kalfjes kalfjes moeten veel melk krijgen wat ze moeten sterk worden. maar als een kalfje word gebooren dan moet het meteen bist hebben . wand dat geeft energi. als een kalf 9manden oud is dan noemen wij dat een rund .
schotse hooglander bruin met een dikke vacht hij heeft lange horens. van uit schotland zijn ze in 1985 naar nederland gekomen om natuurgebieden te begrazen .ze zijn windhard en passen goed op hun kalf !!!
jersey Lichtbruin tot reekleurig en klein. doet men een beetje denken aan een hert. Vooral voor voor hun grote ogen.een engels ras dat populair werd omdat het in de melk een hoge vetgehalte had, waaruit veel boter werd gemaakt !!!! ,
witterik de kleur van de gestippelde bondy kan varieren: grijs, zwart, rood, of zelfs blauwachtig vaste patroon in de witte streep op hun rug .die kwam ook van de oeros. dus gaat het hier over een oud koe-ras witterik
brown swiss grijs bruin met een zwarte neus met een witte muil. een bergkoe van zwitserland. tegenwoordig komt de brown swiss in amerika veel voor. het zijn koeien met sterke poten en een heel mooie uier !!!
blaarkop zwart of rood met een witte kop een blaren rond de ogen. koeien met een prachtige ruglijn en stevige spieren, vooral hun vooral hun stevige poten, zodat ze steeds belangrijk worden als natuurverzorgers!!! brandrood Vrijwel helemaal donkerrood en prima bespierd. Een sober ras, dat daarom heel geschikt is voor beweiding van natuurgebieden als uiterwaarden. Ze doen denken aan de rivierkoeien van heel vroeger. roodbont koe Veel rood en wit, met mooie vormen in het lijf. Honderd jaar geleden dreigden ze uit te sterven, omdat men meende dat ze ongewenste varianten waren van zwartbond ouders. Soms werden ze te vondeling gelegd. zwartbont koe Zwart en wit, mooi afgebakend en een wit vlekje op de kop: een kol. Een eeuw lang het meest bekende ras in Nederland, dat in heel de wereld beroemd werd. Sinds 1980 bleek dat andere rassen meer melk produceerden
In Nederland en België leven een heleboel koeien. Deze koeien leveren ons dagelijks vele liters melk, die wij gebruiken om allerlei lekkere zuivelproducten van te maken. Maar helaas laten mensen niet altijd blijken hoe dankbaar ze de koeien hiervoor zijn ... Niemand weet het helemaal zeker, maar waarschijnlijk stammen onze koeien af van het oerrund. Tegenwoordig bestaan er een heleboel verschillende soorten koeien. Misschien heb je wel eens gehoord van de Blaarkop, de Lakenvelder of van de zwartbonte Friese koe. De gele labels die koeien in hun oren dragen zijn oormerken. Onze koeien zijn tegenwoordig verplicht om deze te dragen. Op een oormerk staat voor iedere koe een eigen nummer en een eigen streepjescode. Aan de hand daarvan kan worden nagegaan waar en wanneer de koe geboren is en wie haar ouders waren. Dit kunnen belangrijke gegevens zijn als een koe ziek wordt.
Eten
Het hoofdvoedsel van de koe is gras. Het gras wordt door de koe eerst doorgeslikt en daarna pas gekauwd. Koeien doen dat zo omdat ze heel vroeger bang waren om aangevallen te worden door roofdieren. Het was toen voor de koeien belangrijk om zo snel mogelijk hun pens vol te eten met gras. Daarna konden ze een veilige plaats opzoeken om hun eten rustig te herkauwen. De koeien in Nederland en België hoeven nu niet meer bang te zijn dat ze door roofdieren worden aangevallen, maar herkauwen doen ze nog steeds. Een koe heeft vier magen. De eerste maag is een soort voorraadvat. Daarin wordt het ongekauwde gras opgeslagen. Deze maag heet de pens. Als de koe klaar is met grazen, gaat zij rustig liggen. Het gras is ondertussen in de tweede maag van de koe terechtgekomen, de netmaag. Vanuit de netmaag boert de koe steeds balletjes gras op, die ongeveer zo groot zijn als tennisballen. De koe kauwt langdurig op deze grasballetjes en slikt het gras daarna weer in. Het herkauwde gras komt dan in derde maag terecht. In deze zogenoemde boekmaag zitten allemaal vouwen, die een beetje op de bladzijden van een boek lijken. De boekmaag haalt vocht uit het voedsel van de koe. Als dat gebeurd is, komt het eten in de vierde en laatste maag van de koe terecht, de lebmaag. Deze maag kun je vergelijken met een mensenmaag.
Kalfjes
De meeste kalfjes worden geboren na een draagtijd van ongeveer 9 maanden. Als een kalfje ter wereld komt, is het zo'n 80 centimeter groot. Het gewicht van een pasgeboren kalfje ligt tussen de 30 en 50 kilo. Meestal wordt er maar één kalfje tegelijk geboren. Tweelingen onder kalfjes zijn zeldzaam. Stieren kunnen geen melk produceren en daarom worden veel stierkalfjes onmiddellijk bestemd voor de slacht. Ze worden in korte tijd vetgemest.
Melk
Een koe geeft pas melk als ze een kalfje heeft gekregen. Vlak na de geboorte van het kalfje geeft ze een bijzonder soort melk, die biest genoemd wordt. In de biest zitten speciale stoffen die het kalfje beschermen tegen allerlei besmettingen. Van de 'gewone' melk die de koe produceert, krijgen de meeste kalfje niets, omdat ze al na één dag van hun moeder gescheiden worden. De melk wordt door de mens bij de moederkoe weggehaald voor eigen gebruik. En omdat mensen niet snel tevreden zijn, verzinnen ze steeds weer nieuwe manieren om koeien meer melk te laten produceren. Helaas wordt daarbij niet altijd rekening gehouden met het welzijn van de dieren.
Een koe kan +- 40 liter melk geven en dat is al veel. Man, dan kan je veel melk drinken! Als een koe een kalfje heeft dan gaat het er af en dan wordt de koe gemolken .
De eerste twee dagen geeft ze bist, dat moeten de boeren aan de kalveren geven als ze geboren zijn, en dan krijgen ze na 2 dagen gewoon melk .
Als de koeltank vol zit met melk dan komen ze de melk halen. Een koe heeft 4 spenen of soms maar 3 en daar moeten de kalfjes van zuigen. Als een koe 1 liter melk moet geven moet er 300 liter bloed in de adertjes en een koe moet ook veel eten om melk te kunnen geven en het kan wel eens zijn dat er in de koe een kalfje zit maar toch blijven ze melken, raar maar waar!
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.