepsfase overleefd, nadat dat eerder enkel in eigen land gelukt was, tijdens het WK van 2002.


    De selectie van Japan

    Doel:
    Seigo Narazaki (Nagoya Grampus), Eiji Kawashima (Kawasaki Frontale), Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata)

    Verdediging: Yuji Nakazawa (Yokohama F-Marinos), Tulio (Nagoya Grampus), Yasuyuki Konno (FC Tokio), Daiki Iwamasa (Kashima Antlers), Yuichi Komano (Jubilo Iwata), Yuto Nagatomo (FC Tokio), Atsuto Uchida (Kashima Antlers)

    Middenveld: Shunsuke Nakamura (Yokohama F-Marinos), Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Kengo Nakamura (Kawasaki Frontale), Junichi Inamoto (Kawasaki Frontale), Yuki Abe (Urawa Reds), Makoto Hasebe (VfL Wolfsburg), Keisuke Honda (CSKA Moskou), Daisuke Matsui (Grenoble)

    Aanval: Shinji Okazaki (Shimizu S-Pulse), Keiji Tamada (Nagoya Grampus), Yoshito Okubo (Vissel Kobe), Takayuki Morimoto (Catania), Kisho Yano (Albirex Niigata).


    Speler uitgelicht: Keisuke Honda

    Keisuke Honda is de spelmaker van Japan. De technisch begaafde linkspoot moest eerder vooral genoegen nemen met een plaats op de reservebank, maar inmiddels is de speler van CSKA Moskou basisspeler onder trainer Takeshi Okada. De Motor, zoals de bijnaam van de ‘nummer tien’ luidt, begon zijn loopbaan bij de regionale club Settsu Club, waarna hij bij Gamba Osaka Junior Youth en Seiryo High School ging voetballen. Bij Seiryo High School werd de jongeling gescout door Nagoya Grampus Eight, de club die destijds onder leiding stond van de Nederlander Sef Vergoossen. In 2005 mocht Honda debuteren in de J-League, waarna hij in 2007 de overstap maakte naar Nederland om te gaan voetballen voor VVV-Venlo. In zijn eerste seizoen kon Honda nog niet gloreren, maar een jaar daarna werden de Limburgers onder leiding van de linkspoot kampioen van de Jupiler League. Het afgelopen voetbalseizoen begon VVV-Venlo voortvarend, mede door vier treffers van Honda. In de winterstop kwam echter het onvermijdelijke voor VVV-Venlo. CSKA Moskou kwam met een zak geld naar Nederland om Honda voor negen miljoen euro over te nemen. Bij de Russische topclub is Honda inmiddels basisspeler en kwam hij zelfs uit in de Champions League. De 24-jarige Honda speelde tot dusver twaalf interlands, waarin hij vier treffers wist te produceren.


    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie

    Japan begon het ARC (Aziatische kwalificatietoernooi) in de derde ronde, in groep 2. De Japanners eindigde in een poule van vier (Japan, Bahrein, Oman en Thailand) als eerste, waardoor zij door mochten naar de vierde kwalificatieronde. Daarin moest de ploeg van trainer Takeshi Okada het opnemen tegen Australië, wederom Bahrein, Qatar en Oezbekistan. Uiteindelijk wist Japan op een tweede plaats te eindigen, achter het Australië van Pim Verbeek. Door het bereiken van de tweede plaats in de vierde kwalificatieronde konden de tickets voor Zuid-Afrika geboekt worden door de Japanse voetbalbond.


    WK-historie

    Op het WK van 1998 in Frankrijk maakte Japan voor het eerst haar opwachting op een wk-eindronde. De Aziaten overleefden echter de poulefase niet, door in een groep met Argentinië, Kroatië en Jamaica puntloos als vierde in de groep te eindigen. Vier jaar later werd het WK in Zuid-Afrika en Japan afgewerkt. Als gastland wist Japan tot de achtste finale te komen. Daarin verloor het met 0-1 van de latere nummer drie van het WK, Turkije. Vier jaar later kon Japan niet eenzelfde stunt uithalen. Op het WK van 2006 in Duitsland moest Japan na de eerste ronde alweer de koffers inpakken. In een groep met Brazilië, Australië en Kroatië eindigde Japan met één punt als vierde in groep F.

    28-05-2010 om 10:53 geschreven door Cerdo


    27-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    GROEP C - VS

    Het voetbalelftal van de Verenigde Staten van Amerika heeft zich voor de zesde achtereenvolgende maal geplaatst voor een eindronde van het WK. The Yanks, een veelgebruikte bijnaam van de VS, kwamen in de voorbije jaargangen vaak niet verder dan de eerste of tweede ronde. In Zuid-Korea en Japan (2002) haalden de VS verrassend de kwartfinale, waarin uiteindelijk Duitsland te sterk bleek (1-0). Ondanks dat voetbal in de VS niet de nummer één sport is, speculeren de diverse media geregeld over een 'nieuwe stunt'. Met deze stunt wordt de halve finaleplek tijdens het eerste wereldkampioenschap in Uruguay bedoeld. Op 26 juli 1930 bleek in Estádio Centenario, Montevideo, de latere verliezend finalist Argentinië echter wel veel te sterk: 6-1.


    De selectie:

    Doel: Brad Guzan (Aston Villa), Marcus Hahnemann (Wolves), Tim Howard (Everton).

    Verdedigers: Carlos Bocanegra (Rennes), Jonathan Bornstein (Chivas USA), Steve Cherundolo (Hanover), Jay DeMerit (Watford), Clarence Goodson (IK Start), Oguchi Onyewu (AC Milan), Jonathan Spector (West Ham).

    Middenvelders: DaMarcus Beasley (Rangers), Michael Bradley (Borussia Monchengladbach), Ricardo Clark (Eintracht Frankfurt), Clint Dempsey (Fulham), Landon Donovan (Los Angeles Galaxy), Maurice Edu (Rangers), Benny Feilhaber (Aarhus), Stuart Holden (Bolton), Jose Torres (Pachuca).

    Aanvallers: Jozy Altidore (Villarreal), Edson Buddle (Los Angeles Galaxy), Robbie Findley (Real Salt Lake), Herculez Gomez (Puebla)


    De bondscoach:

    Sinds 2006 is de 52-jarige Bob Bradley de bondscoach van de VS. Na het teleurstellend verlopen WK in Duitsland (laatste in de poule met één troosteloos punt), gingen de VS op zoek naar een nieuwe oefenmeester. De media speculeerden volop, maar eigenlijk was er maar een naam die in praktisch elk medium werd genoemd: Jürgen Klinsmann. Klinsmann hield het na het wereldkampioenschap in eigen land in 2006 voor gezien en gaf het stokje over aan assistent Joachim Löw. Omdat Klinsmann een prachtprestatie neerzette met Duitsland (haalde de halve finale) en vanwege het feit dat hij nog altijd woont in Californië, waren de media het er wel over eens: dit moest en zou de nieuwe bondscoach worden. Het kwam ook tot vergevorderde contractbesprekingen met de inmiddels nu 45-jarige in Göppingen geboren Duitser. Desalniettemin wilde de oud-topspits uiteindelijk meer tijd aan zijn gezin besteden en besloot hij tot een niet nader te bepalen moment te stoppen met het ambt voetbaltrainer.

    Als ‘tweede man’ werd de naam van Bradley genoemd. De vader van oud-sc Heerenveen-speler Michael Bradley kreeg eerst een tijdelijke aanstelling, maar omdat het contract met Klinsmann niet rondkwam, mocht hij aanblijven en ondertekende hij zijn permanente aanstelling op 15 mei 2007. De oefenmeester drukte direct zijn hand op het elftal en vooral op het selectiebeleid. Vanaf zijn aanstelling werden er meer jongere spelers geselecteerd en werd er meer gekeken naar de toekomst. Het hoogtepunt bereikte Bradley in 2009 tijdens de Confederations Cup, ook wel het mini-WK geheten. Ondermeer Europees kampioen Spanje werd met 2-0 verslagen. Brazilië bleek in de eindstrijd een maatje te groot voor de mannen van Bradley. Na 2-0 voor te hebben gestaan, verloren ze toch met 2-3.


    Speler uitgelicht:

    Misschien wel de meest opvallende speler van Team USA is Landon Donovan. De inmiddels 28-jarige topscorer aller tijden van de VS staat onder contract bij Los Angeles Galaxy. Vanaf het seizoen 1999/ 00 speelde de kleine middenvelder/ aanvaller in de jeugd van Bayer Leverkusen. In 2001 verhuurden de Duitsers hem, voor uiteindelijk vier jaar, aan de San José Earthquakes. Daar maakte Donovan 32 doelpunten in 87 wedstrijden. Het beviel de Amerikaan prima in zijn geboorteland, maar ging in 2004 toch terug naar Duitsland. Uiteindelijk speelde hij dat jaar nog zeven wedstrijden in het eerste elftal van Die Werkself, daarin scoorde hij geen enkele keer. In deze periode kwamen er ook vele verhalen in de Duitse media dat hij niet goed zou aarden buiten Amerika.

    Of het hiermee te maken had of niet, Donovan vertrok in 2005 naar Los Angeles Galaxy. In 2008 beleefde hij hier zijn beste seizoen door in 25 wedstrijden liefst twintig maal te scoren. In de tweede helft van dit seizoen speelde hij ook samen met David Beckham. In het seizoen 2008/ 09 haalde Jürgen Klinsmann hem op huurbasis terug naar Duitsland en wel naar Bayern München. Ook bij deze Duitse club kon de man die geboren is in Ontario, Californië, geen potten breken. Hij speelde uiteindelijk zes wedstrijden in de hoofdmacht van de topclub en scoorde ook hier geen enkele maal. Toch bleef hij onder contract staan in Los Angeles en besloot Everton hem in het afgelopen seizoen een half jaar te huren. In Liverpool speelde hij negen wedstrijden en vond hij twee keer het net. Ondanks dat een doorbraak in Europa nooit is gelukt, heeft Donovan toch geen slechte carrière. Hij werd al driemaal verkozen tot beste Amerikaanse voetballer van het jaar. In 2008 behaalde Donovan zijn vijfde titel op rij als beste voetballer van de Verenigde Staten.


    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie:

    De WK-kwalificatie is weleens soepeler verlopen voor Team USA, maar toch werden ze eerste in de poule van de zogenaamde CONCACAF. De CONCACAF staat voor de landen in Noord- en Midden-Amerika. Eerst zijn er meerdere voorrondes tussen de kleinere landen in dit deel van de wereld en later worden de beste zes landen samengevoegd in een poule waarin men tien wedstrijden (uit en thuis) moet afwerken. De VS werden zoals gezegd eerste in de poule met twintig punten. Een punt meer dan Mexico, dat werd gevolgd door Honduras. Het Costa Rica van ondermeer FC Twente-speler Bryan Ruiz werd vierde en moest het opnemen tegen de nummer vijf uit de Zuid-Amerikaanse poule. Dat bleek het Uruguay van Ajacied Luis Suarez te zijn, dat uiteindelijk ook het wereldkampioenschap zou halen. De eerste wedstrijd in Costa Rica won Uruguay met 0-1 en in Montevideo werd de return 1-1.


    WK-geschiedenis:

    Zoals eerder aangegeven is het beste resultaat van de VS de halve finale op het eerste WK in Uruguay in 1930 geweest. Het WK in Zuid-Afrika is voor The Stars and Stripes de negende deelname aan een eindronde. In 1994 werd het WK georganiseerd in Amerika en waren de Amerikanen dus direct verzekerd van deelname. De poule met Roemenië, Zwitserland en Colombia werd nog wel ternauwernood overleefd, maar in de tweede ronde bleek de latere wereldkampioen Brazilië een maatje te groot: 1-0.

    De verwachtingen zijn uiteraard niet bijzonder hoog gespannen bij de Amerikanen, maar er wordt stiekem wel meer verwacht dan bij de afgelopen WK’s. Zoals eerder aangehaald werden de VS vorig jaar erg verrassend tweede bij de Confederations Cup en werd maar net verloren van Brazilië in de finale. Met dit in het achterhoofd, plus de enorm goede instelling die bijna symbool lijkt te staan voor elke Amerikaan, moeten de VS zeker niet bij voorbaat worden afgeschreven.

    Bron: Soccernews.nl

    27-05-2010 om 17:44 geschreven door Cerdo


    26-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Mexico
    GROEP A - MEXICO

    Mexico zit op het WK ingedeeld bij Frankrijk, Uruguay en thuisland Zuid-Afrika. De selectie van Javier Aguirre maakt volop kans om door te stoten naar de volgende ronde, maar de drie opponenten mogen niet onderschat worden. Op 11 juni zullen de Mexicanen het toernooi openen met een wedstrijd tegen het gastland.


    De bondscoach: Javier Aguirre

    Als speler nam Aguirre deel aan het WK in 1986. Naast enkele Mexicaanse clubs kwam hij tevens uit voor het Spaanse Osasuna. In 1994 begon zijn trainerscarrière als assistent-bondscoach. Met toenmalig bondscoach Miguel Mejía Barón vertrok hij later naar Atlante. In 1998 werd Aguirre voor het eerst de eindverantwoordelijke toen Pachuca hem aanstelde als oefenmeester. In 2001 werd hij aangesteld door de Mexicaanse voetbalbond om WK-kwalificatie veilig te stellen, dit lukte, maar na het toernooi in Japan en Zuid-Korea vertrok hij weer. Vier succesvolle jaren bij Osasuna volgden, met als hoogtepunten het bereiken van de bekerfinale in 2005 en plaatsing voor de voorronde van de Champions League in 2006. Atlético Madrid nam Vasco dat jaar in dienst, maar na iets meer dan drie seizoenen werd hij ontslagen. Vervolgens werd Aguirre opnieuw bondscoach van zijn geboorteland.


    De voorselectie:

    Doel: Guillermo Ochoa (América), Luis Ernesto Michel (Guadalajara), Óscar Pérez (Jaguares)

    Verdediging: Rafael Márquez (Barcelona), Carlos Salcido (PSV), Francisco Rodríguez (PSV), Ricardo Osorio (VfB Stuttgart), Héctor Moreno (AZ), Paul Aguilar (Pachuca), Efraín Juárez (UNAM), Jonny Magallón (Guadalajara), Juan Carlos Valenzuela (América), Jorge Torres Nilo (Atlas)

    Middenveld: Andrés Guardado (Deportivo La Coruña), Jonathan dos Santos (Barcelona), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (UNAM), Pablo Barrera (UNAM), Giovani dos Santos (Galatasaray), Adrián Aldrete (Morelia)

    Aanval: Carlos Vela (Arsenal), Guillermo Franco (West Ham United), Cuauhtémoc Blanco (Veracruz), Adolfo Bautista (Guadalajara), Alberto Medina (Guadalajara), Javier Hernández (Guadalajara).


    Speler uitgelicht: Rafael Márquez

    Márquez begon zijn carrière in eigen land bij Atlas Guadalajara. Op twintigjarige leeftijd vertrok hij naar Europa en tekende hij een verbintenis bij AS Monaco. In het prinsdom maakte hij een goede indruk en na vier seizoenen verkaste Rafa naar FC Barcelona. Momenteel zit de aanvoerder van de Mexicaanse ploeg vaak op de bank. De Keizer van Michoacán moet Gerard Piqué en Carles Puyol voor zich dulden. Mogelijk verkast Márquez deze zomer naar een andere club, maar de verdediger heeft aangegeven zich eerst op het WK te willen focussen. In de Mexicaanse ploeg is voor hem een belangrijke rol weggelegd.


    Kwalificatiereeks:

    Voor Mexico begon de kwalificatiereeks met een dubbele confrontaties tegen Belize. Door een 2-0 en een 7-0 overwinning werd die horde eenvoudig genomen.
    De eerste groepsfase werd maar nipt overleefd. Uit zes duels werden evenveel punten behaald als Jamaica, maar door een beter doelsaldo ging Mexico met poulewinnaar Honduras door naar de laatste ronde.
    In de beslissende fase van de WK-kwalificatie begon het erg moeizaam voor Mexico. Na vier duels stond de teller pas op drie punten. Na de zwakke start volgden vijf zeges op rij, waardoor kwalificatie alsnog veiliggesteld werd. Een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd deed er hierdoor niet meer toe.


    WK-geschiedenis:

    Mexico doet voor de vijfde maal op rij mee aan het WK. In totaal is het de veertiende deelname voor Los Tricolores. De succesvolste keren waren in de jaren 1970 en 1986, beide malen werd het toernooi in Mexico afgewerkt. Buitenshuis werd het nationale elftal steeds in een eerdere fase uitgeschakeld. In 1970 was Italië te sterk en in '86 was West-Duitsland beter in het nemen van strafschoppen.

    De dramatisch verlopen strafschoppenserie van 1986 in beeld:

    Bron: Youtube
    Bron: Soccernews.nl

    26-05-2010 om 19:22 geschreven door Cerdo


    25-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Honduras
    GROEP H - HONDURAS

    Honduras neemt deze zomer voor de tweede maal mee aan een WK. Het land uit Midden-Amerika treft in de groepsfase meteen één der favorieten met Spanje. Tevens is de ploeg van bondscoach Reinaldo Rueda ingedeeld bij Chili en Zwitserland. Een onmogelijke opgave lijkt het niet om plaatsing voor de achtste finales te behalen, maar lastig wordt het zeker.


    De bondscoach: Reinaldo Rueda

    Rueda werd ruim 53 jaar geleden geboren in Colombia. In zijn spelerscarrière was hij geen hoogvlieger. De Colombiaan speelde daardoor nimmer op het hoogste niveau. Als trainer slaagde hij er wel in om de top van zijn land te bereiken. Hij stond aan het roer van de clubs Deportivo Cali, Independiente Medellin en Cortuluá. In dienst van de Colombiaanse voetbalbond had de oefenmeester diverse jeugdselecties onder zijn hoede, tot hij in 2004 aan het roer van de nationale ploeg kwam te staan. Doordat kwalificatie voor het WK 2006 niet lukte, namen beide partijen afscheid van elkaar. In januari 2007 stelde Honduras hem aan als keuzeheer. Hier slaagde Rueda wel in zijn opdracht en stelde WK-deelname veilig.


    De selectie:

    Doel: Ricardo Canales (Motagua), Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia)

    Verdediging: Victor Bernardez (Anderlecht), Maynor Figueroa (Wigan Athletic), Boniek Garcia (Olimpia), Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Johnny Palacios (Olimpia), Mauricio Sabillon (Hangzhou Luchen), Osman Chavez (Platense)

    Middenveld: Edgar Alvarez (Bari), Julio Cesar de Leon (Torino), Roger Espinoza (Kansas City Wizards), Amado Guevara (Motagua), Ramon Nunez (Olimpia), Wilson Palacios (Tottenham Hotspur), Hendry Thomas (Wigan Athletic), Danilo Turcios (Olimpia)

    Aanval: David Suazo (Genoa), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavon (Real Espana), Walter Martinez (Marathon)

    Reserves: Kevin Hernandez (Real Espana), Carlos Costly (SC Valsui), Mariano Acevedo (Marathon), Jerry Palacios (Hangzhou Nabel Greentown), Johnny Leveron (Motagua), Erick Norales (Marathon), Melvin Valladares (Real Espana).


    Speler uitgelicht: David Suazo

    Óscar David Suazo Velázquez is in een strijd tegen de klok verwikkeld. De vedette van het Hondurese voetbalelftal kampte de laatste tijd met een dijblessure en hoopt fit te zijn tijdens het WK. De spits trok in 1999 naar Europa om voor het Italiaanse Cagliari te spelen. Daar liet hij in acht seizoenen in zowel de Serie A als de Serie B geen onuitwisbare indruk achter. Internazionale slaagde erin de aanvaller vast te leggen, maar in Milaan brak de vijftigvoudig international nooit definitief door. Hij werd uitgeleend aan Benfica en het afgelopen halfjaar kwam La Pantera op huurbasis uit voor Genoa.


    Kwalificatiereeks:

    De WK-kwalificatiecyclus van Honduras startte op 4 juni 2008 met een thuisduel met Puerto Rico. Na een 4-0 zege had het tien dagen later aan een 2-2 gelijkspel genoeg om zich de plaatsen voor de eerste groepsfase van de CONCACAF.
    In die poule trof Honduras Mexico, Canada en Jamaica. Met vier zeges en twee nederlagen werd Honduras eerste van de groep. Ook Mexico plaatste zich door het behalen van de tweede plek voor de tweede en beslissende groepsfase.
    Uiteindelijk dwong Honduras pas op de laatste speelronde kwalificatie af. Omdat de ploeg zelf met 0-1 won bij El Salvador en Costa Rica op een 2-2 gelijkspel tegen de Verenigde Staten bleef steken, werden de Hondurezen derde achter de VS en Mexico en gingen die drie landen naar het WK. Voor Costa Rica restte een treffen met Uruguay, dat over twee wedstrijden de sterkste was en daardoor de vliegtickets naar Zuid-Afrika kon gaan boeken.


    WK-geschiedenis:

    In 1982 nam Honduras deel aan het WK. Los Catrachos troffen Spanje, Noord-Ierland en het toenmalige Joegoslavië. Het elftal speelde gelijk tegen de Spanjaarden en de Noord-Ieren, maar door een 1-0 nederlaag tegen Joegoslavië was het toernooi na drie duels ten einde.

    Hier de beelden van de deelname in 1982:

    Bron: Youtube
    Bron: Soccernews.nl

    25-05-2010 om 16:27 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    REGLEMENT MEGASCORE WK 2010

    De regels van het spel:


    De basisregels van Megascore WK 2010 zijn de volgende:

    • Je bent verplicht in een 4-4-2-opstelling te spelen. 
      Je kiest dus 1 doelman, 4 verdedigers, 4 middenvelders en 2 aanvallers.
    • Je kiest voor elke positie 1 reservespeler. Als een basisspeler gedurende een ganse wedstrijd niet op het veld komt, plaatsen we automatisch je reservespeler in je Mega-ploeg. Verschijnt je basisspeler op het veld, dan verdwijnt de reservespeler naar de bank.
    • Je mag niet meer dan 3 spelers van eenzelfde land selecteren.
    • Je overschrijdt het maximumbudget van 250 miljoen niet.
    • Transfers doorvoeren is niet mogelijk.


    Hoe verdien je punten?


    Naargelang de prestaties van je spelers verzamel en/of verdien je punten.

    §         Waardebeoordeling: De sportredactie kent de spelers die tijdens een

    WK-wedstrijd meespelen een waardebeoordeling toe, behalve aan zij die zijn ingevallen na de 76ste minuut. Of het veld moeten verlaten voor de 15de minuut.

    rang 1 levert  5 punten op

    rang 2 levert 10 punten op

    rang 3 levert 15 punten op

    rang 4 levert 20 punten op

    rang 5 levert 25 punten op

    rang 6 levert 30 punten op

    rang 7 levert 35 punten op

    rang 8 levert 40 punten op

    rang 9 levert 45 punten op

    rang 10 levert 50 punten op

    §         Bonuspunten

    Per doelpunt gescoord door de ploeg krijgt elke speler 6 punten.

    Ploegwinst levert 10 punten op voor elke speler.

    Spelers die zelf een doelpunt scoren:

    aanvaller:                      30 punten

    middenvelder:               50 punten

    verdediger:                   70 punten

    doelman:                       100 punten

    Spelers die scoren via strafschop krijgen  20 punten

          Doelmannen die een strafschop stoppen krijgen 30 punten

    Punten verliezen door tegendoelpunt:

    doelman:            -10 punten

    verdediger:       -6 punten

    middenvelder:    -4 punten

    aanvaller:          -4 punten

    §         Aan elk land kennen we naargelang de sterkte van het team een coëfficiënt van 1.0 tot 1.4 toe. Afhankelijk van deze coëfficiënt zullen de punten van de spelers verhoogd worden.

    Coëfficiënt 1.0 = de verdiende punten volgens bovenstaand detail

    Coëfficiënt 1.1 = + 10%

    Coëfficiënt 1.2 = + 20 %

    Coëfficiënt 1.3 = + 30 %

    Coëfficiënt 1.4 = + 40%

    §        Invallen na de 76e minuut: 20 punten (hetzelfde geldt voor spelers die het veld moeten verlaten voor de 15de minuut)

     

       

     

    25-05-2010 om 16:23 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    PRIJZENPOT MEGASCORE WK 2010

    Per speeldag
    :

    1e                    €1.000
    2e                    LENCO lcd-televisietoestel + LENCO draagbare dvd-speler 
    3 e – 5e            RODANIA herenhorloge Swiss Chic t.w.v €449

    6e – 10e           AMBIORIX “personal pair”-schoenen t.w.v +/- €385
    11e                   LENCO draagbare dvd-speler

    12e                  LENCO mp3-speler       

    13e  – 20e        Exclusieve WK “CASTROL”-voetbal

    21e  – 30e        Exclusieve WK “CASTROL”-polo

     


    Eindprijzenpot:

    1 e                   HYUNDAI  ix35 + officiële FIFA WORLD Cup 2010-matchbal
    2e                    Exclusieve CASTROL-voetbaltafel + officiële FIFA WORLD Cup 2010-matchbal
    3e                    Exclusieve CASTROL-voetbaltafel
    4e – 5e             LENCO lcd-televisietoestel + LENCO draagbare dvd-speler
    6e – 35e           RODANIA herenhorloge Swiss Chic t.w.v €449 + gesigneerd shirt Ronaldo
    36e – 40e         LENCO lcd televisietoestel + gesigneerd shirt Ronaldo
    41e -  70e        AMBIORIX “personal pair”-schoenen t.w.v +/- €385

    71e –  75e        LENCO draagbare dvd-speler + gesigneerd shirt Ronaldo

    76e  - 80e        LENCO Speaker Ball voor Ipod + gesigneerd shirt Ronaldo

    81e – 90e         Exclusieve WK “Castrol”-voetbal

    91e – 100e        Exclusieve WK “Castrol”-polo

    25-05-2010 om 16:20 geschreven door Cerdo


    24-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Chili
    GROEP H - CHILI

    Chili is geen onbekende op het WK. Het land deed tot dusver zeven keer mee aan het mondiale eindtoernooi en dat hadden er zelfs twee meer kunnen zijn. In 1989 kwam het land in opspraak, omdat het gediskwalificeerd werd voor het WK van 1990 en uitgesloten van deelname voor het WK van 1994. Op 3 september 1989 speelde Chili een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Brazilië. Bij verlies zou Chili niet deelnemen aan het WK en Brazilië stond met 1-0 voor toen Roberto Rojas in de 67ste minuut naar de grond zakte. Hij zei geraakt te zijn door vuurwerk die een supporter van Brazilië op het veld had gegooid, maar na onderzoek van de FIFA bleek dat Rojas niet geraakt werd. Brazilië won reglementair met 2-0 en Chili kon dus niet meedoen aan het WK van 1990. Chili mocht ook niet meedoen aan het WK van 1994. Rojas werd levenslang geschorst, maar kreeg in 2001 wel amnestie.


    De bondscoach: Marcelo Bielsa

    De 54-jarige Argentijn Bielsa is sinds 2007 bondscoach van het Chileense voetbalelftal. Bielsa was vanaf 1990 trainer van verschillende Argentijnse clubs, vertrok vervolgens naar Spanje om Espanyol te trainen en kreeg ook het nationale elftal van Argentinië onder zijn hoede. Hij wist Argentinië naar het WK van 2002 te leiden, maar het land werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij mocht desondanks aanblijven als bondscoach. In 2004 won hij met Argentinië de Olympische Spelen en won hij zilver op de Copa América, ook in 2004. Daarna besloot hij op te stappen en ging even niets doen. In 2007 ging hij aan de slag bij Chili.

    Bielsa, die als profvoetballer maar 25 competitiewedstrijden speelde voor Newell's Old Boys, heeft een opvallende filosofie en daardoor is Chili succesvol. Hij zei ooit: "De beste momenten vin mijn leven komen voort uit mislukkingen. Succes verlamt. Het maakt mensen gemakzuchtig, het haalt het slechte in de mens boven en het maakt dat we verliefd worden op onszelf." Onder Bielsa won Chili voor het eerst een officieel duel van Argentinië en het land won in de ijle lucht van Lima voor het eerst sinds 1985 van Peru.


    De voorselectie:

    Doel: Claudio Bravo (Real Sociedad), Luis Marin (Unión Española), Miguel Pinto (Universidad de Chile)

    Verdediging: Arturo Vidal (Bayer Leverkusen), Roberto Cereceda (Colo Colo), Pablo Contreras (PAOK) ,Ismael Fuentes (Universidad Católica), Mauricio Isla, Gonzalo Jara (West Bromwich), Gary Medel (Boca Juniors), Waldo Ponce (Universidad Católica)

    Middenveld: Charles Aranguiz (Colo Colo), Carlos Carmona (Reggina), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matías Fernández (Sporting de Lisboa), Gonzalo Fierro (Flamengo), José Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Manuel Iturra (Universidad de Chile), Rodrigo Millar (Colo Colo), Pedro Morales (Croacia Zagreb), Rodrigo Tello (Besiktas), Jorge Valdivia (Al Ain)

    Aanval: Jean Beausejour (América), Mark Gonzalez (CSKA), Héctor Mancilla (Toluca), Fabián Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo Colo), Alexis Sánchez (Udinese), Humberto Suazo (Real Zaragoza), Jaime Valdés (Atalanta).


    Speler uitgelicht: Humberto Suazo

    De aanvaller is een belangrijke schakel in het team van Bielsa. Hij scoorde in de Wk-kwalificatiereeks tien doelpunten in achttien interlands. De 29-jarige Suazo speelt momenteel in Spanje voor Real Zaragoza. Hij maakte afgelopen seizoen in de winterstop de overstap naar Zaragoza door zijn goede prestaties bij CF Monterrey uit Mexico. Hij werd gehuurd en Zaragoza kan hem kopen. Verder speelde hij voor clubs in Chili en dat waren er nogal wat: Ñublense, Club Magallanes, San Antonio Unido, San Luis Quillota, Audax en Colo-Colo. Bij deze clubs scoorde hij in totaal meer dan 150 officiële doelpunten. In drie seizoenen bij Monterrey scoorde hij 41 doelpunten. Zaragoza besloot hem te halen en in achttien competitiewedstrijden scoorde hij zes keer. Sinds 2005 is Suazo international van Chili en speelde 41 interlands en daarin scoorde hij zeventien keer. Op het WK zal hij dan ook moeten zorgen voor de doelpunten namens Chili.

    Tien doelpunten van Suazo namens Monterrey.

    Bron: Youtube


    Kwalificatiereeks:

    In de kwalificatiegroep voor Zuid-Amerikaanse landen eindigde Chili als tweede. Eerste werd Brazilië met slechts een punt meer. Het land was vooral uit goed. Zestien van de 33 punten werden buiten de landgrenzen gehaald en dat houdt in dat de ploeg mentaal zeer sterk is. Ook kan de ploeg een doelpunt maken. De ploeg wist 32 keer te scoren en na Brazilië was het land de meest scorende ploeg. Ook boekte Chili de meeste overwinningen samen met Paraguay. Beide landen wisten tien keer te winnen in de kwalificatiereeks.


    WK-historie:

    Het wordt voor Chili de achtste keer dat het gaat meedoen aan een WK. In 1962 was het beste WK ooit voor het Zuid Amerikaanse land. Het gastland wist toen derde te worden. Op de WK's van 1930, 1950, 1966 en 1974 kwam het land niet verder dan de eerste ronde. Voor de WK's van 1990 en 1994 werd La Roja uitgesloten van deelname vanwege het Roberto Rojas-schandaal, doordat de Chileen in een kwalificatiewedstrijd met Brazilië claimde te zijn geraakt door vuurwerk. Dit was echter helemaal niet zo. Tijdens het WK van 1998 was het aanvalsduo Marcelo Salas en Ivan Zamorano zeer opvallend en het land wist de achtste finale te bereiken. Het land werd toen uitgeschakeld door Brazilië. In totaal speelde Chili 25 WK-wedstrijden. Van die wedstrijden won het er zeven en verloor het er twaalf. Zes keer werd er gelijkgespeeld. Chili wist 27 keer te scoren en kreeg er veertig tegen.

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:06 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Portugal
    GROEP G - PORTUGAL

    Dit Zuid-Europese land zal voor de vijfde keer actief zijn op een WK-eindronde. Beste prestatie die de Portugezen hebben neergezet op een eindronde is de derde plek. Die werd behaald op het WK van 1966. Op het afgelopen WK, die in 2006 werd gespeeld in Duitsland, eindigde Portugal op een vierde plek. In de troostfinale moest uiteindelijk het hoofd worden gebogen voor gastland Duitsland, dat met 3-1 aan het langste eind trok. Zal de formatie van trainer Carlos Queiroz deze prestatie komende voetbalzomer kunnen evenaren, of zal het team met sterren als Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa en Bruno Alves kopje onder gaan in poule G, waar het de degens zal moeten kruisen met Brazilië, Ivoorkust en Noord Korea?


    Voorlopige WK-selectie

    Doel: Eduardo (Sporting Braga), Daniel Fernandes (Iraklis), Beto (FC Porto)

    Verdediging: Miguel (Valencia), Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho (beiden Chelsea), Bruno Alves, Rolando (beiden FC Porto), Ricardo Costa (Lille), Duda (Málaga), Fabio Coentrao (Benfica), Pepe (Real Madrid)

    Middenveld: Pedro Mendes (Sporting Portugal), Ze Castro (Deportivo la Coruña), Tiago Mendes (Atlético Madrid), Deco (Chelsea), Raul Meireles (FC Porto), Miguel Veloso (Sporting Portugal)

    Aanval: Simao Sabrosa (Atlético Madrid), Danny (Zenit St Petersburg), Liedson (Sporting Portugal), Hugo Almeida (Werder Bremen), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Nani (Manchester United).


    Speler uitgelicht: Simão Sabrosa

    De buitenspeler maakte in 1996 zijn debuut in het profvoetbal namens Sporting Lissabon. Nog geen drie jaar later zag Louis van Gaal in de aanvaller de stand-in voor Luis Figo bij FC Barcelona, waarop Simão koos voor een overstap naar Catalonië. Onder Van Gaal kwam de Portugees 21 duels in actie, maar nadat de Nederlander zijn congé had gekregen ging het crescendo met Simão bij FC Barcelona. Onder Llorenç Serra Ferrer groeide de Portugees uit tot basisspeler totdat hij begin 2001 een blessure opliep. Nadat Simão daarvan hersteld was stond Carlos Rexach aan het roer in Camp Nou, wat tot gevolg had dat Simão bankzitter werd. In de zomer van 2001 verliet de Portugees daarom Spanje, om te gaan voetballen voor Benfica. In Lissabon werd Simão een veel completere speler, wat hem zelfs de aanvoerdersband van de Portugese club opleverde. In 2005 mocht Simão de landstitel vieren met Benfica. In 2007 besloot de aanvaller te kiezen voor een nieuw avontuur in Spanje. Atlético Madrid betaalde ruim twintig miljoen euro voor de dribbelaar. Met de Madrileense club wist Simão onlangs nog de Europa League te winnen, door in de finale Fulham met 2-1 te verslaan. Tot dusver kwam Simão tot 76 interlands namens Portugal, waarin de buitenspeler 21 keer het net wist te vinden.



    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie

    In groep 1 moest Portugal het opnemen tegen Denemarken, Zweden, Hongarije, Albanië en Malta. De Portugezen begonnen de kwalificatiecampagane met een 0-4 overwinning bij Malta. In het tweede duel moest men echter een nederlaag in eigen huis slikken. Denemarken won bij Portugal met 2-3, waardoor de Portugezen direct achter de feiten aanliepen in de kwalificatiecyclus. Omdat het derde, vierde en vijfde pouleduel (Zweden, Albanië, nogmaals Zweden) in een 0-0 gelijkspel eindigde moest Portugal zich zorgen gaan maken of plaatsing voor de WK-eindronde nog binnen handbereik lag. In de resterende vijf wedstrijden werd echter viermaal een overwinning binnengehaald, waardoor Portugal als tweede in de poule eindigde, achter Denemarken. Met negentien punten uit tien duels moest Portugal twee punten toegeven op Denemarken, waardoor het veroordeeld werd tot een play-off met Bosnië/Herzegovina.

    Portugal wist zich middels die play-off-tweestrijd tegen Bosnië/Herzegovina te plaatsen voor de WK-eindronde. Na tweemaal met een 1-0 overwinning van het veld te stappen mocht de ploeg van trainer Carlos Queiroz zich gaan opmaken voor een voetbalzomer in Zuid-Afrika.


    WK-geschiedenis en verwachting

    Zoals eerder al benoemd kwam Portugal op vijf WK's in actie. In 1966 wist Portugal onder leiding van de legendarische Eusebio de derde plaats te bemachtigen. Twintig jaar later was Portugal pas voor de tweede keer actief op een WK, toen moest men echter na de eerste ronde al het strijdtoneel verlaten. Tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea was de eerste ronde wederom het eindstation voor de Portugese nationale ploeg. Vier jaar later zou Portugal echter hoge ogen gaan gooien in Duitsland. Uiteindelijk moest de Portugese formatie genoegen nemen met een vierde plek op het mondiale eindtoernooi.

    Komende zomer wordt er veel verwacht van Portugal. Spelers als Cristiano Ronaldo, Deco, Simão Sabrosa, Nani, Raul Mereiles, Miguel Veloso en Bruno Alves herbergen dermate veel kwaliteit dat de poulefase zeker overleefd moet worden. Nadat de degens gekruist zijn met Brazilië, Ivoorkust en Noord-Korea zal de ploeg van wedstrijd tot wedstrijd moeten kijken. Toch zal de kwartfinale zeker mogelijk moeten zijn voor de Portugezen.

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:05 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Ivoorkust
    GROEP G - IVOORKUST


    Ambitie, het sleutelwoord voor het Ivoriaanse voetbalelftal. Het Afrikaanse land zal in de zomermaanden voor de tweede keer op een wereldkampioenschap verschijnen. Ondanks de geringe prijzenkast van de Oranje Olifanten hoopt men hoge ogen te gooien. En niet onterecht. Ivoorkust beschikt over een selectie om 'u' tegen te zeggen. De naam van Chelsea-spits Didier Drogba torent echter hoog boven iedereen uit. De goaltjesdief is zonder twijfel een van de gevaarlijkste spitsen op het WK te noemen. Met de ondersteuning van andere spelers, die in Europese topcompetities uitkomen, hoopt Ivoorkust een team te smeden dat doorstoot naar minimaal achtste finales.


    De bondscoach:

    Met Sven-Göran Eriksson heeft Ivoorkust niet de gedroomde bondscoach in huis gehaald, maar de ervaring van de Zweed kan weleens de doorslag gaan geven. De 62-jarige oefenmeester heeft een loopbaan achter de rug waar menig collega jaloers op is. De Scandinaviër begon bij bescheiden clubs uit zijn geboorteland, maar durfde daarna de gewaagde overstap naar Zuid-Europa aan. Benfica, AS Roma, Fiorentina, Sampdoria en Lazio Roma namen de trainer met wisselend succes aan.

    In 2001 begon Eriksson's tijdperk als bondscoach. De Zweed nam het nationale elftal van Engeland onder zijn hoede. Weggehoond als Steve McClaren werd hij niet, maar zijn periode in Groot-Brittannië was niet bepaald een succes. Eriksson was de spotlights even beu en vertrok in de luwte naar Mexico. Ook daar hield de coach het niet lang vol, want binnen mum van tijd werd hij aangesteld als directeur bij de ambitieuze club Notts County, tot kort geleden. Eriksson werd aangesteld bij Ivoorkust, omdat Guus Hiddink geen haalbare kaart bleek voor het West-Afrikaanse land. Zodoende hopen beide partijen elkaar aan een eerste succes te helpen.


    De voorlopige selectie

    Doel: Copa Barry (Lokeren), Aristide Zogbo (Maccabi Netanya), Gnanhouan Gérard (Vannes) en Vincent de Paul Angban (ASEC Abidjan).

    Verdediging: Arthur Boka (VfB Stuttgart), Steve Gohouri (Wigan Athletic), Guy Demel (Hamburger SV), Eboué Emmanuel (Arsenal), Kolo Touré (Manchester City), Souleymane Bamba (Hibernian), Abdoulaye Meité (West Bromwich Albion), Benjamin Brou Angoua (Valenciennes), Igor Lolo (Monaco), Marc Zoro (Valenciennes) en Siaka Tiéné (Valenciennes).

    Middenveld: Didier Zokora (Sevilla), Yaya Touré (FC Barcelona), Gilles Yapi Yapo (Young Boys Bern), Didier Ya Konan (Hannover 96), Romaric N'dri Koffi (Sevilla), Emerse Faé (Nice), Cheick Tioté (FC Twente), Kouamatien Koné (CFR Cluj).

    Aanval: Didier Drogba (Chelsea), Salomon Kalou (Chelsea), Aruna Dindane (Portsmouth), Gervinho (Lille), Arouna Koné (Hannover 96), Baky Koné (Olympique Marseille), Kader Keita (Galatasaray), Seydou Doumbia (Young Boys Bern), Sékou Cissé (Feyenoord).


    Speler uitgelicht: Didier Drogba

    Aan de status van Didier Drogba hoeft geen negatieve draai gegeven te worden. De aanvaller van Chelsea is een absolute wereldster en presteert al jarenlang op het allerhoogste niveau. Het moyenne van de Ivoriaan spreekt dan ook voor zich: Afrikaans voetballer van het jaar, topscorer in de Champions League, topscorer in de Premier League en twee landstitels met Chelsea prijken achter de naam van de Afrikaan. Het enige dat voor Drogba nog ontbreekt is het winnen van de Champions League en het behalen van een tastbare prijs met Ivoorkust.

    Met de vorm van Drogba is in ieder geval niets mis. Chelsea-trainer Carlo Ancelotti haalde de international dit seizoen uit een dip en de figuurlijke rentree van de spits was overweldigend: 29 doelpunten in 32 competitiewedstrijden. Inmiddels ligt de focus van Drogba alweer op het WK, want daar hoopt de aanvaller zijn onbetwiste kwaliteiten te tentoonspreiden.


    WK-kwalificatie

    De WK-kwalificatiereeks was voor Ivoorkust een eitje te noemen. De Oranjehemden werd geen strobreed in de weg gelegd door onder andere Burkina Faso, Malawi en Guinea, waardoor de tweede deelname al snel een feit werd. Van de 'Grote vijf' in Afrika (Ivoorkust, Ghana, Kameroen, Nigeria en Egypte) hadden vooral Kameroen en Egypte het moeilijk. Daar had Ivoorkust echter geen omkijken naar; het WK 2010 in het eigen continent, daar concentreerden de Ivorianen zich al snel op.


    WK-historie

    Twee deelnames aan een wereldkampioenschap, heel schamel voor een land als Ivoorkust. De Afrikanen kwalificeerden zich voor het eerst in 2006, op het WK in Duitsland. Toen trof het onder andere het Nederlands elftal. De routine ontbrak destijds bij het land, maar komende zomer hoopt men met de extra bagage hoge toppen te scheren.

    In 2006 verloor Ivoorkust nipt met 2-1 van Nederland:

    Bron: Youtube

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:05 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Slowakije
    GROEP F - SLOWAKIJE

    Op het komende WK zal een opvallende debutant acteren: Slowakije. Het land zal voor de eerste maal sinds de onafhankelijkheid van Tsjechië in 1993 aanwezig zijn. De ploeg heeft potentie en wist optimaal te profiteren van het falen van hoger ingeschaalde landen als buurland Tsjechië en Polen. Spelers als Martin Skrtel, Miroslav Stoch en vooral Marek Hamsik kunnen wellicht het toernooi kleur gaan geven, en de ploeg wellicht mee laten strijden om een plaats in de achtste finale. Misschien kan Slowakije dan uit de schaduw van haar buurland Tsjechië treden.


    Voorlopige WK-selectie


    Doel: Jan Mucha (Legia Warschau), Dusan Kuciak (FC Vaslui), Lubos Kamenar (FC Nantes), Dusan Pernis (Dundee United).

    Verdediging: Peter Pekarik (VfL Wolfsburg), Martin Petras (AC Cesena), Martin Skrtel (Liverpool), Lubomir Michalik (Leeds United), Jan Durica (Hannover 96), Radoslav Zabavnik (Mainz), Marek Cech (West Bromwich Albion), Tomas Hubocan (Zenit St. Petersburg), Kornel Salate (Slovan Bratislava).

    Middenveld: Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Jan Kozak (Timisoara), Juraj Kucka (Sparta Prague), Miroslav Karhan (Mainz), Marek Sapara (Ankaragucu), Mario Pecalka (Zilina), Stanislav Sestak (Bochum), Marek Hamsik (Napoli), Vladimir Weiss (Manchester City), Miroslav Stoch (Chelsea), Dusan Svento (Salzburg), Zdeno Strba (Xanthi).

    Aanval: Erik Jendrisek (Schalke), Robert Vittek (Ankaragucu), Martin Jakubko (Saturn Moscow), Filip Holosko (Besiktas).

    Coach: Vladimir Weiss


    Speler uitgelicht: Marek Hamsik

    Alle voetballiefhebbers zullen likkebaardend vooruitkijken naar de aanwezigheid van Marek Hamsik op het WK. De dartele middenvelder met de fenomenale techniek is een sensatie in de Serie A, waarin hij namens SSC Napoli uitkomt. In 2004 maakte de speler zijn debuut in het profvoetbal voor Slovan Bratislava, dat niet lang wachtte om het talent om te zetten in keiharde euro's. In hetzelfde jaar werd Hamsik op 17-jarige leeftijd immers getransfereerd naar het Italiaanse Brescia, dat een half miljoen euro neertelde. In het seizoen 2006-2007 maakte Hamsik vooral indruk met zijn tien treffers in veertig duels, al speelde hij dat seizoen nog in de Serie B. Het seizoen erop keerde de Slowaakse middenvelder terug in de hoogste Italiaanse divisie nadat Napoli erin was geslaagd hem te contracteren. Het prijskaartje van 5,5 miljoen rust echter nauwelijks als een loden last op de ranke schouders van de 22-jarige, want in de ploeg van Napoli is hij uitgegroeid tot één van de smaakmakers. Ook in het nationale elftal van zijn land Slowakije kan Hamsik als onmisbaar worden beschouwd, waardoor hij inmiddels de bijbehorende aanvoerdersband heeft ontvangen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Hamsik door een Europese topclub wordt gecontracteerd. Arsenal heeft al interesse getoond en misschien komt het na een goed WK wel tot een overgang.


    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie

    In een poule met als tegenstanders Tsjechië, Polen, Noord-Ierland en Slovenië zullen niet veel voetballiefhebbers een WK-kwalificatie van Slowakije voorspeld hebben. Toch wist de ploeg van bondscoach Weiss de kwalificatiepoule in de Europese zone te winnen. De ploeg heeft uitermate constant gepresteerd, terwijl de andere ploegen voortdurend punten van elkaar hebben afgesnoept.

    Nadat Slowakije in het tweede duel onderuit ging tegen Slovenië rechtte de ploeg de rug. Er volgde een reeks van vier overwinningen, een gelijkspel tegen Tsjechië en nog een overwinning tegen Polen. De nederlaag op de voorlaatste speeldag tegen Slovenië maakte de kwalificatie nog enigszins spannend, maar een tweede zege tegen Polen kroonde Slowakije tot groepswinnaar.

    In de harten van de fans zal vooral de uitwedstrijd tegen Tsjechië, die knap met 1-2 winnend werd afgesloten, als essentieel worden beschouwd. Bovendien had de overwinning historische lading, want Tsjechië en Slowakije zijn sinds de onafhankelijkheid elkaars rivalen en Slowakije had nog nooit van haar buurland weten te winnen. Ook de twee overwinningen tegen Polen en het gelijke spel tegen de Tsjechen waren belangrijk in de kwalificatie.


    Bron: Youtube


    WK-geschiedenis en verwachting

    Als zelfstandig land kwam Slowakije zoals gezegd nog nooit uit op een eindronde. Als Tsjecho-Slowakije kent het land echter een rijke WK-geschiedenis. Zowel in 1934 als in 1962 werd het land tweede op het WK. Daarnaast werd in 1938 en in 1990 de kwartfinale bereikt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Slowakije een dergelijk kunstje gaat herhalen. Het land heeft een degelijke selectie met enkele uitblinkers, maar moet niet tot wonderen in staat worden geacht.

    Toch doet Slowakije zeker niet voor spek en bonen mee. Het land kan in de poule met Italië, Paraguay en Nieuw-Zeeland meestrijden om de tweede plaats. Hoewel Paraguay sterk oogt, meer ervaren is en waarschijnlijk als favoriet moet worden gezien om tweede te worden achter Italië, zal er een ferme strijd kunnen ontstaan tussen de Zuid-Amerikanen en de Slowaken. Bovendien oogt ook verdedigend wereldkampioen Italië niet onfeilbaar. Wellicht kan Slowakije ook een historische stunt bewerkstelligen tegen de titelverdediger. Na de poulefase zal het avontuur van Slowakije echter hoe dan ook niet lang voortduren.

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:05 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Nieuw-Zeeland

    GROEP F - NIEUW-ZEELAND

    Als er een land is dat met recht een voetbaldwerg genoemd mag worden, dan is Nieuw-Zeeland zeker één van de gegadigden. Het land huisvest welgeteld één profclub (komt uit in de Australische A-league). De 4,3 miljoen inwoners houden zich voornamelijk bezig met rugby en cricket, waardoor voetbal een zeer minieme rol speelt in het land. Mede dankzij de plaatsing voor het WK van 2010 begint dit beeld echter langzamerhand te kantelen. Het is voor de All Whites de tweede keer dat ze zich weten te plaatsen voor een wereldkampioenschap. De laatste keer dat dit lukte was 28 jaar geleden.


    WK-geschiedenis:

    Nieuw-Zeeland heeft zich in de geschiedenis van de voetbalwereld maar één keer eerder weten te plaatsen voor een wereldkampioenschap. Toentertijd werden alle groepswedstrijden verloren. De All Whites hadden echter wel tegenstanders van formaat tegenover zich in de poulefase. De opponenten waren; Brazilië, Spanje en de Sovjet-Unie.


    WK-kwalificatie:

    Het pad om deel te mogen nemen aan het WK 2010 was voor Nieuw-Zeeland een zeer lange. Zo moest er eerst in een poule afgerekend worden met drie landen en vervolgens diende de Kiwi's in twee play-off wedstrijden de nummer vijf uit de Aziatische zone verslaan om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Nieuw-Zeeland startte de reeks in een poule met Nieuw-Caledonië, Fiji en Vanuatu. In deze groepsfase wist het land overtuigend als winnaar uit de bus te komen met vijftien punten en maar één verliespartij.

    Op 10 en 14 november 2009 moest het land in de play-off wedstrijden het opnemen tegen Bahrein. Het eerste duel eindigde in een bloedeloze 0-0. De tweede wedstrijd eindigde in een 0-1 overwinning voor de All Whites, waardoor het land zich voor de tweede maal in de historie wist te plaatsen voor een wereldkampioenschap voetbal.


    WK-selectie:

    Doelverdedigers: James Bannatyne (Team Wellington), Glen Moss (Melbourne Victory) en Mark Paston (Wellington Phoenix).

    Verdedigers: Andy Boyens (New York Red Bulls, VS), Tony Lochhead (Wellington Phoenix), Ryan Nelsen (Blackburn Rovers), Winston Reid (FC Midtjylland), Ben Sigmund (Wellington Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town) en Ivan Vicelich (Auckland City).

    Middenvelders: Andy Barron (Team Wellington), Leo Bertos (Wellington Phoenix), Tim Brown (Wellington Phoenix), Jeremy Christie (FC Tampa Bay Rowdies), Aaron Clapham (Canterbury United), Simon Elliott (geen club), Michael McGlinchey (Motherwell) en David Mulligan (geen club).

    Aanvallers: Jeremy Brockie (Newcastle Jets), Rory Fallon (Plymouth Argyle), Chris Killen (Middlesbrough), Shane Smeltz (Gold Coast United) en Chris Wood (West Bromwich Albion).

    Coach: Ricki Herbert


    Speler uitgelicht: Chris Killen

    Christopher John "Chris" Killen werd geboren op 8 oktober 1981. De steraanvaller van Nieuw-Zeeland komt op dit moment uit voor het Engelse Middlesbrough. De carrière van de spits kwam in een stroomversnelling nadat deze een contract tekende bij het Schotse Hibernian. In één seizoen wist de aanvaller liefst zestien doelpunten te maken in 25 competitiewedstrijden. Na dit spectaculaire jaargang werd de spits overgenomen door het grote Celtic. Bij deze club kwam de dertigvoudig international echter niet aan veel speelminuten en besloot in januari 2010 de overstap te maken naar Middlesbrough, waar hij sindsdien meer aan spelen toekomt en ook zijn doelpunten weer meepikt.


    Bron:Youtube

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:05 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Kameroen
    GROEP E - KAMEROEN

    Kameroen is één van de opponenten van het Nederlands elftal op het WK. Met topspits Samuel Eto'o is het een ploeg om rekening te houden. Ajacied Eyong Enoh is ook één van de internationals van het Afrikaanse land. In een poule waar ook Japan en Denemarken van uitmaken heeft de selectie van bondscoach Paul Le Guen kansen om de achtste finales te bereiken.


    De bondscoach: Paul Le Guen

    Le Guen bouwde een uitstekende naam op als trainer van Olympique Lyon. In drie seizoenen bij Les Gones werd de oefenmeester drie keer kampioen van zijn geboorteland Frankrijk. Voor hij bij Lyon aan de slag ging, maakte hij zijn debuut als coach van Stade Rennes. Zijn successen in Frankrijk bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt. In 2006 haalde Glasgow Rangers de Fransman naar Schotland. Na een tegenvallend jaar keerde Le Guen terug naar zijn vaderland. Na twee jaar bij Paris Saint-Germain gewerkt te hebben, besloot hij voor het avontuur te kiezen en als keuzeheer van Kameroen aan de slag te gaan.
    In zijn tijd als speler was Le Guen geen onverdienstelijk voetballer. Hij speelde enkel in Frankrijk via Landerneau, Pencran, Stade Brestios en FC Nantes kwam hij bij Paris Saint-Germain terecht. Zeven jaren in Parijze dienst brachten hem één kampioenschap. Met zijn ploeggenoten pakte hij in 1994 de landstitel.


    De voorselectie:

    Doel: Hamidou Souleymanou (Kayserispor), Carlos Kameni (Espanyol), Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes), Amour Patrick Tignyemb (Bloemfontein)

    Verdediging: Jean Patrick Abouna Ndzana (Astres de Douala), Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Sébastien Bassong (Tottenham Hotspur), Gaetan Bong (Valenciennes), Aurelien Chedjou (Lille), Geremi Njitap (Ankaragucu), Stephane Mbia (Marseille), Makadji Boukar (Al Nahdha), Nicolas Nkoulou (AS Monaco), Rigobert Song (Trabzonspor)

    Middenveld: Marcel Ndjeng (FC Augsburg), Enoh Eyong (Ajax), Jean II Makoun (Olympique Lyon), Georges Mandjeck (1. FC Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke 04), Patrick Mevoungou (Canon Sportif de Yaounde), Landry Nguemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal), Achille Emana (Real Betis)

    Aanval: Vincent Aboubakar (Coton Sport de Garoua), Eric Choupo-Moting (1. FC Nürnberg), Samuel Eto'o (Internazionale), Mohamadou Idrissou (SC Freiburg), Dorge Kouemaha (Club Brugge), Pierre Webó (Mallorca) en Jacques Zoua (FC Basel).


    Speler uitgelicht: Rigobert Song

    Rigobert Song Bahanag werd op 1 juli 1976 geboren. De inmiddels 33-jarige verdediger is recordinternational van zijn land. Hij speelde ruim honderd interlands voor Kameroen. De speler van het Turkse Trabzonspor nam reeds deel aan drie WK's. In 1994, 1998 en 2002 was hij erbij. In zijn carrière versleet hij tal van Europese clubs. Het begon allemaal bij FC Metz, de Franse ploeg waar Song in 1994 terecht kwam. Via Salernitana (Italië), Liverpool, West Ham United (beiden Engeland), 1. FC Köln (Duitsland) en RC Lens (Frankrijk) kwam hij terecht bij het Turkse Galataseray. Na vier jaar in Istanbul gespeeld te hebben verkaste hij opnieuw. De Kameroener speelde het afgelopen seizoen nog steeds in de Turkse Süper Lig, voor Trabzonspor.


    Kwalificatiereeks:

    In de eerste fase van de WK-kwalificatie verliep eenvoudig voor De Ontembare Leeuwen. In een groep met Kaapverdië, Tanzania en Mauritius werden vijf zeges behaald. Alleen uit bij Tanzania bleef Kameroen steken op een 0-0 gelijkspel. Het tweede gedeelte begon moeizamer. In Togo liep Kameroen tegen een 1-0 nederlaag op en het thuisduel met Marokko eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Na twee zeges op Gabon en een overwinning op Togo en Marokko eindigden de mannen van Le Guen toch bovenaan in de groep, waardoor deelname aan het WK vast kwam te staan.


    WK-historie:

    Deze zomer doet Kameroen voor de zesde maal mee aan het wereldkampioenschap. In 2006 ontbrak het land op het WK, maar de vier edities daarvoor plaatste het zich wel. Ook in 1982 werd kwalificatie afgedwongen. Alleen in 1990 werd de groepsfase overleefd. Mede dankzij vier treffers van Roger Milla reikte het zelfs tot de kwartfinale, waar Engeland een horde te ver bleek. In Poule B werd toentertijd verrassend Kameroen eerste voor Roemenië. Argentinië en de Sovjet-Unie waren na drie duels al uitgespeeld.

    Hier de vier treffers van Milla op het WK van 1990 in Italië:

    Bron: Youtube

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:05 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Ghana
    GROEP D - GHANA

    Al sinds de jaren negentig wacht de wereld op een bloeiend Afrikaans voetballand. Nigeria was op de WK's van 1994 en 1998 groepswinnaar, terwijl het in 1996 Olympisch kampioen voetbal werd. In 2000 herhaalde Kameroen dat Afrikaanse kunstje. Iedereen was ervan overtuigd dat er binnen de kortste keren een Afrikaanse wereldkampioen op zou staan. In 2010 is die voorspelling waarschijnlijk nog altijd toekomstmuziek. Ghana neemt voor de tweede keer deel aan het WK, nadat het in 2006 met goed voetbal verrassend de tweede ronde had bereikt (ten koste van Tsjechië en de Verenigde Staten). De runner-up van de Afrika Cup moet in staat worden geacht opnieuw weerstand te kunnen bieden aan de westerse voetballanden. Een wereldtitel komt waarschijnlijk te vroeg, maar Afrika mag in ieder geval hopen op een goede eindronde van Ghana.


    Voorlopige WK-selectie

    Doel: Richard Kingson (Wigan Athletic), Daniel Agyei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Hearts of Lions) en Stephen Adams (Aduana Stars).

    Verdediging: Samuel Inkoom (Basilea), Eric Addo (foto, Roda JC), Jonathan Mensah (Granada), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen), John Mensah (Sunderland), Isaac Vorsah (Hoffenheim) en John Paintsil (Fulham).

    Middenveld: Sulley Ali Muntari (Inter), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese), Kwadwo Asamoah (Udinese), André Ayew (Arles-Avignon), Michael Essien (Chelsea), Stephen Appiah (Bologne), Haminu Dramani (Lokomotiv Moscú), Quincy Owusu Abeyie (Al Sadd), Bernard Kumordzie (Panionios), Laryea Kingston (Hearts) en Kevin-Prince Boateng (Portsmouth).

    Aanval: Matthew Amoah (NAC Breda), Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim) en Dominic Adiyiah (AC Milan).

    Coach: Milovan Rajevac


    Speler uitgelicht: Michael Essien

    Al jarenlang is Michael Essien de absolute vedette van de nationale ploeg van Ghana. De middenvelder is via de Franse competitie (SC Bastia, Olympique Lyon) opgeklommen naar de wereldtop en kan met recht één van de beste defensieve middenvelders ter wereld worden genoemd. Het was dan ook niet verrassend dat Chelsea in 2005 liefst 40 miljoen euro voor hem neertelde (het hoogste bedrag dat de Londense club tot dat moment had betaald voor een speler). Essien heeft echter een groot probleem, waar hij in zijn carrière voortdurend tegen aanloopt: hij is blessuregevoelig. Zo miste hij het WK van 2006 al met een zware enkelblessure en is ook zijn deelname aan het WK van 2010 onzeker, omdat hij op de Afrika Cup een knieblessure opliep. Drie weken geleden zei de speler zelf nog over zijn deelname: 'Als ik het WK haal is dat fantastisch, als ik het niet haal dan is het niet anders. Ik heb nog een hele carrière voor me en het laatste wat ik wil is te snel terugkomen waardoor de problemen alleen maar erger worden.' Voor de voetballiefhebber is het echter te hopen dat Essien toch in Zuid-Afrika te bewonderen zal zijn. De speler is in de voorselectie opgenomen en een Ghana met Essien is beduidend sterker als Ghana zonder hem.


    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie

    Ghana speelde zich met horten en stoten door de Afrikaanse WK-kwalificatie. In de tweede ronde rekende de ploeg af met Gabon, Libië en Lesotho. Deze kwalificatie ging echter minder voorspoedig dan verwacht. Gabon en Libië eindigden met Ghana op een gedeelde eerste plek, omdat de drie ploegen allemaal 12 punten hadden verzameld. De Ghanese ploeg liet in de uitwedstrijden tegen Gabon en Libië dure punten liggen, maar kon op basis van het beste doelsaldo als groepswinnaar verder naar de derde ronde.

    In die derde ronde lootte de Ghanese ploeg gunstig. Waar Algerije het op moest nemen tegen Egypte, Nigeria tegen Tunesië en Kameroen, Togo en Marokko in één poule waren ingedeeld, troffen The Black Stars in Benin, Mali en Soedan drie minderwaardige tegenstanders. Na vier wedstrijden was de ploeg van Rajevac dan ook al gekwalificeerd, waarna de ploeg onderuit ging in de uitwedstrijd tegen Benin en thuis nog gelijkspeelde tegen Mali.

    In de Afrika Cup, die na de kwalificatie in januari en februari werd afgewerkt, toonde Ghana vervolgens aan tot de beste ploegen van het continent te behoren. Gastland Angola en Nigeria moesten eraan geloven voordat Egypte in de finale te sterk bleek. Uit het toernooi bleek het opvallend grote potentieel van de Afrikaanse ploegen, maar ook het schrijnende tekort aan organisatie. Ghana zal haar team beter moeten organiseren, wil het op het WK potten breken.


    WK-geschiedenis en verwachting

    Ghana kwam slechts eenmaal eerder uit op een eindronde van een WK, hoewel het al decennialang tot de beste ploegen van Afrika behoort. In 2006 verraste de ploeg door de Verenigde Staten en Tsjechië achter zich te laten en zich als tweede achter Italië te plaatsen voor de achtste finales. In deze achtste finales trof de ploeg Brazilië. Hoewel Ghana het de recordkampioen lastig wist te maken, kwam het niet tot een stunt. De wedstrijd tegen Tsjechië zou met een 2-0 overwinning wel als stunt de boeken in gaan:


    Bron: Youtube

    Tijdens dit WK zit Ghana opnieuw een zware groep. De ploeg treft Duitsland, Servië en Australië. De Duitsers lijken favoriet om de groep te winnen, maar tussen Servië, Australië en Ghana zou zich een leuk gevecht kunnen ontpoppen om de tweede plaats. Hoewel Servië op voorhand sterker lijkt dan Ghana, moet het West-Afrikaanse land zeker niet worden uitgevlakt om de tweede ronde te bereiken. En bij een goede loting en een portie geluk kan de ploeg wellicht op het eerste WK op het Afrikaanse continent verder doorstoten.

    Bron: soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:05 geschreven door Cerdo


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeschouwing WK 2010 - Servië
    GROEP D - SERVIE


    Velen hebben Servië opgeschreven als verrassing voor het komende WK 2010. Waarom eigenlijk? Het land is ingedeeld in één van de zwaarste poules van het toernooi met Ghana, Duitsland en Australië als tegenstander. De kwalificatiepoule met Frankrijk en Roemenië werd echter opvallend eenvoudig overleefd en zelfs gewonnen. De selectie oogt sterk, en dus lijken alle ingrediënten aanwezig voor een hete Servische zomer in Zuid-Afrika.


    Voorlopige WK-selectie

    Doel: Vladimir Stojkovic (Wigan Athletic/Eng), Zeljko Brkic (Vojvodina Novi Sad), Bojan Isailovic (Zaglebie Lubin/Pol), Andjelko Djuricic (Uniao Leiria/Por).
    Verdediging: Branislav Ivanovic (Chelsea/Eng), Antonio Rukavina (1860 München/Dui), Nemanja Vidic (Manchester United/Eng), Neven Subotic (Borussia Dortmund/Dui), Aleksandar Lukovic (Udinese/Ita), Ivan Obradovic (Real Zaragoza/Spa), Aleksandar Kolarov (Lazio Roma/Ita).
    Middenveld: Dejan Stankovic (Internazionale/Ita), Nenad Milijas (Wolverhampton Wanderers/Eng), Milos Krasic (CSKA Moskou/Rus), Milos Ninkovic (Dinamo Kiev/Oek), Zdravko Kuzmanovic (VfB Stuttgart/Dui), Zoran Tosic (1. FC Köln/Dui), Gojko Kacar (Hertha BSC/Dui), Radosav Petrovic (Partizan Belgrado).
    Aanval: Nikola Zigic (Valencia/Spa), Marko Pantelic (Ajax/Ned), Danko Lazovic (Zenit Sint Petersburg/Rus), Dragan Mrdja (Vojvodina Novi Sad), Milan Jovanovic (Standard Luik/Bel).

    Coach: Radomir Antic


    Bondscoach: Radomir Antic

    Radomir Antic is een zeer gelouterde bondscoach. Vooral in de Primera Division deed hij ervaring op het allerhoogste niveau op. In 1985 was hij als beginnende trainer actief bij Partizan Belgrado, maar daarna boekte hij successen met Real Zaragoza. Daarmee wist hij een contract te verdienen bij Real Madrid, al leidde hij niet langer dan één seizoen de ploeg in Santiago Bernabéu. Na Real Oviedo behaalde Antic de grootste prijzen als trainer van Atlético Madrid. Met die ploeg wist hij de dubbel te winnen, een ongekend succes. Vervolgens had Antic ook nog de andere Spaanse grootmacht onder zijn hoede. Tussen januari en juni 2003 was hij de tijdelijke opvolger van Louis van Gaal, die ontslagen werd in de Catalaanse hoofdstad. Ten slotte leidde Antic nog Celta de Vigo. Sinds 2004 was hij niet meer werkzaam in de voetballerij, totdat hij in 2008 werd aangesteld als bondscoach van Servië. Tot dusverre heeft hij met de kwalificatie een uitstekende prestatie geleverd. Wellicht kan hij nog successen aan zijn carrière toevoegen door te verrassen op het WK.


    Speler uitgelicht: Nemanja Vidic

    Hoewel zeker niet de spectaculairste speler van het Servische nationale elftal is de grootste ster van het team Nemanja Vidic. De centrale verdediger van Manchester United heeft zich via Rode Ster Belgrado en Spartak Moskou weten te ontpoppen als één van de beste centrale verdedigers ter wereld. Mede dankzij zijn inbreng hoefde het team slechts één tegentreffer te incasseren in de kwalificatiereeks naar het WK. Inmiddels heeft Vidic al zijn zesde seizoen in de hoofdmacht van United afgerond en is hij één van de bestbetaalde verdedigers ter wereld. Ook in het persoonlijke leven gaat het Vidic voor de wind, hij is immers getrouwd met Ana Ivanovic, de toptennisster uit zijn vaderland. Een goede Servische prestatie op het WK valt of staat met het spel van Vidic, de sterkhouder in de verdediging. Zijn kop- en duelkracht zijn onovertroffen. Als hij ontbreekt, bestaat de kans dat het elftal als een kaartenhuis in elkaar stort.


    Bron: Youtube


    WK-kwalificatie

    Slechts weinigen zullen Servië als poulewinnaar hebben genoteerd in een kwalificatiereeks waarin Frankrijk, Roemenië en Oostenrijk de tegenstanders waren. Toch hebben de Serviërs deze groep weten te winnen. Een knappe prestatie, zeker omdat na twee duels al een keer verloren was tegen het Franse nationale elftal. De tegenstanders van Servië bleven echter punten tegen elkaar verspelen.

    Vooral de zwakte van Roemenië was in de Servische kwalificatiepoule onthutsend te noemen. De Roemenen hadden voorgaande kwalificatiereeksen, bijvoorbeeld tegen Nederland, juist indruk gewekt met een sterk elftal. De ploeg had zich bijvoorbeeld ook geplaatst voor het EK van 2008. Tegen Servië had Roemenië echter geen schijn van kans. De uitwedstrijd in Roemenië eindigde in een 2-3 overwinning voor de Serviërs, terwijl op 10 oktober 2009 zelfs de vloer werd aangeveegd met de Roemenen: het werd liefst 5-0.

    Ook de twee lastige duels tegen Oostenrijk werden winnend afgesloten, terwijl ook het eerste duel tegen Litouwen en de twee wedstrijden tegen de Faroer geen probleem waren voor Servië. Een gelijkspel tegen Frankrijk en de monsterzege tegen Roemenië verzekerden vervolgens de poulewinst. Het afsluitende groepsduel werd vervolgens nog met 2-1 verloren tegen Litouwen, maar dat puntverlies bleef onbestraft.


    Bron: Youtube


    WK-geschiedenis en verwachting

    Servië heeft een rijke, maar uiteenlopende geschiedenis op eindronden van het WK voetbal. Zo kwam Servië voorheen uit onder de namen Joegoslavië en Servië en Montenegro. Al onder de naam Joegoslavië wist de ploeg zich achtmaal te kwalificeren. Ook de eindrondes werden niet onverdienstelijk afgewerkt. Liefst driemaal werd de kwartfinale bereikt, maar het hoogtepunt wordt gevormd door de halve finale in 1930.

    Onder Servië en Montenegro werd opnieuw kwalificatie afgedwongen. Op het WK van 1998 had Servië de beschikking over een sterk elftal, maar Nederland vormde in de achtste finale uiteindelijk het eindstation. Edgar Davids haalde in blessuretijd verwoestend uit: 2-1. In 2002 kwalificeerde Servië zich niet. In 2006 werd Servië ingedeeld in de poule des doods. Nederland vormde opnieuw de tegenstander, maar ook Ivoorkust en Argentinië werden bij de Serviërs ingedeeld. Het eindstation werd aldus de poulefase.

    Servië oogt zeer sterk. Het beschikt over Europese toppers en subtoppers. Niet alleen Nemanja Vidic speelt bij de Europese top, ook Branislav Ivanovic en Dejan Stankovic hebben genoeg ervaring op het hoogste niveau. Daarnaast zijn spelers als Neven Subotic, Zoran Tosic, Gojko Kacar, Danko Lazovic en Milan Jovanovic zeer belangrijk. Als de puzzelstukjes in elkaar vallen, zou het wel eens een hele mooie zomer kunnen worden voor Servië. Met wat geluk zou zelfs een kwartfinaleplaats tot de mogelijkheden kunnen behoren.

    Bron: Soccernews.nl

    24-05-2010 om 16:04 geschreven door Cerdo




    Foto


    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Heb je vragen?

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs