Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die drank en/of voedsel serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij/zij de mise en place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
De twee woorden zijn van Duitse oorsprong: der Kellner / der Ober. "Ober" is slechts een verkorting van "Oberkellner", dus: eerste kelner.
De "klassieke" hiërarchie is als volgt (van hoog naar laag):[1] - Maître d'hôtel (oberkelner) - Sommelier (wijnkelner) - Trancheur (voorsnijder) - Chef de rang (rangkelner) - Demi-chef de rang (aankomende rangkelner) - Commis de rang (ranghelper) - Commis débarrasseur (afruimer) - Leerjongen (apprenti)
Het inkomen van een bedieningsmedewerker bestaat uit het vaste salaris en fooien. De verhouding tussen beiden is afhankelijk van het land.