Koken is in. Je kan tegenwoordig geen tijdschrift meer openslaan of tv-kanaal selecteren of je wordt rond de oren geslagen met allerlei kookprogrammas of recepten. Ook kinderen zijn geboeid door koken en zo stonden op dDinsdag 22 november alle kinderen van de basisschool achter de kookpotten en bereidden een lunch voor zichzelf. Het was een ongewoon beeld in de lagere- en kleuterschool van Werm.
Als afsluiter van een overkoepelend schoolproject rond gezonde voeding werd er een kookdag uitgewerkt. Na een tiental dagen van leren over en kennismaken met gezonde voeding wilden de kinderen eens zelf hun potje koken. De kleuters bij Juf Marijke en Juf Karin maakten overheerlijke groentesoep die door elkeen werd gesmaakt. Een kleuter verwoordde het zo: Die soep is zelfs nog lekkerder dan die van mijn oma!. Ook zorgden de kleuterklassen voor een koude pasta met allerlei lekkere ingrediënten. De vijfde-en zesdeklassers van Juf Veerle smeerden voor elk kind een bruin-brood-smos met lekkere verse groenten en weinig vetstof. De kinderen uit klas 1 en 2 maakten gevulde eitjes op een bedje van sla en ze toverden halve gekookte eitjes om tot een heus muisje. De kers op de taart was een overheerlijk dessert (Smoothies) van de klas van Juf Yolande.
Om twaalf uur mocht elk kind met vier gekleurde kaartjes in de hand aanschuiven aan het lunchbuffet. Zo mochten ze van elk onderdeel (soep, brood en pasta, eieren en dessert) iets proeven. Aan de glunderende kindergezichten te zien, was het alvast lekker. Op deze manier hebben de kinderen op een fijne manier kunnen kennismaken met gezonde en evenwichtige voeding. Leerkrachten en directie kijken tevreden terug. Directrice Marita Ruysen was achteraf vol lof over de organisatie en uitwerking van het project. Hiermee bewijzen we dat een kleinere school ook grootse initiatieven kan nemen. Verder had ze nog een woord van dank over voor personeel en de ouders die spontaan zich aanboden voor de afwas.
Gezonde voeding
. Het belangt ons allemaal aan. Laten we hopen dat er ook op het thuisfront nog verder aandacht aan geschonken wordt.

22-11-2011 om 00:00
geschreven door Meester Guido 
|