Vergeet niet je lege inktcartridges of batterijen mee te geven naar school. Ook zaklampen, gsm's en oude of kapotte kabels mag je meegeven Wij zamelen ze in en krijgen er nog wat voor! Dank je wel namens het milieu!
Wij oefenen ook al Frans in klas 1 en 2. Flonflon, le mouton helpt ons hierbij met liedjes en toneeltjes. Leuk hoor!
Als je de splitsingen tot 10 wil oefenen kan je hier
Zo leeft het onderwijs in klas 1 en 2 van het Opwermerke! Samen maken we er werk van!
28-08-2011
We zijn er klaar voor!
Ja, ja.... 1 september nadert met rasse schreden. In het Opwermerke gonst het al enkele weken van acitiviteiten: poetsen, opruimen, herstellen, klusje hier, werkje daar.... Alles ik klaar voor de schoolstart van donderdag 1 september. Wij kijken er al naar uit.... Wie zullen de nieuwe gezichtjes zijn???
Tradities zijn er om in ere te houden. Wanneer het voor de goede zaak is, des te beter natuurlijk. Om de 3 jaar organiseren we in onze school een rommelmarkt ten voordele van onze vastenwerking. Dit jaar volledig ten voordele van Broederlijk Delen. In het totaal bracht de gezellige markt (we konden rekenen op zalig weer!) bijna 500 euro op waarvan ruim 110 euro bij de koffiestop. Bedankt iedereen. De mensen in het zuiden zijn je zeer erg dankbaar!!
De bieb van Hoeselt nodige medio maart alle kinderen van de eerste graad uit naar de bieb om er op een speelse manier kennis te maken met hun werking. Nu kennen wij de bieb al heel goed via onze 6-wekelijkse bezoekjes maar deze insteek was toch wel heel erg leuk. Eerst mochten de kinderen een 'sokpop' maken om er daarna mee te spelen. Nadien nam woordkunstenaar Wouter Fimmers ons weer mee voor een uurtje dramatisch spel.... Heel verrijkend deze halve dag en wellicht vinden de kinderen de weg naar de bieb weer wat makkelijker.
Deze week is het centrale thema binnen wereldoriëntatie BEROEPEN... Eerst was er een enquête thuis, daarna mochten de leerlingen elk een spreekoefening houden over het beroep van de ouders. Dinsdagnamiddag stond dan de hele namiddag in het teken van beroepen. De kinderen konden zich uitleven in een rollenspel. Sommigen waren verpleegster, dokter, agent, kapster, dierenverzorger, .... Een impressie...
Je mag het gerust een beetje revolutionair noemen.... Voortaan kan je een stuk van je huiswerk maken aan de computer... Je gaat naar bingel.be en je kan aan de slag. In je agenda kreeg je de schoolcode en je eigen code... Juf of meester zet een werkje voor je klaar en oefenen maar. Heb je het goed gedaan? Dan mag je met je 'ping ping' een spelletje spelen. Afspraak in de tent van bingel.... DOEN !
Wat later dan voorspeld, zijn we er met de uitslag van onze techniek-vraag.... Weinigen hadden blijkbaar rekening gehouden met onze tip 'hout'. Alleen Maarten Holsteens wist hierdoor de link te leggen naar de juiste oplossing. Het afgebeelde voorwerp is inderdaad gereedschap om hout uit te lepelen, bijvoorbeeld bij het maken van klompen. Maarten mag zijn prijs in school komen afhalen bij Meester Guido. Proficiat...
Een onvergetelijke dag was het zonder meer.... We hebben gesprongen, geklommen, gedanst, gelezen, geluisterd, gelachen, geknipt, geplakt, gecomputerd, gebabbeld,..... en dat de ganse dag lag rond poëzie en gedichten. Als je hier klikt kom je op een ruim fotoverslag:
Dinsdag is het creatieve namiddag in de klas. Dinsdag, 25januari mochten de leerlingen zelf hun namiddag invullen met knutselen, schilderen, tekenen (=beeldend bezig zijn) of met toneel spelen of poppenkast (=dramatisch spel). De meisjes en jongens zetten hun allerbeste beentje voor en zorgden voor knappe werkjes en presentaties. Kijk maar even mee!
Op donderdag neemt onze school deel aan de nationale gedichtendag. Gedurende een ganse dag zullen wij actief werken en bezig zijn rond en met gedichten en poëzie. In de voormiddag gaan we naar de bieb in Hoeselt. Samen met de mensen van de bieb en vooral met woordkunstenaar Wouter Fimmers zullen we niet alleen in boeken neuzen maar vooral expressief met woord, stem en lichaam bezig zijn met poëzie. We gaan ook op zoek naar het mooiste gedicht in de bieb. In de namiddag werken we muzisch en vooral beeldend rond gedichten. Wellicht merk je er ook thuis wat van. Wij zullen achteraf zeker zorgen voor een verslag.
Het nieuwe jaar is alweer enkele dagen oud. Ook wij willen langs deze weg onze digitale bezoekers het allerbeste wensen voor 2011. Via deze blog willen wij ons werk doen om regelmatig een 'inkijk' te bieden op ons rijk klasleven.
De vier- en vijfjarigen vinden het heel erg leuk om af en toe al eens op bezoek te komen in 'de qrote school'. Juf Karin en meester Guido plannen daarom regelmatige klasoverschrijdende activiteiten. Een voorbeeld hiervan was het samen maken van bloemstukjes. In elk groepje was er een leerling van klas 1 en 2 , een vierjarige en een vijfjarige kleuter. Ze moesten mekaar helpen om tot een mooi resultaat te komen. Op het vlak van sociale vaardigheden hebben de kinderen hiervan zeker heel veel opgestoken. Erg fijn was ook dat materialen met elkaar gedeeld werden zonder zeuren of morren.... Delen kan ook leuk zijn, niet? De resultaten mogen zeker en vast gezien worden! Proficiat kinderen en dit bloemstukje krijgt zeker en vast een ereplaats op tafel thuis.
Regelmatig zullen wij op onze blog een onbekend voorwerp tonen. Wie weet wat het is mag dit melden via een mailtje. Bedoeling is in de loop van het jaar de kinderen (en hun ouders) te laten nadenken over hoe mensen voorwerpen maken om er iets nuttigs mee te doen. Wie het juiste antwoord weet, komt in aanmerking voor een techniek-prijs.... Zoeken maar... Haast je want de eerste prijswinnaar wordt 20 januari bekend gemaakt!!!
Het antwoord is: dit is een haal Een haal hing vroeger bij het grote (open)haardvuur. Boven het open vuur hing een haal of zaagijzer genoemd. Aan deze haal kon een ketel of pot opgehangen worden om in te koken. Om iets trager of sneller te koken was er vroeger geen schakelaar om iets feller of trager te laten koken. Daarom hing men de ketel een haakje hoger of lager. Men was dus vroeger al zeer vindingrijk.
De onschuldige hand van één van de juffen trok de winnaar uit de 7 juiste inzendingen: Johnny Holsteens , papa van Maarten en Liene. Hij mag zijn prijs komen afhalen in school. Proficiat! Een volgende kwisvraag komt begin februari online.
Sinterklaas is net voorbij en heel veel kinderen hebben marsepein gekregen. Wij willen weten hoe je dat zelf maakt. In een les techniek hebben we het uitgetest.... Heel eenvoudig en super-lekker is het volgende recept: (met dank aan Jeroen Meus, zie dagelijkse kost. ) 250 g poedersuiker, 250 g fijngemalen amandel, het wit van een ei en enkele druppels citroen.
Nadat de sint haast elke dag een briefje verstopte ergens in de school kwam hij op 3 december dan echt op bezoek in het Opwermerke. Alle leerlingen van 1 tot 6 stonden hem op te wachten. Met een versje en veel liedjes heetten wij hem welkom. De sint was bijzonder opgetogen over de nieuwe sinterklaasliedjes die hij hoorde. Alle kinderen kregen een mooie bal uit de veel te kleine zak van de piet.
Donderdag 26 november was een dag om niet vlug te vergeten.... De grootouders kwamen op bezoek in onze klassen. Ze mochten mee lezen, rekenen en schrijven en konden zien hoe en wat we doen in onze klassen. Het was voor ieder van ons een hele leuke ervaring.... Nadien vierden we in de zaal een klein feestje met liedjes, versjes, cadeautjes en wat lekkers! Fijn! Wellicht tot over 2 jaar!!!
Om te kijken naar de foto's: even klikken op de foto (zie handje!)
Het voorbije weekend is Sinterklaas aangekomen. Je hebt het wel gemerkt op radio en tv. Elke dag kan je op de Nederlandse televisie kijken naar het sinterklaasjournaal. Echt waar de moeite waard. Je kan er ook de krant lezen en spelletjes spelen. Een echte aanrader! www.sinterklaasjournaal.nl of klikken op de foto links met de sint!
Tijdens onze les muzische vorming maakten we met herfstmateriaal een heus herfstbos na. Kinderen maakten met vindmaterialen uit de natuur een heel knappe compositie. De kaboutertjes die willen er onmiddellijk komen wonen!!!!
In samenwerking met de cultuurdienst van Hoeselt en de academie Hoeselt maakten we in onze klas kennis met het muzisch project 'Hercules'. Andrea Budé van de academie Hoeselt loodste ons op onnavolgbare wijze doorheen deze namiddag. Aan de hand van het heldenverhaal van Hercules en zijn 12 werken maakten we kennis met Griekse kunst op vazen. De kinderen tekenden zelf een Griekse vaas en illustreerden ze met een fragment uit dit verhaal. We maakten ook zelf een button. Maar de kers op de taart was natuurlijk het zelf maken van een kleitablet. Wanneer die helemaal afgebakken en geschilderd zullen zijn, is dit een echt 'hebbeding'.
Maandagnamiddag gingen we even op ontdekking in het bos bij de poelen. Bedoeling was op zoek te gaan naar de herfst. We ontdekten heel wat leuke herfstbladeren en vruchten. Iedereen voelde zich als een vis in het water of was het als een vos in het bos???
Een van de dingen die we heel goed oefenen in het tweede leerjaar zijn de tafels. We kennen er nu al 2! De tafel van 2 en de tafel van 10.... En nu maar oefenen elke dag? Wie wordt de eerste tafelkampioen???
Wij leren lezen met ons leesvriendje HUP! Heel leuk met veel 'hakken' en 'plakken'.
Rekenen doen we met ons vriendje 'Wibbel'. Hij beleeft met ons fijne avonturen en leert ons vlot tellen. Dit zijn de stapjes: Hoeveel is er eerst? Wat gebeurt er dan? Is dat bijdoen of wegdoen? + of - ? Hoeveel is er dan?