Dinsdag brachten we een bezoek aan een hogeschool en een universiteit. We volgden 3 lessen. Mijn keuzes waren: Chinees/Duits, verbintenisrecht en wiskunde. Hieronder staan de interessantste uitspraken.
Chinees/Duits
Cross talk: Chinese stand-up comedy
Als wij aan een stand-up comedian denken, denken we aan een man of vrouw die alleen op het podium staat. In China neemt comedy een andere vorm aan. Daar is cross talking de traditionele vorm van stand-up comedy. Dit houdt in dat er één of meerdere mensen, meestal twee, een komisch gesprek met elkaar voeren. Dit kan gaan over politiek of over een gebeurtenis maar het kan ook gewoon een opsomming van verschillende soorten eten zijn.
De les Duits ging over woordvolgorde. De les was redelijk goed te volgen, ook al was ze in het Duits, maar echt boeiend vond ik het niet.
Verbintenisrecht
Vroeger had een rechter slechts één bevoegdheid op het vlak van verbintenisrecht, nu heeft hij er drie.
Als je een contract ondertekent, is dit bindend. Vroeger mocht een rechter hier niets aan veranderen. Hij mocht bij onduidelijkheden het contract eventueel interpreteren om zo duidelijkheid te scheppen. Langzaamaan heeft er echter een evolutie in ons rechtssysteem plaatsgevonden. Een rechter mag nu ook een contract aanvullen, als de partijen die het contract ondertekenden zich in een situatie bevinden die niet in het contract beschreven staat. Je kunt nooit aan alle mogelijke uitkomsten denken en soms zijn er dingen die partijen liefst niet bespreken bij het afsluiten van een contract. Een derde bevoegdheid die een rechter gekregen heeft is het matigen van een contract. De rechter kan op deze manier grenzen trekken als hij vindt dat een schuldeiser te veeleisend is.
Wiskunde
Een OGIS is een overal gedefinieerde samenstellingswet
Een voorbeeld hiervan is de optelling in de natuurlijke getallen. Deze optelling heeft overal een afbeelding. Concreet wil dit zeggen dat als je twee natuurlijke getallen optelt, de uitkomst opnieuw een natuurlijk getal is. Ik vond dit interessant omdat dit een veralgemening is van de wiskunde die je krijgt in het eerste middelbaar. Aangezien het een les voor toekomstige leerkrachten was, klinkt het ook logisch dat zij de leerstof die gegeven wordt in het middelbaar verder uitdiepen zodat ze het later ook beter kunnen geven.