Ik ben jolien
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 13/05/1992 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: muziek beluisteren.
De tenniselleboog is de beruchtste blessure die een tennisser kan oplopen, een peesontsteking met vervelende en soms zeer pijnlijke gevolgen. Zonder al te medisch op dit verschijnsel in te gaan, behandelen we een aantal onderwerpen om vast te stellen hoe dit probleem kan ontstaan en hoe een dergelijke situatie mogelijk kan worden voorkomen en/of kan worden verzacht.
De hoofdoorzaak van de tennisarm ligt veelal op het technische vlak. Een verkeerde techniek kan ontstaan door diverse oorzaken:
De speler beheerst de basistechniek niet. Door een verkeerde slagtechniek, kan de speler verkrampt gaan spelen met alle nare gevolgen van dien.
Een te grote grip. De speler moet extra knijpen om het racket tijdens de slagenwisselingen controleerbaar te hanteren. De geforceerde slagtechniek die hierbij ontstaat is funest voor het ontstaan van een tennisarm.
Te zachte of te zware (vochtige) tennisballen. Het langdurig of veelvuldig tennissen met te zware of te zachte ballen kan leiden tot geforceerd hard willen slaan om de bal meer vaart te geven.
Flexibiliteit racket. Een racket kan te flexibel of te stug zijn voor de speler. De flexibiliteit van een racket wordt bepaald door de materiaalsamenstelling of het (widebody) frameprofiel. De speler die een verkeerde keus maakt, te flexibel of te stug, gaat geforceerd of ingehouden slaan waardoor de techniek niet correct wordt toegepast. De flexibiliteit zal de mogelijke klacht alleen versneld doen verergeren, omdat de schokimpact (te stijf racket) of overmatige trillingen (te flexibel racket) een handje "meehelpen". Ook een te harde (schok) of te zachte bespanning (trillingen) kunnen een negatief steentje bijdragen. Hoe kunnen we de tennisarm voorkomen c.q. verzachten door trillingen en schokimpact te minimaliseren:
Oversized racket. Een oversized racket tordeerd minder dan rackets met kleinere racketbladen (midplus) indien ballen niet zuiver geraakt worden. Het is juist de torderende beweging die de meeste pijn veroorzaakt. (Denk aan schroeven draaien). Bovendien is de schokimpact bij oversized rackets kleiner.
Gebruik van snaren met een hogere elasticiteit. Deze snaren herstellen sneller na balimpact en veroorzaken minder trillingen hetgeen comfortabeler tennist als de speler armproblemen heeft. Met name dunnere snaren zijn elastischer dan dikkere snaren.
Minder hard bespannen geeft minder schokimpact. Echter een zachtere bespanning geeft meer trillingen. Volg het advies van uw tennisspecialist. (Aangezien schokimpact vaak zwaarder weegt wordt gekozen voor de lagere bespanhardheid. Echter niet te zacht. Wij adviseren 2-4 kg onder het bespanadvies van de fabrikant.)
Waar moet ik op letten als ik een racket ga kopen?
Natuurlijk is het uiterlijk van een racket een leuke eigenschap, maar niet het belangrijkste. Echter, de speeleigenschappen van een racket zijn het belangrijkst. De meeste Oversized, Midplus, Longbody en standaard lengte rackets zijn geschikt voor elk speltype. Bijna al deze rackets zijn licht van gewicht en "handleweight" of even-balanced". Dit houdt in dat het balanspunt dichter bij de grip van het racket ligt. Het racket voelt zo lichter aan. Wanneer een racket "topweight" is betekent dit dat het balanspunt dichter bij de top ligt. Prince spreekt hier van het honkbalknuppel effect en Wilson van het hamer effect. Het racket zal zwaarder aanvoelen. Tegenwoordig zijn vrijwel alle rackets stug tot zeer stug. Alleen de goedkopere modellen zullen wat flexibeler zijn in verband met de materiaalsamenstelling (aluminum glasfiber). Hoe stugger het frame hoe minder vervorming er optreedt op het moment van bal/racketimpact. Zo heeft men meer power en controle. De stugheid van een frame is afhankelijk van de vorm van het frame (profielbreedte) en de materiaalsamenstellling.
Ook het niveau van de speler is bij de aanschaf van een racket van belang. Vooral de techniek en slagkracht van een tennisser is bepalend voor de keuze van een racket. Over het algemeen prefereren tennissers met een mindere techniek en een mindere slagkracht een racket met veel power. Tennissers met een goede techniek en vaak een grote slagkracht zullen een racket prefereren dat licht en wendbaar aanvoelt. De toppers kiezen vaak voor een racket dat wat zwaarder is en daardoor meer controle heeft. Het racket moet allereerst prettig in de hand liggen. Dus ook de persoonlijke voorkeuren kunnen hier een belangrijke rol spelen.
Voor de grootte van de grip is een vuistregel die zegt dat de vingers niet tegen de muis van de hand mogen komen en ook niet groter zodat de nagelriem lijn niet meer in een rechte lijn doorloopt. Ongeveer een pink tussen de muis en de toppen van de vingers. Natuurlijk blijft dit een persoonlijke voorkeur, die voor iedereen anders is. Vroeger speelde men met een hele dikke grip, en tegenwoordig met een vrij dunne grip.
Het laatste, maar wel het voornaamste punt zijn de snaren. Bezuinig vooral niet op snaren, de snaren zijn namelijk de belangrijkste factor van het racket in verband met demping, rendement, gevoel, precisie en controle. Voorkom blessures en een tennisarm door je snaren minimaal 1 keer per jaar te laten vervangen, daar het rendement en de demping van de snaar sterk zijn afgenomen.
Tennis is een oude sport, die in de dertiende eeuw in Frankrijk ontstond. Bij tennis moet de bal een diameter hebben van minimaal 6,35 cm, maar mag niet groter zijn dan 6,67 cm, moet meer dan 56,7 gram wegen en minder dan 58,5 gram. De bal moet wit of geel van kleur zijn. We sneden er eentje open om te kijken wat er in zit.
Een tennisbal is gemaakt van rubber met een vilten buitenschil. Hij bestaat uit twee gelijke delen die in elkaar gelijmd zijn. Het principe is net zoals bij een basebal, waar de twee delen aan elkaar genaaid worden.
Het racket mag niet groter zijn dan 81,28 cm inbegrepen de handgreep, en mag niet breder zijn dan 31,75 cm. De besnaring moet vlak zijn en bestaan uit een patroon van gekruiste snaren, die verbonden zijn met een frame en om en om gevlochten zijn of aan elkaar bevestigd, waar zij elkaar kruisen. De bespanning varieert tussen 12 en 30 kg.
Het speelveld, dat 23,77 m lang en 8,23 m breed is, moet een rechthoek zijn. Dwars over het midden moet het worden gescheiden door een net, dat aan een koord (netkoord) of metalen kabel (netkabel) hangt. Dit moet een diameter van ten hoogste 0,8 cm hebben. De uiteinden dienen bevestigd te zijn aan de bovenkant van twee netpalen, die niet meer dan 15 cm in het vierkant of in diameter mogen zijn. De belangrijkste ondergronden zijn gravel, hardcourt, gras, tapijt en beton. De belangrijkste individuele toernooien zijn de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open.
Alvorens tot de koop van een tennisracket over te gaan is het belangrijk om eerst de nodige kennis te vergaren over de tennisrackets zelf. Hierbij moeten we echter niet alleen kijken naar de innovaties van nu maar ook naar de ontwikkelingen in de jaren voorheen. Vooral de jaren 70, 80 en 90 zijn van wezenlijk belang geweest voor de constructie van het racket van nu. Het materiaal waaruit een racket is vervaardigd heeft in de laatste 30 jaar vaak plaats moeten maken voor andere materialen. De verschillende soorten hout werden in de loop der jaren vervangen door o.a. aluminium, fiberglas, Liquid Crystal Polymeren, Boron, Kevlar, Grafiet, Titanium, carbon en zelfs Koper (!). Vaak in combinatie met één of meerdere andere materialen. De industrie heeft het mogelijk gemaakt om steeds weer nieuwe materialen te ontwikkelen. Vele soorten zijn zelfs eerst getest in de vliegtuigindustrie en ruimtevaart, alvorens in een tennisracket te worden verwerkt. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen die je in het racket terugvindt. Zo is Titanium zeer stug maar erg prijzig. Aluminium is veel flexibeler maar wel voordelig.
Een overzicht van de eigenschappen van de meest gebruikte materialen:
Clijsters was niet veel van zeg na haar roemloze nederlaag tegen de Russin Safina in de 1/8 finale in Rome. "Ik heb mijn start gemist en ik verloor alle vertrouwen. Ik kwam niet in mijn spel. Ik had vandaag ook niet de macht om in de tweede set terug te vechten. Ik heb geprobeerd te spelen zoals de andere wedstrijden, maar het was een totale off-day voor mij vandaag."
Proximus vernieuwt zijn contract als hoofdsponsor voor twee jaar
Proximus en octagon cis hebben een nieuw partnership ondertekend voor de Proximus Diamond Games Antwerp. Proximus, marktleider voor mobiele telefonie in België, blijft alvast voor de edities 2007 en 2008 hoofdsponsor van het WTA Tier II-tornooi en heeft een voorkeursrecht om dat ook voor de editie van 2009 te verlengen. Proximus geeft al sinds de eerste editie -in 2002- zijn naam aan het grootste tennistornooi op Belgische bodem.
Safina mept Clijsters naar huis in 1/8ste finale in Rome
Kim Clijsters is uitgeschakeld in de 1/8ste finale van het WTA-tornooi in Rome. De Russische Dinara Safina, die nog nooit een set had gewonnen tegen Clijsters in zes (!) eerdere duels, versloeg de Limburgse met 6-4, 7-6 (7/2). Daarmee mag Clijsters de nummer één-positie voorlopig uit haar hoofd zetten. Om de Française Amélie Mauresmo van de troon te stoten, had ze het tornooi in Rome moeten winnen.
Net als een dag eerder tegen de Japanse Akiko Morigami ging Clijsters gebukt onder een hoge foutenlast. Vijf dubbele fouten in de eerste set illustreerden het slordige spel van onze landgenote, die bij 4-4 opslagverlies leed en de set meteen verloor. In de tweede set liep Safina uit tot 3-1. Een stevige tussenspurt loodste Clijsters naar een 5-4 voorsprong annex setpunt, maar dat laatste werd verkwanseld. Safina sleepte een tiebreak uit de brand en daarin bleek de Russin ruim de betere. Exit Clijsters dus, die nog veel werk heeft voor Roland Garros.
Niet zonder de nodige moeite heeft Kim Clijsters zich kunnen plaatsen voor de achtste finales van het WTA-graveltoernooi van Rome. De als tweede geplaatste Limburgse had in de tweede ronde drie sets nodig om de Japanse Akiko Morigami (WTA 70) opzij te zetten: 4-6, 6-1 en 6-3. Clijsters, die tien dagen terug het toernooi van Warschau won, verloor de felbevochten eerste set met 4-6, maar zette die scheve situatie recht met 6-1-winst in de tweede set. In de derde en beslissende set haalde de Limburgse het met 6-3. Clijsters en Morigami hadden nog nooit tegen elkaar gespeeld.
Safina In de achtste finales neemt Kim Clijsters het op tegen de Russin Dinara Safina (WTA 19), die met twee keer 6-4 te sterk was voor de Italiaanse Maria Elena Camerin (WTA 57). Clijsters en Safina ontmoetten elkaar al zes keer in het WTA-circuit. De Belgische nummer één won telkens. Hun laatste ontmoeting dateert vanop het WTA-toernooi van Antwerpen, waar Clijsters won met 7-6 (7/1) en 6-4. Als Clijsters het toernooi in Rome wint, wordt ze opnieuw het nummer één van de wereld.
Verkoudheid "Ik moest me aanpassen aan de omstandigheden", verklaarde Clijsters haar mindere spel in de eerste set. "Ik sukkelde met een verkoudheid en had ook wat last van een allergische reactie. Fysiek vergde dit dus heel wat krachten. In de volgende ronde zal ik me al wel een pak beter voelen. Al is er natuurlijk nog werk aan de winkel, want dit was alles behalve goed tennis." Voor het eerst in twee jaar kwam Clijsters terug naar Rome. "Het is een heel ander toernooi dan Warschau. Mentaal stond ik wel sterk en geleidelijk ging het vlotter. In de tweede en derde set speelde ik al een pak beter. In de volgende ronde wacht met Safina een goeie speelster. Ze heeft nog veel honger in tennis, is gemotiveerd en kan me met haar opslag onder druk zetten. Ik zal vanaf het begin erg agressief moeten zijn."
Kim Vertelt over haar spreidstand: "Een geheim recept heb ik er helemaal niet voor. Ik ben er mij trouwens een hele tijd niet van bewust geweest. Op gravel glij ik, zoals iedereen, vaak naar de bal. En zonder dat ik het besef, heb ik dat ook op andere banen overgenomen.
Ongetwijfeld speelt het mee dat ik lenig en sterk ben, want het vergt heel wat kracht om overeind te blijven en je zo terug op te duwen. Maar dat is dan ook weer eerder een toeval, het zit me in de genen denk ik. Mama was meermaals Belgisch kampioene turnen en die kracht heb ik zonder twijfel van papa. "
French court is een internationaal gepatenteerde gravelbaan met unieke eigenschappen. In tegenstelling tot een normale gravelbaan is een French court baan vrijwel het gehele jaar door bespeelbaar. French court bestaat uit een gravel toplaag die verstevigd is met kunststof vezels. Een French court baan heeft een PVC belijning die goed zichtbaar is.
Een french court baan heeft als voordelen dat er het hele jaar door op gravel gespeeld kan worden, met minder onderhoud dan op een gewone gravelbaan. French court is in aanleg iets duurder maar door de lange levensduur is French court economisch voordeliger dan welke andere baan dan ook.
Een kunstgras tennisbaan bestaat uit kunststofvezels waar tussen zand is gestrooid. Er zijn verschillende typen vezels met elk hun eigen slijtagepatroon en levensduur.
Met kunstgras is er geprobeerd een tennisbaan te bouwen die dezelfde speleigenschappen heeft als een gravelbaan, maar toch het hele jaar door te bespelen is.
Een kunstgrasbaan heeft als voordelen dat er het hele jaar getennist kan worden met weinig onderhoud.
Een kunstgrasbaan heeft als nadelen, dat afhankelijk van de kwaliteit, na 8 tot 12 jaar de gehele kunstgrasmat vervangen moet worden, en de speleigenschappen zijn toch iets anders dan van een gravelbaan.
Gravel tennisbanen zijn in Nederland de meest voorkomende banen. De banen hebben een toplaag van 2,3 cm aangewalst gravel, gravel is een mengsel van verschillende soorten gebroken puin.
Een gravel baan heeft als voordelen dat het een relatief goedkope tennisbaan is, en dat veel tennissers graag op gravel spelen.
Een gravel baan heeft als nadelen dat de baan een kort speelseizoen heeft, april tot september, en veel onderhoud nodig heeft.
Als je wilt tennissen, kan je lid worden van een tennisclub, bijvoorbeeld T.V. Het Nieuwe Land. Daar organiseren ze ook vaak feesten of een kamp. Als je veel getraind (geoefend) hebt, kun je meedoen aan een competitie. Dat betekent dat je wedstrijden gaat spelen. Binnen je club of tegen een andere club.
Kleding Als je gaat tennissen, moet je kleding niet strak zitten en ook niet te zwaar zijn. Tenniskleren waren vroeger altijd wit, maar tegenwoordig mogen andere kleuren ook. Het is het beste als je schokdemping hebt in je schoenzolen. Dat zorgt ervoor dat je enkels en benen minder trillen als je rent en springt. Badstof sokken en polsbandjes nemen zweet op als je tennist. Tennis je buiten en is het mooi weer, zet dan een pet op om je te beschermen tegen de zon.
Racket De eerste tennisrackets waren van hout. Voor de snaren gebruikten ze de darmen van een schaap. Tegenwoordig worden de snaren van kunststof gemaakt. Het handvat is meestal bedekt met leer of rubber. Als je je racket heel veel of lang gebruikt, kan het nodig zijn om de greep te vervangen door een overgrip. Over het leer of rubber komt dan een nieuw laagje.
Tennisballen De bal moet van stof zijn en wit of geel gekleurd. Tijdens belangrijke wedstrijden komen er na elke zes games nieuwe ballen in het spel. Om dat aan de tegenstander te laten zien, steekt de serveerder de bal even omhoog.
De drie belangrijkste ondergronden voor buitentennis zijn: gras, gravel en kunststof.
Grasbanen bestaan het langst, maar er zijn er steeds minder van. Je moet het gras namelijk goed verzorgen en dan nog wordt het snel kaal. In Rosmalen is een groot tennispark met grasbanen, maar dat is één van de weinige in Nederland. Ook op Wimbledon tennissen de spelers op gras. De bal springt het snelst op gras. Het gras mag tijdens het spelen niet nat worden, want dan wordt het te glad. Er bestaan ook kunstgrasbanen. Daar kun je ook in de winter op spelen, als het tenminste niet vriest.
Gravel (zeg: greffel) is een ander materiaal voor tennisbanen. Ook gravelbanen hebben veel onderhoud nodig. Het moet gesproeid, geveegd en gerold worden. Gravel wordt gemaakt van gemalen baksteen en is rood-bruin van kleur. Als het vriest of regent, kun je niet op gravel spelen. Als het hard waait, stuift er gravel in je ogen. Op gravel gaat de bal behoorlijk langzaam. Daardoor hebben tennissers meer tijd om te kijken hoe ze de bal het beste kunnen slaan.
Kunststof: Er zijn ook tennisbanen die gemaakt zijn van beton met kunststof. Die zijn superhard! Daarom worden ze ook 'hardcourt' (hard veld) genoemd. Hier hoeft niet zo veel zorg aan besteed worden. Voor sommige mensen is deze baan te hard. Ze krijgen er pijn van aan hun knieën.
Vroeger kon je alleen buiten tennissen. Tegenwoordig willen veel mensen ook in de winter tennissen. Daarom vind je in veel sporthallen tegenwoordig één of meer tennisbanen. Binnenbanen zijn altijd heel snel. De bal springt er hoog op.
Kim Clijsters steekt eerste toernooi van 2006 op zak
Kim Clijsters heeft de 31e enkeltitel uit haar carrière behaald. In de finale van het WTA-toernooi van Warschau versloeg ze de Russin Svetlana Kuznetsova met 7-5, 6-2 in 1 uur en 24 minuten. Clijsters verloor in het volledige toernooi geen enkele set. Het is bovendien de eerste toernooizege van Clijsters dit jaar. De laatste eindwinst dateerde al van oktober 2005 in Hasselt. Een opsteker alvast voor Clijsters, enkele weken voor het begin van Roland Garros.
De wedstrijd ging in de eerste set heel gelijk op. Clijsters liep een eerste keer uit tot 3-1, maar de Russische won daarop drie games op rij (3-4). Bij 5-5 lukte Clijsters echter opnieuw een break, en in het daaropvolgende game haalde ze de set binnen bij haar derde setbal: 7-5 in 49 minuten. In die eerste set sloeg Kuznetsova twee keer zoveel directe fouten als Clijsters (22 tegen 11).
Regen van breaks In de tweede set liep Clijsters vlug uit tot 4-1. Kuznetsova, die haar 300e WTA-wedstrijd afwerkte en dit seizoen in Miami haar 6e WTA-zege behaalde, kwam nog terug tot 4-2, maar daar bleef het bij. De Russische slaagde er in de hele tweede set niet in ook maar één keer haar service te behouden. Clijsters bleef weinig directe fouten maken (18 tegen 35 in de hele wedstrijd), en won de finale na 1 uur en 24 minuten.
Door de zege van Clijsters komt er een einde aan de Russische hegemonie in 2006. De laatste vier WTA-toernooien (Tier I en Tier II) gingen telkens naar een Russische speelster: Nadia Petrova in Doha (Qat), Maria Sharapova in Indian Wells (VST), Kuznetsova in Miami (VSt), en Petrova (Amelia Island en Charleston (VSt)).
Een tennisracket met een goede bespanning is essentieel voor een tennisspeler. Wanneer de bal op het racket stuitert gaat er een deel van de kinetische energie verloren aan wrijving. Karin en Tinri hebben onderzocht hoeveel kinetische energie er precies verloren gaat bij een middelmatige bespanning. Ze verwachten dat het energieverlies groter is bij een hogere snelheid van de bal, omdat de wrijving dan groter is.
Om het verband tussen de snelheid en het energieverlies te onderzoeken, hebben Karin en Tinri de snelheid gevarieerd d.m.v. een veer (snelbinder). De bal wordt van een bekende hoogte loodrecht naar beneden op het racket, die op de grond ligt, afgevuurd. Voordat de bal afgevuurd wordt, bestaat zijn totale energie uit zwaarte-energie en veerenergie:
Etot, voor = mgh + ½cu2(2)
Hierin is: m = de massa van de bal g = de valversnelling = 9.81 m/s2 h = de hoogte van de bal voordat hij afgevuurd wordt c = de veerconstante u = de uitwijking van de veer.
De massa, de hoogte en de uitwijking kunnen makkelijk gemeten worden. De veerconstante is bepaald door verschillende gewichten aan de veer te hangen en de uitwijking te meten.
Wanneer de bal het racket raakt, zijn de zwaarte-energie en veerenergie omgezet in kinetische energie:
Etot, voor = Etot, na → mgh + ½cu2 = ½mv2(3)
De snelheid v van de bal op het moment dat hij de racket raakt, is dan m.b.v. formule (3) te berekenen. Tijdens de botsing wordt de kinetische energie van de bal omgezet in veerenergie van de bal (de bal deukt in), veerenergie van de bespanning (de bespanning wordt uitgerekt) en kinetische energie van het racket (het racket gaat trillen). Een deel van de veerenergie wordt omgezet in iarmte, de rest wordt weer omgezet in kinefische energie van de bal.
Wanneer de bal weer omhoog stuitert van de racket, dan wordt de kinetische energie omgezet in zwaarte-energie. Op het hoogste punt is alle kinetische energie omgezet in zwaarte-energie. Dus door deze hoogte te bepalen, kan bepaald worden hoe groot de kinetische energie van de val direct na de botsing is. Omdat het moeilijk is om de hoogte tijdens een val te meten, hebben Karin en Tinri met een stopwatch de tijd t gemeten tussen de botsing en het moment dat de bal de grond raakt. De bal doet er ½t over om op de hoogste punt te komen. Voor deze hoogte geldt dan:
htop = ½g(½t)2(4)
Nu kan de kinetische energie voor de botsing en na de botsing bepaald worden. Hieruit kan de energieverlies door wrijving berekend worden. De energieverlies in procenten is uitgezet tegen de snelheid. Hieruit volgt dat de energieverlies inderdaad toeneemt met de snelheid. Deze toename is echter niet lineair. Dit komt doordat de wrijving niet lineair toeneemt met de snelheid. Helaas hebben Karin en Tinri geen formule kunnen vinden voor dit verband.
Iedere goede tennisser droomt ervan om de wereldranglijst aan te voeren. Daarop staan de beste tennissers van de wereld. Om op de wereldranglijst te komen, moet je een proftennisser zijn. Dat betekent dat tennis je beroep is. Om hoog op die lijst te staan, moet de spelers zo veel mogelijk toernooien per jaar winnen. Bij de mannen heet de wereldranglijst het ATP-klassement en bij de vrouwen het WTA-klassement.
Grand Slam De vier belangrijkste tennistoernooien van de wereld heten samen de Grand Slam (zeg: kren slem). Het zijn Roland Garros (Parijs), Wimbledon (Londen), US Open (Flushing Meadows) en Australian Open (Melbourne).
Roland Garros wordt op gravel gespeeld. Dit toernooi (ook wel de Open Franse Kampioenschappen genoemd, is ieder jaar in mei en juni.
Wimbledon is het beroemdste grastoernooi. Het is ieder jaar in Londen, vanaf eind juni. In 1877 heette Wimbledon nog 'The First Lawn Tennis Championships'. Er waren toen alleen nog maar heren enkelspel wedstrijden. Vanaf 1884 mochten ook vrouwen meedoen op het 'heilige gras'. Zo wordt het gras van Wimbledon vaak genoemd.
US Open betekent de Open Amerikaanse Tenniskampioenschappen. Dit toernooi vindt plaats in augustus en september. The US Open worden altijd op hardcourt gespeeld, net als de Australian Open in januari.
De Davis Cup en de Fed Cup: De Davis Cup werd voor het eerst in 1900 gehouden. Het was de eerste internationale teamcompetitie. Jarenlang deden alleen Groot-Brittanië, Frankrijk, Australië en Amerika mee. Tegenwoordig doen er ieder jaar meer dan honderd landen mee aan de Davis Cup. De Davis Cup is voor de mannencompetitie. De Fed Cup (dat is een afkorting van Federation Cup) is de belangrijkste teamcompetitie bij het damestennis. Ieder jaar van april tot november strijden meer dan tachtig landen voor de Fed Cup.
Een balletje slaan kan op een heleboel manieren. Voor iedere slag bestaat een aparte naam:
De service: Dat is de eerste bal die je slaat. Dat heet serveren. Je moet deze bal schuin naar de overkant slaan in het servicevak.
o
X
De eerste service van iedere game wordt genomen vanaf de rechterkant van de baan. Als iemand een punt gescoord heeft, wissel je bij de service van de rechter- naar de linkerkant. Om beurten zijn de spelers een hele 'game' aan service.
De forehand: Als je rechtshandig bent, is dit de slag aan de rechterkant van je lichaam. De binnenkant van je hand komt naar voren als je slaat.
De backhand: Als je rechtshandig bent, is dit de slag aan de linkerkant van je lichaam. De buitenkant van je hand komt naar voren als je slaat. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met je rechterhand een bal slaat die links van je aankomt. Je kunt je racket dan ook met twee handen vasthouden om harder te kunnen slaan. Dat heet een dubbelhandige backhand.
De volley: Dit is een bal die je terugslaat voordat hij de grond raakt. De bal stuitert dus niet eerst een keer op de grond.
De smash: Dit is een bal die je in één keer uit de lucht van boven naar beneden slaat. Ook deze bal stuitert dus niet eerst een keer op de grond.
De lob: Een lob is een bal die je zo hoog over je tegenstander heen slaat, dat die er niet meer bij kan.
Kim Clijsters na felle strijd naar finale Warschau
Kim Clijsters (WTA 2) heeft zich zaterdag als eerste geplaatst voor de finale van het WTA-graveltoernooi in het Poolse Warschau (600.000 dollar). Het eerste reekshoofd rekende in de halve finales in twee felbevochten sets af met de als derde geplaatste Russin Elena Dementieva (WTA 9): 7-5 en 6-4. De wedstrijd duurde 1 uur en 39 minuten.
De Limburgse verloor twee weken terug, op de Fed Cup-ontmoeting in Luik, nog met 6-4 en 6-3 van Elena Dementieva. In hun onderlinge duels leidt Clijsters nu met 10-3. In de finale neemt Clijsters het zondag op tegen de winnares van het duel tussen twee andere Russinnen: Svetlana Kuznetsova (WTA 10) en Anna Chakvetadze (WTA 34).
Voor Clijsters is het haar tweede finale van het jaar, na die in Antwerpen. Toen verloor ze in drie sets van de Française Amélie Mauresmo. Haar laatste titel dateert van oktober 2005, toen ze de beste was in Hasselt. Er staan 30 toernooizeges op haar palmares.
De halve finale van de Fed Cup tennis tussen België en de Verenigde Staten, op 15 en 16 juli, zal gespeeld worden in de Sea'arena in Oostende, maakten organisatoren VTV en Octagon CIS bekend. Normaal gezien wordt op hard court gespeeld, maar dat is nog niet officieel. De Sea'arena is de gloednieuwe thuishaven van basketteam BC Telindus Oostende en beschikt over 5.000 zitplaatsen. De ticketverkoop start op 15 mei.
In de eerste ronde won België (met Kim Clijsters en Justine Henin) met 3-2 van Rusland, terwijl de Verenigde Staten met dezelfde cijfers Duitsland uitschakelden. In de andere halve finale staan Spanje en Italië tegenover elkaar. Als de Belgen winnen, wordt de finale eveneens in België gespeeld.
Kim Clijsters start als eerste reekshoofd aan het WTA-graveltornooi van Warschau. De meeste tegenstand mag ze verwachten van Patty Schnyder, Elena Dementieva en Svetlana Kuznetsova.
De Limburgse nummer twee van de wereld is vrijgesteld in de eerste ronde. In de tweede ronde ontmoet ze een kwalificatiespeelster. Titelverdedigster Justine Henin-Hardenne liet vorige week verstek gaan voor het tornooi.
Clijsters twijfelt nog over deelname aan Fed Cup tegen VS
Tennisster Kim Clijsters weet nog niet of ze op 15 en 16 juli meespeelt wanneer België thuis de Verenigde Staten partij geeft in de halve finales van de Fed Cup. "Ik zou er graag bij willen zijn, alleen valt die datum heel wat moeilijker, vlak na Wimbledon en meteen voor Stanford", zegt Clijsters op haar website.
"Als er voor de Fed Cup op hardcourt gespeeld zou worden, zou dat de overgang wel makkelijker maken en is het meteen een voorbereiding op de hardcourt-zomer", aldus de Limburgse. Tegen Rusland won België vorige week in de kwartfinales op de gravel van Luik, de favoriete ondergrond van Justine Henin-Hardenne. (lim)
Justine Henin is op de vandaag gepubliceerde nieuwe WTA-ranking opnieuw een plaatsje gezakt. Ze staat nu vijfde. Henin verloor een pak punten omdat het toernooi van Warschau, waar ze vorig jaar won, toen in de laatste week van april gespeeld werd. Dat toernooi begint dit jaar op 1 mei. Vorige week werden geen toernooien gespeeld. De vorige ranking dateerde van 17 april, en toen zakte Juju al van plaats 3 naar 4. Haar 4e stek wordt nu overgenomen door de Russische Nadia Petrova. De Française Amélie Mauresmo blijft op plaats 1, voor Kim Clijsters en de Russin Maria Sharapova.
In de 11e eeuw werd in Frankrijk het spel "jeu de paume" gespeeld. Daarbij sloegen de spelers met de hand een bal naar elkaar toe. In de vijftiende eeuw werd dit spel in heel Europa gespeeld. De Nederlanders noemden het "kaatsen" en de Engelsen "tennis". De rijken speelden in prachtige gebouwen, de kaatsbanen. In 1873 werd het rubberen balletje uitgevonden. Vanaf toen kon ook op een grasveld gespeeld worden. Inmiddels met rackets in plaats van met de blote hand. In 1877 werd voor de eerste keer de beroemde tenniswedstrijd in Wimbledon gespeeld
Voor het begin van de wedstrijd wordt door loting uitgemaakt wie met serveren begint en wie de kant kiest. Degene die de loting wint, mag kiezen tussen serveren of ontvangen en zijn tegenstander mag dan de kant kiezen, aan welke hij de wedstrijd wil beginnen. Kiest de winnaar kant, dan mag de ander kiezen tussen serveren of ontvangen. Ook kan de winnaar van de loting bepalen dat zijn tegenpartij de eerst keus doet. Zie ook: Baanwissel Serveren Voor het begin van de opslag moet de serveerder met beide voeten achter de achterlijn staan, en wel afwisselend aan de rechter- en aan de linkerkant van het midden van de baan. Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt. De bal mag dus niet stuiteren, maar een onderhandse service mag wel. Men heeft geserveerd, zodra het racket de bal geraakt heeft. Zie ook: Serveerfouten, Serveerrichting Serveren in de dubbel De serveervolgorde wordt in een dubbelspel bij het begin van elke set bepaald. Het paar dat begint, moet uitmaken wie van de twee het eerst serveert. Het andere paar beslist, zodra zij aan de eerste serveerbeurt toe zijn. In de 3e game serveert de partner van de eerste serveerder, in de 4e game de partner van de tweede serveerder. Zolang de set duurt, gaat het in deze volgorde verder, maar bij het begin van de volgende set mag men, als team, (bijv. om tactische redenen) van de volgorde van de vorige set afstappen.
Ongeldige opslag
De opslag is ongeldig als: de geserveerde bal het net raakt maar wel "in" geslagen is, de geserveerde bal het net raakt en daarna de ontvanger of diens racket, de opslag is afgeleverd op een moment, waarop de ontvanger nog niet spelklaar was. In al deze gevallen moet de service worden herhaald.
Tie-break
De tie-break regeling gaat in werking, zodra een gelijke stand van 6-6 is bereikt. Deze beslissende fase van een set verloopt als volgt:
Tie-break in het enkelspel
De speler die het eerst 7 punten bezit (met een voorsprong van twee punten) heeft een tie-break en daarmee de set gewonnen. Wordt er in die tie-break een 6-6 stand bereikt, dan moet men zo lang doorgaan, totdat een van beide spelers een voorsprong van 2 punten behaald heeft. Men telt in de tie-break niet 15-0, 30-0 enz., maar 1-0, 2-0 enz. De speler die de tie-break met de opslag begint, serveert voor één punt, maar zijn tegenstander daarna voor het tweede en derde punt. Vervolgens serveren beide spelers voor twee punten achtereen, totdat vaststaat wie gewonnen heeft. Vanaf het eerste punt wordt er afwisselend vanaf de rechter- en de linkerkant geserveerd. Er moet van kant gewisseld worden na elke 6 punten en ook nadat de tie-break ten einde is.
Tie-break in het dubbelspel
In de tie-break wordt het dubbelspel op dezelfde manier gespeeld als het enkelspel. De speler die met serveren begint, serveert voor het eerste punt. Daarna geldt voor iedere speler die aan de beurt is dat hij voor twee punten achtereen serveert. Dat gaat zo door tot vaststaat wie de tie-break, en dus ook de set, gewonnen hebben.
Opslag-volgorde
De speler die (het duo dat) in de tie-break met serveren is begonnen, ontvangt de service in de eerste game van de volgende set.
Sets
Setwinst
Een speler die 6 games heeft gescoord, heeft de set gewonnen op voorwaarde dat er een verschil is van tenminste 2 games. Dat betekent dus dat als de set niet uit is, als iemand met 6-5 de leiding heeft genomen. Het kan na een 6-5 stand, 6-6 worden (tie-break) of 7-5 (winst). Hoeveel sets? In het algemeen is die speler winnaar van de partij, die 2 sets heeft gewonnen. Er zijn echter toernooien, waaronder de Davis Cup en de Grand Slam toernooien (Australian Open, US Open, Rolland Garros, Wimbledon), waarin bij herenpartijen diegene de winnaar is, die 3 sets heeft gewonnen. Bij dames wordt nooit om meer dan 3 sets gespeeld ("best of three"), maar bij de heren kan een partij die om 3 gewonnen sets gaat, maximaal 5 sets duren. Dit systeem noemt men "best of five".
Kim Clijsters won op dag 2 van de Fed Cup-interland in Luik makkelijk van Maria Kirilenko. Later op de dag haalde Justine Henin-Hardenne het van Elena Dementieva. België naar de halve finale!
Niet de aangekondigde Nadia Petrova, maar Maria Kirilenko werd de tegenstreefster van Kim in het eerste duel van de tweede dag. De Russische kapitein Schamil Tarpischev wilde (volgens de officiële versie) Petrova sparen voor het mogelijk beslissende dubbelspel.
Geen goede zet. Kirilenko, die voor het eerst in haar leven een Fed Cup-match mocht spelen, was onder de indruk van de omstandigheden en bakte er niets van in de eerste set. Kim maakte veel minder fouten dan zaterdag tegen Elena Dementieva en pakte set 1 met 6-1.
In de tweede set kwam Kirilenko beter in de match, maar Kim bleef op niveau acteren. Enkel de match uitserveren verliep moeizaam, maar het liep goed af: 6-4.
Daarna klopte Justine Henin-Hardenne Elena Dementieva. Dat bracht de stand in de interland België-Rusland op 3-1. België mag naar de halve finale en daarin wordt de Verenigde Staten de tegenstander.
Justine Henin-Hardenne boet deze week een plaatsje in op de wereldranking bij de vrouwen na haar uitschakeling in de halve finales van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Charleston. Onze landgenote, die er vorig jaar nog de beste was, zakte maandag van drie naar vier. De Russin Maria Sharapova sprong over haar.
Sharapova's landgenote Nadia Petrova doet ondertussen goede zaken. In Charleston won ze haar tweede toernooi op rij (na Amelia Island begin april). Ze klom van zeven naar vijf op 163 punten van Henin-Hardenne (2693 ptn).
De eerste plaats is nog steeds in handen van de Française Amélie Mauresmo (3511), voor Kim Clijsters (2941). Sharapova telt 2753 punten
Henin-Hardenne heeft al enkele wedstrijden op gravel achter de rug dit seizoen. Voor Clijsters ligt dat anders. Zij kwam niet meer in actie sinds ze er in Miami in de tweede ronde uitging tegen de Amerikaanse Jill Craybas. "Dat is nu eenmaal tennis", vertelt de Limburgse. "Fysiek ben ik in orde. Ik heb goed getraind en voel me goed, maar dat zei ik ook in Miami. Ik zal wat tijd nodig hebben om te wennen aan het gravel tijdens de eerste wedstrijd, maar het voordeel aan de Fed Cup is dat ik hier al een week heb kunnen trainen."
Het was een ontspannen Belgische ploeg die donderdag vooruitblikte op het Fed Cup-duel met titelverdediger Rusland, komend weekend in de Country Hall van Luik. Inzet van de confrontatie: een plaats in de halve finales tegen Duitsland of de Verenigde Staten. België komt serieus gewapend aan de start van het duel. Voor de eerste keer sinds 2003, en de met 5-0 gewonnen kwartfinale tegen Slovakije, kan de Belgische kapitein een beroep doen op zijn twee sterkste pionnen: Kim Clijsters (WTA 2) en Justine Henin-Hardenne (WTA 4). Het was met hen dat ons land in 2001 de Fed Cup kon winnen. In de finale toonde België zich toen te sterk voor... Rusland. Clijsters en Henin-Hardenne moeten België samen met Kirsten Flipkens (WTA 161) en Caroline Maes (WTA 370) opnieuw voorbij Rusland loodsen.
Een makkelijk duel wordt het geenszins, want de Russische kapitein Schamil Tarpichev kan eveneens mooie kaarten voorleggen. Hij selecteerde Nadia Petrova (WTA 5), Elena Dementieva (WTA 9), Dinara Safina (WTA 18) en Maria Kirilenko (WTA 22). De Belgische meisjes rekenen op de steun van het publiek om hen voorbij de sterke Russinnen te schreeuwen.
Het was een ontspannen Belgische ploeg die donderdag vooruitblikte op het Fed Cup-duel met titelverdediger Rusland, komend weekend in de Country Hall van Luik. Inzet van de confrontatie: een plaats in de halve finales tegen Duitsland of de Verenigde Staten. België komt serieus gewapend aan de start van het duel. Voor de eerste keer sinds 2003, en de met 5-0 gewonnen kwartfinale tegen Slovakije, kan de Belgische kapitein een beroep doen op zijn twee sterkste pionnen: Kim Clijsters (WTA 2) en Justine Henin-Hardenne (WTA 4). Het was met hen dat ons land in 2001 de Fed Cup kon winnen. In de finale toonde België zich toen te sterk voor... Rusland. Clijsters en Henin-Hardenne moeten België samen met Kirsten Flipkens (WTA 161) en Caroline Maes (WTA 370) opnieuw voorbij Rusland loodsen.
Een makkelijk duel wordt het geenszins, want de Russische kapitein Schamil Tarpichev kan eveneens mooie kaarten voorleggen. Hij selecteerde Nadia Petrova (WTA 5), Elena Dementieva (WTA 9), Dinara Safina (WTA 18) en Maria Kirilenko (WTA 22). De Belgische meisjes rekenen op de steun van het publiek om hen voorbij de sterke Russinnen te schreeuwen.
Kim Clijsters (WTA 2) heeft België zondag een 2-1 voorsprong bezorgd in het Fed Cup-duel tegen Rusland na winst met 6-1 en 6-4 tegen Maria Kirilenko (WTA 22). België en Rusland strijden op de gravel van de Country Hall in Luik om een plaats in de halve finale van de Wereldgroep tennis.
Het tweede enkelspel van de dag gaat tussen Justine ons land geplaatst voor de halve finales tegen de Verenigde Staten, die Duitsland uitschakelden.
België - Rusland 2-1 Zaterdag: Kim Clijsters (BEL) - Elena Dementieva (Rus) 4-6, 3-6 Justine Henin-Hardenne (BEL) - Nadia Petrova (Rus) 6-7 (2/7), 6-4, 6-3 Zondag: Kim Clijsters (BEL) - Maria Kirilenko (Rus) 6-1, 6-4 Justine Henin-Hardenne (BEL) - Elena Dementieva (Rus) later Kirsten Flipkens/Caroline Maes (BEL) - Nadia Petrova/Dinara Safina (Rus) later
Ze werd geboren in Bilzen als dochter van de gewezen voetballer Lei Clijsters. Kim Clijsters is regelmatig in haar thuishaven Opitter. Ze was een tijdlang de verloofde van Lleyton Hewitt, tot ze in oktober 2004 een eind maakten aan hun relatie.
In zowel 1999, 2000, 2001, 2002 als 2005 werd ze in België verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, een jaarlijkse onderscheiding van de Belgische Beroepsbond der Sportjournalisten (BBS). Daarenboven won ze in 2001 samen met die andere Belgische toptennisster, Justine Henin, de Nationale trofee voor sportverdienste. In 2003 won ze, als opvolgster van Marc Herremans, de trofee Sportpersoonlijkheid van het Jaar.
Kim Clijsters is een voormalig nr. 11 in het enkelspel en nr. 4 in het dubbelspel bij de juniores (1998).
Enkele weken later (op 10 september2005) won ze haar eerste Grand Slam-toernooi door in de finale van de US Open Mary Pierce te verslaan. In het verleden stond Clijsters am vier keer in de finale van een Grand Slam-toernooi, maar telkens verloor ze. Met haar winst in New York was Clijsters in één klap 2,2 miljoen dollar rijker. Het normale prijzengeld (1,1 miljoen dollar) werd verdubbeld omdat Clijsters de beste was in de US Open Series (dit is een klassement dat de toernooien van Stanford, San Diego, Los Angeles en Toronto omvat).
In de week na haar overwinning hebben Clijsters en haar trainer, Marc De Hous, hun samenwerking stopgezet. Voorlopig traint Kim met een zogenaamde sparringpartner.
Vader Lei is voetbalinternational en moeder Els Belgisch turnkampioene, maar Kim kiest voor tennis. Op 6-jarige leeftijd begint ze competitietennis te spelen in Tennisdel Genk. Bart Van Kerckhove is haar coach van 1992 tot 1996. Hij ziet de 11-jarige Kim Belgisch kampioene bij de miniemen worden en is zo overtuigd van haar groot talent dat hij voor een bak bier wedt dat ze ooit tot de top-10 van de wereld zal behoren.
In 1996 trekt Kim naar de tennisschool van de Vlaamse Tennis Vereniging (VTV) in Wilrijk (Antwerpen). De unieke combinatie studie-toptennis geeft talentvolle jongeren de gelegenheid om internationaal op het voorplan te treden. Op het VTV-tenniscentrum leert ze trainer Carl Maes kennen. Maes begeleidt haar op buitenlandse stages en tornooien en zal haar coach zijn van 1996 tot juni 2002.
Kim boekt successen in de grandslams bij de junioren en wordt in 1998 de jongste nationale A-kampioene ooit (15 jaar). Ook in ITF-tornooien, de opstap naar de WTA-Tour, doet ze het erg goed. In mei 1999 is het dan zover. Kim maakt in Antwerpen haar debuut in de WTA-Tour. Ze sneuvelt pas in de kwartfinale tegen 1ste reekshoofd Sarah Pitkowkski.
Kim vindt blindelings haar weg in de WTA-Tour. Door haar enthousiasme, spontaniteit en sportiviteit maakt Kim zich in een mum van tijd wereldwijd geliefd bij elke tennisliefhebber én bij haar collega-tennissters. De waardering neemt alleen maar toe wanneer Kim ook bij grote sportieve successen in de Grand Slams en op de Masters gewoon zichzelf blijft. Gewoon "onze Kim", zeggen ze in België.
Zowel Kim Clijsters als Justine Hénin-Hardenne zullen in de Fed Cup-ontmoeting tegen Rusland uitkomen voor de Belgische ploeg. Dat heeft coach Carl Maes bekendgemaakt.
Verder is ook Kirsten Flipkens zeker van een plaats het team. Maes moet nog kiezen tussen Caroline Maes en Leslie Butkiewicz voor de vierde plaats in het team.
Ook tegenstander Rusland zakt af naar Luik met een sterk team. Maria Sharapova, Nadia Petrova, Elena Dementieva en Anastasia Myskina hebben al toegezegd. De winnaar van de confrontatie neemt het in de halve finale op tegen Duitsland of de Verenigde Staten.
In 2001 won België de Fed Cup door in de finale niemand minder dan Rusland te kloppen. Ook toen waren zowel Kim als Justine aanwezig in het team.
Justine Henin speelt voor Roland Garros vier graveltornooien: Charleston, FedCup, Warschau en Berlijn. En dat de vroege uitschakeling in Miami haar nog goed uit kwam. ,,Het begin van het seizoen was zeer druk'', aldus Henin in haar dagboek. ,,Ik was echt moe. Daarom heb ik wat extra rust ingebouwd na mijn nederlaag in Miami. Sinds woensdag train ik weer in Florida. Over een week vertrekken we naar Charleston.''
Ondanks hun uitschakeling in de eerste ronde van het tornooi van Miami blijven Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne respectievelijk tweede en derde op de WTA-ranking van maandag. De Russische Svetlana Kuznetsova sluipt dankzij haar zege in Miami de toptien binnen.
Het verschil tussen het nummer één, Amélie Mauresmo, en onze landgenotes groeit: Clijsters telt nu 570 punten achterstand op de Française, Henin 653. De rest van de toptien is vooral Russisch. Maria Sharapova blijft op 4, op amper 105 punten van Henin-Hardenne. Nadia Petrova (7) en Elena Dementieva (8) krijgen dus het gezelschap van hun landgenote Svetlana Kuznetsova, die van 14 naar 10 wipt.
Kim Clijsters genomineerd voor Oscar van de Sport.
Tennisster Kim Clijsters behoort tot het lijstje van kandidaat-winnaars voor de Laureus World Sports Awards, de Oscars van de Sport, die op 22 mei in Barcelona worden uitgereikt. De genomineerden, die vandaag in Berlijn werden bekendgemaakt, zijn gekozen door meer dan 700 journalisten uit 99 landen. Een 42-koppige jury van sportpersoonlijkheden kiest de uiteindelijke laureaten.
De belangrijkste concurrentes voor Clijsters, die in 2005 negen toernooien won waaronder de US Open, zijn wereldkampioene hoogspringen Jelena Isinbajeva en olympisch skikampioene Janica Kostelic. Bij de mannen behoren F1-wereldkampioen Fernando Alonso, Tourwinnaar Lance Armstrong, voetbalster Ronaldinho en tennisfenomeen Roger Federer tot de topfavorieten.
Vorig jaar gingen de Laureus Awards naar Federer, die zichzelf dus kan opvolgen, en de Britse atlete Kelly Holmes. Twee jaar geleden werd Justine Henin-Hardenne derde. Ze won dat jaar onder andere olympisch goud in Athene. Tijdens de uitreiking, die aan zijn zevende editie toe is, zijn er ook Awards voor onder andere beste ploeg, comeback en mindervalide sporter.
Kim Clijsters en Brian Lynch hebben zich verloofd. Clijsters leerde de Amerikaanse basketballer van Bree vorig jaar kennen en rond Wimbledon, eind juni, waren de twee ook officieel een koppel. Een trouwdatum is er nog niet, maar die wordt normaal gezien voorzien voor volgend jaar. Clijsters verloofde zich eerder ook al met Lleyton Hewitt, maar dat al helemaal geplande sprookjeshuwelijk liep in laatste instantie spaak.
Alles OK hier in Miami. Natuurlijk ben ik ontgoocheld na mijn nederlaag tegen Jill Craybas, maar in het dubbelspel met Caroline Maes heb ik me goed geamuseerd. Het was nochtans al een hele tijd geleden dat ik nog gedubbeld had.