Zoals ik in mijn eerste blogbericht over dit thema al vermeld heb, hebben wij "winenergie" behandeld in de techniekles.
Windenergie is zoals het woord zelf al zegt: energie die uit wind gemaakt wordt.
Die energie maakt men uit windturbines. Als de wind sterk genieg is, gaat een windturbine draaien en door die draaiende beweging ontstaat er energie in de vorm van elektriciteit. Er zijn heel wat voordelen, maar ook nadelen aan windturbines.
De voordelen: Zeer milieuvriendelijk, duurzaam (niet uit te putten),....
de Nadelen: Sommigen vinden dat deze het uitzicht verpesten, het veroorzaakt geluidsoverlast, er is niet altijd plaats voor en het is duur om ze te maken en te plaatsen.
Zoals je misschien al gemerkt hebt vind je vaak windturbines aan de kust, en waar er veel wind is (logica). In zee worden ook soms turbines geplaatst, daar is er onophoudelijk wind en dus ook altijd energie!
Ik zou ooit eens naast een wiek van zo'n turbine willen staan, ik kan mij namelijk niet inbeelden hoe groot deze eigenlijk zijn...
Dus dit was mijn blogebricht over windenergie! Ik hoop dat het interessant was! Tot mijn volgende berichtje!!
In dit berichtje zal ik jullie vertellen over de vaak kleurrijke en felle LEDlampjes!!
Eerst en vooral: Wat zijn Ledlampjes? Natuurlijk weten jullie wel dat het kleine lampjes zijn, en ergens weten jullie dat ze zuiniger zijn en beter voor het milieu, maar wat weten jullie er écht over?
Led staat voor Light Emitting Diode, oftewel: diode die licht geeft.
Leds vind je tegenwoordig erg vaak in je nabije omgeving. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de computer waarop je nu werkt (of tablet), of de tv die je op de achtergrond hoort, ik ben er bijna zeker van dat er daar ledlampjes in zitten!
En wie vond de ledlamp uit? Het was een Russisch wetenschapper genaamd Oleg Losev, en hij vond het kleine revolutionaire lampje uit rond 1920.
Maar nu, waarom zijn ze zo zuinig? Wel, ik weet wat je denkt. 'Ja, ze zijn zuinig, maar ook duur om aan te schaffen'. Inderdaad, ze zijn eigenlijk wel kostelijk, maar als je het zo bekijkt... vergelijk het met een gloeilamp of een spaarlamp. Op zich niet duur, maar hoelang gaan deze ook mee? Een ledlamp kan tot 100.000 uren branden!!
Zo, dit was mijn tweede blogberichtje over dit thema! Tot mijn volgend berichtje, en ik hoop dat je iets hebt bijgeleerd!!
Eerst en vooral...sorry voor het late aanvullen van de blog!
In de techniekles hebben wij een nieuw thema behandeld, (zoals ik eerder heb vermeld) en ditmaal gaat het over: energie!!
In dit blogbericht ga ik vertellen wat ons thema allemaal inhoudt...
Wij zagen in de klas over hoe energie gemaakt wordt, en wij moesten elk om beurten een Powerpoint maken over een bepaald onderwerp.
We zagen verschillende soorten energie, zoals: zonne-energie, windenergie, energie gemaakt uit waterkracht, energie uit steenkool, aardgas, aardolie en zo door...
Ik en mijn vriendin Iman deden onze Powerpoint over steenkool, en hoe dit gebruikt wordt om energie uit te halen.
Wist je bijvoorbeeld dat de mijnwerkers vroeger vogeltjes loslieten in de mijnen? Als deze terugkwamen, was het veilig, want vogels ademen sneller dan mensen en zo krijgen ze giftige gassen eerder binnen dan wij, als deze niet terugkwamen, snel wegwezen dan!!
En dat kinderen ook in de mijnen moesten werken? Zij waren kleiner en konden dus veel makkelijker door de smalle gangen. Gelukkig verbood de enige echte Napoleon Bonaparte het om te werken in de mijnen voor kinderen jonger dan 10. (in 1813)
Dus dit was een kleine inleiding voor ons thema! tot de volgende keer!! :)