Foto
Foto
Foto

© Niets van deze site mag gekopieërd of meervoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Foto
Mijn favorieten
  • Schriek
  • Parochie St.-Jan Baptist Schriek
  • Heemkring Heist-op-den-Berg
  • Heemkunde Schriek
  • Zoeken in blog

    Het kasteel van Schriek
    Thuisbasis van de familie Van der Stegen de Schrieck
    12-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen aan graaf Joseph van der Stegen de Schrieck
    De familie van der Stegen de Schrieck heeft ooit een zeer belangrijke rol gespeeld in Schriek. Maar in 1926 (de verkoop van het kasteeldomein) werd die band tussen het dorp en de familie heel abrupt verbroken.
    Hoe is het de familie van der Stegen de Schrieck na al die tijd vergaan? Denken ze nog wel eens aan Schriek en wat betekent ons dorp nog voor hun?

    We vroegen het aan een afstammeling van onze Schriekse kasteelheren: graaf Joseph van der Stegen de Schrieck (°1965).

    1 - Wie is het familiehoofd en is dus de echtte “graaf van Schriek”? 
    Er is geen echte graaf van der Stegen. Ieder lid van de familie heeft dezelfde titel. Maar er is wel een familiehoofd (de oudste man van de eerste tak). Mijn vader was het hoofd van de familie. Ik ben het geworden sinds zijn dood (2001). Dat geeft geen recht maar een soort verantwoordelijkheid ten opzichte van de familie. Ik ben vrijgezel, werk nu bij de Europese Commissie en zorg voor de Natura-2000 gebieden (beschermde landen in Europa onder Europese richtlijnen). Ik woon in Brussel maar logeer vaak in Florée.

    2 - Wat betekent Schriek nog voor de familie van der Stegen?
    Het is een dorp waar onze familie gedurende enkele generaties geleefd heeft en aan het openbaar leven van die tijd deelnam. Er is een speciale band tussen Schriek en onze familie omdat de naam van het dorp zich in onze familienaam bevindt. Het herinnert mij ook aan die tijd toen onze familie nog in Brabant en de streek ten zuide van Antwerpen leefde.

    3 - Vinden jullie het spijtig dat de band tussen Schriek en uw familie zo weinig meer voorstelt?
    Ja, maar daar zijn redenen voor. In de laatste jaren behoorde het kasteel van Schriek tot een andere tak van de familie dan die van mijn vader en spijtig genoeg woont er ook geen lid van de familie meer in Schriek. Nu verandert het stilaan dankzij het uitzonderlijk werk uitgevoerd door Tom Stroobants.

    4 - Wat betekent de titel “graaf van Schriek” nog? Zijn er aan deze titel nog voordelen verbonden?
    Ik denk niet dat we "graven van Schrieck" zijn, hoewel onze voorvaders wel heren van Schriek waren. De titel werd gegeven toen de heerlijkheden al waren afgeschaft. Er zijn geen voordelen meer verbonden aan de titel. Dit telt trouwens voor elke adellijke familie in België. Toch ben ik trots om de naam van Schriek in onze familienaam te hebben (hoewel vele personen moeilijkheden hebben om de naam correct te spellen!).

    5 - Vinden jullie het jammer dat er geen enkele van der Stegen nog in Schriek woont?
    Uiteraard! Maar zo is het leven nu eenmaal. Mensen moeten meer van plaats veranderen dan vroeger. Maar het zou kunnen dat een lid van de familie in de toekomst te Schrieck komt wonen. Wie weet ?

    6 - Wat is jullie mening over de afbraak van het kasteel van Schriek (in 1946) en het grafmonument (in 1970)?Hoe hebben jullie dit alles ervaren?
    Ik vind dat heel jammer. Met het kasteel en het park is er een groot deel van de geschiedenis, een merkwaardig monument en een interessant natuurgebied van de gemeente verdwenen. Maar overal heeft men na de Tweede Wereldoorlog weinig aandacht besteed voor ons erfgoed (kijk naar Brussel). Alles moest modern zijn en het beton had duidelijk meer waarde dan de oude stenen, de bomen, de weiden... Maar nu is het aan het veranderen. Het werk van Tom Stroobants draagt er zeker toe bij. Ik heb zelf de vernietiging van het kasteel niet meegemaakt en mijn vader heeft ons daarover nooit gesproken.

    7 - Bezit de familie Van der Stegen de Schrieck nog kastelen?
    Ik denk dat het kasteel van Wagnée (provincie Namen) het enige is dat nog tot de familie behoord. Het ligt in Florée. Een neef woont nog in Rosée maar het kasteel is er afgebroken (alleen de bijgebouwen zijn er bewaard).

    8 - Waar worden de leden van de familie tegenwoordig begraven? Bestaat er nog een familiegraf waar iedereen nog naast elkaar wordt begraven?
    We worden op verschillende plaatsen begraven. Het hangt af van hun woonplaats en met wie ze trouwden. Zo is er bijvoorbeeld nog Rosée waar Elisabeth de Beauffort, weduwe van Philippe van der Stegen, begraven ligt. Florée: waar mijn vader werd begraven. Frankrijk: waar de assen van mijn neef Hugues werden uitgestrooid. Op het kerkhof van Oostkamp werd enkele jaren terug nog Tanguy van der Stegen begraven.

    9 - Zijn er nog bepaalde tradities in de familie die bij jullie in stand worden gehouden?
    Ik denk het niet. We ontmoeten elkaar op onregelmatige tijdstippen maar we willen wel proberen om dat vaker te doen. Sinds enkele jaren wonen enkele leden van de familie wel de jaarlijkse processie van Bousval (Waals Brabant) bij.

    10 - Worden er nog verhalen over Schriek vertelt in de familie?
    Spijtig genoeg niet in mijn tak van de familie (kinderen van Jean-Marie en Gaëtane van der Stegen). Ik denk dat mijn vader er niet veel over wist en vertelde niet veel !

    Categorie:Familie Van der Stegen (de Schrieck)
    » Reageer (1)
    19-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Beste bezoeker,

    Met dit blog wil ik de aandacht vestigen op het roerend en onroerend erfgoed van Schriek, met als uitvalbasis het oude kasteeldomein van Schriek.
    Voor de Tweede Wereldoorlog was Schriek een dorp dat nog alle kenmerken had van een oude heerlijkheid uit de periode van voor de Franse Revolutie (1795)!
    Kerk en kasteel waren onlosmakelijk verbonden met een oude statige dreef. De pastoor resideerde in een prachtige pastorij en de notabelen verbleven in hun herenhuizen.
    Sinds 1946 is er veel veranderd. Het onroerend erfgoed van Schriek werd respectloos behandeld en verdween langzaam maar zeker.

    Binnenkort zal u hier dus niet alleen terecht kunnen voor informatie over het verdwenen kasteeldomein en zijn eigenaars, maar ook de belangrijkste historische gebouwen zullen hier hun stek krijgen. Want zoals zo vaak ligt informeren vaak aan de basis van beschermen.

    Mensen die nog oude foto's of informatie hebben over het oude Schriek mogen me deze altijd doormailen op tom.schriek@telenet.be

    Als er mensen zijn die zich geroepen voelen om mee te werken mogen zij dit altijd laten weten. Op termijn zou er dan eventueel een werkgroep kunnen ingericht worden die zich bezighoud met de geschiedens van Schriek.

    Ik doe mijn best dit blog zo vaak mogelijk aan te vullen. Toch is dit omwille van mijn professionele leven niet altijd mogelijk. Daarom geef ik u de raad om enkele keren per maand eens te komen kijken. Er zal zeker wat bijgekomen zijn.


    Groetjes en veel leesplezier,

    Tom Stroobants.

    tom.schriek@telenet.be

    (Zicht op kasteelhoeve en brug ca. 1880)


    Tom Stroobants (°1986), de beheerder van dit blog, is al sinds zijn 12de gepassioneerd bezig met de geschiedenis van "zijn" dorp in al zijn facetten. Vooral het verleden van het kasteeldomein en zijn heren laat hem niet los.
    Ondertussen zijn er al drie boeken van zijn hand verschenen. Ook is hij de bezieler van de restauratie aan het grafmonument van de adellijke familie van der Stegen op het kerkhof te Schriek en organiseerde hij in 2011 "het Weekend van de Schriekse adel". Dit was een tentoonstelling in de parochiekerk van Schriek m.b.t. de geschiedenis van het kasteel en zijn heren.
    En, er zijn nog vele andere projecten lopende...



    » Reageer (0)
    01-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Odon van Pevenaege op het kasteel van Schriek
    Odon van Pevenaege was een Belgisch soldaat die in 1893 werd geboren te Maarke - Kerkem.
    Gedurende de Eerste Wereldoorlog hield hij een dagboek bij. Odon sneuvelde op 15 juli 1917 in St.-Jacobskapelle aan de Ijzer. Zijn dagboek lag bij hem en werd later teruggebracht naar zijn ouders.
    Striptekenaar Ivan Adriaenssens heeft dit oude, maar zeer gedetailleerd dagboek omgezet in een prachtig en boeiend boek. De verhalen van Odon komen dankzij dit nieuwe boek weer tot leven. En wat blijkt... Soldaat Odon is met zijn troep ook door Schriek getrokken, meer zelfs: hij logeerde een nacht op het kasteel van Schriek!

    Wat schreef Odon over onze streek?

    Zoo vertrekken wij hier uit Duffel in de richting van Schrik waar we moesten cantoneren. Wij hadden weederom een 20 tal kilomter af te leggen. Rond midernacht kwamen wij hier op onze restende plaats toe (Schriek). We logeerden hier in een oud kasteel - fort geheel omringd van water. Van smorgens vroeg was ht al debout en na ons brood en een doos bleesch gehad te hebben was het weederom vooruit. Het was plezierig te mogen marcheren zonder zak op den rug. Toen wij eenige kilometers verder waaren, waren bijna al de huizen afgebrand die wij tegen kwaamen (Tremelo), de menschen die noch in de stal of een oven woonden vertelden ons dat het van den duitsch zijn werk was ook spraken zij ons over de mishandelingen die se ondergaan hadden...

    Opmerkelijk is dat Odon het kasteel van Schriek omschrijft als zijnde een fort. Dat het complex volledig omwaterd was wisten we natuurlijk al langer.
    Nog merkte Odon op dat alle huizen die op enkele kilomters buiten Schriek lagen afgebrand werden door het Duitse leger. Dit klopt ook. Het is immers algemeen bekend dat de Duitsers bijna heel Tremelo in de as legde.

    Zo draagt Odon van Pevenaege, een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en gestorven voor zijn vaderland, ook zijn kleine steentje bij aan de geschiedenis van onze streek.




    Categorie:Kasteel van Schriek
    » Reageer (0)
    01-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doopkleedje gevonden van de familie Van der Stegen de Schrieck
    Dat deze blog helpt tot het inwinnen van gegevens over onze oude kasteelheren bewijst het volgende:
    Enkele maanden geleden ontving ik een mail van een zekere mijnheer Beck. Zijn moeder, mevrouw Caers, was in 1998 overleden en tussen de inboedel van haar huis vonden ze een zakje met daarin een fraai doopkleedje. Er tussen zat een briefje met daarop geschreven: "GRAVIN VAN DER STEGEN DE SCHRIECK, VAN SCHOONBEKESTRAAT, ANTWERPEN".
    Mijnheer Beck wist van het doopkleedje niets af!
    Hij wist wel dat zijn grootmoeder, mevrouw Van den Eynde (1893 - 1975) die te Putte geboren was, na schooltijd ging werken op het kasteel van een zekere mevrouw Mertens (eveneens te Putte gelegen). Is het doopkleedje via deze weg in zijn familie terecht gekomen?

    Kan iemand ons meer vertellen over dit doopkleedje? Was er een band tussen het kasteel van mevrouw Mertens en de familie Van der Stegen de Schrieck en wie was deze gravin die in Antwerpen woonde?

    Alvast bedankt voor uw reactie!







    Categorie:Familie Van der Stegen (de Schrieck)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penning van Philippe VAN DER STEGEN (1595 - 1659)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kortelings heb ik een penning kunnen aankopen van Philippe Van der Stegen (1595 - 1659).
    Deze Philippe was de grootvader van Karel Lodewijk Van der Stegen, de éérste kasteelheer van Schriek.
    Philippe Van der Stegen was in zijn leven twee keer getrouwd. De éérste keer met Anne Elisabeth van Assche en de tweede keer met Jeanne Marie Maes.
    Deze Van der Stegen behoorde tot de notabelen van de stad Brussel. Hij was er schepen en schatbewaarder.
    De penning die van hem afkomstig is draagt zijn wapenschild: de leeuw met dubbele staart. Bovenop het wapenschild een helm (ridder) met daarop ook weer de leeuw met dubbele staart.
    De penning is rondom bedrukt met een latijnse tekst en men ziet er het jaartal 1642 opstaan.
    Wellicht gaat het hier om een herdenkingspenning, uitgegeven ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis.
    Is Philippe Van der Stegen in 1642 misschien schepen of schatbewaarder geworden? We weten het niet.

    Wie meer weet van deze penning of van Philippe Van der Stegen mag steeds reageren.


    Categorie:Familie Van der Stegen (de Schrieck)
    » Reageer (0)

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per jaar
  • 2016
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2008


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs