De Provincie West-Vlaanderen pakt uit met een speelse campagne rond afvalarm winkelen. De campagne wil jongeren en andere speelvogels aan de hand van een online game stimuleren om bij het winkelen te kiezen voor producten met zo weinig mogelijk of geen verpakking. Surf naar www.koopminderafval.be en loods een cartoonfiguur door een fictieve winkel. Vul binnen een bepaalde tijd je boodschappenmand. Hoe meer afvalarme producten aan de kassa, hoe meer punten je scoort. ( bron: mailing lerarenkaart)
In dit spel loop je doorheen een fictieve winkelruimte en moet je binnen een mum van tijd een boodschappenlijstje zien af te werken. Hoe meer afvalarme producten je selecteert, hoe meer punten je scoort. Aan de kassa ziet de speler zijn eindscore en krijgt hij enkele handige tips mee. Daar zal ook blijken dat je met afvalarm winkelen ook geld bespaart. En dat komt in het echte leven zeker van pas!
Het wordt stap voor stap uitgelegd. Leuk voor de leerlingen, maar ook leuk voor de leerkrachten.
Ook zijn er ballonspelletjes en ballonnen traktaties te vinden.
Ballonvouwen is altijd leuk op kinderfeestjes of als decoratie van de klas.
Leraren zijn ook welkom op het forum, waar ze eventuele vragen over ballonvouwen kunnen stellen.
13-09-2008
LANG ZULLEN WE LEZEN : boekenproject
Lezen is cool! En precies daarom lanceren de Vlaamse kinderboekenuitgevers LANG ZULLEN WE LEZEN, een initiatief om kinderen met nog enthousiaster (en nog meer) aan het lezen te krijgen. De actie loopt van 1 oktober t/m 30 juni.
1. Het Bovenste Beste Kinderboek
Wat?
Kinderen kunnen tot 20 april 2009 hun stem uitbrengen op het Bovenste
Beste Kinderboek. Ze kunnen daarbij kiezen uit een lijst van
44 nieuwe
kinderboeken
die in vier leeftijdsgroepen zijn verdeeld (kleuters, 1e
Site met informatie over de dode hoek bij vrachtwagens, demofilmpje en een dodehoekspel.
23-08-2008
Leesadvies via een boekensite - Taal- lezen - 2de graad
http://www.boekenzoeker.org/ is een zoekmachine voor leerlingen vanaf de 2de graad en jongeren tot 18 jaar, die honderden boekentips bevat. Men bekomt er persoonlijk leesadvies naargelang men zoekt op hobby, thema , stemming of interesse. Wekelijks wordt de site nog aangevuld met nieuwe tips. Bezoekers kunnen ook zelf boeken beoordelen en zelfs leestips doorsturen naar vrienden.
18-08-2008
even een kleine aanmoediging naar 1 september toe :-)
Leraren zijn ook mensen: een filmpje uit 1952
17-08-2008
We starten opnieuw !!!- klasorganisatie - algemeen
Na toch wat toch wat een lang genezingsproces was, pak ik de draad weer op en heb ik weer een aantal interessant tips voor jullie op ict-vlak !
Om alvast het schooljaar voor te bereiden : een interessante site waarbij je allerlei kan kan uitprinten zoals :
etiketten : tekening, lettertype, hoofding, ... alles kan je aanpassen !
diploma's : allerlei mogelijkheden; zelf aan te passen
woordrijen : tot 18 woorden per rij
cijfers : allerlei getallenreeksen enz .... ga zelf eens op ontdekking uit ! de site is Engelstalig, maar wat je invoert komt in het Nederlands op je uitprintvoorbeeld
Op 11 juni 2008 organiseert Oracle Education Foundation i.s.m. KlasCement de Think-dag. Think.com is een de gratis leer- en webomgeving voor de leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair. Alle Vlaamse leerkrachten worden uitgenodigd om in het historische Brugge samen Think.com te ontdekken. Onder het Think-moto 'samenwerken, samen denken, delen en bouwen' wordt een ganse middag geluisterd, gevierd en genoten. Met dit evenement sluit KlasCement ook z'n verjaardagsmarathon die start op 1 juni in het Boudewijnpark af. 10 jaar KC = 10 dagen leren en genieten.
Zoals beloofd worden op 11 juni ook de genomineerden die deelnamen een de Think.com wedstrijd in de bloemetjes gezet. Je kan nog altijd deelnemen en kans maken op één van de mooie prijzen. Onderaan vind je extra informatie over de wedstrijd.
De looptijd van de wedstrijd wordt uitzonderlijk verlengd tot en met vrijdag 16 mei 2008.
Op 11 juni wordt de laureaat bekend gemaakt. Hij of zij gaat naar huis met een supermooie laptop. De deelnemers kennen een publieksprijs toe en maken meteen kans op een reis naar de Ardennen voor 4 personen. Na de ernst mag het ook wat ludieker worden. Animatie, een toeristische rondvaart op de Brugse Reien en een VIP receptie mét animatie en een optreden van bluesband Hideaway kruiden het geheel.
Dit evenement is toegankelijk voor alle Vlaamse leerkrachten. Wie naar Brugge spoort met 4 collega's wordt ter plaatse z'n vervoerskosten terug betaald (rail-pass 2de klas). Schrijf nu in, het aantal plaatsen is beperkt. Het kost je niks, het is leerzaam, het is fun! We starten om 14.30 uur stipt aan het station van Brugge.
Programma Think-dag
14.30 Onthaal voor het station Brugge (voorkant) 15.10 Informatieve sessie over Think.com 15.25 Getuigenis van een leerkracht 16.20 Rondvaart met gids op de Brugse Reien 17.00 Plenaire zitting > Verwelkoming door KlasCement en voorstelling van Oracle en de Oracle Education Foundation onderwijsinitiatieven > Prijsuitreiking Think-wedstrijd (laureaat, nominaties, publieksprijs) 17.45 VIP receptie, optreden en animatie 19.00 Trekking publiekswinnaar en optreden Bluesband Hideaway 20.00 Einde
17-04-2008
de expo '58 - hype
In '58 was ik nog te jong om er veel van te merken, maar het 'expo-brood' herinner ik me nog wel ! Dit en veel andere 'nostalgische' herinneringen zijn momenteel niet alleen om en rond het atomium te vinden,maar ook in talrijke blogs en websites ! Een greep uit de vele ... http://www.brussels-expo58.be/home.html
Vanaf 1 september 2007 staat vast wat elke leraar via ICT moet nastreven of bereiken in de klas. Tien eindtermen en ontwikkelingsdoelen, de eerste acht voor de leerlingen van het basisonderwijs en van het buitengewoon basisonderwijs (types 1, 2, 7 en 8) en alle tien voor de leerlingen van de eerste graad van het gewoon secundair onderwijs (A-stroom, B-stroom) en van het buitengewoon secundair onderwijs OV 3. Het vraagt van de leraar een behoorlijke investering om creatieve en zinvolle toepassingen te bedenken. KlasCement is al tien jaar van mening dat het wiel niet opnieuw moet worden uitgevonden. Tal van mooie voorbeelden nu al bijna 4000 - kunnen op http://www.klascement.net/ gratis gebruikt worden door meer dan 35000 leden. De leerobjecten die je op de site terug vindt, werden door collegas minstens één maal in de klas getest (en goed bevonden). Toch zijn wij van mening dat het steeds beter kan. Dit keer willen we ook en vooral de kinderen aan het werk zetten. Het opzetten van een voor de doelgroep gebruiksvriendelijke en veilige omgeving vraagt heel wat denkwerk en een behoorlijke (financiële) investering. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een partner die ons daarbij kan helpen. Het Think.com initiatief van Oracle Education Foundation (OEF) biedt leerkrachten én leerlingen een eenvoudige maar tevens boeiende omgeving waar kinderen hun projecten creatief vorm kunnen geven. Ze kunnen er hun eigen webpagina aanmaken en communiceren met vrienden en klasgenoten. Deze elektronische (leer) omgeving is geschikt voor de kinderen van de basisschool en de eerste graad van het secundair onderwijs. Het is een eerste stap in de richting van de leeromgevingen van het secundair en hoger onderwijs. Dit initiatief wordt u gratis aangeboden door Oracle Education Foundation i.s.m. KlasCement.net. Veel succes !
Een wedstrijd voor 'de groten'
Innovatie is een idee dat tot waardevolle verbetering leidt, waarbij het draait om dingen op een nieuwe (en zo mogelijk betere) manier aan te pakken. KlasCement en OEF zoeken naar ideeën om deze tool op een zinvolle manier in het dagelijkse schoolgebeuren binnen te brengen. KlasCement zet al 10 jaar in op het verspreiden van goed lesmateriaal. Deze keer zullen jouw ideeën bijdragen tot het zinvolle invoeren van dit 'nieuwe' leermiddel. Met dit innovatieve idee willen we creatieve ideeën verzamelen rond het gebruik van deze leeromgeving in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Daarnaast zullen de inzendingen misschien ook collega's op ideeën brengen.
Je wordt van harte uitgenodigd met originele, inspirerende en verrassende suggesties te komen over hoe je Think.com in je klas zou inzetten. Vermijd reeds gebaande paden, vergeet praktische bezwaren, het gaat ons om je inspiratie vanuit een unieke kijk op het gebruik van een elektronische (leer)omgeving in je klas. Je ideeën kunnen op verschillende manieren aangeboden worden. Je bent hier vrij in mits de ideeën op enig wijze overdraagbaar zijn gemaakt. Denk hierbij aan het gebruik van tekst, video, presentatie, website, Wiki, ... Het idee hoeft niet uitgetest of bewezen te worden in een klassituatie of op de THINK.com omgeving.
KlasCement en OEF zal een beloning (1ste prijs is een laptop) toekennen aan je ideeën en die zullen daarna publiek toegankelijk en beschikbaar gemaakt worden. De verdere uitwerking van ingediende ideeën is daarmee niet noodzakelijk voorbehouden aan de indiener, maar kan door iedereen opgenomen worden. Hiermee worden je ideeën verspreid en mogelijk breed toegepast in verschillende contexten en ruimtes.
Het proces en de planning van dit innovatieve idee bestaat uit: 18-03-2008 bekendmaking idee tot 31-04-2008 20:00 inzenden ideeën met verklaring van de deelnemers tot 16-05-2008 20:00 jurering van de wedstrijd tot 30-05-2008 20:00 bekendmaking van de genomineerden op 11-06-2008 19:00 prijsuitreiking op de THINK LIVE
In het reglement vind je meer informatie over de organisatie van de wedstrijd.
KlasCement en OEF hopen dat je enthousiast bent over dit innovatieve idee en dat je wilt deelnemen door je innovatieve ideeën kenbaar te maken en ter beschikking te stellen voor het onderwijs. Met je vragen kan je terecht bij pascal@klascement.net, program manager KlasCement en Think(Quest)
Prijzen
1ste prijs: laptop DELL xps1330 t.w.v. 1 120 (Core2Duo T5450; 4Gb; 200Gb/7200tm HD; Vista Home Premium)
Vandaag vindt wereldwijd de 5de editie van de SID plaats. De blogathon, die u op de site de hele dag kan volgen, werd vannacht geopend door Europees Commissaris Viviane Reding. U kan zelf natuurlijk ook uw commentaren toevoegen. In ons land worden vandaag de resultaten van het 'Teens & ICT: Risks & Opportunities' (TIRO)- onderzoek voorgesteld. op de site . Even wijzen ook op http://www.saferinternet.be/games/mallemuis_sourifou/mallemuis/index.html :
Mallemuis is een reactiesnelheidsspel voor jonge internetgebruikers in de dop. Het spel tracht hen te leren om voorzichtig en oplettend te zijn als ze achter hun PC zitten. Eenmaal achter de computer plaatsgenomen, moet het rode lampje gaan branden: het spel wil de allerjongsten enkele automatische reflexen (van waakzaamheid) bijbrengen. ( voor kinderen tot 6 jaar)
tips voor het verfraaien van je site van think.com
tekst in een kleur plaatsen
Voor en na je tekst plaats je volgende tekens
<font color= red> tekst tekst tekst </font>
Groen = green
Paars = violet
Rood = red
Blauw = blue
Oranje = orange
tekst in vet lettertype plaatsen
Voor en na je tekst plaats je volgende tekens
<b>tekst tekst tekst </b>
Tekst schuin plaatsen
voor en na je tekst plaats je volgende tekens
<i>tekst tekst tekst </i>
Een audio- of videoclip uploaden
Max. 4 mb kan je op je site plaatsen
Sla de multimediabestanden die je naar Think.com wilt uploaden, op een lokaal station op.
Klik op het pictogram 'Media en meer' (de camera).
Kies 'Multimedia' uit de verzameling functies.
Geef een naam op voor je multimedia-item.
Zoek je bestand met de knop 'Bladeren'.
Klik op 'Opslaan' (het bestand staat nu op de pagina).
Een lijstje toevoegen op je site
Dingen die je graag ziet op tv, je favoriete boekenlijst,je studeerlijst, .
Ga naar de pagina waaraan je de lijst wilt toevoegen.
Klik op het pictogram 'Media en meer' (de camera).
Kies 'Lijst' uit de verzameling functies.
Typ de items voor je lijst in het formulier en voeg desgewenst beschrijvingen en/of koppelingen toe.
Klik op 'Opslaan' en je lijst wordt op je pagina gezet.
Een vraag stellen op je site, een debat .
Je kan een quiz organiseren op je site, raadsels, vragen over allerlei, een discussie opstqrten .
Ga naar de pagina waar je de vraag wilt toevoegen.
Klik op het pictogram 'Interactie' (de tekstballon).
Kies 'Vraag' uit de verzameling functies.
Typ je tekst en opties voor vragen in het formulier.
Klik op 'Opslaan' (de vraag staat nu op de pagina).
Paginas organiseren
+ = pagina bijvoegen
- = pagina wegdoen
Pijltjes doen een pagina hoger of lager klimmen
03-01-2008
de Powerpoint-page
http://www.wereldorientatie.net/htm/lesprogramma/powerpointpage.htm : deze pagina bevat allerlei powerpointvoorstellingen, die gebruikt kunnen worden in je lessen ! Sommige zijn wel meer voor het secundair onderwijs, maar er zijn toch ook bruikbare bij voor de bovenbouw bijvoorbeeld rond een aantal wero-thema's. Zo staat er o.a. een filmpje bij over de visveiling van Zeebrugge.
18-12-2007
niet voor gevoelige spelers en niet-liefhebbers van foie gras
Van klein tot groot vindt hier wel wat op deze speelse site van het museum van natuurwetenschappen: kleurplaten, screensavers, informatie, liedje, e-cards, origami, een quiz en zelfs spelletjes...
21-11-2007
onze huidige actualiteit op een speelse manier !!
Laat de oudste leerlingen Leterme eens een handje helpen met de regeringsvorming ! Via een leerrijk spelletje leren ze enkele politici kennen, doen ze aan taal en tevens integratie van ict binnen de les actua ! http://www.helpleterme.be/ ( bron : http://www.edu-vision.be/) Als leerkracht kan je tevens het spel gratis verkrijgen als je het adres van de school en je emailadres opgeeft.
18-11-2007
instructiefilmpjes voor eenvoudige technologische activiteiten
Voor de niet zo handige techneuten onder ons, zijn deze filmpjes handige tools om de dingen eerst zelf eens uit te proberen, maar ook om de leerlingen als gebruiksaanwijzing te laten volgen. Soms gaat het wat snel, maar met de pauzeknop kan je het beeld even stilzetten. Eén nadeel : het is Engelstalig, een pluspunt: er zijn wel leuke ideetjes bij voor integratie in de lessen wero en muzische.
Voortaan kan je "Het laatste avondmaal" van Leonardo da Vinci bekijken via het internet. Er werd immers een uiterst gedetailleerde opname van maar liefst 16 miljard pixels (een doorsnee digitale camera moet het doen met Zeven tot tien miljoen pixels) gemaakt. De opname moet kenners van over heel de wereld in staat stellen om de muurschildering beter te onderzoeken.
Het meesterwerk van da Vinci hangt in de Santa Maria delle Grazie-kerk in Milaan. Volgens kenners zou het schilderij enorm te lijden hebben onder vervuiling. Het filtersysteem in de kerk houdt blijkbaar niet alle vervuiling tegen. Gevreesd wordt dat het werk op langere termijn volledig zwart zal worden. (tdb) (bron Het laatste nieuws)