Zoals jullie weten studeer ik nog, zijnde het deeltijds(want: ik werk ook nog en ben zelfstandige). 1 van mijn vakken aan de hogeschool is arbeidsrecht, meer bepaald: toegepast sociaal zekerheidsrecht.
In die cursus(een kurkdroge, maar wel interessante cursus) staat een volledig hoofdstuk over werkloosheid en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Achteraan dat hoofdstuk is een gedeelte behouden voor de zelfstandigen, meer bepaald de faillissementsverzekering.
Stel: je moet als zelfstandige stoppen met je zaak. Normaal gezien zou dat betekenen: geen centjes meer. Maar: als je zo'n faillissementsverzekering hebt(is eigenlijk geen verzekering, maar een sociaal recht...begrijpen wie begrijpen kan met zo'n benaming) krijg je wel geld. Tot zo ver het mooie weer...
De periode waarin je als zelfstandige geld krijgt bezorgt je geen pensioen. Dus: krijg je 8 maanden verzekering, dan betekent dat: voor die 8 maanden geen opgebouwd pensioen. Eerlijk? Totaal niet. Vergelijk dit met een werkloze: hoe lang je ook werkloos bent, je pensioen blijft opgebouwd(zij het op een laag niveau aangezien wij in Belgiƫ een degressief systeem hebben). Als deze verzekering een sociaal recht is, waarom bouw je dan geen pensioen op?
(Bron, voor wie wil: Socialezekerheidsrecht: toegepast (Dirk H. , Leen P., Ivan V.,...). )