hallo! Om in Gambia binnen te mogen moet je een internationaal paspoort bezitten. Maar reizigers die de Nederlandse of de Belgische nationaliteit bezitten, hebben geen visum nodig. De reiziger moet in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis van Gambia, met minimaal één lege visumpagina. Reizigers van andere nationaliteiten kunnen het beste even informeren bij de Nederlandse consuls of de Gambiaanse ambassade in Brussel. Een geldig paspoort is vereist (een identiteitskaart is NIET voldoende). Bij aankomst in Gambia krijg je een stempel in je paspoort dat een verblijf toestaat voor de lengte van de vakantie met een maximum van 4 weken. Wanneer je via een ander (Afrikaans) land Gambia binnenkomt, bijvoorbeeld via Senegal, is het bezit van een internationaal inentingsbewijs vereist. Het is (zéker op het vliegveld) niet onwaarschijnlijk dat je het moet tonen. Na excursies door Senegal is men over het algemeen soepeler, maar de verplichting is er niet minder om. Over inentingen enzo kan gediscussieerd worden: In sommige delen van Gambia heerst malaria vooral in het binnenland aan de kust is het niet verplicht om pillen in te nemen of inentingen. Als je binnen (ongeveer) een maand na vertrek uit Gambia een stevige verkoudheid oploopt, je onprettig voelt of ziek wordt, raadpleeg dan altijd een arts en vertel hem dat je enige tijd in Afrika hebt doorgebracht. Een inenting tegen gele koorts (10 jaar geldig) is wel in het buurland Senegal verplicht gesteld. Een inenting tegen geelzucht wordt eveneens aangeraden, zeker als je het land wilt bereizen. De noodzaak van een inenting tegen geelzucht staat ter discussie. Ze is slechts enkele maanden geldig, maar inmiddels is er ook een preparaat dat je voor 10 jaar tegen deze ziekte immuun maakt. De aanbevelingen kunnen wijzigen. Raadpleeg ruim vooraf de huisarts. Ga nooit bij het eerste teken van diarree over op het gebruik van een stopmiddel, vaak zijn de klachten binnen 24 uur geheel verdwenen. Zorg ervoor dat je, als je medicijnen gebruikt de Latijnse benaming ervan bij je hebt. Bij de apotheker is het mogelijk om een reisdocument voor geneesmiddelengebruikers te verkrijgen, waarin precies is aangegeven welke medicijnen je gebruikt. Stel een kleine huisapotheek samen waarin o.a. verbandmiddelen, pijnstillers en een zoutoplossing (ORS). Ook een middel ter voorkoming en ter bestrijding van muggenbeten is een aanrader. Paracetamol en andere middelen tegen kleine ongemakken zijn in Gambia in elke supermarkt en drogisterij (pharmacy) voorhanden. Zou je een arts nodg hebben, de receptie van het hotel helpt je verder en in de nabijheid van de hotels zijn enkele klinieken. Vraag altijd om een rekening, bij terugkeer kun je deze bij je verzekering indienen. Reken zelf het bedrag om naar euro's. .
hallo, nog wat meer over Gambie: het traditionele eten van Gambie bestaat uit de belangrijkste landbouwproducten van het land. namelijk: pindas, rijst, couscous, kip en vis. Het wordt klaargemaakt boven een open vuur of gekookt. Als je niet in een restaurant eet dat op toeristen is ingesteld, houd er dan rekening mee dat de olie waarin de producten worden klaargemaakt niet altijd even goed aansluit bij hetgeen waaraan onze ingewanden gewend zijn. Droge rijst en droog brood zijn dan prima bijgerechten. Een paar gerechten die je beslist eens het proberen waard zijn: Wolof-rice: rijst (of couscous) klaargemaakt op de manier zoals dat al eeuwen door de Wolof gebeurt, met verse groenten, verschillende soorten vlees en tomaten. Ook bekend als benachin. Verschillende soorten sisay: sisay is het Mandinka woord voor kip. je weet dus wat het hoofd bestandsdeel is. Maar kip, die vooral in het binnenland, boven een open vuur bereid is, is om gezondheidsredenen geen aanrader. In een restaurant zijn er echter geen problemen te verwachten. Snijdt de kip altijd eerst door om te kunnen zien of deze door en door gaar is (geldt trouwens ook voor vlees!). Een gerecht met het belangrijkste agrarische artikel, de pinda, behoort ook tot de vaste inlandse menus; probeer eens domada: een pinda-puree met rijst (of couscous) en verschillende soorten vlees; je kunt deze maaltijd vooraf laten gaan door tio-gio, een pindasoep. Het dessert van vrijwel elke maaltijd bestaat op zn minst uit vers fruit. In het najaar overheerst de mango, maar papajas vind je gedurende het gehele jaar. Inlandse bananen, klein van stuk, maar bijzonder goed van smaak, zijn volop te krijgen. Meloen en avocado behoren tot de gangbare vruchten en, iets minder van kwaliteit, maar vers klaargemaakt nog steeds een delicatesse, is de ananas.
er is volop keus uit diverse soorten dranken. In de eerste plaats moet hierbij aan water gedacht worden. Veel drinken is noodzaak. Let er altijd op dat een fles water aan tafel geopend wordt! Vraag bij het bestellen van frisdrank om een glas zonder ijsklontjes, tenzij je zeker weet dat de ijsklontjes van bronwater gemaakt zijn. Het is gebruikelijk om een fooi te geven. Drink alleen bronwater uit flessen. Kijk bij aankoop of de flessen nog goed gesealed zijn. Verlaat Gambia niet zonder een Julbrew (bier gebrouwen in Gambia) en palmwijn geproefd te hebben!Het in Gambia gebrouwen bier Julbrew, kan een vergelijking met de bekende merken goed doorstaan. groetjes Marie