Een Engelse toerist had ons gewaarschuwd dat Varanasi een verschrikkelijke stad is; hij had er 2 nachten verbleven en dat was voor hem zeker één nacht te veel...wij waren en 3 nachten en voor ons was het het hoogtepunt van onze reis.
Varanasi, vroeger Benares genaamd, is de heiligste stad van India en ligt aan een grote bocht in de Ganges. Het is voor de hindoes wat Mekka is voor de moslims. Er komen jaarlijks miljoenen pelgrims die zich in de rivier komen wassen als rituele zuivering


Hoewel het water heel smerig is; bijna alle riolen van Noord India komen uit in de Ganges of een van de zijrivieren, de as van gecremeerde lichamen (die soms niet helemaal verbrand zijn...) wordt erin gegooid, chemische stoffen van producten gebruikt in de landbouw en zware metalen van de industrie komen erin terecht en nog veel meer (we zagen een dode koe drijven...). We maakten een boottochtje en moesten op een bepaald moment uitstappen en naar de oever waden. Onze voeten in het water...vonden we toch wel wat eng. Ofwel zijn we nu ritueel gezuiverd ofwel houden we er iets aan over ?

Met Rasj, onze roeier die presé onze derde zoon wou zijn.

De oude stad, die wat hoger op de oever ligt, is op vele plaatsen verbonden met de rivier door brede trappen, ghat genaamd.
Twee van die ghats zijn crematieplaatsen, er worden lichamen van overledenen verbrand. Van overal komen mensen naar Varanasi om hier te sterven; wie hier sterft en verbrand wordt, en waarvan de as dan in de Ganges verstrooid wordt, gaat rechtstreeks naar het Nirwana en neemt de reincarnatie een einde. De verbrandingen hebben 24 u op 24 u plaats. We hebben heel het ritueel kunnen zien, maar we mochten niet fotograferen. We hebben alleen een paar foto's van op afstand. Het lichaam wordt op een bamboo draagberrie naar de Ganges gedragen door mannelijk familieleden, vrouwen zijn niet toegelaten, huilen belet het goede vertrek vd overledene. De draagberrie met het lichaam wordt ondergedompeld in de Ganges. het hoofd wordt uit de doeken gehaald en Gangeswater wordt in de mond gesprenkeld als laatste rituele zuivering. Dan wordt het lichaam op een houtstapel gelegd, met nog wat hout er bovenop. De voeten steken er steeds uit. Als de toelating tot crematie bekomen is, komt er een halfblote priester met een rietbundel die al lichtjes smeult. Hij loopt 3 tot 5 maal rond de brandstapel en steekt de brand erin. Familieleden gooien voortdurend sandelhoutpoeder over de brandstapel. Na een tijdje vallen de onderbenen vd brandstapel. De onaanraakbaren (dalith) crematieplaats werken porren met een lange bamboestok de benen terug op de brandstapel, wel een beetje een akelig zicht.
De crematieplaats lijkt wel een stort, alle romel vd vorige crematies blijft er liggen. Er ligt een grote assehoo, die wordt door de dalith in de Ganges uitgezeefd om naar juwelen vd verbrande vrouwen te zoeken.
Een verbranding duurt ongeveer 3 uur; hout is duur, voor een goede verbranding heb je voor 5000 R ( 65) hout nodig en dat is veel geld voor de modale Indiër (een gemiddeld maandloon is 3000 R) Vroeger werden halfverbrande lichamen in de rivier gegooid. Dat is nu verboden; de overheid heeft voor de armen een elektrische verbrandingsoven gebouwd, waar een crematie kan voor 500 R
Het is een vreemde gewaarwording om dat allemaal te zien gebeuren... interessant maar ook wel afschrikwekkend.


Elke avond bij zonsondergang is er de aarti, een ceremonie waarbij het licht van de dag teruggegeven wordt aan de heilige rivier. Op 2 verschillende plaatsen staan podiums waar de brahmaanse priesters hun ritueel opvoeren : op de ene plaats 5 en op de andere 7. Met muziek, dans, belgerinkel, ritmische gebaren met wierook en vuur wordt de ceremonie opgevoerd. Goeie show, er komen duizenden mensen op af. Je kan dan ook een schoteltje kopen met wat bloemen en een kaarsje, en dat op het einde te water laten op de Ganges.


En bij de pelgrims ontmoet je de raarste types...bijvoorbeeld mannen die zich helemaal ingesmeerd hebben met as en die de hele dag ergens langs de straat zitten. Ze wachten vooral op toeristen die een foto nemen en dan willen ze wat drinkgeld. Ze worden sadhu genoemd

Voor ons was Varanasi een geweldige belevenis !
En intussen zijn we terug in Delhi. We vlogen gisteren van Varanasi naar hier, vandaag (het is nu zaterdagmorgen) lopen we hier nog wat rond en vannacht om 00.30 u vertrekken we uit het hotel naar de luchthaven voor onze vlucht naar Brussel
groetjes allemaal
hugo
22-11-2014, 00:00 geschreven door hugosimonne 
|