M-decreet
Kleuters met een beperking in het gewone kleuteronderwijs
14-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STAP 5: Antwoord op de leervragen

Hier vind je een antwoord op de drie leervragen die ik mij stel. De antwoorden zijn opgesteld vanuit de informatie die ik uit het bronnenonderzoek haalde.



Wat zijn de voor- en nadelen van het M-decreet voor de school?

Deze vraag bestaat uit twee deelvragen. Ik zal ze dan ook afzonderlijk beantwoorden om het zo duidelijk en helder mogelijk te maken. 


 1) Wat zijn de voordelen van het M-decreet voor de school?

Het boek ‘Inclusief onderwijs in de praktijk’ leerde mij dat kinderen met een beperking een enorme wil hebben om er bij te horen, bij te dragen, te leren en te evolueren. Op die manier dragen ze zeker bij aan het groepsgebeuren. Een juf uit de eerste kleuterklas geeft dit illustrerend voorbeeld: ‘Als Yasmine dingen zag van andere kindjes, bv. tong uitsteken dan deed ze dat ook. Als ze zag dat kindjes aan het schilderen of aan het stempelen waren dan wilde ze dat ook (na)doen. Yasmine leert veel van andere kinderen, maar op haar eigen tempo dan.’

In deze bron geven ook de leraren aan dat ze veel leren door de aanwezigheid van een persoon met een beperking in hun klas. Op onderwijskundig vlak zijn leraren dan genoodzaakt om meer te differentiëren. Ze leren zich soepeler op te stellen ten aanzien van het leerprogramma. Ze leren loslaten en hun verwachtingen bij te stellen. Ze denken meer in termen van mogelijkheden. Ze erkennen de kleine stapjes en hebben meer waardering voor het belang van niet-schoolse doelen. Leraren leren dat ze eens iets fout mogen inschatten of van koers veranderen. Dit brengt ook een grote reflectie op het eigen werk met zich mee.


Ook de zorgjuf waarbij ik een interview afnam haalde het voordeel voor de leerkrachten aan. Het is een enorme leerschool, waardoor leraren terug meer moeten differentiëren, … Maar ook klasgenoten en andere leerlingen leren veel bij, ze leren omgaan met diversiteit, ze leren iedereen te aanvaarden, … 


In het boek ‘Inclusie en onderwijs; de uitdagingen aangaan’ las ik het verhaal van de Kasteel Beiaardschool. In deze school is inclusief onderwijs geen vreemd begrip meer. Al sinds hun oprichting is iedereen welkom in hun school en proberen ze de leerlingen extra aandacht te schenken indien nodig. Zij kunnen dan ook hun positieve ervaringen met dit soort onderwijs toelichten: ‘In het verleden hadden we reeds een goede samenwerking met het MPI Heemschool. Twee rolstoelkinderen liepen elke namiddag school bij ons. Het was voor iedereen, vooral voor de medeleerlingen zeker een positieve ervaring. Wij willen verder werken aan dergelijke projecten. Door dit geïntegreerde onderwijs leren zelfs jonge kinderen dat niet iedereen hetzelfde is en nemen ze Younes (persoon met een beperking) onder hun hoede. Zij begrijpen meestal de situatie. Zij denken: hij is anders in zijn hoofd, maar hij is toch een “gelijke.”’

 

 

2) Wat zijn de nadelen van het M-decreet voor de school?

Naast de voordelen die hierboven reeds gegeven werden, zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan het M-decreet.

Ondanks dat de Kasteel Beiaardschool al ver gevorderd is in het inclusieve onderwijs ervaren/ervaarde zij beperkende factoren tijdens deze realisatie:

- Onvoldoende personeel om te kunnen individualiseren en voldoende kansen te kunnen bieden aan leerlingen met een handicap of een leerprobleem.

- Te grote klasgroepen.

- Gebrek aan financiële en materiële middelen.

- Het leerstofjaarklassensysteem dat werken in niveaugroepen in de weg staat.

- Gebrekkige organisatie van de G.O.N.-begeleiding (verplaatsingen, beperkte samenwerking met sommige scholen, korte duur van het project, ontbreken van opleiding voor G.O.N.-begeleiders).

(Uit: Inclusie en onderwijs; de uitdagingen aangaan)

 

Ook mevrouw Crevits (Vlaams minister van onderwijs) ziet in dat de middelen voor de kinderen achterblijven bij de scholen in het buitengewoon onderwijs en dus niet mee verschuiven naar het gewone onderwijs. Ze kondigt dan ook aan dat ze het M-decreet wilt bijsturen.

(Het Nieuwsblad, 2015).

 



Wat zijn de voor- en nadelen van het M-decreet voor de kinderen met een beperking?

Ook deze vraag bestaat uit twee deelvragen. Ik zal ze dan ook afzonderlijk beantwoorden om het zo duidelijk en helder mogelijk te maken.

 

1) Wat zijn de voordelen van het M-decreet voor de kinderen met een beperking?

Het boek ‘Inclusief onderwijs in de praktijk’ leerde mij dat een reguliere schoolomgeving een plaats is waar kinderen met een beperking van jongs af aan leren omgaan met ‘hulp krijgen’. Hulp kunnen vragen maar evengoed hulp kunnen afwijzen is voor kinderen met een beperking, alsook voor hun klasgenoten, een belangrijke vaardigheid voor de toekomst.

 

Ook Peter Adriaenssens, een bekend kinder- en jeugdpsychiater, beaamt dit. Hij vertelt in De Standaard dat het M-decreet zowel voor de jongeren met psychische problemen als de andere jongeren een leerproces biedt dat hen als volwassene ten goede zal komen.

 

In het boek ‘Inclusie en onderwijs; De uitdagingen aangaan’ las ik het verhaal van Charlotte, Joeri en Younes. Drie kinderen met een beperking die toch les volgen in het gewone onderwijs. Voor hun ouders was dit een zeer bewuste keuze, waar ze goed over nagedacht hadden:

- Inclusie moet heel vroeg beginnen, niet op 21 jaar.

- Inclusie bevordert sociale integratie, zelfstandigheid en weerbaarheid.

- De omgang met ‘normaal begaafde kinderen’ betekent voor onze kinderen een grotere stimulans om zaken aan te leren.

- Inclusie laat een ‘normaal’ gezinsleven toe voor alle gezinsleden. Er zijn geen lange busreizen naar een ver afgelegen school, je vervreemdt niet van je kind, …

- Wij willen onze kinderen wel beschermen, maar niet afschermen.

 

Ook Schuman, H. heeft het in zijn boek ‘Inclusief onderwijs; dilemma’s en uitdagingen’ over de lange busreizen. Scholen voor het bijzonder onderwijs zijn vaak veel verder weg waardoor veel leerlingen op internaat moeten. Wanneer je kiest voor een (gewone) school dicht bij huis, hoeft dit niet.

 

In het boek ‘Naar de gewone kleuterschool, als kiezen minder vanzelfsprekend wordt’ kwam ik een opsomming tegen van mogelijke argumenten voor het gewone onderwijs versus mogelijke argumenten voor het buitengewoon onderwijs. Deze lijstjes kunnen de ouders van kinderen met een beperking gebruiken wanneer ze zo’n moeilijke keuze moeten maken. Want zij beslissen nog altijd waar hun kind naartoe gaat. Uit deze lijstjes kon ik volgende voordelen voor het M-decreet (en dus een inschrijving in het gewone onderwijs) halen:

- Het leeraanbod in de gewone school biedt veel boeiende uitdagingen en prikkels. De rijke klasomgeving en leermaterialen kunnen stimulerend werken.

- Het kind heeft in een gewone school veel kansen om andere kinderen na te bootsen. Het kan van hen leren door te imiteren wat zij (voor)doen.

- In de gewone school geeft men het kind nog alle kansen. Net zoals zijn leeftijdsgenootjes krijgt het toegang tot alle activiteiten.

- Het kind vertoeft zoveel mogelijk in gewone omgevingen dicht bij zijn huis en thuis. Zo krijgt het kansen tot sociale integratie in de buurt.

 

 

2) Wat zijn de nadelen van het M-decreet voor de kinderen met een beperking?

Heel wat ouders zijn reeds overtuigt van het M-decreet, toch zijn er ook heel wat nadelen aan verbonden.

Schuman, H. heeft het in zijn boek ‘Inclusief onderwijs; dilemma’s en uitdagingen’ onder meer over het mogelijke pestgedrag. Hij denkt dat personen met een beperking in het gewone onderwijs sneller gepest zullen worden, omdat ze er anders uitzien of het abnormale jongen of meisje zijn.

Daarnaast zegt hij ook dat niet alle scholen het M-decreet kunnen toepassen omdat ze niet alle nodige ondersteuning en begeleiding kunnen geven die de leerling nodig heeft.

 

Ook in ‘Inclusie en onderwijs; de uitdagingen aangaan’ wordt het mogelijke pestgedrag aangehaald. Zij merken op dat klasgenoten, kinderen met een beperking vaak vergezeld zien van een volwassen ondersteuner. Dit legt een klemtoon op het kind als iemand die geholpen moet worden. Het is dan ook een aandachtspunt voor de ondersteuner om zich hier bewust van te zijn.

 

Zoals ik bij de voordelen reeds aanhaalde kwam ik in het boek ‘Naar de gewone kleuterschool, als kiezen minder vanzelfsprekend wordt’ een opsomming tegen van mogelijke argumenten voor het gewone onderwijs versus mogelijke argumenten voor het buitengewoon onderwijs. Deze lijstjes kunnen de ouders van kinderen met een beperking gebruiken wanneer ze zo’n moeilijke keuze moeten maken. Want zij beslissen nog altijd waar hun kind naartoe gaat. Uit deze lijstjes kan ik volgende nadelen voor het M-decreet (en dus voordelen voor een inschrijving in het buitengewone onderwijs) halen:

- Het gewone onderwijs kan moeilijk tot geen samenhangend geheel vormen van gespecialiseerd onderwijs, therapeutische begeleiding en zorgvuldige medische begeleiding.

- De klasgroepen zijn veel te groot.

- Er is te weinig personeel en te weinig deskundig geschoold personeel.

- In het gewone onderwijs zijn weinig gespecialiseerde onderwijsmethodes en materialen die aansluiten bij de bijzondere behoeften van het kind.

 

Tijdens het zoeken naar bronnen kwam ik ook een filmreportage van Koppen tegen. De cameraploeg draaide enkele dagen mee in een BUSO-school waardoor je zelf kan ontdekken en beleven hoe het daar aan toe gaat. Enkele dingen die vermeld werden in de reportage en mij sterk opgevallen zijn:

- In het buitengewoon onderwijs is er een leerlingenbegeleider die op ieder moment kan tussenkomen, wanneer de gewone leerkracht machteloos staat en het niet meer weet. Deze leerlingenbegeleider is ook een zeer belangrijke persoon voor kinderen met een moeilijke thuissituatie. Die zoeken namelijk geborgenheid en liefde bij deze leerlingenbegeleider. Gaat een gewone school dat ook kunnen bieden?

- In het buitengewoon onderwijs wordt veel tijd gespendeerd aan het uitdelen van de medicatie ’s ochtends en ’s middags. Ik denk niet dat ze daar in het gewone onderwijs tijd voor hebben en dat gaat ten koste van de leerlingen.

  


 

Hoe wordt het M-decreet toegepast in andere landen/culturen?

In de informatieve brochure ‘UPDATE M-decreet’, uitgegeven door Klasse vinden we een grafiek terug waarin we duidelijk zien dat België veel meer dan andere landen voor een oplossing in aparte scholen kiest (buitengewoon onderwijs).

Italië scoort het beste, want daar zitten bijna alle leerlingen in inclusief onderwijs.

Wallonië scoort het slechtst, want zij maken het meeste gebruik van speciale scholen.

Bijlagen:
Tabel M-decreet in andere landen.png (29.2 KB)   

14-02-2016 om 00:00 geschreven door Anke Van Craen


13-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STAP 6: Lezersbrief voor KLASSE

Beste leerkrachten en Klasse,


De voorbije 4 maanden heb ik mij verdiept in het M-decreet. Omdat dit de laatste tijd een veel besproken onderwerp is, leek het mij wel eens interessant om de verschillende voor- en nadelen te onderzoeken. Daarnaast ben ik ook eens over de grens gaan kijken en heb ik onderzocht of ze het M-decreet daar al kennen en toepassen.


Uit dit onderzoek heb ik veel geleerd. We kijken eerst even naar de voordelen.

Wat mij hierbij opviel was dat er door de invoeging van het M-decreet een sterk leerproces ontstaat voor verschillende groepen:

- Leraren die reeds een persoon met een beperking in de klas hadden, geven zelf aan dat het een leerproces is. Ze leren meer te differentiëren, zich soepeler op te stellen, meer los te laten, …

- Medeleerlingen leren dat niet iedereen hetzelfde is en nemen de persoon met een beperking onder hun hoede. Ze verwoorden het zelf als: ‘Hij is anders in zijn hoofd, maar hij is toch een gelijke!’

- Ook de personen met een beperking ervaren een leerproces. Ze leren omgaan met hulp krijgen en weigeren, door de omgang met ‘normaal begaafde kinderen’ hebben ze een grotere stimulans om zaken te leren, ze krijgen nog alle kansen en krijgen net als hun klasgenoten toegang tot alle activiteiten waarbij ze nieuwe dingen kunnen leren, …

Naast dit leerproces is ook de afstand een veel voorkomend voordeel. Wanneer men kiest voor het M-decreet kan men dichter bij huis naar school en hoeft men niet op internaat of op lange busritten. Scholen voor buitengewoon onderwijs zijn immers niet overal even aanwezig als de gewone scholen.

 

Naast deze voordelen onderzocht ik ook de nadelen. De scholen halen hier vooral aan dat ze te weinig ondersteuning en financiële middelen krijgen om het M-decreet te kunnen realiseren. Er is te weinig personeel, de middelen voor de kinderen blijven achter bij de scholen in het buitengewoon onderwijs, de klassen zijn te groot, er is slechts een gebrekkige organisatie van de G.O.N.-begeleiding, …

Bij de nadelen voor de kinderen met een beperking wordt vooral het mogelijk pestgedrag aangehaald. Ze zien er anders uit, hebben vaak extra hulp nodig, … waardoor ze denken dat ze sneller gepest zullen worden.

 

Niettegenstaande deze nadelen blijkt het M-decreet toch een haalbaar concept. In Italië zitten bijna alle leerlingen in het inclusief onderwijs. Van scholen voor buitengewoon onderwijs is daar weinig tot geen sprake. Ook andere landen zoals Spanje en Finland komen hierbij in de buurt.

Als dat daar lukt, moeten wij dat in Vlaanderen toch ook kunnen realiseren?

 

Afsluiten wil ik doen met volgende conclusie: ‘Er zullen altijd voor- en tegenstanders blijven bestaan van dit M-decreet. De ene school, ouder, leerkracht, … ziet het al wat beter zitten dan de andere maar de beslissing ligt nog steeds bij de ouders zelf.  Tijdens mijn onderzoek las ik veel getuigenissen en dat deed mij er nog maar eens bij stil staan hoe moeilijk deze keuze is. Want wat is uiteindelijk het beste voor jouw kind?

 

13-02-2016 om 00:00 geschreven door Anke Van Craen


12-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logboek

Datum           

SBU  

 

Korte omschrijving van de activiteit                                                                                                                           

11/02/2016   

2 uur   

Introductie-les van het vak RZL, waarbij de taak uitgelegd werd. 

16/02/2016    

30 minuten 

Kiezen van een onderwerp en opstellen van een weblog. 

16/02/2016 

5 minuten 

Onderwerp en weblog doorsturen naar Meneer Biront.

17/02/2016

30 minuten

Sleutelen aan de lay-out van mijn weblog.

25/02/2016 

2 uur 

Stap 1, 2 en 3 schrijven op mijn blog.

18/03/2016

45 minuten

Bronnenboeken zoeken in de bibliotheek.

20/04/2016

1,5 uur

Bronnen 1 en 2 lezen.

Bronnen 1 en 2 samenvatten in stap 4.

20/04/2016

20 minuten

Interview opstellen i.v.m. mijn onderzoek.

25/04/2016

1,5 uur

Bronnen 3 en 4 lezen.

Bronnen 3 en 4 samenvatten in stap 4.

25/04/2016

1 uur

Interview i.v.m. mijn onderzoek afnemen bij een zorgjuf kleuter- en lagere school.

26/04/2016

30 minuten

Interview ordelijk uittypen en doorsturen naar de zorgjuf ter controle.

28/05/2016

2,5 uur

Internetbronnen zoeken die voldoende betrouwbaar zijn.

Bronnen 4 t.e.m. 7 lezen.

Bron 8 bekijken.

Bronnen samenvatten in stap 4.

29/05/2016

10 minuten

Interview op blog plaatsen, in stap 4.

29/05/2016

1 uur

Stap 5, antwoorden op de eerste leervraag.

Bronnen herlezen en herbekijken om de juiste en passende informatie eruit te kunnen halen.

30/05/2016

15 minuten

Herlezen en bijwerken antwoord op eerste leervraag.

30/05/2016

1 uur

Stap 5, antwoorden op de tweede leervraag.

Bronnen herlezen en herbekijken om de juiste en passende informatie eruit te kunnen halen.

31/05/2016

30 minuten

Stap 5, antwoorden op de derde leervraag.

Bronnen herlezen en herbekijken om de juiste en passende informatie eruit te kunnen halen.

31/05/2016

20 minuten

Herlezen en bijwerken antwoord op tweede en derde leervraag.

01/05/2016

2 uur

Schrijven van de lezersbrief.

Herlezen, schrappen en herschrijven van de lezersbrief.

01/05/2016

5 minuten

Blog doorsturen naar mijn tante, zodat zij hem kan controleren op spellingsfouten.

02/05/2016

30 minuten

Samen met mijn tante mijn gemaakte schrijffouten overlopen, zodat ik leer uit mijn eigen fouten.

02/05/2016

30 minuten

Schrijffouten verbeteren.

03/05/2016

1,5 uur

Alles definitief op mijn blog zetten.

Alles nog een laatste keer nalezen en de lay-out hier en daar nog wat bijwerken.

12-02-2016 om 00:00 geschreven door Anke Van Craen



Inhoud blog
  • WELKOM
  • STAP 1: Onderwerp
  • STAP 2: Eigen voorlopig standpunt
  • STAP 3: Drie leervragen
  • STAP 4: Bronnen
  • STAP 5: Antwoord op de leervragen
  • STAP 6: Lezersbrief voor KLASSE
  • Logboek


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs