Een konijn mag je niet kiezen hoe je hem vasthoud. Je pakt het konijn met 4 vingers op de rug, in de buurt van de nek. Dat noemt men het nekvel. Met de andere hand ondersteun je de achterkant van het konijn en druk je het konijn stevig tegen je aan. Bij onrustige konijnen kan je de kop onder je oksel schuiven: de duisternis werkt rustgevend.
Een konijn houd van hygiëne. Een konijn vind het niet leuk om te slapen op plekken die vervuild zijn. Die plekken zijn dan vervuild met urine en keutels, het zijn erg propere dieren. Konijnen poetsen zichzelf. Konijnen kiezen een vaste plek om keutels en urine te plaatsen. Konijn eten vaak hun nachtontlasting op, dat is heel normaal. De nachtontlasting is zachter dan overdag en bevat waardevolle voedingsstoffen.
Konijnen zijn prooidieren, in tegenstelling tot honden en katten. Daardoor gedraagt een konijn zich anders. Om je konijn beter te begrijpen, geef ik een beetje meer info. Omdat konijnen territoriale dieren zijn hebben ze een eigen hol of gebied. Dat terrein bakenen ze af om andere konijnen te laten weten van wie het is. Dat doen ze door middel geurklieren onder hun kin, wat ze langs hun objecten wrijven. Die geur kunnen mensen niet ruiken. Konijnen markeren hun territorium ook door hoopjes keutels achter te laten. Als een konijn op zijn achterpoten gaat zitten met zijn kop en voorpoten in de lucht, doet hij dit om de omgeving te verkennen. Op deze manier kan hij meer horen en zien. Stampen en trommelen doen konijnen voor andere konijnen als er gevaar schuilt om ze te waarschuwen, zoals een roofdier. Bij schrik kan een konijn ook gaan liggen en met zijn oren naar achteren. Daardoor zijn wilde konijnen minder goed zichtbaar voor hun vijanden. Dat kan ook een rusthouding zijn, als een konijn uitrust of ontspannen is.
Een dwergkonijn is een geliefd diertje. Als je een dwergkonijn los laat lopen in een kamer heb je een perfect metgezel aan: nieuwsgierigheid, onderzoekend en vooral temperamentvol! Dit heb je nodig om een dwergkonijntje te verzorgen: een mandje, hooi, een bakje of flesje water, lekkere hapjes, veel aandacht, mengvoer (optioneel) en nagelschaartje (optioneel).
Konijnen hebben graag gezelschap van andere konijnen en kunnen niet goed allen zijn. Als je niet vaak thuis bent is het beter dat je 2 konijnen neemt voor het gezelschap. Ze hoeven daarom niet bij elkaar te zitten, elkaar zien is voldoende. Indien je de 2 konijnen bij elkaar wilt steken neem dan 2 jongen, best wel van het zelfde nest. De kans dat karakters tussen beide gaan botsen is dan zo klein mogelijk. Twee rammen gaan niet samen ook al komen ze van het zelfde nest. Zodra de rammen volwassen zijn zullen ze zeker vechten. Indien de kleine konijntjes het niet gewenst zijn om bij elkaar te zitten houd je ze beter apart (mannetje en vrouwtje).
Wist je dat een konijn geen knaagdier is? Konijnen en hazen behoren tot de familie haasachtigen. Dat komt door verschillen in de lichaamsbouw. Een konijn heeft 2 extra snijtandjes verstopt achter de 2 grote voortanden. Knaagdieren hebben dat niet. Door de extra tanden kauwt een konijn cirkelvormig, knaagdieren bewegen hun kaak van voren naar achteren en houden hun eten met hun voorpootjes vast. Een mannelijk geslacht van de haasachtigen is anders gebouwd dan dat van knaagdieren. De teelballen zitten boven de penis onder de huid, en niet in het zakje achter de penis zoals bij de knaagdieren. Knaagdieren hebben ook een botje in de penis en haasachtigen hebben dat niet. Er is ook een overeenkomst met konijnen en knaagdieren, ze komen uiteindelijk wel van de zelfde familie. Zo'n 55 miljoen jaar geleden zijn ze evolutionair uit elkaar gaan groeien. Wat nu nog hetzelfde is tussen de twee soorten zijn de 2 snijtandjes waarmee ze knagen. Die tanden blijven ook doorgroeien, het is dus belangrijk dat konijnen en knaagdieren kauwen op vezelrijk voer zoals hooi, stro en groenvoer zodat de tanden slijten.
Het beste is dat je een konijn niet te veel van de zelfde groente heeft maar van meerdere groentes maar wel van allemaal kleine stukjes. Want dezelfde groente en grote stukken is zeker niet goed!!! Wilde konijnen eten alles, maar wel kleine stukjes. Een konijn is een nieuwsgierig diertje zij eten alles wat groen is. Dat kan dat de plant giftig is. Let er dus op dat je konijn geen giftige planten krijgt of eraan kan geraken!!!
De tanden en nagels groeien bij een konijn door. Controleer deze dus regelmatig. Te lange tanden kunnen door een dierenarts korter worden geknipt. De nageltjes kan je zelf doen bv. met een nageltangetje, pas wel op dat je niet in het teentje knipt.
Hoe moet je precies een konijn verzorgen? Voor een een konijn is hygiëne erg belangrijk. Een konijn wil graag schoon en droog zitten. Het hok moet daardoor tweemaal per week verschoont worden. Een konijn is proper, hij doet altijd zijn uitwerpselen op een plekje. Je moet daarom het hele hok niet schoonmaken maar allen dit plekje. Iedere week zou je een konijn even moeten borstelen. Dat is goed voor de bloedsomloop van zijn vacht. De oude haren worden dan gelijk verwijderd. De nageltjes moeten om de 2 à 3 maanden geknipt worden.
Een vrouwtje is wat rustiger dan het mannetje. Maar is het vrouwtje drachtig kan het liefste konijn zelfs bijten. Een konijn kan zindelijk zijn. Als je konijn regelmatig wat rond huppelt in de kamer kan je een konijnenbak plaatsen met wat strooisel van zijn ontlasting in. Boos worden als je konijn iets fout doet, geeft geen zin. Hij snapt niet wat hij fout doet en wordt er alleen maar angstig van. Belonen voor een goed gedrag daarin tegen kan wel helpen.
Ieder dag vers water heeft een konijn zeker nodig. De drinkflessen moeten iedere dag vers en verschoont worden. Als je dat niet doet krijg je algen. Algen zorgen ervoor dat er een groene aanslag in het flesje zit. Zorg dus zeker dat je konijn vers water krijgt!!!
Er zijn heel veel konijnen rassen. Er zijn er wel meer dan 22! Hier zijn er 22 : Duitse hangoor, Leeuwenkop, Californian, Jersey Wooly, Mini rex, Duitse reus, Hollander, Florida White rabbit, Miniature Lop, Nieuw-zeelander, Zilvervos, Japanner, Lion head lops, Gele van bourgondië, Blauwe Wener, Alaska rabbit, Gotland rabbit, Mellerud rabbit, Hyplus, Witte Wener, Groot chinchilla, Lapin chèvre. Van waar de naam Leeuwenkop? Het hoofd van het konijn lijkt op een leeuw. Hier kan je een foto van een Leeuwenkop zien. Er bestaan natuurlijk nog meer rassen. Wist je dat een Vlaamse reus wel 8 kilo weegt en een dwergkonijn nog geen 1 kilo?