Bijna honderd jaar geleden publiceerde Ramon Fabregat een manuscript met de slogan Flandes, la Catalunya del Nord (1). Vlaanderen was -zoals Catalonië- een onderdrukte natie die bevrijd moest worden. De Catalaanse beweging (ook Catalanisme genoemd) maakte een verschil tussen staat en natie. De staat was iets artificiel, opgedrongen en het resultaat van militaire veroveging. De natie daarentegen was iets ongekunsteld en de uitdrukking van een taal en cultuur. Deze redenering blift, honderd jaar later, nog geldig in het Catalaanse gedachtengoed.
De kwestie van de 'nationale identiteit, samen met de sociale strijd, is een van de centrale thema's van de twintigste eeuw geweest. Socialisme versus kapitalisme, nationalisme versus imperialisme of kolonialisme, hebben central gestaan in het politieke en sociale conflict van de vorige eeuw. De essentiële vraag is: wat is een natie?
Het antwoord in het artikle Vlaanderen: het Catalonië van het Noorden? (Joan-Carles Ferrer, in "Vlaamse identiteit, mythe én werkelijkheid, acco, Leuven, 2002).
(1) Ramon Fabregat, Flandes, la Catlunya del Nord. Barcelona, Emporium, 1932: 134-135).
Dat kan! Aan de Instituut voor Taalonderwijs (Vrije Universiteit Brussel).
Catalaans? Catalaans is een Romaanse taal verspreid over een gebied van meer dan 60.000 km2 in Spanje, Andorra, Frankrijk en Italië. Dit gebied van meer dan 10 miljoen inwoners waarvan er zowat 6 miljoen Catalaans spreken en 9 miljoen deze taal begrijpen. In Spanje, meer bepaald in Catalonië, Valencia en de Balearen, is het Catalaans de officiële taal samen met het Spaans.
Info: Instituut voor Taalonderwijs, Vrije Universiteit Brussel (VUB), Pleinlaan 2, 1050 Brussel