8e dag - 1 juni- rit van St. Boil naar Villefranche sur Saône
Vandaag een fantastische weg gevolgd in de Beaujolaisstreek. Het fietspad dat we gisteren namen gewoon gevolgd tot Cluny, dit was 25 km puur fietsgenot. Onderweg een pijltje TAIZE gezien maar geen biecht gesproken, Patrick heeft ons zo de absolutie "verleend". In Cluny verder de voie verte gevolgd tot in Mâcon, verscheidene oude spoorwegstations en wijngaarden kunnen bewonderen . (Chaintré, St. Amour, Fleurie, Corcelles en- Beaujolais, Lancié) Onszelf beloond met een koffie op tellerstand 800km in het Café de la Gare, 2705 Route de la Gare, Charnay lès Mâcon. De bazin op leeftijd was attentievol en Geert kreeg nog een stuk brood aangeboden. We beloofden haar om nog eens met onze partner terug te keren. Aangekomen in Villefranche S/Saône om 16u30. Etappe was 102 km en we haalden een gemiddelde van 18,8 km/u. Totaalteller 852 km. Deze avond couscous gaan eten in een Marokkaans restaurant. Morgen wordt het efkes rusten voor we de bergzone weer in trekken.
7e dag - 31 mei - rit van Savigny lès Beaune naar St.Boil(Buxy)
Gisterenavond heeft JP een praatje gemaakt met de campingbuur in Saviny lès Beaune. Het bleek een ferme Nederlander te zijn die op zijn ééntje reisde. Hij was eigenaar van een vooruitstekende buik, waarschijnlijk een cadeau van Heineken. Hoe een nationaal product een mens kan laten uitbreiden... Het buikje, of liever de buik, was discreet bedekt door een spannende, in originele versie witte, T-shirt, die net de meet niet haalde. Ruud bleek vrij fervent geïnteresseerd in geschiedenis en trok bij de kennismaking zijn koelkastje open om een biertje aan te bieden. Ruud en JP hadden het onmiddellijk over de heemkundig kringen en de kennis van Ruud over geschiedenis was overeenkomstig zijn buikje in-druk-wekkend. Vandaag vertrokken om 9u45 van de camping richting Buxy. Alle bekende wijngaarden kwamen aan de beurt tijdens de rit; Monthélie, Meursault, Poligny-Montracet, Chassagne-Montracet, Santenay, teveel om allemaal op te noemen. We reden over vloeibare goudmijnen. Op de trip waren vandaag waren minder klimpartijen en zo bleef het doenbare opdracht. Van St Lèger naar St. Mard de Veaux was het steiler bergop en moesten we boven nog eens op adem komen. Daarna ging het richting Givry en Buxy om via een fameus fietspad in St. Boil te arriveren, dicht bij de camping die onze directeur-sportif vooraf had gereserveerd.
6e dag- 30 mei rit Châtillon s/Seine naar Savigny lès Beaune
Na een nachtje regen vertrokken we om 8u richting Savigny lès Beaune. De regenvestjes bleken dit keer een goede investering want het hemelwater viel in bakken en emmers op ons "rennerskopke", dat gelukkig met een helm beveiligd was. De schoonheid van de route compenseerde echter veel. Het werd een monsteretappe en naarmate het asfalt onder onze wielen verdween bleek ons oefenterrein, de oevers van de Leie en de vaart niet te vergelijken met het parcours van deze dag. Het werd voortdurend klimmen en dalen. In Baigneux les Juifs vonden we een restaurant-bar waar we ons warmden aan een koffie. De uitbater een man met een forse baard en dito hond gaf ons uitleg omtrent de geschiedenis van Baigneux les Juifs. We bestudeerden nog eens de route en na noodzakelijke aanwijzingen van de patron vervolgden we onze klimpartij. Via St. Germain Le Roche, Bressehaut, Mouvilly,Beaunotte ging het naar Cosne, Quemigny s/Seine. Tussen Poiseul la Ville en Billy le Chanceaux volgden we een verhard pad waar Geert efkes in een karrespoor ten val kwam. (Gelukkig zonder veel erg).Toen we uit het verwilderd weggetje op een departementale kwamen passeerde net onze sportbestuurder Patrick, van een toeval gesproken. Hij stopte even om ons te managen en een hart onder de riem te steken. We hielpen hem met ons totale gewicht om hem uit de zachte berm te duwen. De beklimming naar St Jean de Boeuf was ongeveer 8 km lang en leidde naar een hoogte van 559 meter. Deze beklimming was dus de hoofdschotel van de dag. Deze lastige rit eindigde om 18u15 in Savigny lès Beaune waar Patrick met de fles Champagne stond te wuiven.
Op de totaal teller stond inmiddels 672 km De rit was 138 km lang geweest en we haalden een gemiddelde vaqn 17,4 km/u
5e dag- 29 mei -rit Mesnil le Père naar Châtillon s/Seine
Deze morgen om 6u45 terug levend geworden in de caravan na een deugdoend nachtje ronken. Geert moest rond 2u45 efkes uitstappen uit de cockpit.. Om 8u40 vertrokken na de gebruikelijke afbraak van de caravanluifel. Goed nieuws het fotoapparaat is terecht, werd in het restaurant dat we bezochten achtergelaten tussen de varkenswangetjes.(châlons s/Marne) Vandaag ging het wat meer berg op en ook wat langer bergop.Verschillen van 400 m genoteerd op onze fietsroute. De klim in Charnay mocht er zijn, een serieuze kuitenbijter als je het ons vraagt. Ook de afdaling op een weggetje bezaaid met losliggende stenen was niet ongevaarlijk. Onderweg een babbel met een champagneboer gemaakt, kwestie van eens wat stil te staan na een moeilijke klim. Bij één van deze beklimmingen wist Geert me te vertellen dat men, wanneer ik nog een beetje vermager, geen deur meer voor mij zou moeten opendoen, ik zou er zo wel doorgeraken... Om 14u30 op camping Louis Rigoly, 21400 Châtillon sur Seine. Receptie pas open om 15u. Patrick kocht Chaourcekaas speciaal voor mij, wat een sportbestuurder hé!!! afgelegd 74 km, gemiddelde 17km/u
Om 6u30 op en op zoek naar een "warme" bakker. Pech op dit vroege uur, de camping blijft gesloten tot 8u, geen doorkomen aan. Zou dit dan een gevangeniscamping zijn?? Om 8u met Geert een paar baguettes gaan halen en belegde broodjes voor vanmiddag. Het regende fel en samen onder de paraplu probeerden we de broodjes en de baguettes zoveel mogelijk droog te houden. Door de late opening van de "gevangenis" pas om 8u50 gestart. Door het slechte weer, het regende voortdurend, hebben we een "water"tandje bijgestoken. Het was weer op en neer in de regen. Om 10u30 de gebruikelijke stop ingelast om wat te knabbelen en de chocoladekoek door Geert de nek te laten omwringen. Rond 12u30 kwam dan eindelijk eens de zon te voorschijn, in het begin wat zwak maar na een uurtjes kwam zij sterker opzetten. Om 13u onze broodjes opgegeten in een bushokje in Ramerupt. Wat een rustige stille streek en wat voor herdenkingsmonumenten aan de grote oorlog van 14'-18'..... Om 14u30 een telefoontje van onze sportbestuurder Patrick, onverwachte hindernis, de camping in Géraudot blijkt gesloten. Hij verwacht ons aan de Lac d'Orient in Mesnil le Père. Dus nog eens extra 10 km... Arrivé om 15u. De fietsen en onszelf een douchke gegeven. De onderdelen van de vélokes werden door Geert vakkundig gereinigd en ingevet. Dit ook met onzelf herhaald. Patrick heeft het programma "spoorloos" opgestart, zijn fototoestelleke was zoek. Afgelegde weg 104 km aan 21,4 km/u
3e dag - 27 mei - rit Le Thour naar Châlons-en-Champagne
Deze morgen, voor het vertrek een fles Champagne gekregen van de burgemeester van Le Thour. Hij kwam ons uitwuiven en bezorgde ook Patrick zijn verlengkabel terug. We zijn gestart in mistig weer met onmiddellijk een serieuze beklimming. In Pomacles een flan gekocht, Geert was weg van de chocoladekoeken. De ambulante bakkerij sloot onmiddellijk na onze aanval. Bij het sluiten had ik geluk dat ik mijn fietshelm op had want de klep kwam op mijn persoonlijk dak terecht. Onderweg de juiste weg gevraagd aan een plaatselijke schone en er ook een foto van genomen.Eveneens een praatje gemaakt om even op adem te komen. Voor Prosnes de verkeerde weg ingereden. Na enkele km in een militair domein kwam een legerjeep ons erover inlichten dat de schietoefeningen om 14u zouden beginnen en dat we op dit tijdstip best uit het domein zouden verdwenen zijn. Geert reed onmiddellijk 5km per uur sneller en ik had moeite om te volgen. Hebben het gehaald.... Boterhammetjes opgesoupeerd in Montmourlon(nog eens na te zien mijn geschrift is onleesbaar) om 14u naast de autorijschool. Rond 16u45 Châlons s/Marne binnengereden, 125km gefietst aan een gemiddelde van 20,1 km/u. Een douchke en een Stella genomen.(verdiend) Patrick had reeds inkopen gedaan en de was werd klaargezet.Verblijf in de Camping Municipal. De bril van onze sportbestuurder was een tijdje zoek en bleek in het gras te liggen.
Deze nacht af en toe regen gehad en eigenaardige geluiden die op het zagen van bomen geleek. We waren wel wakker om 6 u en Geert demonstreerde hoe men bij Vercruysse in Harelbeke ligt. Er ontbrak nog wel een pater...noster.Van een demonstrarium gesproken... Vanaf 6u30 hevige regenbuien en onweer, het stof werd van de caravan gespoeld. Het sanitair blok was bereikbaar via poeltjes.. Het zag er bijgevolg niet erg uitnodigend uit om de 2e rit aan te vatten. Dan toch vertrokken om 8u15 na Patrick te hebben uitgewuifd die naar huis reed om de vergeten laptop.Patrick zou ook nog een paar binnenbandjes meebrengen voor JP die blijkbaar de gaten gaat verzamelen. De regenvestjes aangetrokken in afwachting van het dreigende onweer en bijkomende wateroverlast...De weergoden bleken vandaag echter ootmoedig en begripvol voor de Perpignanfietsers. Buiten enkele druppels bleef het weer redelijk droog. Hebben de drankpulle geheven op de weergoden. Telefoontje van Patrick om 15 u, de voorziene camping was dicht, andere waren in restauratie en nog een ander was gestopt. Efkes wat spanning bij de onze sportbestuurder Patrick en ook bij de rijders. Gelukkig waren de laatste 20km vrij lichtlopend en met de wind in de rug waren die snel afgehaspeld. Rond 16u30 reden we Le Thour binnen en hielden halt bij het gemeentehuis. Voor het gemeentehuis stonden 2 personen waarmee we direct een praatje maakten met het oog op het vinden van een noodoplossing voor deze nacht. De werkman van de gemeente verwees ons naar de burgemeester die misschien een oplossing kon aanreiken. En inderdaad, op het plein achter het gemeentehuis mochten we een plaatsje met de caravan innemen en elektriciteit en water van de gemeente gebruiken.Om 18 u, blij met de noodoplossing, hebben we de burgemeester met de nodige égards in de caravan ontvangen. Hij kon de Stella Artois, professioneel geschonken door Patrick, appreciëren. Een foto met de burgemeester moet ons aan deze dag blijvend herinneren. Het sanitair bevond zich in het bos bij de wilde dieren... Afgelegd km 135, gemiddelde 19,1 km/h Patrick had lekkere gyros klaargemaakt.
Na een heerlijk ontbijt aangeboden door Carine en Geert, onze sterrijder, zijn we om 8u15 vertrokken via Zwevegem, langs het kanaal richting Schelde. Aan het pomphuis namen we een eerste "kiekje" en volgden daarna de rechteroever van de Schelde richting Doornik. In Helkijn wisselden we van oever en fietsten links van de Schelde tot Doornik. Vanuit Doornik ging het dan naar Hollain waar we over de Schelde haast direct Frankrijk binnen reden. We hadden nog maar 55 km achter ons toen JP een eerste lekke band reed, en dan nog over een metalen nietje gemaakt bij de Firma Bekaert... Geert nam zijn witte handschoenen, troostte me wat, en haalde het achterwiel uit, verwijderde het nietje op chirurgische wijze, en stak een nieuwe binnenband. Wat verder in Escaupont aten we ons boterhammetjes op een bank in het park. Het weer was goed en we zagen het helemaal zitten. Een stukje Bois de Wallers verdween ook onder onze wielen en we voelden ons echte Flandriens. Na 99 km in de benen en één gat in de achterband van JP kwamen we omstreeks 15 u aan in Le Quesnoy. Ons gemiddelde bedroeg 18,8 km/h. We mogen niet vergeten te vermelden dat we een paar honderd meter verkeerd reden op een oprit van een autostrade, foutje van de GPS of van onszelf??? Onze sportbestuurder Patrick stond ons al op te wachten met de mededeling dat de laptop onvindbaar was maar de Stella Artois gekoeld was...
Op woensdag 25 mei 2010 starten Patrick, Geert en Jean-Pierre een fietstocht van ongeveer 1435 km vanuit Harelbeke naar Perpignan. Geert en Jean-Pierre willen dagelijks ongeveer 100km fietsen terwijl Patrick zorgt voor het logistieke gedeelte.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!