Heii!! als afsluiter van dit project had ik graag gehad over de mensen die werken in de zeepfabriek :)
we hebben:
- De magazijnier: Deze persoon werkt, jawel, in het magazijn!! Een magazijnier helpt alle soorten zepen stockeren in het grote magazijn en zorgt dat alles netjes staat
- Laborant: Iemand die in de laboratoria werkt om zepen te controleren, te testen, en opnieuw te maken! Zo ontdekt deze persoon of een nieuwe geur goed is, of net heel slecht!
- Inpakker: Meestal zijn dit vrouwen, maar mannen doen dit ook. Producten die niet machinaal worden ingepakt worden manueel gedaan door een inpakster/inpakker.
- Arbeider: Deze werknemer werkt bijvoorbeeld aan de lopende band in de fabriek. hij/zij moet dan zorgen dat alle soorten zeep netjes dicht zijn, of een goed etiket hebben...
Dit was het dan weer voor dit project, maar niet treuren! We zijn nu al bezig met een ander project, namelijk: energie!
Deze keer ga ik jullie vertellen over wat zeep precies is.
Zoals elk verstandig mens weet: Zeep is een reinigend middel dat meestal wordt gebruikt met water om...jawel! Te reinigen! :D
Maar wanneer gebruik je zeep?
Handzeep gebruik je (liefst) :
- Voor het eten
- Voor het bereiden van eten
- Na het toiletbezoek
- Of gewoon als je handen vies zijn!
maar andere zepen gebruik je natuurlijk, als bijvoorbeeld iets vies is! Neem nu bijvoorbeeld een grote groene grasvlek in je jeansbroek! met een beetje zeep is die er meteen weer uit :)
Met heel het tweede jaar van het Ka Veurne zijn wij naar zeepfabriek McBride geweest te Ieper!
Het was zeer interessant en leerzaam, en daarom zou ik jullie wat willen vertellen erover..
McBride te Ieper is in twee grote gebouwen verdeeld. Het eerste voor de verzorging van jezelf, en het tweede, aan de overkant van de grote baan, een heus gebouw enkel en alleen voor reinigingsmiddelen als: vloerzepen, afwasmiddelen... etc. Wijzelf zijn in het tweede gebouw geweest.
Wij werden geïnformeerd door een vriendelijke gidse. We zijn overal binnen geweest, van de ruimte waar zich goed- en afgekeurde grondstoffen bevonden, tot het labo en het magazijn!
In de labo's was er personeel zeer druk bezig aan het goedkeuren en afkeuren van verschillende zepen. Allemaal staaltjes stonden netjes geplaatst op een plank tegen de muur en ze werden dan ook één voor één bijgehouden in REUSACHTIG magazijn voor staaltjes. Ik weet bijna zeker dat het er duizenden waren!
Dit was het dan weer over de zeepfabriek McBride...
Eeven blijven kijken naar... allerlei verschillende soorten zeep!
Heii!!
Ik ga het deze keer hebben over de verschillende soorten zepen :)
Over het algemeen heb je 2 soorten zeep: Vaste en vloeibare!
Eerst wat over het vloeibare onderdeel...
Vloeibare zeep wordt voor vanalles gebruikt! zoals blijvoorbeeld, Vloerzeep, shampoo, conditioner, afwasmiddel, gewoon wasmiddel...etc!
Bij vaste zeep is het allemaal net iets ingewikkelder... bijvoorbeeld:
Je hebt gewone handzeep, (iets wat wij thuis Blokzeep noemen), maar ook bijvoorbeeld zepen speciaal tegen grasvlekken, Tomatenvlekken, Antibacteriële zeep, drijfzeep, plantaardige zeep.... Het zijn er wel erg veel om op te noemen! Laten we zeggen dat voor iedere vlek wel een soort zeep is, als dat nu op je kleren is, op de vaat, of gewoon op je handen!
Wij hebben een nieuw project in de les techniek, namelijk over... Zeep!!
Dit is mijn eerste blogbericht van dit project. Hope you enjoy it :D.
Wij hebben in de les ook echte handzeep gemaakt!! hier even de ingrediënten die wij gebruikt hebben :D.
-kleurstof en geurstoffen naar keuze --> Een tip die ik kan meegeven: probeer niets te mengen, want je bekomt soms rare dingen! Het is mij gebeurd, maar ik had nog wel geluk dat het een mooie groene kleur met appelgeur is geworden.
- 30 ml tenside
- 30 ml water
- een halve eetlepel zout
- 5 druppels parabeen
Ziezo, dit waren alle ingrediënten voor een goede handzeep! Helaas heb ik wat moeite met de foto's te uploaden, maar ik doe mijn best :)