Gratin van vis met prei

Ingrediënten voor 4 personen
800 g aardappelen
20 g boter
1/2 l halfvolle melk
1 grote prei
500 g kabeljauwfilet
1 citroen
1 laurierblad
1/4 bosje peterselie
zout
versgemalen peper
Bereiding
Schil de aardappelen en was ze. Snij ze in stukken en kook ze gaar in lichtgezouten kokend water.
Warm de melk op.
Giet de aardappelen af en plet ze fijn met een vork of een aardappelstamper. Doe ze in een grote steelpan, samen met de in stukjes gesneden boter en roer goed tot de boter gesmolten is. Doe er dan beetje bij beetje en al roerend 30 tot 40 cl melk bij. Proef de puree en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Hou hem warm.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij het groen van de prei af. Was het preiwit grondig en hak het fijn.
Verwijder alle graten uit de kabeljauw. Doe de vis in een kookpot, samen met het preiwit, twee citroenschillen en het laurierblad. Doe er een klein beetje zout bij. Giet de rest van de melk erbij en laat 10 tot 15 minuten zieden net onder kookpunt.
Haal de citroenschillen en het laurierblad uit de bouillon. Haal met een vork de schelpjes van de kabeljauwfilets uiteen. Bestrooi ze met peper.
Was de peterselie, dep hem droog, stroop de blaadjes af en hak die fijn. Doe ze bij de puree.
Vet met een kwastje een ovenschotel in met een klein scheutje olijfolie.
Doe de inhoud van de pot erin en verdeel die gelijkmatig over de schotel.
Doe er de peterseliepuree over en spreid hem gelijkmatig uit.
Trek er met de tanden van een vork lijnen in.
Zet de schotel 15 tot 20 minuten in de oven tot de puree begint te kleuren.
U kunt de kabeljauw ook vervangen door zalm, als u een roze met groene schotel wilt. De bereiding is identiek.
|