In Brussel vinden volgende week de Max Frisch Tage plaats, een verzamelnaam voor een colloquium over de Zwitserse architect en schrijver (1911-1991) van onsterfelijke boeken als Homo Faber en Stiller, en een literair evenement rond deze en andere Duitstalige auteurs. Het Literarische Treffpunkt organiseert op donderdag 4 december 2009 een ontmoeting met vier Duitstalige schrijvers. In Passa Porta praten ze over en lezen ze voor uit hun werk. Monique Schwitter (1972) kreeg voor haar debuut, de verhalenbundel Wenn's schneit beim Krokodil (2005), de Robert Walser-prijs. Ulrich Woelk (1960) publiceerde acht romans. Zijn pas verschenen roman Joanna Mandelbrot und ich is een satire over het literaire wereldje. De Zwitser Reto Hänny (1947) werd in 1994 bekroond met de Ingeborg-Bachmannprijs. Van zijn roman Flug uit 1985 verscheen in 2007 een overschilderde versie. Het werk van de Weense Robert Menasse (1954) werd meermaals bekroond. Van zijn roman Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust (2007), waarin hij de lezer door het slagveld van de seksuele betrekkingen van de jaren zestig tot nu leidt, verscheen zopas een Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers. De vier auteurs zijn ook te gast op het colloquium over Frisch dat vrijdag 5 en zaterdag 6 december wordt georganiseerd aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en de Facultés Universitaires Saint-Louis. Onder de noemer "Max Frisch. Citoyen und poet" komen de academici Daniel de Vin (Brussel), Walter Schmitz (Dresden), Ruth Vogel-Klein (Parijs), Geert Crauwels (Brussel), Beatrice von Matt (Zürich), Beatrice Sandberg (Bergen) en Ursula Amrein (Zürich) de poëtische nalatenschap van Frisch onderzoeken. Op het colloquium wordt een nieuw ontdekte tekst van Frisch voorgesteld, Max Frisch. Schwarzes Quadrat, zopas verschenen bij Suhrkamp. De Nederlandse versie van dit essay, Zwart vierkant, vertaald door Daniel de Vin, wordt gepubliceerd in het komende nummer van DW B. Literatuur, zo komt Frisch tot de conclusie in Zwart vierkant, is de doorbraak naar de authentieke ervaring van ons menselijk bestaan binnen zijn historische context. Op het colloquium wordt ook de film Max Frisch, Citoyen van regisseur Matthias von Gunten voorgesteld en vertoond. (HC)
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Publicaties in de kijker
Uitreiking Nobelprijzen Datum: donderdag 10 december 2009 Land / gebied: Zweden
geschiedenis:
De Nobelprijs voor de Literatuur wordt jaarlijks toegekend aan een auteur, die, in de woorden van Alfred Nobel, het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven. Het werk refereert hier aan het oeuvre van de auteur in het geheel, en niet aan een werk specifiek, alhoewel er soms wel een afzonderlijk werk wordt aangehaald bij de uitreiking van de prijs. De Zweedse Academie beslist elk jaar wie de prijs toegekend krijgt, en publiceert deze naam rond begin oktober.
Het originele citaat van deze Nobelprijs heeft geleid tot veel controverse. Het originele Zweedse woord idealisk kan vertaald worden in idealistisch of ideaal. In de eerste jaren handelde het Nobelcomité hierin tamelijk willekeurig, en liet het enkele wereldvernieuwende schrijvers zoals Leo Tolstoj en Henrik Ibsen links liggen, waarschijnlijk omdat hun werken niet idealistisch genoeg waren. Later werd de verwoording veel vrijer geïnterpreteerd, en werd de prijs toegekend aan auteurs voor blijvende literaire verdiensten. De keuze van de academie kan nog altijd zorgen voor controverse, en dan vooral voor de keuze van minder bekende schrijvers (of schrijvers die werken in avant-gardevormen) zoals Dario Fo in 1997 en Elfriede Jelinek in 2004.
De Nobelprijs is niet de enige maatstaf voor literaire voortreffelijkheid en duurzaamheid. Critici van de Nobelprijs verwijzen naar de vele prominente schrijvers die nooit zijn bekroond, of zelfs maar genomineerd.
De Nobelprijs voor de Literatuur 2008
Reden Toekenning Nobelprijs 2008
Jean-Marie Gustave Le Clézio (Frankrijk)
Schrijver van nieuwe vertrekpunten, poëtisch avontuur en sensuele extase, een verkenner van een menselijkheid voorbij en onder de heersende beschaving.
Nog even wachten, want de nobelrpijs voor literatuur wordt pas op 10 december 2009 in Zweden uitgereikt.
overzicht van de winnaars van de nobelprijs voor literatuur:
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Boeken top tien
Maria Jaques gisteren overleden!
Gisteren maakte uitgeverij Davidsfonds het overlijden van Maria Jacques(1928, Kessel-Lo) bekend. De Vlaamse schrijfster overleed dinsdag en zou binnenkort, op 15 maart, de leeftijd van 81 jaar bereiken.
Maria Jacques schreef tijdens haar carrière tal van jeugdboeken, reisverhalen, detetectives, science-fiction en historische romans. Daarnaast was ze ook hoofdredactrice van het tijdschrift Dageraad, later van het KAV-ledenblad 'Vrouw en Wereld'.
Haar bekendse jeugdboek is ongetwijfeld 'De meester van de bijen'('85), maar het was vooral met haar drie autobiografische oorlogsverhalen waarmee ze heel wat succes oogstte: 'Vlucht over de grens', 'Licht uit, deur dicht' en 'De stad brand'. Ook won ze in '94 de Jacob van Maerlantprijs met de roman 'Indiaan met blanke voet'. In 2005 werd haar laatste boek gepubliceerd, 'Cirkels van graan".
De Gouden Uil is de jaarlijkse boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk die zich enerzijds richt op literatuur en anderzijds op kinder- en jeugdboeken. Twee autonome jury's waarin telkens vijf deskundigen zitting hebben, nomineren ieder jaar vijf boeken per categorie.
De Gouden Uil is aan zijn veertiende editie toe en geniet een sterke uitstraling in het culturele landschap.
Op maandag 11 februari 2008 worden de shortlists van De Gouden Uil Literatuurprijs en De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs bekendgemaakt. Op zaterdag 29 maart 2008 worden tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas de prijzen uitgereikt in de categorieën:
De Gouden Uil Literatuurprijs Jury: Dirk-Jan Arensman, Bert Bultinck, Julie De Mul, Nele Hendrickx/ Annelies Beck, Ruth Joos (voorzitster)
De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs Jury: Mirjam Noorduijn, Barbara Rottiers, Aagje Swinnen, Jelle Van Riet (voorzitster), Bart Vanegeren
De Gouden Uil Prijs van de Lezer
De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer
De laureaten in beide categorieën gaan naar huis met een prijzengeld van 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. De overige genomineerden gaan evenwel niet met lege handen naar huis, elke genomineerde ontvangt een prijs van 1.500 euro.
De Gouden Uil Prijs van de Lezer wordt voor de negende maal georganiseerd. Uit de genomineerde boeken voor De Gouden Uil Literatuurprijs kan de lezer zijn of haar favoriete boek kiezen en dit via stemming op het internet, via SMS, of via de stemformulieren in Standaard Boekhandel, bibliotheken en Letters magazine. De deelnemer die het juiste antwoord op de schiftingsvraag het dichtst benadert, maakt kans op een heel jaar lang elke week een boek naar keuze. De bekroonde auteur ontvangt een originele tekening van Ever Meulen.
Tijdens de 10de editie van De Gouden Uil werd ook De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer in het leven geroepen. De jeugdige lezers kunnen uit de vijf genomineerde boeken voor De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs één boek kiezen dat wordt bekroond met De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer. 100 winnaars kunnen boekenbonnen winnen.
De Gouden Uil is een initiatief van Standaard Boekhandel, HUMO, Canvas en Radio 1. Vanaf januari 2006 fungeert Antwerpen op uitnodiging van Burgemeester Patrick Janssens als gaststad voor De Gouden Uil en geniet De Gouden Uil de steun van de stad Antwerpen. Met een unieke mediaondersteuning van De Standaard.
VZW De Gouden Uil kan de e-mail adressen ter beschikking stellen van de initiatiefnemers, voor promotionele doeleinden. Deelnemers die dit niet wensen.