We hebben een zeer interessante dag achter de rug en daarom willen we ons enthousiasme met jullie delen.
Vandaag zijn we naar Brussel gegaan, omdat daar een conferentie plaatsvond met als onderwerp 'Intercommunautaire uitwisselingen van toekomstige taalleerkrachten'. Dankzij onze coördinatrice van Braine-Le-Comte hadden we ons hiervoor kunnen inschrijven, maar we wisten niet goed wat te verwachten van deze dag. Deze ochtend hebben we de trein richting Brussel genomen en we hadden gelukkig geen problemen om de locatie te vinden. Toen we ter plaatse kwamen, werden we meteen goed ontvangen en we kregen een map met allerlei informatie. Eerst was er de gelegenheid om kennis te maken met een lekkere tas koffie en vervolgens werden we naar het auditorium geleid. We merkten al snel op dat we de enige studentes waren, want de andere aanwezigen waren allemaal coördinatoren, directeurs, lectoren,... In het auditorium nam Suzy Vercammen (AEF-Europe) het woord en ze legde ons uit wie er allemaal zou komen spreken.
Allereerst werd de stand van zaken en de voortgang van het programma uitgelegd. Blijkbaar worden er regelmatig zo'n conferenties gehouden en men herhaalde de belangrijkste opmerkingen. Dit werd uitgelegd door Mélanie Delbascourt (AEF-Europe) en door Jan Ceulemans (EPOS).
Daarna werd er een zeer interessante presentatie gegeven over het 'Taaluniecentrum NVT (=Nederlands Vreemde Taal)' door de directrice hiervan, namelijk Mieke Smits. Dit Taaluniecentrum houdt zich vooral bezig met het NVT, met de focus op de professionalisering van leraren. Ze organiseren bijscholingen, geven advies en informatie, etc. We schrokken van de reikwijdte van deze organisatie. Wereldwijd wordt er NVT gegeven in ongeveer 175 universiteiten in ruim 40 landen. Wat een knap initiatief!
Vervolgens kwam Christiane Blondin (psychologe en onderzoekster, université de Liège) ons enkele resultaten van Europese studies tonen. Deze studies gaan uiteraard over het leren van een vreemde taal. Ze heeft enorm veel informatie gegeven en daarom is het te veel om op te sommen. Indien jullie graag wat meer informatie over deze onderzoeken hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Na de uiteenzetting van mevr. Blondin was het tijd voor de speeddating. De bedoeling hiervan was vooral om contacten te leggen en om elkaar beter te leren kennen. Zeer boeiend! We hadden niet verwacht dat de andere aanwezigen naar ons zouden komen, maar toch wel. Ze vonden het interessant om onze ervaringen over de 'intercommunautaire samenwerking' (waar we nu midden in zitten) te horen.
Hierna kwam Piet Van De Craen (hoogleraar Nederlandse en Algemene Taalkunde, VUB) ons wat meer vertellen over CLIL = Content and Language Integrated Learning. Zijn hoofdvraag was: 'Wat leert CLIL ons in verband met de pedagogie van het (vreemde)talenonderwijs? Deze uiteenzetting vonden wij het interessantste van heel de dag. Deze hoogleraar kan op een heel boeiende manier doceren en hij heeft een enorm grote kennis. Hij is absoluut VOOR het immersie-onderwijs en hij zegt dat de laatste dagen van het traditionele onderwijs geteld zijn. Wij doen onze stage in een immersieschool en wij vinden het een absolute meerwaarde. Alles wat hij zei, klopte. Hij haalde enkele feiten en onderzoeken naar boven en hierdoor zijn we nu nog extra overtuigd dat immersie een prachtige onderwijsvorm is!
Als laatste kwamen Patrick Meuwissen (Centre Europass Belgique francophone) en Wouter Kerkhove (Nationaal Europass Centrum Vlaanderen) informatie geven over de Europass. Deze pas kan u gebruiken als u in een ander land stage wil lopen, wil gaan solliciteren,... Ook dit was weer een zeer interessante infosessie, want wij hadden nog nooit gehoord van een Europass.
Deze conferentie was ruim anderhalf uur uitgelopen, maar wij hadden het nog niet eens gemerkt. Dit wil zeggen dat de gastsprekers ons zeker niet verveeld hebben . Er werd ons nog een overheerlijke lunch aangeboden en dit was een leuke afsluiter.
Kortom, we zijn weer een ervaring rijker en het was fantastisch. Ze hebben ons, toekomstige taalleerkrachten, nog maar eens overtuigd dat de klassieke manier van lesgeven geen optimale resultaten kan behalen. Uit onderzoek is immers gebleken dat leerlingen uit het 6de middelbaar nog moeilijkheden hebben met een spontaan gesprek te voeren bv. in het Frans. Dit zou niet mogen en daarom is er nood aan verandering, en het is in zicht!
Mons krioelt van de meest verscheiden bezienswaardigheden en biedt nieuwsgierigen het beste van het beste: kastelen, musea, kathedralen, folklore, gastronomie, natuur, etc. Wij hebben Mons al meerdere keren bezocht en telkens was het de moeite waard. We sommen even op wat we tot nu toe al 'ontdekt' hebben.
Hôtel de Ville de Mons Het stadhuis is opgebouwd in gothische stijl. Wij vinden het een heel mooi gebouw, maar jammer genoeg mogen we niet alle ruimtes bezichtigen. Enkel 'Salle des Mariages' is geopend voor het publiek. Hier hangen zeer mooie en historische tapijten tegen de muren die het verhaal vertellen van Le Doudou (lees verder).
Grand Place De plaatselijke bevolking zegt dat dit 'le coeur de la ville historique' is. Alle straten (zowel de grote wegen als de smalle voetgangersweggetjes) lopen hier op uit. Deze plaats is omringd door heel veel winkels, restaurantjes, café's, etc. Elk jaar wordt hier ook het gevecht met de draak gehouden (le théâtre du Combat dit Lumeçon). Als het mooi weer, dan zitten de terrasjes vol. Spijtig genoeg hebben wij hier nog niet van kunnen profitteren, want tot nu toe hebben we nog maar weinig zon gezien.
Le beffroi de Mons (1661-1672) Het belfort wordt beschouwd als het symbool van de stad. Heel speciaal hieraan is dat het in barokstijl is gebouwd. Jammer genoeg konden we hier niet binnen gaan, omdat het voorlopig gesloten is. Rond het belfort is een park aangelegd (le Parc du Château) en hier heb je normaal een panoramisch uitzicht. Tijdens ons bezoek was het slecht weer, dus we hebben hier niet van kunnen genieten.
Le Doudou Jaarlijks wordt er in Mons een groot volksfeest gehouden: La Ducasse rituelle de Mons. In de kathedraal hebben we het feest van vorig jaar op een televisiescherm kunnen bekijken. Prachtig! De hoogtepunten zijn 'La Procession' en 'La Montée du Car d'Or' en 'Le Combat'. Het hele festijn is gebaseerd op historische momenten. In de kathedraal hebben we de 'Car d'Or' kunnen bewonderen. Deze kar was prachtig en het leek wel een monument. We konden moeilijk geloven dat deze kar tijdens het volksfeest ook effectief de weg op gaat.
Singe du Grand-Garde Tijdens een stageles vroeg een leerling of we het 'aapje van Mons' al gezien hadden. Blijkbaar is dit een heel belangrijk monument in deze stad, dus daarom zijn we er eens naartoe gegaan. We hadden ons hier een groot beest bij voorgesteld, maar het bleek een mini-aapje te zijn. Veel mensen geloven dat dit beeld geluk brengt, indien je het aanraakt met je linkerhand. Hopelijk komen onze wensen uit...
Er is enorm veel te zien in Mons, maar jammer genoeg is onze tijd beperkt. We gaan nog keuzes moeten maken over de culturele uitstappen die we nog willen maken.