Yves Petry is de winnaar van de Libris Literatuur prijs. De Vlaamse schrijver won voor zijn boek "De maagd Marino". De Libris Literatuurprijs bekroont de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De prijs is 50.000 euro waard.
De maagd Marino" is een verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer. "Een extreem onderwerp dat alleen kan overtuigen wanneer een schrijver zijn lezers kan dwingen zich in te leven in de denkwereld van slachtoffer en dader", aldus juryvoorzitter Freriks.
In zijn voorbeschouwing over de Libris Literatuurprijs had Johan De Haes al een goed voorgevoel over de kansen van Petry:
"Yves Petry heeft zich met opvallende mediaschuwheid, en in de schaduw van generatiegenoot Dimitri Verhulst, als een bedachtzaam, stijlbewust, en vooral verontrustend auteur ontwikkeld. Zijn romans snijden geen huis-, keuken- en tuinonderwerpen aan. In De maagd Marino tast hij de grenzen af van wat nog verdraagbaar en voorstelbaar is. Zijn taal is diepzinnig en stelt zichzelf in vraag. Ze is uitgesponnen, traag en elegant. Daarom verdient deze begaafde schrijver de prijs uit de handen van juryvoorzitter Philip Freriks te ontvangen."
Het is het derde jaar op rij dat een Vlaming de prijs wint. De twee vorige winnaars waren Dimitri Verhulst en Bernard Dewulf.[1]
Sinds mijn vorig blogbericht heb ik toch een aantal boeken gelezen. Eerst en vooral heb ik pride and prejudice uitgelezen, ik vond het echt een geweldig boek. Soms vond ik het taalgebruik wel ingewikkeld en verouderd maar omdat ik de mini-serie al had gezien (uit 1995) werd het boek ook veel duidelijker. Ik merkte wel dat het moeilijker was om Engels te lezen dan verwacht, maar het was dan ook nog maar mijn eerste Engelse boek. Ik was al eerder begonnen in een Engels talig boek (making history van Stephan fry) hoewel ik het toen heb opgegeven ben ik van plan om in Griekeland hier terug aan te beginnen.
Ook ben ik momenteel in Hannahs gave aan het lezen, ik zit ongeveer halverwege maar ben helaasstil gevallen. Op zich vindt ik het boek best goed maar je moet vooral van geschiedenis houden: het verhaal overloopt het leven van de Engelse koningen van de koning Edward VI tot Koningin Elizabeth I. Het is soms vrij moeilijk om die ingewikkelde geschiedenis te volgen, bovendien krijgen we het overgrote deel van deze geschiedenis door de ogen van een meisje, en ook zij leidt een eigen leven wat alles natuurlijk wel complexer maakt. Ik denk niet dat ik het boek uit ga krijgen voordat ik naar Griekeland vertrek en als ik terug ben moet ik al terug naar de bib brengen. Ik had al eerder iets van deze schrijfster (Philippa Gregory) gelezen en als ik in de toekomst de kans heb om het boek uit te lezen ga ik dat zeker doen. Voor geschiedenis liefhebbers een aanrader.
Oh en ik heb pas twee boeken bijgekocht: Bezwering en Ontwaking van Kelly Armstrong. Bezwering had ik al een tijdje gekocht en uitgelezen (zeer leuk boek overigens) en voor mijn verjaardag had ik dan deel 2 gekregen. Van ons mama mocht ik nog niet in het boek beginnen omdat ik dan anders niks op het vliegtuig en op de bus (naar Griekeland) te doen heb.
Ik ben ook zeer trots op mijzelf dat ik de deadline voor de Barst! heb gehaald. Ik raad iedereen van de Voorzienigheid dan ook aan om de barst eens te openen en niet onmiddellijk weg te gooien. Het Barst team zal jullie dankbaar zijn.
En last but not least: er is een nieuwe bibliografie van Alfonds De Ridder verschenen! Vic van de Reijt is de schrijver en dankzij de Humo weten jullie dit ook al weer.
De enige reden dat ik een blog bijhoud is omdat het verplicht werd door onze leerkracht Nederlands. Het einde van het schooljaar is stilaan in aantocht, en ik besef nu pas dat we op onze blog ook over literatuuractua moetenbloggen. Ik ben dus maar gaan zoeken welke prijzen er zoal uitgegeven worden in ons Belgen landje. Op Cobra.be zag ik dat de Woutertje Pieterse prijs pas was uitgekend. Deze prijs wordt toegekend aan het beste Nederlandstalige kinder- enjeugdboek en de winnaar van dit jaar was "De hemel van Heivisj" van Benny Lindelauf. De Woutertje Pieterse Prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Nederlandse auteursrechtenvereniging Lira en de prijs bedraagt een mooie 15 000. Meer info over het boek zelf: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NF3741O7 en http://www.queridokinderenjeugdboeken.nl/web/Boek.htm?dbid=27722&typeofpage=134707
Een andere prijs die in maart is uitgereikt is de inktaap. Hiervoor werden de volgende schrijvers genomineerd: Bernard Dewulf met Kleine dagen Erwin Mortier met Godenslaap en Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen). Al deze schrijvers hadden al eerder 1 of andere prestigieuze prijs gewonnen met hetzelfde boek.Dewulf was de winnaar van de Libris literatuurprijs (= prijs voor het beste Nederlandse fictieboek) maar ook Nooteboom was hiervoor genomineerd. Nooteboom raakte niet tot op de short list maar bewees zichzelf door De Gouden Uil (=boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk die zich enerzijds richt op literatuur en anderzijds op kinder- en jeugdboeken) te winnen. Mortier won dan weer de AKO literatuurprijs. Samen met de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil vormt de AKO Literatuurprijs een "uitgelezen" trio omwille van het hoge prijzengeld. Van deze 3 schrijvers mag Dewulf zich nu ook de winnaars van de inktaap noemen. De prijs werd uitgereikt op dinsdag 1 maart.