Maldegemse Gemeenteraadsverkiezingen en politieke partijen 1830 - 2018
Historiek olv Etienne Dhont.
09-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Middelburgse gemeentepolitiek (1830-1976) Deel VI.

MARIANNE POSMAN brengt de gemeenteverkiezingen en de politieke partijen in Groot-Maldegem vanaf 1830 tot heden.

Middelburgse gemeentepolitiek (1830-1976)

Deel VI.

 

Bron: Archivaris Erik Blomme, Historicus Etienne Dhont.


Eens scrollen over de tekst, dan komt hij tevoorschijn.

Ik moet dit proberen uitvissen. 

In tegenstelling tot Adegem, dat getuigt van een merkwaardige stabiliteit, telt Middelburg sinds de Belgische onafhankelijkheid in 1830 niet minder dan 19 burgemeesters, waarbij katholieke burgemeesters afwisselden met liberaal gezinde burgemeesters.

Een record werd gevestigd tijdens de oorlogsperiode van 1940-1946 met niet minder dan 5 verschillende burgemeesters: Hippoliet Huyghe (1927-1941), Edmond Van Poucke (1941-1942), Emiel De Bruyckere (1942-1943), Gerard Hoste (1943-1944), Edmond Van Poucke (1944-1945) en Florent De Fonseca (1945-1946).

De katholieke lijst met burgemeester Gerard Van Poucke behaalde daarna in de periode van 1946 tot 1976 telkens de volstrekte meerderheid. Middelburg werd verwoest tijdens de oorlog en het was de burgemeester Gerard Van Poucke en zijn team die Middelburg terug tot een mooi en levendig dorp herstelden gedurende 30 jaar lang. "Hij kleefde geen politieke kleur aan, zijn gemoedelijke en vriendelijke omgang met de bevolking brachten hem aan het bestuur''.

De liberale oppositie stond onder leiding van Georges Vandemoere. (Info historicus Etienne Dhont).

Georges Vandemoere was de laatste eigenaar van een groot landbouwbedrijf van 45 hectaren,  Waterpolder, 3, dat beheerd werd door vier generaties Vandemoere:

·          Pieter-Johannes Vandemoere (1802 – 1884), echtgenoot van Anna-Maria Bonte.

·          Pieter Vandemoere, echtgenoot Marie Van Kerschaver.

·          Petrus Vandemoere (1886 – 1949) echtgenoot Amélie Van Leeuwe.

·   Georges/Joris Vandemoere (1921 – 2004), echtgenoot van Nelly Raeman.  Zij hadden drie kinderen, Mia, Pieter en Marianne Vandemoere. Toen de kinderen Mia, Pieter en Marianne een andere weg kozen heeft Georges de hofstede verkocht in 1977 en hij verhuisde naar Waterpolder, 1, op grond van de hofstede.

 

Georges Vandemoere was een echte ‘Middelburgenaar’, landbouw was zijn favoriete stiel en hij had een goede band met alle landbouwers in de streek.

Op politiek gebied was Georges  een doorzetter, jarenlang was hij voorzitter van de P.V.V., later Open V.L.D. in Groot-Maldegem. Hij was lid van het P.V.V.-Bureau en lid van de Provinciale Landbouwpachtprijzen Commissie.  Hij was medestichter en ex-voorzitter van het A.B.S., het Algemeen Boeren Syndicaat. Als P.V.V. voorzitter stelde hij zich regelmatig kandidaat voor de Wetgevende Verkiezingen en meer bepaald voor de senaat. Bij de Wetgevende Verkiezingen van november 1981, haalde hij 2 168 stemmen. Zijn gezin, zijn familie, zijn vrienden- en kennissenkring waren groot. (Info Pieter Vandemoere)

 

Alle details over het beleid in Middelburg en de prachtige foto’s kan u bewonderen in ‘100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg’, p 226 e.v.

Net zoals Adegem beschikt over een encyclopedie dankzij hun schrijvers en hun reporters, heeft Middelburg een schat aan naslagwerken door excellente schrijvers, onder wie Marc Martens momenteel nog zeer actief is. Wie de JAARBOEKEN HET AMBACHT MALDEGEM en hun andere publicaties bezit, leest, of digitaal raadpleegt, kan alles lezen van bij het ontstaan tot heden. MARC MARTENS, archeoloog, voorzitter van het Davidsfonds en Het Ambacht, oud-leraar heeft interessante artikelen geschreven en zelfs een boek gepubliceerd, Pieter Bladelin en Middelburg in Vlaanderen, Middelburg, 1994, helemaal gewijd aan de geschiedenis van Middelburg. Ook anderen hebben over Middelburg geschreven en gepubliceerd.

Middelburg is de kleinste deelgemeente van Maldegem zowel op vlak van grondgebied als populatie en was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Het heeft een oppervlakte van 5,86 km² en heeft de hoogste postcode van België, 9992. Het telt heel wat kapitaalkrachtige inwoners, die er een prachtig domein bezitten, op een boogscheut van de kust en van Maldegem centrum. De fraaie dorpskern rond de kerk met groene weilanden rondom, is zo kalm en vredevol, weg van het verkeersgedruis, je kan er de vogels nog horen fluiten, kortom het is een aardsparadijs.

De ‘Middeleeuwen’ leven nog in het centrum. Middelburg staat regelmatig in de kijker met de rijke geschiedenis. Dankzij alle vrijwilligers, sympathisanten, de zaakvoerders en het gemeentelijk beleid worden alle bezoekers een onvergetelijke ‘middeleeuwse’ dag bezorgd. De Bladelinfeesten genoemd naar Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter die tussen 1452 en 1465 ondermeer de opdracht gaf om in het dorp een kasteel, een klooster (convent), een kerk en een omwalling te bouwen. Op de kerk na zijn deze gebouwen in de loop der eeuwen in verval geraakt en uiteindelijk verdwenen. In 2002 werden restanten van Bladelins kasteel ontdekt en die lokken nog altijd bezoekers, wandelaars, fietsers en gemotoriseerden.

Ze hebben een bezoekerscentrum, de grenspaal aan de Meulekreek, de Sint-Petrus en Pauluskerk waar de Maldegemse parochiepriester om de veertien dagen de eredienst leidt. De Kanunnik Andrieszaal verwijst naar Kanunnik  Jozef Olivier Andries, pastoor van Middelburg, die in de negentiende eeuw de initiatiefnemer was om een Godshuis (een soort ziekenhuis, rustoord enz..) te bouwen in Sint-Laureins, een Hospitaal in Maldegem (nu de prachtig gerestaureerde KUMA) en die het Leopoldkanaal liet graven, werk voor de mensen ….

Bij een exclusief of eenvoudig  dinertje of desnoods een pintje, in De Tol  op de grens of in het ‘Convent Santa Clara’ in de Kloosterstraat kan je nog een kapel bewonderen, zowaar een bezienswaardigheid in deze eeuw. En vergeten we de fanfare De Ware Vrienden van Middelburg niet, jarenlang onder leiding van zaakvoerder Frans Toortelboom uit de Noordstraat. (zie blog marianne_posman_in_maldegem voor enkele fenomenale gebeurtenissen in Middelburg). Het schooltje voor kleutertjes en kindjes van de eerste graad lager, haalde ook al regelmatig de pers. Heel veel interessante mensen wonen en woonden in dit fantastisch dorp, iedereen kan dit vinden op internet.

Middelburg is the place to be.

 

Voor wie deze landelijke deelgemeente eens grondig wil uitspitten is er de site http://www.middelburginvlaanderen.be/, de exclusieve JAARBOEKEN AMBACHT en andere publicaties, voor verfilming kan je terecht bij www.camob.be van NOËL RYHEUL terecht. https://youtu.be/MRFbViCiqqM  met bv. Herbeleef de Middeleeuwen en nog veel meer. De Videoclub Maldegem, brengt de streek tot leven..

 

Alle info komt van historicus Etienne Dhont, die met de hulp de gemeentelijke cultuurdienst, met de hulp van archivaris Erik Blomme en heel veel anderen, vooral vrijwilligers van de cultuurraad en de erfgoedcel  een prachtige Erfgoeddag organiseerde op 22 april 2018.  Die Erfgoeddag was in die mate interessant omdat de schoolgaande jeugd de gemeentelijke politiek moet kennen en zij alle info en documentatie bij de hand had in prachtige locaties op loopafstand, met gratis begeleiding van docent K. De Ceuninck en een historicus Etienne Dhont. Zie ook de bronnen begin van deze reeks. Voor uitgebreide informatie i.v.m. het politieke landschap in de gemeente, eens surfen naar de Jaarboeken het Ambacht, in een oogwenk kan je hen vanaf 1995 tot 2006 digitaal raadplegen. Talrijke historici en anderen hebben bijna 25 jaar lang weken, maandenlang archieven geraadpleegd, belangeloos geschreven, gelezen, herlezen tot in ‘t oneindige, gecorrigeerd en gepubliceerd.  Titanenwerk. Ook andere mensen, organisaties, verenigingen zetten zij regelmatig in de kijker zodat er geen informatie verloren gaat voor het nageslacht.

 

Foto: bezoekerscentrum Els Stevens.





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Proficiat!
  • Sorry, maar er is iets mis in blog!
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen in Maldegem vanaf 1830.
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel II.
  • Kieswetgeving cijnskiezers, 1830 1893. Deel III a
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 10/12-16/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs