De muren voor het terras aan de achterzijde zijn intussen klaar en de putten zijn volledig opgevuld. De betonmuur aan de achterzijde is ook opgemetst en het resultaat is schitterend! Het dak is afgewerkt met EPDM en de dakranden zijn geplaatst. Al de leidingen voor sanitair, verwarming, elektriciteit en ventilatie zijn zo goed als gelegd. Het grootste deel van het plakwerk is ook reeds uitgevoerd. En afgelopen week werden ook de funderingen voor de trappen, terrassen en keermuren vooraan gegoten.
Naast alle werkers, die meer dan welkom waren om hun ding te komen doen op onze werf, kregen we ook al twee maal ongewenst bezoek van 'de veiligheid'. Uiteraard moesten er opmerkingen gemaakt worden, maar al bij al slechts een klein 'grrrrrr-moment' om snel te vergeten.
Nu is het vol spanning afwachten tot de ramen geplaatst worden, met toch al een dikke maand vertraging weliswaar. Het glas werd al geleverd voor onze vakantie, maar de profielen bleven nog achter.
Vorige week is onze plakker ook aan zijn taak begonnen. En het gaat verbazend goed vooruit! Boven hebben al verschillende slaapkamers een wit plafond en ook enkele muren kregen al een witte laag. En één enkele muur kreeg een betonlaagje...
Bij de terrassen is beton in verschillende vormen de hoofdrolspeler, maar ook aan en in de woning komt dit terug. Zo wordt de uitstekende muur aan de voordeur ook uitgevoerd in de betonblokken van de tuin, net zoals dit zal gebeuren aan de achterzijde. De binnenmuur die hiertussen ligt, zal eveneens volledig uitgevoerd worden in betonlook. Eenzelfde scenario stelt zich voor de muur die hiermee parallel door de woning loopt, zij het dat deze binnen en buiten zal worden uitgevoerd in natuursteenstrips.
Er is in het zonnetje de voorbije dagen al hard gezwoegd en vooral ook gezweet bij het metsen van de 30kg zware betonblokken die de steunmuren worden voor ons terras. Stilaan begint het vorm te krijgen.
Naast de werken aan het huis zelf, is onze aannemer deze week ook gestart met de aanleg van de terrassen rond het huis. Voor het gieten van de funderingen werden de grote middelen aan huis gehaald.
Omdat ons huis eigenlijk op een kunstmatig bergje is gebouwd, ligt ons gelijkvloers een halve verdieping hoger dan het niveau van de straat. Dit vormde bij de aanvang van onze verbouwingsplannen reeds een probleem, toen bleek dat we geen volledige verdieping op de woning konden bijbouwen omdat we dan te hoog zouden komen ten opzichte van het straatniveau.
Dit betekent ook dat zonder de aanleg van de terrassen en trappen, we ons huis niet in zouden kunnen. Wachten met de aanleg hiervan is dan ook geen optie!
Het opvangen van al die hoogteverschillen tussen woning en straat enerzijds en de rest van de tuin anderzijds -ongeveer 2 meter tussen terras en tuin!- was niet voor de hand liggend. Hiervoor hebben we een beroep gedaan op tuinarchitect Luk Vrebosch, die er toch zijn werk aan gehad heeft. Zijn eerste ontwerp viel meteen in de smaak en na nog heel wat praktische aanpassingen kwamen we tot het plan dat hieronder is bijgevoegd.
Misschien even een woordje uitleg bij het ontwerp. Zowel vooraan als achteraan bij de leefruimte komt een zwevend terras in gepolierde beton. Naast het terras aan de achterzijde wordt een groot bloemenperk voorzien in de terrasconstructie. Aan de straatkant wordt parkeerplaats voorzien voor 2 wagens. De steunmuren worden voorzien in lichtgrijze betonblokken die onafgewerkt blijven. De zwemvijver, alhoewel zeer aantrekkelijk, wordt pas in een latere fase aangelegd, als de kids wat groter zijn. Het kippenhok werd vorig jaar reeds aangepakt en voor het kippenhok zal ik hopelijk volgend jaar mijn eerste groentjes kunnen oogsten uit de groentetuin.