De Lintse Videoclub is een groep beginnende, maar enthousiaste videofilmers. We zijn sinds 2007 actief bezig met korte reportages en beelden van wat er leeft in Lint. Een nieuw project is onze kortfilm 'Vriendschap en dorst...'
06-03-2011
Cinema Olympia
Al een aantal jaren wordt er op regelmatig basis films vertoond in de Witte Merel van Lint onder de naam 'Cinema Olympia'. Op de avond dat de film meisjes werd vertoond was ook Lea Couzin aanwezig. Ze speelt een van de hoofdrollen in de film. Ze wilde na de film graag een blik achter de schermen geven van zo een productie.
In 2010 bestond het kantatelier van Lint 30 jaar. De Lintse Videoclub ging eens kijken op een bijeenkomst van de leden en ook naar de tentoonstelling voor hun dertigste verjaardag.
Op zaterdag 27 november had de Lintse Videoclub een uitverkochte première van hun kortfilm 'Vriendschap en dorst'. De opbrengst van de première zou aan een goed doel geschonken worden. De avond zelf werd door de voorzitter Freddy Bellis van de Lintse Videoclub een cheque van 600 euro overhandigd aan Gert Devlieghere vertegenwoordiger van de organisatie ' Williams Beuren Syndroom'. De voorzitter deed nog een warme oproep om een glaasje meer te drinken na de première waardoor het bedrag nog zou kunnen stijgen. En zo gebeurde het. Het werd een gezellige boel na de première en de mensen bleven hangen. En zo werd het bedrag groter dan verwacht. De hele première heeft 1000 euro opgebracht. En zoals beloofd wordt dit bedrag met plezier overgemaakt naar de organisatie 'Williams Beuren Syndroom'. Meer info over williams beuren syndroom vindt u op http://www.williamsbeuren.be. Wij zijn er zeker van dat het geld goed zal besteed worden. En we willen iedereen die aanwezig was op de première bedanken voor hun aanwezigheid en steun.
Voor de film 'Waar de sterre bleef stille staan' zal de kortfilm ' Vriendschap en dorst' vertoond worden.
Behalve op woensdag 22 december bij de familie & kindervoorstelling om 14.00 dan zal er een andere voorfilm geprojecteerd worden. U heeft de kans om twee films vanuit de regio te zien. 'Vriendschap en dorst' gemaakt door de Lintse Videoclub en 'Waar de sterre bleef stille staan' gemaakt door de jonge regisseur Gust Van den Berghe uit Lier. Laat deze kans niet liggen. Veel kijkplezier
Na de uitverkochte première geeft de Lintse Videoclub u de kans om de kortfilm thuis rustig te bekijken. Op zes plaatsen kan u de dvd Vriendschap en dorst kopen. Namelijk bij: Devocht Electro, Gizmo, Drankhandelaar Goossens, Dagbladhandel 't Voske en Het Bazarke (Kontich kazerne). En natuurlijk ook in het café Prins Albert. De dvd kost 8 euro. Een echt Lints cadeau voor bij de feestdagen.
Op 27 november 2010 is er de première van de kortfilm 'Vriendschap & dorst', een kortfilm gemaakt door de Lintse VideoClub. Jammer genoeg is de première al uitverkocht. Daarom is er een avant-première georganiseerd. Deze avant-première gaat ook door op zaterdag 27 november 2010 maar start om 16u30 (deuren om 16u15). Alle films die vertoond worden op de première zullen ook vertoond worden op de avant-première. De avant - première zal ongeveer een uur duren met als hoofdfilm de kortfilm (duur 28 minuten). De opbrengst van de avant-première wordt geschonken aan een goed doel, namelijk de vzw Williams-Bueren syndroom. Meer info over de vzw op www.williamsbeuren.be. De avant-première gaat door in het ontmoetingscentrum 'De Witte Merel' Liersesteenweg 25 te Lint. De kaarten voor de avant-première kosten 2,5 euro. Je kan op drie verschillende manieren kaarten kopen. Gewoon langs gaan tijdens de openingsuren van de Witte Merel (openingsuren op deze link: http://www.lint.be/OC_De_Witte_Merel/1553/default.aspx?id=516), bellen naar de Witte Merel op het nummer 03 455 12 13 of mailen naar info@dewittemerel.be. Kaarten kunnen alleen via de Witte Merel gekocht worden.
Kaartenverkoop première kortfilm 'Vriendschap en dorst'
Op 1 oktober start de kaartenverkoop van de kortfilm 'Vriendschap & dorst'. Een kortfilm gemaakt door de Lintse VideoClub. De kaarten kosten 5 euro (met een gratis drankje na de première inbegrepen), de première is op 27 november 2010 en begint om 20u00 Het is een avondvullend programma. Hierin zit onze kortfilm 'Vriendschap & dorst' verwerkt. De kortfilm duurt 28 minuten. Alle acteurs en crewleden zullen aanwezig zijn. De opbrengst van de première wordt geschonken aan een goed doel, namelijk de vzw Williams-Bueren syndroom. Meer info over de vzw op www.williamsbeuren.be. Deze kaartenverkoop zal verlopen via het OC De Witte Merel. Je kan op drie verschillende manier kaarten kopen. Gewoon langs gaan tijdens de openingsuren van de Witte Merel, bel naar de Witte Merel op het nummer 03 455 12 13 of mailen naar info@dewittemerel.be. Kaarten kunnen alleen via de Witte Merel gekocht worden.
Op Jaarmarkt van Lint en Suikeren Zondag ook in Lint zijn we reclame gaan maken voor onze kortfilm 'Vriendschap & dorst'. En hoe konden we dat beter doen dat met het lied 'Lot ons nog es drinken'. Johan trok nog eens zijn kleren aan van in de film en werd weer even Sooike. Met een cd-speler trokken we langs verschillende Lintse cafés. Johan zong mee met de cd. Dirk stak een bordje omhoog met het refrein van het lied erop. En dan kon het meezingen en de ambiance beginnen. Bent u ons tegengekomen op onze tocht en heeft u meegezongen, dan bestaat de kans dat u nu ook te zien bent op deze promoclip.
Met dank aan: Café De Vondeling, Café Den Aker, Café Prins Albert, Café Het hoefijzer en Suikeren Zondag.
Toen het lied 'lot ons nog es drinken ' van onze kortfilm 'Vriendschap en dorst' werd opgenomen, is er ook gefilmd. De beelden vanop de zolder van Robin en beelden uit onze kortfilm zijn samengevoegd tot een videoclip. Het resultaat zien kan u hier zien.
Op een zomeravond in augustus hadden we (zanger, componist, muzikanten en regisseur) een afspraak bij Robin Rowley om het lied van de kortfilm op te nemen. Robin zou alles voor ons opnemen en mixen. Eerst en vooral worden microfonen geïnstalleerd. Robin bezorgt de kabels aan Hans, de componist van het lied want anders horen we de muzikanten niet.
De vijf muzikanten, namelijk Annelies Smits, Rudi Van den Broeck, Julien Vermuyten, Maurice Vrijs en Kris Mannaerts stemmen hun instrument en zoeken een goede plaats uit ten opzichte van de microfoon.
Hans onze componist van het lied maar ook van de filmmuziek kijkt toe, hoe alles wordt geïnstalleerd. Bij de filmmuziek heeft hij alles zelf gedaan maar voor het lied krijgt hij versterking van een paar mensen van de Lintse Harmonie en natuurlijk Johan die zal zingen.
Deze geluidsmeters gaan straks aangegeven als het volume van de muziek goed zit. Maar dat zal wel allemaal goed komen, met een ervaren man als Robin.
De partituur ligt klaar, de muzikanten zijn klaar en de instrument zijn ingespeeld dan kan een eerste repetitie gebeuren.
Robin beluistert als met een kritisch oor en past aan waar nodig. Na een paar stoelendans, zitten de muzikanten op hun plaats ten opzichte van de microfonen en kan er een eerste opname gemaakt worden.
Eerst wordt de muziek opgenomen en daarna wordt de zang erbij gevoegd. Onze vijf muzikanten brengen leven op zolder van Robin.
Vanuit een hoekje kijkt en luistert Johan. Hij hoort en ziet dat het goed is. Nadat de muziek erop staat is het aan hem.
Na een paar keren het lied spelen, hebben we een goede opname waarop Johan kan op inzingen. Nu zullen de muzikanten stil moeten zijn.
Johan kijkt nog even de tekst na en zingt dan in op de pas opgenomen muziek. De muzikanten houden zich stil.
Het resultaat kan u hier horen op deze blog bij de videoclip. Daar ziet u de muzikanten en Johan bezig en ondertussen krijgt u ook beeld van de kortfilm te zien. De promoclip laat onze actie zien op de jaarmarkt en Suikeren Zondag van Lint. Daar hebben heel veel mensen meegezongen met het lied.
Hartelijk dank aan alle muzikanten, aan Johan voor de zang en tekst, aan Hans voor het maken van de muziek en aan Robin voor de opname en mixing van de muziek. Het was aangenaam vertoeven op de zolder.
De hele zomer was het rustig op onze blog. Nochtans is er hard gewerkt achter de schermen. De beelden werden achter elkaar geplakt, de scènes werden voorzien van de juiste geluiden. En Hans, onze componist, werkte hard aan de filmmuziek. Ondertussen werd er voorbereidingen getroffen voor de promotie van onze kortfilm. Het resultaat zie je hier, namelijk de trailer en onze affiche. (om de affiche te vergroten, klik dan op de affiche)
Een overzicht van alle films die gespeeld worden in Cinema Olympia in het najaar van 2010. Meer info op www.lint.be. Wil je de trailer zien, klik dan op de link in bijlage.
Zaterdag 8 mei om 20u00 starten we met de opbouw van onze laatste scène. Het doet een beetje raar, eerst leek alles zo ver af en nu is het de laatste draaidag van onze kortfilm. Het is snel gegaan. Maar het was wel super leuk. Deze scène speelt zich af aan het café den Aker. Sooike en Bene, alle twee in de wind, komen uit het café en lopen weg. Vorig week hadden we hier la gedraaid en dus kende we de omgeving goed. Maar deze avond was er weer iets speciaal namelijk we draaien bij nacht. Vandaar dat we een beetje feestlampen ophangen om een gezellige sfeer te krijgen. Het wordt een rustig avond, want er staan maar vijf shots gepland. Maar er zal wel ambiance zijn want een aantal muzikanten van de Lintse Harmonie komen een deuntje spelen. Een muziekstuk dat speciaal voor de film werd geschreven en waar u nog van zal horen in het najaar! Dus sfeer was relax op de set. Maar dan blijft het goed opletten, dat er geen fouten gebeuren. Blijkbaar valt het toch goed op dat er in het long shot van het café geen mensen aanwezig zijn. Dus alle mensen die rustig stonden te kijken, moeten het café in en ambiance maken. Maar dat gaat gemakkelijk dankzij de Lintse Harmonie. Na twee verschillende shots mogen de mannen van de Harmonie al inpakken, want nu worden er nog drie shots gedraaid maar daar zijn ze niet meer in te zien. Later gaan we de muziek goed opnemen en dan plakken we die op deze opnames. Na twee close shots, komt ons laatste shot van onze kortfilm. Het wordt een shot waarin Sooike en Bene weglopen van de camera. Na de laatste cut van de regisseur wordt er geapplaudisseerd. Langzaam begint iedereen te beseffen dat de opnames gedaan zijn. Jammer. Maar vermits we aan een café opnames aan het maken zijn, wordt er nog een paar pintjes gedronken en straffe verhalen verteld over de draaiperiode. Om 24 uur wordt het café gesloten, het lijkt hier wel Lucienne, maar het is te begrijpen. Want de dag erna heeft de Heemkundige kring opendeurdag. Voor sommige mensen wordt het terug een beetje rustiger. Nu kan er in stilte worden gewerkt aan de montage.
Met de lampjes aan den Aker krijgt het café al een ander uitzicht.
Voor de laatste keer verzamelt crew achter de monitor om het beeld te bekijken en te beoordelen.
Opeens toch veel volk in het café, dat moet even gestuurd worden. Regisseur Freddy legt uit wat hij verwacht van de mensen.
De muzikanten oefenen het muziekstukje.
Ook Sooike en Bene oefenen, want moesten die niet een beetje in de wind buiten komen?
Muziek, figuranten & acteurs. Het was nog aardig druk op de laatste avond. Maar ook zeer gezellig.
Anneliese mag ook nog even haar rol spelen.
Ongelofelijke hoeveel mensen er achter de schermen geholpen hebben om deze kortfilm tot een goed einde te brengen. Zoals Rita hier op de foto, zij zorgde voor de schmink.
En zo gaat dat met muzikanten, van zodra ze beginnen te spelen zijn ze niet meer te stoppen. Tof dat jullie wilde meedoen!
Dat is het risico natuurlijk, naar opnames komen kijken en voordat je het goed beseft ben je figurant.
Sooike vindt dat Bene genoeg heeft. En stelt voor om naar huis te gaan. Maar zullen ze daar wel raken?
De crew blijft gemotiveerd tot het laatste shot. Zeer tof mannen, het was een leuke en leerrijke periode.
Onze twee vaste figuranten. Ze dagen drie keer op in onze film, dus ze hebben hun pint zeer verdient. Laat het smaken!
Regisseur Freddy geeft nog de laatste instructie aan Wouter de Regie-assistent.
Na de opnames werd er nog nagekaart in het café.
En achter de toog kwamen terug de echte barmannen en -vrouwen staan.
Het werd gezellige avond met heerlijke hapjes van de catering en een frisse pint. Wat wilt een mens nog meer.
Ons laatste beeld dat we gedraaid hebben. Het was een mooie ervaring, een dikke merci aan iedereen die van kortbij en veraf meegewerkt heeft aan deze kortfilm.
Zondag 2 mei, drie korte scènes moeten er gedraaid worden. Deze keer is de locatie het café Den Aker, een mooi ouderwets café, goed onderhouden door de heemkundige kring van Lint. Net wat we nodig hebben om deze drie scènes te draaien. Maar de dag begint slecht. Het regent en het regent en het regent. Maar toch wordt er beslist om door te gaan. Want de eerste scène is in het café en volgens onze producer/weerman zal het rond 11 uur stoppen met regenen. Dus we vliegen erin. We beginnen met het long shot en dus hebben we wat figuranten nodig. Want een leeg café is zoals een café zonder bier. Maar er is genoeg volk opgetrommeld en zelfs een deel van de crew, die nog niet in beeld zijn geweest doen mee. En na het long shot kan de camera zich weer richten op de hoofdactie, en mogen de figuranten al terug naar huis. De shots vliegen erop en het stopt met regenen. Heel snel staat de eerste scène erop en dus hebben we nog tijd om een geplande scène van in de namiddag, nog in de voormiddag te draaien. Ook wel eens leuk om voor te liggen op het draaischema. Ook hier hebben we figuranten voorzien. Zelfs twee kinderen doen mee, dat houdt meestal gevaren in, maar deze twee kinderen doen het perfect en ook dit shot staat er snel op. We slagen erin om bijna alle shots te draaien, alleen de inserts op Meneer Stockmans kunnen niet meer gedraaid worden. Want het begint terug te regenen. Dus de hele crew en acteurs gaat dan maar eten. Na een heftige maar korte bui, kunnen we weer verder met opnemen. Alleen staat onze weg voor het café vol met plassen. Dus met borstels en aftrekkers worden de plassen aangevallen en verwijderd. Als de weg terug in orde is, wordt de camera opgesteld en draaien we de laatste shots van scène 12. Nu nog even scène 15 opnemen en onze draaidag zit erop. Ook deze opnames lopen vlot, even dreigt er regen te vallen, maar op een paar druppels na, vliegt de bui over. Onze twee laatste shots worden we geplaagd door te fel zonlicht. Dus dan is het wachten op een wolk voor de zon. We stoppen om 15u00. Veel vroeger dan voorzien. Dus het opruimen kan beginnen. Na een uurtje is alles weer in oorspronkelijk staat herteld en het meeste materiaal terug naar zijn plaats gebracht. Gelukkig, want om 16u00 barst er een onweer los. Hevige regen en hagel zorgt ervoor dat iedereen naar binnen vlucht, na een half uurtje is het onweer over. Wat een geluk dat we nu de weg niet meer ontruimen van plassen, want dat was nooit gelukt. We hebben weer eens veel geluk gehad. Nog één draainacht en alle opnames voor onze kortfilm zijn gemaakt. Het aftellen kan beginnen.
Veel volk nodig in het café. Dus zowel nieuwe als oude/vaste figuranten zitten in het café. Even de actie repeteren.
Zelfs een aantal crewleden zitten in het café. Van links naar rechts: Wim onze cameraman, Stijn onze geluidsman en Freddy onze regisseur. Hopen dat we nu nog een goeie beeld hebben met klank en dat de actie op iets trekt.
Zo zit het café natuurlijk al aardig vol. Zo hoort dat in een café natuurlijk, zeker in die tijd.
Viola deze mannen zorgen voor het beeld en klank. Namelijk Wouter aan de camera en Gie aan de perche/microfoon. Buiten beeld zorgt Dirk voor de actie. Dus dat long shot komt zeker in orde.
Anneliese zorgt voor de acteursregie, maar doet nu mee als cafébazin. Hoe gaat ze dat oplossen als ze zelf iets verkeerd doet? Geen probleem, volk genoeg op de set om haar daar op te wijzen.
Fonne en Lucienne, twee mensen van de heemkundige kring van Lint. Deze mensen offeren hun vrije zondag op om ons bij te staan en ons te helpen waar het kan. Heel tof. Hartelijk dank. Natuurlijk hebben we ze ook gebruikt als figuranten in onze film. Fonne zit in het café. Zie fotos hierboven. En Lucienne stapt buiten met een fiets.
Sooike en zijn vriend Wannes/Tim worden in de gaten gehouden door Stockmans. Daar gaan vodden van komen.
Onze jonge acteurs zijn op stap met hun grootmoeder. En dit is ook zou in het echt. Herken Chris van de Catering en haar twee kleinkinderen Lander & Lies. Zijn mogen voorbij den aker stappen.
En van de andere kant komt Lucienne aangestapt. En zo krijgen we beweging in ons beeld.
Daarnet zaten ze al in het café, maar de scène ervoor wordt Sooike door Wannes naar binnen geroepen. Maar wat moet Sooike met zijn bak bier doen?
Lies helpt haar opa, onze opnameleider Frank, met zijn clap. Jong geleerd is oud gedaan.
Lander zet zich ook aan het werk. Hij zorgt ervoor dat de kar op de juiste plaats staat.
Naast de deur hangen oude reclameborden, gemaakt door onze grafische afdeling en specialist Dirk. Hierdoor konden we een aantal dingen verstoppen en leek de buitenkant nog meer op een café. Gie zorgt ervoor dat het paneel goed vast hangt.
En daar is de zon. En nu is het wachten op een wolk voor de zon. En dan kan het shot gedraaid worden. Andere oplossing is de zon tegen houden. Gie staat klaar met het reflectiescherm om tussen de zon en het personage te gaan staan. Maar de wolken waren ons goed gezind.
Volgens mij, had Stockmans/Mark ook liever binnen gezeten met een pint voor hem. Maar het scenario laat dat niet toe en dus mag hij alleen maar door het raam kijken.
Zondag 18 april draaide we scène 2 en scène 4. In scène 2 worden Sooike en Bene wakker in het stro. En scène 4 gaan ze werken na plezier te maken. Zoals zaterdag was de zon weer van de partij, de sfeer weer reuze en gingen de opnames weer goed vooruit. Zodoende dat we weer ruim op tijd klaar waren. In de week na de opnames kregen we deze mail van Anneliese, (acteursregie). Een persoonlijke, poëtische beschrijving van het opnameweekend.
Zaterdag, zondag:
Aaach!!! Veel te vroeg loopt de wekker af
Shit, het heeft gevroren vannacht en 't is al veel te licht naar m'n zin
Waar heb ik m'n sok gelaten en waarom slaapt Wim nog
Verdomme, m'n koffie is te heet en de boterham niet lekker
Stomme bottinnen willen niet aan en m'n jas werkt tegen
Nee hond, ik wil niet met u gaan wandelen!
Fiets op fiets af krat vergeten fiets op
Brrr, koud zeg en die zon schijnt in m'n ogen
Mijn benen willen niet trappen en de vogels fluiten te hard
Bah, koude nevel boven de velden...
Eigenlijk wel mooi
't Is rustig op de baan
de boederij vind ik direct
De koffie staat klaar
Iedereen op tijd
alles is er
De koeien vinden ons best interessant
de locaties liggen er prachtig bij
de shots vliegen erdoor
het is heerlijk weer
de koffie warm, frisdrank fris
eten lekker, samenwerking fantastisch
toffe ploeg
Zon, kapel, auto, veld, koe, stro, figurant
alles werkt mee
dank u wel voor de toffe sfeer
vriendschap warm
dorst groot
Annelies
De zondagmorgen begon met werken. De broer van Bene (Jelle Goossens, zoon van onze scriptboy Dirk) mocht op zijn eentje werken aan de draad.
Dirk werd onze invalsgeluidsman, want Stijn (vaste geluidsman) zat in Londen en Wouter (onze eerste invalsgeluidsman) lag nog uit te slapen van een zware nacht met de chiro. Maar het was hen gegund. De perche kan niet altijd gespannen staan ;-)
Jelle vond het fijn om te acteren. Het was maar een klein rolletje, maar zo nodig. Bedankt!
Weer veel volk achter de camera, dan er voor. Let op het zonnetje in beeld, onze Gie zorgt ervoor dat Jelle wat tegenlicht krijgt.
Sooike en Bene nemen het over en dan mag Jelle naar huis.
Scène 2 speelt zich af in de stal van Herman Moons. Die speciaal zijn koeien in de stal heeft gehouden voor onze film. Waarvoor hartelijk dank. En we mochten ook het stro naar hartelust verspreiden. Want dit werd het ...
... het bed van Sooike & Bene. Wakker worden was niet zo makkelijk.
Ook in de stal kam de stelling van pas. Om een topshot van Bene te maken.
In de boshoek is op sommige plaatsen de tijd een beetje blijven stilstaan, wat mooie beelden oplevert. En waar wij dankbaar van gebruik maken.
De vader van Herman Moons liet ons doen en vond het allemaal goed. Toch prachtig! Wij zijn hem zeer dankbaar, dat we twee dagen hebben mogen gebruik maken van zijn stal en zijn erf. Super bedankt, het was er zalig!
Voor ons was het een gewoon kappeltje, dat handig paste in onze film. Voor hem was het kappeltje een heel verhaal, dat hij met passie kon vertellen. Het was een zalig weekend met heerlijke en mooie opnames.
Zaterdag 17 april was onze achtste opnamedag. Dit keer zouden we draaien in de boshoek. Vandaag draaien we alleen maar shots voor de begingeneriek. Natuurlijk niet zomaar shots, maar beelden waarin duidelijk is dat er een grote vriendschap is tussen Sooike (Johan) en Bene (Harry De Brabandere). Het was de eerste keer dat ze samen zouden spelen. Maar het alsof ze al jaren bevriend waren. Het spatte van het scherm af. Eigenlijk was de hele dag een leuke bedoeling. Rennen, onder een draad door, elkaar nat maken, door de wei rennen, enz. Allemaal zeer levendige beelden. En dat onder een stralende zon en een geluidsarme lucht. Want door de vulkaan in Ijsland, vlogen er geen vliegtuigen en hierdoor hoefde wij ook niet te stoppen voor storende geluiden. Er werd veel plezier gemaakt maar ook goed gedraaid, waardoor we veel vroeger konden stoppen dan gepland. Veel opruim hadden we niet te doen, want we zaten in een goeie stal. De vader van Herman Moons liet ons toe om zijn lege stal te gebruiken als catering en opslagplaats. Waarvoor dank natuurlijk. En dan met een heerlijk zonnetje was dit de plaats om even na te kaarten over de opnames en de voorbereidingen te treffen voor morgen.
Voor het beginshot van de generiek, had de regisseur graag een hoog camerastandpunt. Dus er werd een stelling gebouw waar de camera werd op geplaatst.
Sooike en Bene mochten een paar keer rennen naar de camera. En ondertussen maakte ze graag plezier.
Sooike en Bene kruipen onder de draad door. Regisseur Freddy kijkt toe en Wim zoekt een goed standpunt.
Producer zorgen niet alleen voor het geld maar zorgen er ook voor dat het bad gevuld raakt. En Bene/Harry helpt een handje mee.
Na het opstaan, je even verfrissen dat kan deugd doen. En dat doen Johan en Harry met veel plezier.
De crew zat nogal ver van de catering. Maar geen probleem, want dan zorgt Chris er voor dat de catering tot bij de crew komt.
Oma (Greet) en kleindochter (Hannelore), zowel in het echt als in de film, leggen de was te drogen. Maar welke twee gekken komen daar even zot doen?
Eén zwaluw maakt de lente niet. Maar hier waren ze al met twee, dus...
... volgens ons is de lente al begonnen. En daar genoten we samen van, lekker in het zonnetje en het buikje aan het vullen met heerlijke croque monsieur. Want de catering was weer tiptop!
Mieke zorgt voor de catering, maakt fotos en houdt zich ook bezig met de rekwisieten. Het kappeltje mag wel eens afgestoft worden. En ondertussen natuurlijk mag je dan ook figureren.
%%%FOTO11%%%
Om af en toe nog iets anders in beeld te hebben, dan twee lopende mannen, werd er hier geopteerd voor een auto uit die tijd. Wat een mooi beeld opleverde.
Johan (de chauffeur en eigenaar van de auto) had al wat ervaring met film. Want in Terug naar Oosterdonk reed er ook al een wagen van hem rond. En als je het fragment wilt zien, klik dan op deze link: http://www.youtube.com/watch?v=sa2NPqZtJys Maar wij vonden het leuk dat hij (met wagen) in onze kortfilm wilde meedoen. Bedankt!
Zondag 28 maart was de volgende draaidag, aan een huis (het huis van Scheltjens in de film) in de Vanputlei. De inwoners van dit huis stelde hun voordeur (en voortuin) ter beschikking als decor en de achterkeuken voor catering en schmink. Waarvoor dank natuurlijk. De callsheet vermeld van 13u30 tot 18u00. Twee acteurs en weinig actie. Dus dit zou gemakkelijk worden. De sfeer was ontspannend. Tegen 13u30 was iedereen op post, en de routine kon beginnen. Camera uitpakken, verlengkabels leggen, monitor installeren, schminken van acteurs, koffie zetten, rekwisieten in orde brengen, draaischema overlopen, enz. Want de bedoeling was dat we om 14 uur ons eerste shot draaide. Maar toen ging de hemelsluizen open en snel moest al het materiaal afgedekt worden tegen de regen. Dit beloofde toch een moeilijke namiddag te worden. Maar dankzij de harde wind, vertelde kenners, zou het niet lang blijven regenen. En zoals dat gaat met echte kenners, die hebben (bijna altijd) gelijk! En dus klaarde het op en kwam de zon erdoor. Of toch niet? Want dankzij de harde wind was er weer snel een wolk ervoor en dan even snel weer weg. En dus veranderde het licht om de haverklap. En werd het vooral wachten op de wolken die voor de zon wilde schuiven. Want dat was het licht dat de regisseur wilde! Constant werd de lucht in de gaten gehouden en werd er commentaar geven over hoe de lucht zou veranderen. En werd vooral schattingen gemaakt, wanneer het shot gedraaid kon worden zonder dat het licht veranderde. Want deze shots moesten een beetje overeenkomen met scène 7 (aan de brouwerij) qua licht. Maar het lukt wonderwel allemaal. En we konden zelfs vroeger stoppen dan gepland. Dus iedereen was tevreden.
In de achterkeuken werd er hard gewerkt. Koffie werd gezet, koekjes werden klaargezet en de acteurs werden geschminkt.
Dit huis in de Vantputlei is ons decor. In de film wordt dit het huis van Meneer Scheltjens.
Sooike komt met zijn bak naar huis van Scheltjens om van zijn oren te maken over zn bak bier.
Even nadenken hoe hij het gaat aanpakken. En zit mijn broek goed?
Even kijken of er nog iets in de fles zit. Amaai dat is diep!
Even op de bel drukken. Natuurlijk geen geluid, dat wordt er achteraf opgezet.
Zal Scheltjens zijn verhaal geloven of niet? Hij kijkt toch maar bedenkelijk.
Harde wind, soms regen en kou. Dus af en toe opwarmen is nodig en dan is een achterkeuken ideaal!
Ook deze scène levert meer volk op achter de camera dan ervoor. Er wordt gezocht naar het juiste camerastandpunt. Om warm te blijven heeft Sooike even zijn jas aangedaan. Tijdens opname niet vergeten uit te doen.
Meerkeuzevraag: A. Sooike krijgt instructie van de regisseur. B. Sooike wacht op het juiste licht. C. Sooike vraagt zich af wat hij hier doet. D. Sooike wacht op vuur. E. Geen één van de vorige antwoorden. Mail ons het juiste antwoord door voor einde van april en win iets!